bobrow 13.12.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 ....."Także jak dla mnie, Panas serii F kompletne sobie nie radzi z temperaturami oscylującymi ok. 0*C" no własnie , u mnie podobnie dziś -10, i temp.23/22 st. bez problemu osiągnietę. W 12h ,PC pobiera 30KW.Defrosty po 4-5 min.Wieć wg. mnie ok.Tym bardziej że miałem w 2 pokojach "mikro-uchył". Problem rzeczywiście robi się w temp.+2/-2.No chyba ze podnoscimy KG i defrosty idą w 1 trybie.Ale wtedy jest za gorąco w domu:/ Nie znalazłem innego rozwiązania. pozr Aż trudno mi uwierzyć ,że Panas F (a taki mam) sobie nie radzi w temp "defrostowych" przy podłogówkach -wg mnie częste defrosty będą odczuwalne przy "zimnym" systemie (np przy rozruchu, kiedy miałem G11 -to przy dłuższej przerwie na CO np po nocy to odczuwałem ). Przecież podłogówka ma dużą bezwładność i nie powinien wystąpić dyskomfort cieplny- u mnie na grzejnikach jest wtedy przerwa ok 5-7 min , ale dom w tym czasie nie wystudzi. Jestem przekonany ,że to jest kwestia odpowiedniego przepływu (nominalnego) oraz KG i kontroli z termostatu (aby za bardzo się nie wychłodził dom). pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 13.12.2016 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 U mnie tak samo w okolicy zera pompa bardzo szybko się szroni.Ja sobie radzę w ten sposób że zmniejszam jej obciązęnie i rzeczywiście pomaga. W sumie ponieważ wolniej zachodzi sniegiem daje więcej ciepła i z lepszym copem niz gdybym zadał jej wyższą temperature. Tylko że ja mam badziew z Juli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 13.12.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 U mnie wczoraj ok 23ej -7*C i defrost trwał z 5-6 minut. W podłodze było 28*C.Ale faktycznie okolice 0*C i z wychłodzoną podłogą PC goni defrost w trybie awaryjnym. Jednak u mnie nie ma to wpływu na temp. w domu, absolutnie.Nie wiem ile takich awaryjnych rozmrożeń mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 13.12.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Aż trudno mi uwierzyć ,że Panas F (a taki mam) sobie nie radzi w temp "defrostowych" przy podłogówkach -wg mnie częste defrosty będą odczuwalne przy "zimnym" systemie (np przy rozruchu, kiedy miałem G11 -to przy dłuższej przerwie na CO np po nocy to odczuwałem ). Przecież podłogówka ma dużą bezwładność i nie powinien wystąpić dyskomfort cieplny- u mnie na grzejnikach jest wtedy przerwa ok 5-7 min , ale dom w tym czasie nie wystudzi. Jestem przekonany ,że to jest kwestia odpowiedniego przepływu (nominalnego) oraz KG i kontroli z termostatu (aby za bardzo się nie wychłodził dom). pzdr bobrow, sprawa jest dośc prosta , pisałem kilka stron wcześniej . Zakładając DT =5 , aby defrosty były "normalne" temp. powrotu min. 27, a najlepiej jak jest 28 st , bo może "zabraknąc". Wtedy na wejściu mamy min 32/33 , co przy TZ = 1st /2 st i dobrze ocieplonym domu robi nam w domu "pustynie". a pisze tu o DT=5 , gdzie potzrzbne jest kilka h pracy PC aby ją uzyskać. Tak to wygląda niestety:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.12.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 bobrow, sprawa jest dośc prosta , pisałem kilka stron wcześniej . Zakładając DT =5 , aby defrosty były "normalne" temp. powrotu min. 27, a najlepiej jak jest 28 st , bo może "zabraknąc". Wtedy na wejściu mamy min 32/33 , co przy TZ = 1st /2 st i dobrze ocieplonym domu robi nam w domu "pustynie". a pisze tu o DT=5 , gdzie potzrzbne jest kilka h pracy PC aby ją uzyskać. Tak to wygląda niestety:/ Tylko widzisz Dt=5 odpowiada max mocy przy nominalnym przepływie-taka moc powinna być tylko przy dłuższej przerwie.Natomiast tej wielkości Dt może być przy mniejszym przepływie-ale wtedy będzie mniejsza moc (wg wzoru na moc grzewczą P=QxDtx1,163 , Q to oczywiście przepływ) Przy niższych temp masz długo Dt=5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 13.12.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Mam ustawione w Timerze (w PC) włączenie PC 22.00 i zadane HEAT + TANK. Przed godziną 22 PC jest wyłączona (tzn dioda zielona się nie świeci). Termostat swoją zadana temperaturą nie potrafi załączyć PC. Nie wiem z czego to wynika. Na displey-u załączony jest napis REMOTE. Nie wiem zatem dlaczego termostat nie załącza PC na zasadzie ON/OFF Jak sugerował Ci Bobrow i jak rozumiem z tego postu dałeś na PC OFF czyli wyłączasz PC! Pisałem o tym kilka razu: masz 6 progów/opcji czasowych w timerze dla każdego dnia. Gdyby stosować ON dla XYZ i potem wyłączać XYZ OFF to miałbyś w realu 3 strefy (3 załączenia i 3 wyłączenia). Sterownik Pansa działa tak, że kolejny ON znosi poprzedni (bez stosowania OFF) zatem wtedy masz 6 progów do dyspozycji - jak być powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 13.12.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Przy takich temperaturach i częstych defr. urządzenie ma problem nagrzać dom, dla przykładu odczyt z wczoraj: Temp. zew. 0*C Godz. 22.00 temp. w domu 21.2 Godz 6:00 temp. w domu 21.6 (temp. zadana 22.2) To akurat dość normalne że w okienku nocnym podciągniesz temp. o 0,4 czy maks 0,6 st C. Ja tez więcej nie nagrzeję. Oczyiwscie teraz przy 0*C PC nie chodzi cały czas w nocy, ale większość nocy tak. Napisz może zatem jakie masz spadki temperatury w dzień. Trzeba poprostu doprowadzić temp. domy do 22,5 i grzać o te 0,4*C do 22,9. Masz problem z nagrzaniem domu do 23*C? Chciałbym nadmienić, że przy temperaturach poniżej -5* pompa nie ma najmniejszego problemu nagrzać dom w 8h (wiadomo mniejsza wilgotność powietrza) Także jak dla mnie, Panas serii F kompletne sobie nie radzi z temperaturami oscylującymi ok. 0*C Nie sądzę aby to były tylko i wyłącznie defrosty. Zapewniam Cię, że jak nagrzeje ci PC dom przy -5*C (są defrosty, ale rzadziej) to i nagrzeje przy 0*C nawet ja ma więcej defrostów. Tzn. tak jest jeżeli wszystko z PC i instalacją jest ok. Błędu musisz szukać, ale zapewniam, nie jest to problem z PC Panasa czy innymi w takiej temperaturze by miały defrostwoe dziury z grzaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 13.12.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 U mnie spokojnie pompa dogrzewa dom do 23 stopni gdy na zewnątrz +2/-2. Dom mokry, nie w pełni ocieplony. Czas i parametry defrostu kiedyś podałem. Jedyne co zauważyłem, to pompa dojechała do 38 stopni (pomimo zadanych 45) i nie poszła wyżej, ale to chyba wynika z KG. W domu sauna i wietrzenie.Od wczoraj kończę wygrzewanie i zniżam temperaturę. DT mniej więcej cały czas w tym okresie była 3-4 stopnie. Prędkość pompy obiegowej 3. Po ociepleniu, w stawieniu drzwi do garażu, wygrzaniu domu, wyprowadzeniu wilgoci technologicznej nie wyobrażam sobie, żeby pompa miała jakiekolwiek problemy z grzaniem chałupy w okresie przejściowym. Przy rozruchu zimnej podłogi pompa mordowała się grzałkami. Defrosty co kilkanaście minut, a trwały kilkadziesiąt minut na grzałkach. Po obcięciu obwodów dała radę podgrzać wodę w podłodze do ponad 14* co wystarczyło jej na szybki defrost bez grzałki (temp w podłodzenie spadała poniżej 10 stopni). Po wpięciu pozostałych obwodów spokojnie już grzała. Defrosty coraz rzadsze i krótsze. Jestem dobrej myśli, czy poruszany problem okresu przejściowego -2/+2 nie jest za bardzo rozdmuchany, tak jak defrosty przy wyziębionej podłodze? Przecież w użytkowanym domu z podłogówką to się nie zdarza. Przy awaryjnym rozruchu tak, zgoda. Przy ocieplonym domu z kolei tak nikłe zyski energii pomimo pracy pompy? Tez mnie ciekawią spadki temperatury w dzień. Oczywiście to wszystko przy relatywnie wysokiej KG, po zamieszkaniu zapewne zejde na dużo niższe parametry i... np. przy 23* będzie problem z defrostami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 13.12.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Tylko widzisz Dt=5 odpowiada max mocy przy nominalnym przepływie-taka moc powinna być tylko przy dłuższej przerwie.Natomiast tej wielkości Dt może być przy mniejszym przepływie-ale wtedy będzie mniejsza moc (wg wzoru na moc grzewczą P=QxDtx1,163 , Q to oczywiście przepływ) Przy niższych temp masz długo Dt=5 ? s U mnie Dt- jest czasem i 7-8 st. Na starcie.Mam dość stromą KG -15/38 +15/28 .Osiagnięcie wymaganej temp. wejscia przychodzi dość szybko, 2-3 h.Wtedy sa największe DT. Nie zauwazyłem DT<4 ale to przy dośc dodatkich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.12.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Odnośnie szronienia polecam temat " Czy bufor / sprzęgło jest potrzebne ??? " od pkt.XI str.1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244356-Pompa-ciepla-i-zwrotnica-(sprzeglo-hydrauliczne) Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 13.12.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Dziś mały test. 0-2 h grzania temp. 31/25 TZ=-1 3- bieg pompy obiegowej Modulacja 47HZod 2- 5 h 6 bieg pompy obiegowej 32/26 TZ=-1 Modulacja 47Zuzycie 7KW. OD 2-5h czyli w 3 godziny.DT = cały czas 6, mimo podniesienia predkosci pompy obiegowej do 6.Dalej nie znam dokładnych przepływów .Ktoś z Was może mnie skierowac do odpowiedniego tematu.Nie znalazłem jeszcze szczegółowych informacji nt temat.Chodzi mi o pomiarowanie instalacji.pozdr Edytowane 13 Grudnia 2016 przez thxluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 13.12.2016 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Masz wychłodzone wylewki.Daj im się zagrzać.Będziesz miał wewnątrz być może za ciepło. Spróbuj przeprowadzić inny test; pozwól pracować PC przez dobę lub dwie bez przerw.Obserwuj i podziel się wynikami. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 13.12.2016 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Dlaczego twierdzisz że mam wychłodzone wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 13.12.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Witam,proszę mi powiedzieć czy w pompie all in one 7kw jest jakis program wygrzewania posadzek? jak tak to jak to załączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 13.12.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Dlaczego twierdzisz że mam wychłodzone wylewki? Dlatego, że zapewne ochłodziły się w czasie oczekiwania na uruchomienie PC w okienku taryfowym. Oddały znaczną ilość zakumulowanego ciepła w celu uzupełnienia strat cieplnych budynku. Masz zapewne grubą i ciężką wylewkę. Sprawdź temp. powrotu przy starcie PC, Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 13.12.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Temp. powrotu po kilku godzinach postoju to około 22/23 st.Wylewkę mam 7-8 cm, góra około 6.Jeszcze raz poprosze o info w jaki sposób opomiarować instalacje w celu zmierzenia przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 13.12.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 To akurat dość normalne że w okienku nocnym podciągniesz temp. o 0,4 czy maks 0,6 st C. Ja tez więcej nie nagrzeję. Oczyiwscie teraz przy 0*C PC nie chodzi cały czas w nocy, ale większość nocy tak. Napisz może zatem jakie masz spadki temperatury w dzień. Największy spadek jaki zanotowałem (przy strasznych wiatrach) to 1*C normalnie 0.6~0.8*C oczywiście grzejąc tylko w T2 Trzeba poprostu doprowadzić temp. domy do 22,5 i grzać o te 0,4*C do 22,9. Masz problem z nagrzaniem domu do 23*C? Tak mam wielki problem z nagrzaniem domu do 23*C - po prostu jest mi za ciepło Teraz tak na poważnie, jak wygrzewałem posadzki to w domu utrzymywałem temp. 23-24*C no i wiadomo jak to na budowie, cala kupa mostków. Drzwi budowlane, brak drzwi do piwnicy/garażu etc. Moja komfortowa temperatura to 21-22 powyżej nie da się żyć Nie sądzę aby to były tylko i wyłącznie defrosty. Zapewniam Cię, że jak nagrzeje ci PC dom przy -5*C (są defrosty, ale rzadziej) to i nagrzeje przy 0*C nawet ja ma więcej defrostów. Tzn. tak jest jeżeli wszystko z PC i instalacją jest ok. Błędu musisz szukać, ale zapewniam, nie jest to problem z PC Panasa czy innymi w takiej temperaturze by miały defrostwoe dziury z grzaniem. Nie chodziło mi o to, że PC w ogóle nie nagrzeje domu przy 0*C tylko, że nie starczy jej 8h okienka nocnego, a przy dodatnich temperaturach i poniżej -5 nie ma najmniejszego problemu. Próbowałem nawet podbić KG i to też nic nie dało, częste/długie defrosty nie dadzą pompie dojść do zadanej temperatury... Dlatego nadal twierdzę że moja PC nie radzi sobie z temp. ok. 0* Co do PC i samej instalacji, to raczej wszystko jest ok, skoro w rożnych temperaturach od 0*C działa bezproblemowo, bynajmniej mam taką nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.12.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Jeszcze raz poprosze o info w jaki sposób opomiarować instalacje w celu zmierzenia przepływu. Zamontować przepływomierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 13.12.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 ktoś pomoże? to chociaż powiedzcie do jakiej temperatury zasilania dochodziliście wygrzewając posadzki? wylane pół roku temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.12.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Witam,proszę mi powiedzieć czy w pompie all in one 7kw jest jakis program wygrzewania posadzek? jak tak to jak to załączyć? Na mój gust jest, na pewno masz tą informację w instrukcji, a jak nie możesz znaleść to pytasz osobę, która montowała Ci pompę. W mojej jest program, ale tem. ustawiałem ręcznie bo program się kasuje w przypadku braku prądu ( taka sytuacja miała miejsce ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts