81jacek 08.12.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Panowie, po jakim czasie Wasze Pc "dochodzą" do DT= 5 i mniejszej. Nie pytam o ekstrema tj. np gdy długo nie jest grzane. Pytam osoby które nie mają bufora. Zwiększyłem obiegówkę do 4 prędkości .DT około 6, przy końcu pracy , po 8 h, dochodzi do 5. Niestety moja kotłownia w której znajduje się Pc, jest "jakby " nad sypialnią .Przy pracy jedn. wewn. jest jakby to ująć " nie konfortowo". Także podbicie predkości zostawiam jako ostateczność. pozr Kiedyś coś tam zanotowałem godz. st.licznika temp./zas/pow/fr 11.15 2394 3/24/22/45 12:15 2396.23 3/28/24/46 13.15 2398 3/ 29/24/46 15.10 2401.1 3/29/24/30 16.20 2402.72 3/29/25/29 18:20 2404.97 3/29/25/22 20:10 2406.7 3/29/25/22 Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2016 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 No dobra , dobra:)Powiedz jak to wygląda u Ciebie;)Mój przykład nie będzie adekwatny bo mam 10cm wylewki a bezposrednio pod wylewką 25cm betonu :)Ale dojscie do delty T 5st.C wbrew pozorom zajmuje mało czasu bo ok.1-2h ale krzywa na -15 jest 36st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 08.12.2016 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Sorrki ale to się jakoś wszystko zlało, mam nadzieje że to rozszyfrujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.12.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Panowie, po jakim czasie Wasze Pc "dochodzą" do DT= 5 i mniejszej. Nie pytam o ekstrema tj. np gdy długo nie jest grzane. Pytam osoby które nie mają bufora. Zwiększyłem obiegówkę do 4 prędkości .DT około 6, przy końcu pracy , po 8 h, dochodzi do 5. Niestety moja kotłownia w której znajduje się Pc, jest "jakby " nad sypialnią .Przy pracy jedn. wewn. jest jakby to ująć " nie konfortowo". Także podbicie predkości zostawiam jako ostateczność. pozr u mnie w sumie od razu pompa ma delte 5K, jak dluzej pochodzi to pracuje na delcje 3 lub 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 09.12.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Bardzo dobrze by było gdyby koledzy w swoich stopkach podawali OZC , wówczas dane są bardziej wiarygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.12.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 ....... Możesz zerknąć do poczty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.12.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Hej Panowie, szybie pytanko jak nisko z modulacja schodzi T-Cap 9 kW 1 fazowy ? kumpel kupil taka pompe, radzilem mu "zwykla" 3 fazowa, ale sprzedawca zrobil swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 09.12.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Hej Panowie, szybie pytanko jak nisko z modulacja schodzi T-Cap 9 kW 1 fazowy ? kumpel kupil taka pompe, radzilem mu "zwykla" 3 fazowa, ale sprzedawca zrobil swoje Witam Mój T-Cap seria D 2012r, 1-fazowy schodzi najniżej do 34 Hz - przy grzaniu podłogi, pobiera wczas ok. 1,6 kW Przy grzaniu CWU pobiera minimalnie ok. 2,7 kW pokazując modulację również na poziomie 34 Hz. Dziwne, tak naprawdę nie wiem co ta modulacja oznacza. Domyślam się, że to częstotliwość prądu wychodzącego z inwertera i nie jest ona proporcjonalna do mocy oddawanej przez sprężarkę. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.12.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam Mój T-Cap seria D 2012r, 1-fazowy schodzi najniżej do 34 Hz - przy grzaniu podłogi, pobiera wczas ok. 1,6 kW Przy grzaniu CWU pobiera minimalnie ok. 2,7 kW pokazując modulację również na poziomie 34 Hz. Dziwne, tak naprawdę nie wiem co ta modulacja oznacza. Domyślam się, że to częstotliwość prądu wychodzącego z inwertera i nie jest ona proporcjonalna do mocy oddawanej przez sprężarkę. Pozdrawiam Pratchawiec zeby zrozumiec co to jest modulacja to odsylam do zasady dzialania falownikow (inwerterow). mozna sobie poczytac w wolnej chwili. falownik moduluje moc silnika/sprezarki poruszajac sie po charakterystyce U/f. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 09.12.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Witam Mój T-Cap seria D 2012r, 1-fazowy schodzi najniżej do 34 Hz - przy grzaniu podłogi, pobiera wczas ok. 1,6 kW Przy grzaniu CWU pobiera minimalnie ok. 2,7 kW pokazując modulację również na poziomie 34 Hz. Dziwne, tak naprawdę nie wiem co ta modulacja oznacza. Domyślam się, że to częstotliwość prądu wychodzącego z inwertera i nie jest ona proporcjonalna do mocy oddawanej przez sprężarkę. Pozdrawiam Pratchawiec Hej trochę mnie zaskoczyłeś-u mnie min modulacja to 19Hz (poboru nie pamiętam)-pytanie tylko ,czy te 34Hz to min możliwa-czy akurat w Twoim systemie taka jest min ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.12.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 ...Mój T-Cap seria D 2012r, 1-fazowy schodzi najniżej do 34 Hz - przy grzaniu podłogi, pobiera wczas ok. 1,6 kW Przy grzaniu CWU pobiera minimalnie ok. 2,7 kW pokazując modulację również na poziomie 34 Hz. Dziwne, tak naprawdę nie wiem co ta modulacja oznacza. Domyślam się, że to częstotliwość prądu wychodzącego z inwertera i nie jest ona proporcjonalna do mocy oddawanej przez sprężarkę... Na moje (amatorskie) oko - widać jak dla tych samych obrotów rośnie moc pobierana wraz z rosnącym skraplaniem (czyli rosnącym obciążeniem sprężarki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.12.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Hej trochę mnie zaskoczyłeś-u mnie min modulacja to 19Hz (poboru nie pamiętam)-pytanie tylko ,czy te 34Hz to min możliwa-czy akurat w Twoim systemie taka jest min ? pzdr tylko ty masz T-Capa 3 fazowego, wlasnie odradzalem kumplowi branie pompy 1 fazowej ale nie sluchal. teraz pewnie instalacja do przerobienia bo nie byla przygotowana pod takei urzadzenie. sprawdzilem ze potrzebny jest kabel 4mm2 i 30A. reke se dam uciac ze tak nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 09.12.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 tylko ty masz T-Capa 3 fazowego, wlasnie odradzalem kumplowi branie pompy 1 fazowej ale nie sluchal. teraz pewnie instalacja do przerobienia bo nie byla przygotowana pod takei urzadzenie. sprawdzilem ze potrzebny jest kabel 4mm2 i 30A. reke se dam uciac ze tak nie ma Ja mam T-CAP-a 1 fazowego i najniższa wartość jaką zaobserwowałem to 22-23 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 09.12.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ja mam T-CAP-a 1 fazowego i najniższa wartość jaką zaobserwowałem to 22-23 Hz jakie masz przylacze do domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 11.12.2016 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Mam pytanie: Czy regulator np Auraton może załączyć PC, gdy ta jest wyłączona? Czy tylko narzuca on do jakiej temperatury będzie pracowała wg zadanej wartości na regulatorze? Mam takie zjawisko: regulator chce narzucić pompie pracę, pokazuje, że niby pompa pracuje lub powinna pracować. Ale pompa nie zastała załączona. Dopiero TIMER w PC ją załączył. Czy po tym teście dobrze rozumiem: Gdy TImer w PC załączy ją, to resztę załatwia regulator pokojowy. Wg założenia ON/OFF adbywa się zadaną temperaturą. Jeśli np jest godzina 22.00 to załącza się PC, bo trmp zadana prze regulator jest ustawiona na 23 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 12.12.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 jakie masz przylacze do domu ? 14kW zabezpieczenie 25A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 12.12.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 14kW zabezpieczenie 25A troche malo chyba skoro producent podaje ze 30A powinno byc, nie wiem jak masz zaprojektowana instalacje ale nie masz problemow z wywalaniem "S"ki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 12.12.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 troche malo chyba skoro producent podaje ze 30A powinno byc, nie wiem jak masz zaprojektowana instalacje ale nie masz problemow z wywalaniem "S"ki ? Nie nie mam. Też myślałem, ze to mało i chciałem zwiększać w Tauronie. Elektryk który robił mi całą instalację powiedział żeby się wstrzymać, zwiększyć zawsze można. Pompę ma rozbitą na 2 fazy pompa i grzałka osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.12.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Nie nie mam. Też myślałem, ze to mało i chciałem zwiększać w Tauronie. Elektryk który robił mi całą instalację powiedział żeby się wstrzymać, zwiększyć zawsze można. Pompę ma rozbitą na 2 fazy pompa i grzałka osobno. Hej, u mnie problem pojawił się pierwszej zimy przed świętami-działała sobie PC , zmywarka i inne sprzęty - do momentu kiedy żona odpaliła piekarnik... Wywaliło zabezpieczenie -zacząłem dłubać w rozdzielni i papierach. Okazało się ,że przy 25kW przydzielonej mocy mam zabezpieczenie główne w rozdzielni 25A-a powinno być 32A (zresztą okazało się jeszcze ,że w szafie przyłączeniowej były zamontowane o rząd wielkości mniejsze zabezpieczenia główne...) Taka przygoda z życia wzięta:wiggle: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.12.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Może ktoś podrzucić instrukcję jak zmiejszyć ciśnienie w układzie. Mam teraz 2.5 na "postoju" - w czasie pracy 2.8 - chyba trochę za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts