PaRa 04.12.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam pytanie, obecnie dom jest wykańczany i dlatego ustawiłem tem. w środku min. 25 i max 26 ( mniej niż 25 nie mogę ustawić ) i -5 ( set, select, -5 i set ). Timer ustawiony na grzanie w godzinach 13-15, 22-24 i 04-06, mam wrażenie że po wyłączeniu tem. wody ustawia się na 0 stopni czyli 25 woda wychodząca zamiast 20 jak ustawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.12.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mam pytanie, obecnie dom jest wykańczany i dlatego ustawiłem tem. w środku min. 25 i max 26 ( mniej niż 25 nie mogę ustawić ) i -5 ( set, select, -5 i set ). Timer ustawiony na grzanie w godzinach 13-15, 22-24 i 04-06, mam wrażenie że po wyłączeniu tem. wody ustawia się na 0 stopni czyli 25 woda wychodząca zamiast 20 jak ustawiam. Nie ma to jak dojeżdżać sprężarkę niskim skraplaniem - a potem płacz że te pompy (sprężarki) to mało trwałe są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.12.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jeśli zapotrzebowanie z OZC wyszło 7kw na CO, to PC 9kw styknie zakładając grzanie wody 250-300 L ? Teraz pytanie - 1 fazowa, 3 fazowa, T-CAP ? Ktoś coś doradzi ? Skłaniam się coraz bardziej ku panasowi choć i samsung chodzi mi po głowie. Czekam jeszcze na kosztorys samsunga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Mkmco możesz napiasać o trwałości sprężarek panasa ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Jeśli zapotrzebowanie z OZC wyszło 7kw na CO, to PC 9kw styknie zakładając grzanie wody 250-300 L ? Teraz pytanie - 1 fazowa, 3 fazowa, T-CAP ? Ktoś coś doradzi ? Skłaniam się coraz bardziej ku panasowi choć i samsung chodzi mi po głowie. Czekam jeszcze na kosztorys samsunga. Ja wybrałbym t-cap 3f - mniejsze obciążenie linii , "wewnętrzne" przekonanie o wyższości 3f nad 1f . A t-cap , ponieważ jeśli coś się nie doszacuje - to do -15 st będziesz miał 9kW To moje zdanie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.12.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 No wlaśnie o tym samym myślę. 9KW to 9KW, ale chyba też zainwestuję w najdroższą wersję. Chyba, że samsung wyjdzie sporo taniej. Widziałem sterownik samsunga i mam wrażenie, że jest prostszy w obsłudze. Jak przebijałem się przez ten temat to widziałem sporo problemów z ustawieniami. Jeszcze jedno - o co chodzi z defrostami ? Sama zasade działania oczywiscie znam, ale widzę, że czasy macie różne itp. U każdego ten czas powinien być taki sam ? Sporo osób marudziło, że sa czeste i długie - jak bardzo wpywa to na zużycie prądu ? Jest to kwota rzędu 50-100 zł rocznie, czy rozmawiamy o róznicach w zużyciu 500 zł rocznie ? Dopytuje bo u mnie zamysł jest taki, żeby ustawić krzywą grzewczą i zapomnieć o grzebaniu w PC. Dla mnie ma to być bezobsługowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie wiem jaki jest sterownik Samsunga (w panasie do ogarnięcia), ważne są parametry ( wydajność grzewcza i cop-y)Defrostami się nie przejmuj - nawet z grzałkami to nie majątek ( defrosty są zresztą uwzględniane w danych kat wg odpowiedniej normy) , defrosty bardziej zależą od parametrów systemu grzewczego i ustawień PC niż od jej konstrukcji.Polecam zrobić tabelkę porównawczą ( WG wzgl temp, cop, cena , ceny podzespołów, doświadczenie i opinie klientów, gwarancja i koszty serwisu gwarancyjnego- wynik sam wyjdzie...)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.12.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Problem jest w cenach podzespołów - nie mam pojęcia ile co kosztuje zarówno w panasach jak i samsungach. Mogę się tylko domyślać, że nie powinno być kolosalnych różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.12.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 No wlaśnie o tym samym myślę. 9KW to 9KW, ale chyba też zainwestuję w najdroższą wersję. Chyba, że samsung wyjdzie sporo taniej. Widziałem sterownik samsunga i mam wrażenie, że jest prostszy w obsłudze. Jak przebijałem się przez ten temat to widziałem sporo problemów z ustawieniami. Jeszcze jedno - o co chodzi z defrostami ? Sama zasade działania oczywiscie znam, ale widzę, że czasy macie różne itp. U każdego ten czas powinien być taki sam ? Sporo osób marudziło, że sa czeste i długie - jak bardzo wpywa to na zużycie prądu ? Jest to kwota rzędu 50-100 zł rocznie, czy rozmawiamy o róznicach w zużyciu 500 zł rocznie ? Dopytuje bo u mnie zamysł jest taki, żeby ustawić krzywą grzewczą i zapomnieć o grzebaniu w PC. Dla mnie ma to być bezobsługowe Tutaj jest podobnie jak z klimatyzatorami im niższa cena tym niższa jakość, wydajność i trwałość z tym że klimatyzatory eksploatuje się w 2 miesiące w roku oprócz tych w serwerowniach i używanych także do ogrzewania.Z tańszych pc jest jeszcze LG mają ciekawy model HT. do przedniej serii pc miałem zastrzeżenia ale teraz wchodzą w temat drugi raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Hej kol Mkmto jak z tymi sprężarkami panasonica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.12.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie ma to jak dojeżdżać sprężarkę niskim skraplaniem - a potem płacz że te pompy (sprężarki) to mało trwałe są Krytyka i dobra rada przyjęta do wiadomości, zmienione ustawienia i grzanie w godzinach 22:00 - 06:00, zlikwidowałem 2 godzinne grzanie popołudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.12.2016 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Hej kol Mkm to jak z tymi sprężarkami panasonica ? Nie martw się nie zabraknie po 200$ na pęczki https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=panasonic+compressor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 04.12.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie martw się nie zabraknie po 200$ na pęczki https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=panasonic+compressor Chodzi o to ,że nie mogę dotrzeć do info nt awaryjności tego sprzętu. Czysta ciekawość -mam już maszynerię i to akceptuję Staram się użytkować sprzęt optymalnie pod względem komfortu/kosztów/zużycia mechanicznego. pzdr PS przynajmniej sprężarki są w dobrej cenie -przed zakupem pytałem i usłyszałem 2500pln , ostatnio chyba CNC podawał ok 5000pln-a tu proszę ok 1000pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie ma to jak dojeżdżać sprężarkę niskim skraplaniem - a potem płacz że te pompy (sprężarki) to mało trwałe są mkm - możesz wyjaśnić co on robi nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.12.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 mkm - możesz wyjaśnić co on robi nie tak? Zrozumialem, że nie jest dobrze jak PC za często się uruchamia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.12.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Każda pompa ciepła jak pracuje na niskim parametrze np. grzeje temperaturą 15C to nie są normalne warunki pracy dla pompy ciepła i jest na skraju koperty pracy. Edytowane 4 Grudnia 2016 przez oberwatorPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 04.12.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 ponawiam pytanie czemu te rotametry tak dziwnie się zachowują tj odkręcone na max pokazują przepływ np w 1szt 2,4 a w innych np tylko 1,5 i nie da rady więcej czy to znaczy, że pompa cyrkulacyjna jest zepsuta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.12.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Nie tak jest jak każda pompa ciepła pracuje na niskim parametrze np. grzeje temperaturą 15C to nie są normalne warunki pracy dla pompy ciepła i jest na skraju koperty pracy. U mnie na razie grzeje do 20 stopni, myślę że taka tem. jest dopuszczalna, bo urządzenie nie pozwala obniżyć jej mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 04.12.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 ponawiam pytanie czemu te rotametry tak dziwnie się zachowują tj odkręcone na max pokazują przepływ np w 1szt 2,4 a w innych np tylko 1,5 i nie da rady więcej czy to znaczy, że pompa cyrkulacyjna jest zepsuta ? Masz sumę przepływów np. 10 rotametrów po 1,5l/min to daje 15L/min i zawsze będziesz miał te 15L/min teraz musisz zrownoważyć przepływy jak jednemu dasz 3L to innym zabierzesz. Jeśli chcesz np. w sypialni chłodniej ustawisz 1L do 1,5L a w łazience chcesz cieplej to ustawiasz np. 2 do 2,5L. Rotametry słyużą do regulacji przepływu przez pętle im mniejszy przepływ tym chłodniej w danym pomieszczeniu. Wszystko masz dobrze maksymalnych przepływów nie da się ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 04.12.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Tutaj jest podobnie jak z klimatyzatorami im niższa cena tym niższa jakość, wydajność i trwałość z tym że klimatyzatory eksploatuje się w 2 miesiące w roku oprócz tych w serwerowniach i używanych także do ogrzewania.Z tańszych pc jest jeszcze LG mają ciekawy model HT. do przedniej serii pc miałem zastrzeżenia ale teraz wchodzą w temat drugi raz. Slyszalem juz o LG, z tego zestawienia jest najtansze. Problem mam niestety z tym ze Panas na tym forum jest bdb opisany i nikt praktycznie nie narzeka natomiast o samsungach i lg nie ma praktycznie w ogole mowy, opinii no i sugerowanych ustawien. Nie chcialbym byc krolikiem doswiadczalnym tym bardziej ze to moja pierwsza PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts