mkm silesia 07.12.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Koledzy , czy jest sens oraz możliwość aby spasować ( elektronicznie ) jednostkę wewnętrzną 7 kW a zewnętrzną 9 kW dwu-wentylatorową ? nie ma sensu ale technicznie być może możliwe tylko na pewno nie ekonomicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 czesc, przycisk bezprzewodowy z czasówką - hmmm masz moze jakiegos linka gdzie takie cos mozna kupic?? No- to jest moja "twórczość" : - kupiłem za chyba 18 pln dzwonek z 2 bezprzewodowymi przyciskami -wypiąłem głośnik i podłączyłem transoptor,tranzystor,przekaźnik +5VDC -przekaźnik podłączyłem pod czasówkę od cyrkulacji Koszt elementów ok 130pln i moja frajda , że skutecznie działa i sam to wymyśliłem oraz wykonałem Pzdr Pilot w kuchni leży na parapecie ( żona nie pozwoliła przyklejać- w lewym rogu jest zawsze parę pierdół i się to gubi) Pilot w górnej łazience jest przyklejony obok termostatu podłogówki ( moja Babcia mawiała , że "głupi nie zauważy , a mądry pomyśli , że tak ma być ") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 07.12.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 no to czarna magia - myslalem ze gdzies cos gotowego mozna kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 07.12.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Od wczoraj jestem posiadaczem pompy gen. H.Mam tylko jeden problem jak się domyślam niezwiązany z pompą ciepła.Sytuacja jest taka:Mam pompę, bufor 80L, 2 pompy obiegowe, sterowniki salus na kazde piętro, zbiornik CWU (podłączony ale nie grzeje bo nie mam jak z niego korzystać). Pompa ładnie grzeje bufor temp. 30 stopni i problem zaczyna się z pompami obiegowymi. Z kotłowni wychodzi 1 rura zasilania i 1 powrót i gdzieś w posadzce następuje rozdzial na dwa rozdzielacze podlogowki. Problem polega na tym:Jak mam włączone obie pompy obiegowe niezaleznie na jaki bieg to temp na manometrze w rozdzielaczach wynosi 10stopni.Natomiast jak włączę tylko dolną pompę (górna wyłączona) to temperatura rosnie na manometrze powyżej 20 stopni, rura od zasilania z bufora jest ciepla a powrót zimny.Jak włączę górną pompę (dolna wyłączona) na manometrze jest 20 stopni, ale rura od zasilania jest zimna a powrót ciepły.Dodam, że kierunki przepływu na pompach są zgodne.Co może być nie tak ? Podłogówke wykonywał ktoś inny i instalację pompy też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.12.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Witam Maciejtoya To nie będzie związane z funkcjonowaniem PC, bo piszesz że grzeje prawidłowo bufor.Problem(y) tkwi w hydraulice. Przyczyn może być wiele, niektóre nie muszą wykluczać innych.Tylko przykładowo;odwrotna instalacja jednego z rozdzielaczy (dość prawdopodobne)niezrównoważone hydraulicznie obwody rozdzielaczy (przepływ zwrotny) Wołaj hydraulika. Niech poprawia.Mam nadzieję, że wylewkę można jeszcze w razie wysoce prawdopodobnej potrzeby rozkuć, by ucywilizować rozdział wody obiegowej na poszczególne gałęzie.Może hydraulik zrobił gdzieś zawór regulacyjny? Jakiś schemat był na papierze zrobiony? Tak na szybko takie mi się refleksje nasunęły. Z góry współczuję Edit Sprawdź czy masz wszystkie rotametry odkręcone na max i co pokazują. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 07.12.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Wolalem już hydraulia. Po slownej utarczce dość ostrej zjawi się jutro być może. Rotametry były otwarte na maksa. Instalatorzy od pompy mówili przez telefon, ze wystarczy odwrotnie pompę górną zamontować. Hydraulik się upiera ze wszystko jest ok (chociaż przyznał, że kilka takich wpadek jego pracownicy mieli). Powiedział, że ewentualnie zamieni podłaczenie w rodzielaczu do góry, czyli pompa będzie pchac na powrót w rozdzielaczu. z tą posadzką może być problem bo to jest człowiek, który uważa się za niewiadomo kogo z cwaniakowatym podejsciem do klienta a po drugie nie potrafi przyznać się do winy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.12.2016 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam Maciejtoya To nie będzie związane z funkcjonowaniem PC, bo piszesz że grzeje prawidłowo bufor. Problem(y) tkwi w hydraulice. Przyczyn może być wiele, niektóre nie muszą wykluczać innych. Tylko przykładowo; odwrotna instalacja jednego z rozdzielaczy (dość prawdopodobne) niezrównoważone hydraulicznie obwody rozdzielaczy (przepływ zwrotny) Wołaj hydraulika. Niech poprawia. Mam nadzieję, że wylewkę można jeszcze w razie wysoce prawdopodobnej potrzeby rozkuć, by ucywilizować rozdział wody obiegowej na poszczególne gałęzie. Może hydraulik zrobił gdzieś zawór regulacyjny? Jakiś schemat był na papierze zrobiony? Tak na szybko takie mi się refleksje nasunęły. Z góry współczuję Edit Sprawdź czy masz wszystkie rotametry odkręcone na max i co pokazują. Pozdrawiam Pratchawiec Witam, masz racje mój hydraulik przestrzegał mnie przed taka sytuacja, dlatego poprowadził dwa oddzielne piony tak w razie W jakbym chcial montowac bufor+ 2 pompki Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Od wczoraj jestem posiadaczem pompy gen. H. Mam tylko jeden problem jak się domyślam niezwiązany z pompą ciepła. Sytuacja jest taka: Mam pompę, bufor 80L, 2 pompy obiegowe, sterowniki salus na kazde piętro, zbiornik CWU (podłączony ale nie grzeje bo nie mam jak z niego korzystać). Pompa ładnie grzeje bufor temp. 30 stopni i problem zaczyna się z pompami obiegowymi. Z kotłowni wychodzi 1 rura zasilania i 1 powrót i gdzieś w posadzce następuje rozdzial na dwa rozdzielacze podlogowki. Problem polega na tym: Jak mam włączone obie pompy obiegowe niezaleznie na jaki bieg to temp na manometrze w rozdzielaczach wynosi 10stopni. Natomiast jak włączę tylko dolną pompę (górna wyłączona) to temperatura rosnie na manometrze powyżej 20 stopni, rura od zasilania z bufora jest ciepla a powrót zimny. Jak włączę górną pompę (dolna wyłączona) na manometrze jest 20 stopni, ale rura od zasilania jest zimna a powrót ciepły. Dodam, że kierunki przepływu na pompach są zgodne. Co może być nie tak ? Podłogówke wykonywał ktoś inny i instalację pompy też. A nie masz czasem odwrotnie podłączonej obiegówki tej od zimnego zasilania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.12.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Kolego a zawory zwrotne ty masz? Pewnie pompy w rozdzielaczach? Edytowane 7 Grudnia 2016 przez hajnel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 07.12.2016 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 A nie masz czasem odwrotnie podłączonej obiegówki tej od zimnego zasilania ? Chodzi o pompę górnego rozdzielacza gdzie powrót jest ciepły a zasilanie zimne tak ? Napiszę tak, pompa jest zamontowana odwrotnie napisami ale strzałka przepływu na korpusie jest zgodna. Instalator od pompy ciepła powiedział ze ją "przekręcił bo nie miał dojscia do kabla ale z korpusem nic nie robił. Podobno można sobie obudowę pompy zmieniać odwrotnie. Tak mi powiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 07.12.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dobrze mówił, tylko coś innego źle zrobił. Czekamy na efekty wizyty Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 07.12.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dam znac o ile się nie wykonczę.Jeszcze co zauważyłem. Gdy chodzi dolna pompa obiegowa to cisnienie na pansonicu jest ok. 1,8 bara. Gdy włączę górną albo górną i dolą to wzrasta do 2,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 08.12.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 mam takie pytanie: na oknie północnym temperatura zewnetrzna wynosi -3*C a na hydroboxie (jednostka zewnetrzna jest na południowej scianie) pokazuje +13*C. co z takim fantem zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.12.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 mam takie pytanie: na oknie północnym temperatura zewnetrzna wynosi -3*C a na hydroboxie (jednostka zewnetrzna jest na południowej scianie) pokazuje +13*C. co z takim fantem zrobic? Poczekać kilka godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 08.12.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Widząc cyrki, które się dzieję u kolegi maciejtoya zadam pytanie - na jakim etapie hydraulik powinien zakończyć pracę a na jakim instalator PC ? Bo ja na chłopski rozum widzę to tak, że hydraulik robi wszystko do rozdzielaczy, a resztę typu pompy obiegowe , podłączenie PC do rozdzielaczy wykonuje instalator. Tak mi się przynajmniej wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 08.12.2016 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 mam takie pytanie: na oknie pó Osłoń pompę. Nie wiem, tujami, jakimś rusztem drewniany, posadź winogron Niech będzie w cieniu, nie zejdzie do temperatury powietrza, bo przedmioty obok też się nagrzeją od słońca, ale będziesz już bliżej prawdy. Mam pompę od północnego wschodu i rano po prostu mnie kłamie jak ją słoneczko przyświeci. No ale to tylko jakieś 1-2 godziny. Potem w cieniu jest i mówi prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bassior 08.12.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Poczekać kilka godzin no wiesz nie wiem jescze jak to czekanie wplynie na temperature w srodku domu... przy lekkim mrozie i sterowaniu KG+termostat pokojowy MOŻE dojsc do niedogrzania domu w środku - może cos wykombinuje tak jak Szklara pisał, jakoś zasłonic czy cos w tym rodziaju pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.12.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 no wiesz nie wiem jescze jak to czekanie wplynie na temperature w srodku domu... przy lekkim mrozie i sterowaniu KG+termostat pokojowy MOŻE dojsc do niedogrzania domu w środku - może cos wykombinuje tak jak Szklara pisał, jakoś zasłonic czy cos w tym rodziaju pozdro Koledzy-moja jednostka zewnętrzna jest od wschodu i różnice są wyraźne po zimnej nocce i przy słonecznym poranku. PC działa w swoim rytmie-im cieplejsze powietrze wokół wymiennika , tym lepiej (lepszy COP) PC kontroluje temp powrotu i jeśli będzie potrzeba , to zwiększy modulację. Dajcie spokój z tymi zasłonami od słońca-od hałasu lub od szpetoty , to jeszcze jakoś można uzasadnić. Ale to moje zdanie, tylko pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.12.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Jeszcze jedno-lokalizacja sterownika pokojowego może mieć taki wpływ , jak słońce go ogrzeje -to rzeczywiście zafałszuje temp w pomieszczeniu.Dlatego trzeba znaleźć dobre miejsce (bez przeciągów i nasłonecznień). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.12.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Odnośnie takich różnic temp- u mnie są rzeczywiście , ale nie przypominam sobie , abym miał tak duże.Z tego co pamiętam , z tyłu jednostki zewnętrznej jest czarna rurka -w niej jest chyba czujnik temp. Zobacz czy nie jest on wygięty i wystawiony na słoneczko.Powinien być z tyłu wymiennika-bez dostępu słońca.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts