bobrow 03.12.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 ok-to może cos z DTR nt naczyń wzbiorczych i pojemności systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 03.12.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) Nic w T-capie nie pęknie - zadziała tylko zawór nadmiarowy 3bar. ... nic się strasznego nie wydarzy-wzrośnie ciśnienie w układzie i tyle (np ze spoczynkowego 1bar do roboczego 2,5 bar) Z 1 bara na 2,5 lub 3 to spore różnice. Klęknąć nie musi pompa, ale każde, dowolne połaczenie w instalacji CO. Po co ryzykować rozszczelnienie lub pęknięcie gdy naczynie przeponowe niewielkiej pojemności kosztuje ze 100zł? Edytowane 3 Grudnia 2016 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 03.12.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Z 1 bara na 2,5 lub 3 to spore różnice. Klęknąć nie musi pompa, ale każde, dowolne połaczenie w instalacji CO. Po co ryzykować rozszczelnienie lub pęknięcie gdy naczynie przeponowe niewielkiej pojemności kosztuje ze 100zł? i tu wracamy do korzeni czyli widzimisię klienta i tego co nam chce wcisnąć instalator. Albo instalator bierze odpowiedzialność za całość albo trzeba później szukać po forach czemu mi pompa syczy i strzela, bo instalator telefonów nie odbiera. Pół biedy jak ktoś jest techniczny tak jak bobrow i sam coś ogarnie, ja sam bym się nie odważył czegoś zrobi/ nie zrobić wbrew ekipie bo jestem typowym humanistą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 03.12.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 To policzmy zład samej podłogówki : Średnica wewn 14mm , promień 7 mm czyli 0,007m Pir2 pole =0,00015 m2 x 1310m = 0.201 m3 Wychodzi ponad 200 ltr +przyłącza.Wg dtr powinieneś mieć dodatkowe naczynie wzbiorcze , nie pamiętam czy nie powinien też być ten buforek 50 ltr na powrocie (wg dtr oczywiście) A co z tego wynika , chętnie poczytam... Pzdr Dlaczego przyjąłeś średnicę wewnętrzną 14 mm a nie 12 mm (grubość ścianki rury 2 mm)? Dla 12 mm pojemność pętli wynosi 148 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 03.12.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Panowie, tak troche się zmartwiłem po Waszych wpisach.Po pierwsze obliczenia kolegi Bobrow wydają mi się stosowne tj, niewiele powyzej 200l w układzie .Po drugie nie zabardzo podoba mi się wizja popsutego układu. Cisnienie w układzie mam około 1,5 bar.Ostatnio - przy wyzszych temp. podczas przełaczenia zaworu 3D słychać charakterystyczne uderzenie.Prosze o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Dlaczego przyjąłeś średnicę wewnętrzną 14 mm a nie 12 mm (grubość ścianki rury 2 mm)? Dla 12 mm pojemność pętli wynosi 148 l. Upss- pomyłka , oczywiście wewn średnica jest 12mm. Czyli zład ok. Przepraszam - trochę się pośpieszyłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Panowie, tak troche się zmartwiłem po Waszych wpisach. Po pierwsze obliczenia kolegi Bobrow wydają mi się stosowne tj, niewiele powyzej 200l w układzie . Po drugie nie zabardzo podoba mi się wizja popsutego układu. Cisnienie w układzie mam około 1,5 bar.Ostatnio - przy wyzszych temp. podczas przełaczenia zaworu 3D słychać charakterystyczne uderzenie. Prosze o komentarze. Spokojnie - instalację masz raczej ok , trzeba tylko dobrać optymalne parametry ( ciśnienie 1.5 bar jest również typowe) Dźwiękami przy przełączaniu nie przejmuj się- różnica temp . Z tym Twoim defrostem w 6 min , to na jakiej prędkości pompy wodnej ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 03.12.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Przy grzaniu CO prędkość o obiegówki 3.Przy defrostCh idzie na 7.Napisałem iż rurkę w podłodze mam fi 16 .Z kad 12mm , jesli grubość ścianki to 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.12.2016 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Przy grzaniu CO prędkość o obiegówki 3. Przy defrostCh idzie na 7. Napisałem iż rurkę w podłodze mam fi 16 . Z kad 12mm , jesli grubość ścianki to 2mm. No właśnie- niezależnie od ustawionej prędkości , PC ma swój algorytm dla defrostu ( m.in prędkości) Przy większych mrozach , gdybyś miał problem z dogrzaniem - możesz podnosić prędkość , aż do uzyskania pozytywnego efektu. Odnośnie defrostu , to już znalazłeś rozwiązanie podnosząc nieznacznie temp w PC ( strat nie musisz się obawiać- przy tak niskich temp nic nie odczujesz) Tylko się cieszyć sprawną PC- kolego , pozostało Ci tylko delikatne pieszczenie... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.12.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Przy grzaniu CO prędkość o obiegówki 3. Przy defrostCh idzie na 7. Napisałem iż rurkę w podłodze mam fi 16 . Z kad 12mm , jesli grubość ścianki to 2mm. Stąd, że jak chcesz obliczyć średnicę wewnętrzną rury 16mm o grubości ścianki 2mm to musisz te 2mm odjąć z obu stron:) Zresztą bobrow w swoich obliczeniach się pomylił, bo wg producentów w 1mb rury 16x2 mieści się 0,113l wody. Czyli w Twoim przypadku będzie to (625+685) x0,113l = 148,03l Do tego dolicz doloty, rozdzielacze, armaturę, czyli wyjdzie max 160l, więc bardzo OK:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 03.12.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 04.12.2016 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Czy sterownik zewnętrzny podpiąć pod zaciski 12 i 9 w PC. Z termostatu można wyprowadzić trzy: COM, NO i NC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Czy sterownik zewnętrzny podpiąć pod zaciski 12 i 9 w PC. Z termostatu można wyprowadzić trzy: COM, NO i NC Hej W termostacie podłączasz zaciski COM z pin 9 , NO z pin 12 Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 04.12.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam pytanie czy to normalne, że na rurce tj wejście z pompy do bufora ( mam 100l) temperatura jest odczuwalnie wyższa niż na rurce obok tj tej, która jest podłączona do pompki cyrkulacyjnej i stamtąd pchana na podłogę obie rurki są z góry bufora, a na dole są te z powrotu , dodatkowo kiedyś miałem deltę 4-5 a teraz 7 i rotametry nawet na max odkrecone są tylko np na 1,5 , czy to może oznaczać że pompka cyrkulacyjna jest zwalona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 04.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić na jakim biegu pracuje pompka ale ta wbudowana w pompie mam tcap 9kw serii F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam pytanie czy to normalne, że na rurce tj wejście z pompy do bufora ( mam 100l) temperatura jest odczuwalnie wyższa niż na rurce obok tj tej, która jest podłączona do pompki cyrkulacyjnej i stamtąd pchana na podłogę obie rurki są z góry bufora, a na dole są te z powrotu , dodatkowo kiedyś miałem deltę 4-5 a teraz 7 i rotametry nawet na max odkrecone są tylko np na 1,5 , czy to może oznaczać że pompka cyrkulacyjna jest zwalona Witaj ustaw pomkę wtórna na max prędkość , może zmniejszy się dt po stronie systemu. Procedurę zmiany orędlości podawałem parę stron wcześniej Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 04.12.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Ok poszukam a jak z tą różnicą temperatur w tych rurkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Różnica będzie zawsze , przy mniejszym zapotrzebowaniu ciepła będzie mniejsza ( można uzyskać temp wyj z PC i wyj z bufora zbliżone przy min prędkości pompy wtórnej- moim zdaniem przy PC tak nie należy ustawiać, duże przepływy zapewniają dobry odbiór ciepła ) Uważam , że pompa wtórna powinna być ustawiona na max , a w PC na 3 bieg ( po wielu próbach i regulacjach- u mnie to się sprawdza)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 04.12.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Przyłapany defrost.Temperatura otoczenia -1temp.. zasilania 28 - powrót 24godz. 12:14 zaczyna mrugać HEAT12:15 wyłącza się pompa obiegowa, sprężarka wchodzi na 79.12:28 sprężarka schodzi z obrotów do 012:29 załącza się pompa obiegowatemperatury zasilania 25: powrót 2212:30 zaczyna grzaćzużycie na defrost 0,84 kWh Brak bufora, tylko grzanie, bez CWU, jakieś 1200 m rurek.Temperatura w domu 16 stopni, grzanie i wietrzenie.krzywa grzania płaska Lo i Hi - 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 04.12.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Różnica będzie zawsze , przy mniejszym zapotrzebowaniu ciepła będzie mniejsza ( można uzyskać temp wyj z PC i wyj z bufora zbliżone przy min prędkości pompy wtórnej- moim zdaniem przy PC tak nie należy ustawiać, duże przepływy zapewniają dobry odbiór ciepła ) Uważam , że pompa wtórna powinna być ustawiona na max , a w PC na 3 bieg ( po wielu próbach i regulacjach- u mnie to się sprawdza) Pzdr Dzięki rozumiem, że pompa wtórna to ta cyrkulacyjna, a czemu te rotametry tak dziwnie się zachowują tj odkręcone na max pokazują przepływ np w 1szt 2,4 a w innych np tylko 1,5 i nie da rady więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts