Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam

Thlux

Uciążliwa praca pompki obiegowej może mieć różne przyczyny.

Po pierwsze jakość i konstrukcja.

Po drugie słaba, a w praktyce żadna izolacja akustyczna lub rezonans blach obudowy.

Po trzecie wibracje przenoszone przez ściany do odległych nawet pomieszczeń.

Zapewne mogą być jeszcze inne przyczyny lecz w tej chwili nie przychodzą mi do głowy.

Rozwiązanie problemu

1) wymiana pompki na inną (czytaj lepszą). Nie wiem jakiej jakości pompy montuje teraz P. Wiem, że drogie, plastikowe i co gorsza dedykowane.

U mojego sąsiada instalator (nie Panasonica) w ramach gwarancji wymienił kolejno dwie pompki, bo hałas mu dokuczał.

Dopiero trzecia spełniła jego oczekiwania.

U siebie - jednak nie z powodu hałaśliwości, mam obecnie Wilo Yonos. Chodzi cichutko. Gdyby nie otwarta osłona przednia w ogóle bym nie słyszał jej działania.

2) Można spróbować wyłożyć od wewnątrz blachy obudowy matą wygłuszającą. Najtańsza i najłatwiej dostępna będzie zapewne taka do blach samochodowych.

3) Oddzielić korpus jednostki wewnętrznej od ściany podkładkami wibroizolacyjnymi. Wystarczą chyba zwykłe gumowe.

Ważne; szyna mocująca górną część obudowy winna być również tak izolowana.

Zacząłbym eksperymenty od poz. 2.

Pozdrawiam

Pratchawiec

W kotłowni.Kotłownia przylega do salonu, holu i gabinetu.znajduje się "za" kominem który znajduje się w centralnej cześci domu.

U mnie też jest w kotłowni i specjalnie nie słychać pracy pompy obiegowej - jedynie sprężarkę słyszę czasem w pralni.

Może uszczelnij ( wygłusz) drzwi od kotłowni.

Pzdr

Wczoraj o 13 zmieniłem bieg pompy obiegowej na 5.

Rano gdy TZ osiągnęła 0 st , DT=4 32/28.Około 6 temp. OUT 34 przy -3 st.Wtedy DT =6.

Zapytam.

Kiedy powinna wyłączyć sie sprężarka?Gdy dt=0?

Zakładam oczywiście brak termostatu pokojowego , sterowanie tylko KG.

pozdr

Wyłączenie sprężarki: Water_Outlet_Temp > (H2O_Temp + 2) przez 3 minuty

Włączenie sprężarki: po 3 minutach od spełnienia warunku: Water_Outlet_Temp < (Water_Inlet_Temp - 3)

H2O_Temp - temp. zadana wynikająca z krzywej grzewczej

Water_Outlet_Temp - temp. zasilania

Water_Inlet_Temp - temp. powrotu

Witam

U mnie działa tak jak napisałeś, z drobną poprawką.

Delta, którą obserwuję na ciepłomierzu skalowanym do dziesiętnych *, potrafi zejść nawet do 2,5.

Zaobserwowane tylko przy grzaniu CW, w końcowej fazie.

Na ile jest to kwestia indywidualna PC nie jestem w stanie się wypowiedzieć.

Co do precyzji ciepłomierza raczej wątpliwości nie mam; certyfikowany Danfoss ultradźwiękowy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

...Kiedy powinna wyłączyć sie sprężarka?Gdy dt=0?...

Delta nie spadnie do zera, ponieważ inverter redukując grzewczą potrafi zejść do jakiejś wartości minimalnej, ale nie do zera.

Poza tym, przy porównaniach z innymi instalacjami należy pamiętać, że przepływy w nich mogą być różne. Zatem nawet przy tej samej grzewczej minimalnej, minimalne delty również będą miały różną wartość.

Mam problem z ciśnieniem w układzie. Non stop rośnie. Na wyłączonej pompie mam 1.8. Po jej załączeniu i pracy przez 3-4 h ciśnienie rośnie do 2.4. zawór doprowadzający wodę do układu został dziś wymieniony na nowy, to samo zaworem który steruje grzanie cwu (wymieniony na nowy). Coś mi się wydaje że jedynym wyjściem jest to że ciśnienie wzrasta jakoś poprzez układ cwu. Pompa od rana pracowała tylko w ustawieniu HEAT. Niestety ciśnienie znowu przekracza 2.4. coś poradzicie?

Mam problem z ciśnieniem w układzie. Non stop rośnie. Na wyłączonej pompie mam 1.8. Po jej załączeniu i pracy przez 3-4 h ciśnienie rośnie do 2.4. zawór doprowadzający wodę do układu został dziś wymieniony na nowy, to samo zaworem który steruje grzanie cwu (wymieniony na nowy). Coś mi się wydaje że jedynym wyjściem jest to że ciśnienie wzrasta jakoś poprzez układ cwu. Pompa od rana pracowała tylko w ustawieniu HEAT. Niestety ciśnienie znowu przekracza 2.4. coś poradzicie?

Ciśnienie w układzie wzrasta ponieważ podnosi się temperatura wody, niestety taka jest fizyka ;)

Pozdrawiam

Jacek

Mam problem z ciśnieniem w układzie. Non stop rośnie. Na wyłączonej pompie mam 1.8. Po jej załączeniu i pracy przez 3-4 h ciśnienie rośnie do 2.4...

Rozumiem, że wcześniej podczas pracy układu takich wahań ciśnienia nie było. Sprawdż ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym. Powinno być o ok. 0,3 bar niższe od ciśnienia roboczego w układzie.