Andrzej5101 02.12.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Andrzej, jeśli zmniejszymy przepływ po stronie wtórnej , to strona pierwotna będzie miała wyższą temp powrotu - to o to chyba chodziło Zigobarowi - napisał kolega Bobrow Prawda , tylko czy to wystarczy aby zwiększyła się energia układu wodnego do defrostu w obiegu wtórnym ??? Na pewno nie , Paradoks polega na tym ,że po stronie wtórnej bufora należy (moim zdaniem) utrzymywać najwyższy możliwy przepływ - napisał kolega Bobrow, O to mnie właśnie chodziło, bo przecież w obiegu pierwotnym masz za małą ilość energii i dopiero wzrost prędkości po stronie wtórnej spowoduje na tyle wzrost temperatury w obiegu pierwotnym aby ten wzrost temperatury mógł przełożyć się na wzrost temperatury czynnika po stronie wtórnej . Jeżeli jest inaczej to proszę kolegi , jak zwykle o kompetentną odpowiedź Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.12.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 [quote=Andrzej5101;7353591O to mnie właśnie chodziło, bo przecież w obiegu pierwotnym masz za małą ilość energii i dopiero wzrost prędkości po stronie wtórnej spowoduje na tyle wzrost temperatury w obiegu pierwotnym aby ten wzrost temperatury mógł przełożyć się na wzrost temperatury czynnika po stronie wtórnej . Andrzej ,ok-może także nie wystarczyć energii do defrostu w obwodzie pierwotnym , ale większy przepływ w obwodzie wtórnym raczej powoduje zwiększony odbiór z obwodu pierwotnego .Głównie chodzi tu o temp powrotu w PC-kiedy jest mały odbiór ciepła z bufora czyli np przy mniejszym przepływie- to zwiększa się zjawisko podmieszania powrotu od zasilania PC (czyli po stronie pierwotnej będzie mniejsza dt , a na wtórnej- większa). Kiedy np całkiem ustanie odbiór ciepła po stronie wtórnej lub będzie bardzo min-to wtedy na PC rzeczywiście może wzrosnąć temp o ok 2st , ale za moment już sprężarka się wyłączy.Generalnie temperatura wyjściowa z PC jest utrzymywana wg KG (nie biorę pod uwagę wariantu podnoszenia temp na PC pod defrost) , natomiast to co ma znaczenie przy defroście - to właśnie temp powrotu i wielkość zładu (może bardziej ilość energii).W/w sprawdziłem na mojej PC.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 02.12.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Wg.mnie odwrotnie... Jeśli w pracującym układzie ze sprzęgłem istnieje potrzeba uzyskania po stronie pierwotnej temperatur wyższych niż te, które aktualnie układ jest w stanie osiągnąć (np. podczas rozruchu zimnej podłogówki), to można to uzyskać redukując przepływ po stronie wtórnej. Logicznym dla mnie jest, że użytkownik skoryguje nastawy w sterowniku tak, aby np. temperatura zadana na wyjściu PC (jeśli jest za niska) nie przeszkodziła w uzyskaniu temperatury żądanej. W przeciwnym wypadku inverter zacznie redukować grzewczą za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Wszystkim b,dobrze zrobi jak przypomnimy sobie zalecenia CNC POMPY CIEPLA dla defrostu , dla nowych rodzajów PC , przy niskich temperaturach zasilania ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page134 oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Wszystkim b,dobrze zrobi jak przypomnimy sobie zalecenia CNC POMPY CIEPLA dla defrostu , dla nowych rodzajów PC , przy niskich temperaturach zasilania ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea/page134 oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Z tymże należałoby dodać, że to co wypisuje tutaj CNC to oczywiste bzdury. W przeciwnym razie moja pompa w ogóle nie powinna się rozmrażać (a wg Twoich statystyk w tym aspekcie jest w ścisłej czołówce). Inna sprawa, właśnie siedzę sobie na statku, gdzie dzielnie pracuje sobie pompa PW-PP, temp. zewnętrzna -1st, defrost co 1,5 godz. trwa około 3-5min, a nie ma tu nawet grzałki, więc wszystko gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Kolego map78, proszę o informację jakie są temperatury na zasilaniu i powrocie PC ;- na statku ,- a jakie kolega ma temperatury na zasilaniu i powrocie w budynku w którym mieszka ?bo nie wiem czy poprawnie zrozumiałem Twoją uwagę Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2016 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Na statku mam pompę PP (powietrze-powietrze) więc nie ma tu temp zasilania i powrotu...A chodzi mi o to, że uważam, że obecność, czy pojemność bufora nie ma bezpośredniego wpływu na defrost. Dlaczego tak uważam? Oczywiście nie jestem żadnym specjalistą, ale mam pompę bez bufora, wpiętą bezpośrednio w układ, pędzoną tylko jedną obiegówką, która rozmraża się doskonale. Jako dowód i niejako do analizy obejrzyj sobie mój filmik, niestety live więc może się dłużyć, ale możesz przewinąć na sam defrost. Film ten pokazuje uruchomienie pompy po dość długim postoju, temp wody w układzie 19st, temp zewnętrzna 0st, po kilku minutach pracy pompa trafia na defrost, z którym radzi sobie w 6,5 min??? Albo cuda, albo CNC się myli:confused:https://www.youtube.com/watch?v=FG-fsoEwGRc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Kolego map78 ,proszę o dane odnośnie temperatur na zasilaniu i powrocie u siebie w domu .Temperatury powietrza wewnątrz budynku kolegi są mnie znane .Dziękuje z góry Dyskusja dotyczyła kolegi bassior , którego krzywa grzewcza to ; -15/32 i 15/28 .Wg. CNC_POMPY_CIEPLA , jak dobrze zrozumiałem, dla budynków nisko energetycznych ;Korzystna temperatura powrotu dla defrostu typu I , czyli z wykorzystaniem energii cieplnej układu wodnego to > 27 C .Im wyższa temperatura powrotu tym korzystniej dla procesu defrostu typ I Gdy temperatura na powrocie spada poniżej 27 C to PC nowej generacji wchodzi w odmrażanie defrost II,gorącą parą i takie odmrażanie trwa zamiast 5-7 minut to nawet 30minut !!!!! a odmrażanie jest co 35 minut i wtedy PC działa 35 minut,odmraża się do 30 minut i znów 35 minut pracuje, Nie może być to podłogówka ani grzejniki, gdyż one potrafią tylko dobrze pobierać ciepło, a nie potrafią dostatecznie szybko go oddawać. Dlatego właśnie potrzebne jest nam sprzęgło hydrauliczne o odpowiedniej pojemności około 200 L dla pomp dwu wentylatorowych aby tego uniknąć Czyli jeżeli Tp > 27 C - to nie potrzeba sprzęgła dla PC nowego typy , w których grzałek brak dla defrostuPanasonic - też zaleca małe sprzęgło Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Oj chyba nie oglądałeś Wszystko tam jest... Ale po kolei temp zasilania 26st, temp powrotu 22st. Bez bufora, układ mieszany - podłogówka, kaloryfery i klimakonwektory. Pojemność wodna całego układu 110l - defrost trwa 6min - Pytam więc jak to się ma do tego co twierdzi CNC??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2016 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Kolega map78 ma PC nowego typu bez grzałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Nie wiem co to znaczy nowego typu;) Panasonic T-Cap 9kW produkcja 06.2013r. z wbudowaną grzałką 3kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.12.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) I dlatego to drobne nieporozumienie.Dziękuje za b.kompetentne relacje z obsługi PC z grzałką i czekam na dalsze interesujące uwagi Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Grzałkę ma każda pompa Aquarea, stara czy nowa... Grzałka podczas defrostu włącza się tylko w razie potrzeby, np kiedy układ jest "wyziębiony", a pompa dopiero zaczyna swoją pracę. Kiedy układ jest wygrzany moja pompa wykonuje defrost bez użycia grzałki i twa on również około 6min. Defrost mojej pompy bez grzałki możesz sobie obejrzeć na tym filmiku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.12.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Grzałkę ma każda pompa Aquarea, stara czy nowa... Grzałka podczas defrostu włącza się tylko w razie potrzeby, np kiedy układ jest "wyziębiony", a pompa dopiero zaczyna swoją pracę. Kiedy układ jest wygrzany moja pompa wykonuje defrost bez użycia grzałki i twa on również około 6min. Defrost mojej pompy bez grzałki możesz sobie obejrzeć na tym filmiku: Map, Andrzejowi chodzi o to ,że w modelach T-capa od F są pewne zmiany konstrukcyjne oraz zmieniony program dla defrostu-PC potrafi "wytwarzać" dodatkowe ciepło (dodatkowe zawory, itp) jeśli temp spadnie poniżej 22 st na wyj z PC , wtedy modulacja dochodzi do ok 75Hz (ja to sobie nazywam "turbo"-jako amator chyba mogę sobie na to pozwolić). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.12.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Map, Andrzejowi chodzi o to ,że w modelach T-capa od F są pewne zmiany konstrukcyjne oraz zmieniony program dla defrostu-PC potrafi "wytwarzać" dodatkowe ciepło (dodatkowe zawory, itp) jeśli temp spadnie poniżej 22 st na wyj z PC , wtedy modulacja dochodzi do ok 75Hz (ja to sobie nazywam "turbo"-jako amator chyba mogę sobie na to pozwolić). pzdr Czekaj, bo nie do końca rozumiem:confused: Znaczy, że te nowsze pompy zostały tak "ulepszone", że odmrażają się gorzej niż te starsze? Bo tak to wygląda, maja "stara" bez bufora potrafi się odszronić w 6min, a te nowe potrzebują 30 min, albo bufor 200l? Coś tu jest bardzo nie tak:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.12.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Czekaj, bo nie do końca rozumiem:confused: Znaczy, że te nowsze pompy zostały tak "ulepszone", że odmrażają się gorzej niż te starsze? Bo tak to wygląda, maja "stara" bez bufora potrafi się odszronić w 6min, a te nowe potrzebują 30 min, albo bufor 200l? Coś tu jest bardzo nie tak:no: To nie tak- to ,że ktoś kiedyś coś palnie w przenośni - to nie znaczy ,że tak jest (ale też nie znaczy ,że nic w tym nie ma) Nowi użytkownicy z modelami od F mają defrosty bez buforów max co słyszałem 16 min , inni mają 7-8 min. Tak naprawdę to zależy od przepływu w PC/instalacji. Przypuszczam ,że użytkownicy starszych modeli przy niskim przepływie ok 0,7-1m3/h nie będą mieli takich czasów defrostów jak Ty , pomimo pracy grzałki. W mojej instalacji , kiedy akurat przy rozruchu zabraknie ciepłej wody -PC wchodzi w wysoką modulację , ale że mam znamionowe przepływy - to czas defrostu nie znacznie sie wydłuża (1 może 2 min). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 02.12.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Witam Młócicie Panowie plewy. Należy przejść do czynów.Wystarczy bowiem, co już ktoś sugerował, przełączyć zawór T na czas odszraniania.Mamy wówczas wodę zbliżoną do temp. tej w zbiorniku CW Jak to zrobić najprościej?Oczywiście programowo, ale nikt nie podejmie się ingerencji w program zaszyty w elektronice.Zatem należy spróbować z innej strony.Bez ingerencji w elektronikę Istota odszraniania wynika z pracy w odwróconym trybie. Tryb ten sterowany jest zaworem czterodrożnym.Zawór ten do pracy musi otrzymać zasilanie/impuls do przełączenia w tryb pracy odwróconej.Wystarczy ten impuls/prąd przekazać zwykłym kabelkiem bezpośrednio do sterowania zaworem T.Bądź bezpośrednio do zawor,u jeśli jest wyposażony w styki umożliwiające takie sterowanie (Honeywell i Siemens - tak).Bądź do styków jednostki wewnętrznej sterujących pracą zaworu T. Warunek kabel musi dać się odłączyć jakimkolwiek ON OFF, by umożliwić bezawaryjną pracę w trybie chłodzenia. Nie jestem "techniczny". Proszę zatem o wskazanie na błędy czy wręcz absurd mojej koncepcji.Jest oczywistym, że żaden instalator pod takim pomysłem się nie podpisze, ale i ich proszę o wskazanie ułomności pomysłu.Jest również oczywistym, że na ewentualne pójście w tym kierunku mogą zdecydować się jedynie użytkownicy "kumaci" i ambitni, w tym z pompami już bez gwarancji. Proszę uwagi.Mogą być kąśliwe i wręcz złośliwe. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.12.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Pratchawiec- Ty "mały Judaszu", ktoś jeszcze zacznie gmyrać w PC , a zima za progiem ....He , heee Pzdr PS Traktuję to jako żart i humorystycznie się do Ciebie zwróciłem, jeśli traktujesz to inaczej- to serdecznie przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
27KiD21 03.12.2016 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Witam Młócicie Panowie plewy. Należy przejść do czynów. Wystarczy bowiem, co już ktoś sugerował, przełączyć zawór T na czas odszraniania. Mamy wówczas wodę zbliżoną do temp. tej w zbiorniku CW Jak to zrobić najprościej? Oczywiście programowo, ale nikt nie podejmie się ingerencji w program zaszyty w elektronice. Zatem należy spróbować z innej strony. Bez ingerencji w elektronikę Istota odszraniania wynika z pracy w odwróconym trybie. Tryb ten sterowany jest zaworem czterodrożnym. Zawór ten do pracy musi otrzymać zasilanie/impuls do przełączenia w tryb pracy odwróconej. Wystarczy ten impuls/prąd przekazać zwykłym kabelkiem bezpośrednio do sterowania zaworem T. Bądź bezpośrednio do zawor,u jeśli jest wyposażony w styki umożliwiające takie sterowanie (Honeywell i Siemens - tak). Bądź do styków jednostki wewnętrznej sterujących pracą zaworu T. Warunek kabel musi dać się odłączyć jakimkolwiek ON OFF, by umożliwić bezawaryjną pracę w trybie chłodzenia. Nie jestem "techniczny". Proszę zatem o wskazanie na błędy czy wręcz absurd mojej koncepcji. Jest oczywistym, że żaden instalator pod takim pomysłem się nie podpisze, ale i ich proszę o wskazanie ułomności pomysłu. Jest również oczywistym, że na ewentualne pójście w tym kierunku mogą zdecydować się jedynie użytkownicy "kumaci" i ambitni, w tym z pompami już bez gwarancji. Proszę uwagi. Mogą być kąśliwe i wręcz złośliwe. Pozdrawiam Pratchawiec Witam Koncepcja wykorzystania sygnału jest trafna, lecz nie z zaworu 4d w jedn. zew.. Poniższa opisana sytuacja występuje w modelach F. Zawor 4d jest przestawiany w momencie kiedy temp. wody w CO spadnie poniżej min. wymaganej do defrostu, lecz nim to nastąpi automatyka PC zatrzymuje obiegówkę! Gdyby tego nie zrobiła to tryb awaryjny mógłby mieć problem z dokończeniem odszraniania w czasie 30min. Efektywność odszraniania wodą z zasobnika CWU jest zależna od temp. zgromadzonej w nim wody i pow. wężownicy. Wiec po kilku defrostach ochlodzimy nasz zasobnik, który później trzeba bedzie podgrzać. A jak wiemy grzanie CWU odbywa się na wysokiej modulacji, wiec pytanie czy jest sens kombinowania ? Jesli się myle to mnie poprawcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Koledzy ,Wy jednak nie do końca żartujecie... jeszcze raz chciałem zauważyć ,że kiedy jest zapewniony nominalny przepływ - to nie ma problemu z czasem (tj kilka minut) defrostu w tych modelach (w poprzednich chyba też). Poniżej jest zmodyfikowany algorytm defrostu w mod F , może coś ulepszycie pzdr PS mam jeszcze pewien pomysł-może postawić przy wymienniku 2kW żarówkę halogenową (lub grzejnik żarowy tzw "słoneczko")+ wentylator , defrost będzie przyśpieszony:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts