Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Mam buforek 35 ltr wpięty równolegle do układu-pełni głównie funkcję sprzęgła ( a przy okazji wys temp na grzejnikach- magazynu ciepła do defrostu) Jeśli masz dobre przepływy w układzie- to bufory są zbędne.

Pzdr

No dobra, ale on chce chce ten bufor 50l wpiąć szeregowo na powrocie, a nie jak u Ciebie równolegle w formie sprzęgła. Oczywiście mogę sie nie zgodzić, ale chciałbym najpierw poznać wsyztskie za i przeciw. Faktycznie jak on to tak zepnie to moze być jakiś problem ze sterownikiem pokojowym ? Musze miec pewność, ze nie zamknę się w jakiejś dziwnej konfiguracji i instalacja nie będzie rozwojowa.

No dobra, ale on chce chce ten bufor 50l wpiąć szeregowo na powrocie, a nie jak u Ciebie równolegle w formie sprzęgła. Oczywiście mogę sie nie zgodzić, ale chciałbym najpierw poznać wsyztskie za i przeciw. Faktycznie jak on to tak zepnie to moze być jakiś problem ze sterownikiem pokojowym ? Musze miec pewność, ze nie zamknę się w jakiejś dziwnej konfiguracji i instalacja nie będzie rozwojowa.

Może jestem tylko amatorem i wielu rzeczy w temacie PC nie wiem i nie rozumiem- ale tego jestem pewien :

sterownik pokojowy nie ma związku z żadnym typem bufora !

Co do samego bufora na powrocie- może coś tam wnieść do defrostu , ale jakiegoś konkretnego powodu jego i instalacji to nie słyszałem.

Pzdr

witam, mi tłumaczył instalator tak, jęśli mam automatyke z siłownikami na rodzielaczach to może dość do zamknięcia kilku pętli i wtedy wyskoczy błąd przepływu na pompie ten problem niweluje sprzegło bo przy zamknięciu odbioru sprzęgło na krótkim obiegu woda szybko podnosi temperaturę i pompa wył. się normalnie

witam, mi tłumaczył instalator tak, jęśli mam automatyke z siłownikami na rodzielaczach to może dość do zamknięcia kilku pętli i wtedy wyskoczy błąd przepływu na pompie ten problem niweluje sprzegło bo przy zamknięciu odbioru sprzęgło na krótkim obiegu woda szybko podnosi temperaturę i pompa wył. się normalnie

Ten problem niweluje też rezygnacja z niepotrzebnej przy podłogówce automatyce z siłownikami. Co więcej oszczędzasz podwójnie, nawet 4-5tys. zł bo tyle bedzie kosztowało zamontowanie bufora i elektrozaworów, z których i tak nie bodziesz korzystał...

Ok, a ile mniej wiecej czasu zajmuje Ci podniesienie temp. wyjscia o 1 st.?

Mam też pytanie:

Przy defrosie gdy Pc wskakuje na 7 bieg, zmienia mi przepływy na CO tj, zmniejsza,a na 3 obiegach gdzie jest sporo ponad 2l/min zwiększa.

.Czy u Was jest podobnie.Obiegówka póki co na 3 predkości.

Podniesienie temp zasilania następuje dosyć szybko, ale też do pewnego zakresu - tak do 35st, potem już idzie jak krew z nosa;) ale to jest prawidłowe działanie.

Podniesienie temp zasilania następuje dosyć szybko, ale też do pewnego zakresu - tak do 35st, potem już idzie jak krew z nosa;) ale to jest prawidłowe działanie.

Witam, można troszkę bardzie precyzyjnie ;)

Wydaje mi się że mam podobny problem co thxluk tzn. pompa potrzebuje bardzo dużo czasu aby osiągnąć zadana temperaturę. Prawdopodobnie spowodowane jest to również częstymi i długimi defrostami.

Witam

Zmień instalatora

Możesz sobie zainstalować automatykę - zaworki na pętlach, choć nie polecam

Nie trzeba w tym celu instalować ani sprzegła, ani tym bardziej bufora.

Wystarczy najprostszy zawór różnicy ciśnień zainstalowany przed lub w rozdzielaczu.

Np taki jak ten w poniższym linku. Tani i skuteczny.

http://www.skleparmatura.pl/honeywell/zawor-upustowy-roznicy-cisnien-3-4-gwint-wewn-ze-srubunkiem-3-4-14057.html

Pozdrawiam

Pratchawiec

Wczoraj, właczyłem PC o 16.Włączona dziś do 7 .Razem 15 h , ciągej pracy.KG -15/+40 +15/26.Do temp. zasilania 33st poszła dośc szybko, po kilku godzinach.

Temp. na wyjsciu(Start) 22,po 15 h ciągłej pracy 26 .DT=7.TZ=-3.Teraz -1.Zuzycie 40KW. Defrosty w 2 trybie.Sprężaka non-stop(za wyjątkiem defrostów) 47HZ..

Przepływy ok 1500l/h.Pompa obiegowa 3.

Wydaje mi się iż to słaby wynik.I nie piszę tu o zużyciu.Chodzi mi o to ze przy 15 h ciągłej pracy mam DT=7.

Przez weekand osiągnąłem DT=6 ale PC pracowała kilkanaście godzin dłużej i było troszkę zimnej,Wtedy temp. powrotu 28st i defrosty szybciutko szły.

Nie za bradzo wydaje mi się dobrym pomysłem podnoszenie jeszcze KG, na dole w salonie ponad 23st.

Po spreżarce widać iz dązy do DT=5 ale czy po 15 godzinnej pracy nie powinną jej osiągnąć??

Timer ustawiasz na pompie? Bo właśnie się zastanawiałem jak utrzymać pompę w ryzach taniości. Tego timera na pompie jeszcze nie oglądałem i nie kombinowałem z nim, bo w sumie taryfa na domie jeszcze zwykła.

A sterownik (jakiej firmy?) włącza i wyłącza pompę - wtedy nie pracuje pompa obiegowa PC, czy tylko wyłącza się grzanie??

W sumie to mam jakiś wolny kabelek sterujący (obok PC), który nie został wykorzystany w kotłowni, a drugi jego koniec w holu. Zakłądałem go przed tynkami bo tak polecaliście, deko się zdziwiłem że nie został wykorzystany do PC,a le teraz widzę, że co się odwlecze to nie uciecze, zwłaszcza, że chata ocieplona w miarę, grubo wylewki to akumulację można wykorzystać.

Timer ustawiasz na pompie? Bo właśnie się zastanawiałem jak utrzymać pompę w ryzach taniości. Tego timera na pompie jeszcze nie oglądałem i nie kombinowałem z nim, bo w sumie taryfa na domie jeszcze zwykła.

A sterownik (jakiej firmy?) włącza i wyłącza pompę - wtedy nie pracuje pompa obiegowa PC, czy tylko wyłącza się grzanie??

W sumie to mam jakiś wolny kabelek sterujący (obok PC), który nie został wykorzystany w kotłowni, a drugi jego koniec w holu. Zakłądałem go przed tynkami bo tak polecaliście, deko się zdziwiłem że nie został wykorzystany do PC,a le teraz widzę, że co się odwlecze to nie uciecze, zwłaszcza, że chata ocieplona w miarę, grubo wylewki to akumulację można wykorzystać.

Timer na pompie, sterownik Salus i tylko pilnuje godzin tańszej taryfy i włącza pompę, bezprzewodowy najlepszy, sam zdecydujesz gdzie ma leżeć

Panowie, jesli chodzi o temp. na zasilaniu pompy to jest tak jak piszecie. pisze o ukladzie pompy wpietej bezposrednio do podlogowki bez bufroa/sprzegla.

zalezy jak mocno jest wychlodzona podloga i woda w rurkach. z tego wlasnie wzgledu zawsze wymuszam zeby pompa grzala w okienku od 13-15 CO przynajmniej przez godzine aby troche podbic temp przez dzien. jak rusza pompa o 21 to ma latwiej i temp. szybciej rosnie.

przez pierwszy rok uzytkowania chodzilem i do kotlowni i sie denerwowalem czemy na zasilaniu jest 29 a nie 33. teraz olewam temat wiem ze pompa osiagnie ta temp. tylko nie tak szybko jakby sie moglo wydawac.

Jeśli masz problem z dt , to zmień prędkość w PC pompy wodnej na 5 lub 6 - powinno pomóc.

A o sterowniku bezprzewodowym (np) już Ci pisali.

pzdr

Timer na pompie, sterownik Salus i tylko pilnuje godzin tańszej taryfy i włącza pompę, bezprzewodowy najlepszy, sam zdecydujesz gdzie ma leżeć

Chyba jest tu lekka nie ścisłość-Timer w PC może również "pilnować" T2 , natomiast sterownik pokojowy (nie do siłowników-tylko typu on/off PC) "pilnuje" zadanej temp w pomieszczeniu.

pzdr

Chyba jest tu lekka nie ścisłość-Timer w PC może również "pilnować" T2 , natomiast sterownik pokojowy (nie do siłowników-tylko typu on/off PC) "pilnuje" zadanej temp w pomieszczeniu.

pzdr

Fakt w pc też mam ustawione godziny a timer dodatkowo i pilnuje temperatur w dzień i nocy i załączy pc nawet w droższej taryfie jak spadnie temperatura poniżej ustawionej