Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nie zwróciłem uwagi na fakt, iż ściany jeszcze nieocieplone.

Grzejesz głównie atmosferę i PC pracuje cały czas na max.

Moim zdaniem w takich warunkach zużycie całkiem normalne.

Co więcej niewiele się zmieni.

Defrostu nie da się wymusić. Fizyczne parametry PC decydują kiedy nastąpi.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witaj,

jaki masz dokładnie model PC.Pytam do Twój defrost "na parze" jest bardzo dobry?

Masz spisane zużycie przy defroscie.?

Mam 9 kw 1f serii f. nie mam jeszcze podlicznika więc zużycia nie jestem w stanie tak dokładnie określić.

Mam jednak nadzieję, że zużycie spadnie jak wszystkie pętle już się rozgrzeją. Dach mam ocieplony

Edytowane przez tom80ek

Zatem zmniejsze temp cwu do 45. Teraz wystarczyło grzanie w wody w taniej taryfie. Po obniżeniu temp zapewne wieczorem będzie za chlodna. Co ustawić by woda grzała się także poza tania taryfą? Przypominam iż teraz załączeniem pompy steruje sterownik. Pompa jest w ustawieniu heat+tank

Nie wiem ile wody zużywasz, ale spróbuj grzać do 45*C np. w godzinach 3-4 i 13-14

Taka specyfika

Poważnie z łazienki korzystamy zazwyczaj po północy, więc taka pora grzania CWU ma u mnie sens.

Po drugie w warunkach ostrej zimy nad ranem jest najzimniej. Efektywność grzania wody zazwyczaj znacznie spada.

Strata postojowa zbiornika będzie w takich warunkach znacznie niższa niż dodatkowy wydatek energetyczny wynikający z pracy PC w warunkach obciążeń często krytycznych.

Pozdrawiam

Pratchawiec

W programatorze ustaw sobie dowolną porę od-do HEAT + TANK

Przykładowo u siebie mam dwa okna grzania wody

14.00-15.00 i 23.00-00.00

W pozostałych okresach jest cały czas HEAT

Podane godziny to u mnie taryfa II.

Możesz to dowolnie zmienić.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pisząć o programatorze masz na myśli TIMER pompy?

ehh zaczyna mnie irytować ta pompa... Dzis może warunki nie były rewelacyjne (jeśli chodzi o temp. zew. (-1*C) ) ale od 22:00 do 6:00 podniosła temperaturę w domu tylko 0 0,9*C (wg eurostera) a miala podnieść o 2.5

Trzeba było sobie zrobić kaloryfery albo konwektory.

Poczytaj sobie o bezwładności wylewki.

Jest tego mnóstwo, nawet w tym wątku.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Problem wynikł po podłączeniu sterownika i przejsciu na grzanie tylko drugą taryfą. Wczeniej regulowałem sobie krzywą - teraz o niej zapomniałem i chyba mam zbyt małą krzywą. -15+30 / +15/25

Sterownik wymusza pracę pompy a ta przez niską krzywą nie jest w stanie podnieść temp. Podniosę na -15+35 / +15/25.

Edytowane przez link2jack

Problem wynikł po podłączeniu sterownika i przejsciu na grzanie tylko drugą taryfą. Wczeniej regulowałem sobie krzywą - teraz o niej zapomniałem i chyba mam zbyt małą krzywą. -15+30 / +15/25

Sterownik wymusza pracę pompy a ta przez niską krzywą nie jest w stanie podnieść temp. Podniosę na -15+35 / +15/25.

Spróbuj podnieść: -15/38, a przy Hi +10/28. Będziesz miał większą wydajność. Potestuj

Przy temp zewn. 0 stopni teraz puszczasz w podłogę 27,5 stopnia, jak zmienisz tak jak chciałeś to w podłogę puścisz 30 stopni, jak posłuchasz Bobromila to w podłogę pójdzie 32 stopnie

Chce sprawdzic czy da rade wykorzystywać do ogrzewania tylko drugą taryfę. Dlatego w nocy chciałem podbić temp by w dzien pompa się nie włączała. Jeśli w podłogę pójdzie 32*C to po prostu szybciej osiągnę wymaganą temp. Chyba...

Chodzi o Twój komfort w domu, nie tylko ile idzie w podłogę na wyjściu. Inną sprawą jest na ile możesz uszczelnić dom. Czy wietrzysz regularnie (natlenione powietrze w domu szybciej osiąga temperaturę z nagrzanej podłogi. Jak wietrze robiąc przez chwilę mocny przewiew w domu po nocy mając temp 22,6, to za chwilę spada temp, do 21,6 stopni. Ale ciepło nadal mam dobre. I tak mam do godziny 13 jak załączy się PC)

Przy nastawach: -15/38, a przy Hi +10/28 rano mam 22,6. Temp zadana przez termostat 22,4 Histereza 0,2, co oznacza, że pompa wyłącza się przy 22,6

Edytowane przez Bobromil

Dodam jeszcze, że nie mam bufora/sprzęgła. Otwartych 15 z 26 pętli. Pompa pracuje od wtorku po południu. Powiedzcie proszę jeszcze jak w końcu przebiega u mnie defrost? Gorącymi parami czy grzałką? Czy może to to samo. Podczas Defrostu zapala się napis HEATER. Sprężarka pracuje na ok 50 Hz. Temp. Wody na zasilaniu spada poniżej temp. wody z powrotu.

Zauważyłem jeszcze, ze temp. zasilania jakiś czas przed defrostem zaczyna spadać o 2-3 *C. To normalne?

Edytowane przez tom80ek

Chodzi o Twój komfort w domu, nie tylko ile idzie w podłogę na wyjściu. Inną sprawą jest na ile możesz uszczelnić dom. Czy wietrzysz regularnie (natlenione powietrze w domu szybciej osiąga temperaturę z nagrzanej podłogi. Jak wietrze robiąc przez chwilę mocny przewiew w domu po nocy mając temp 22,6, to za chwilę spada temp, do 21,6 stopni. Ale ciepło nadal mam dobre. I tak mam do godziny 13 jak załączy się PC)

Przy nastawach: -15/38, a przy Hi +10/28 rano mam 22,6. Temp zadana przez termostat 22,4 Histereza 0,2, co oznacza, że pompa wyłącza się przy 22,6

Hej, jakie masz średnie zuzycie przy takiej KG i takiej temp . w domu?

Ile masz poboru w nocnym a ile w dziennym okienku.?

Jak u Ciebie z defrostami?

Pytam bo mamy zbliżone parametry .

pozdr