Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Co może być powodem bardzo częstych defrostów. Dzisiaj spędziłem przy pompie trochę czasu. Defrost co 34 minuty to chyba przesada?!!!

Witam

Wyjrzyj na dwór (pole).

Albo spojrzyj na dane meteo z tego linka.

http://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?LANG=pl&SI=kph&CEL=C&WMO=12530&TIME=std&CONT=plpl&R=0&LEVEL=140&REGION=0001&LAND=PL&ART=feuchte&NOREGION=1&PLZ=&PLZN=&SORT=__&TEMP=___&WETTER=__&&TYP=__&SEITE=0

Na wymienniku cały czas osadza się wilgoć.

Zmniejsz tempo.

Edit

Wspomóż grzałką, po to m.in. jest.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec

Co może być powodem bardzo częstych defrostów. Dzisiaj spędziłem przy pompie trochę czasu. Defrost co 34 minuty to chyba przesada?!!!

Częstość defrostów to nie jakiś wielki problem, lepiej żeby się często odszraniała i chodziła z pełną wydajnością niż była cała zalepiona i tłukła kWh.

Gorszym problemem jest długość defrostów, bo jak trwają długo to wtedy jest problem.

Z termometru cyfrowego ds18b20 zamontowanego jako przylgowy na miedzianym elemencie rozdzielacza. Osobno na zasilaniu i powrocie.

Też używam tych czujników ale nie pomyślałem, że można przyczepić je do rurki. Właśnie przymocowałem jeden z czujników do rury zasilającej wychodzącej z jednostki wewnętrznej. Do odczytu temperatury z sześciu czujników DS18B20 i jednego czujnika temperatury i wilgotności DHT22 używam na razie Lan Kontrolera (docelowo będzie to robił konwerter 1-wire - modbus RS485 obsługujący do 64 czujników spięty ze sterownikiem PLC) - wyniki wysyłane są do serwisu thingspeak.com dzięki temu mogę sobie zdalnie sprawdzać stan (wykresy czasowe) temperatur w różnych pomieszczeniach. Po dołożeniu czujnika na zasilaniu PC będę teraz mógł sprawdzać zdalnie np. kiedy pompa pracuje (tzn. czy nie ma awarii zasilania), kiedy defrost (ostatnie dwa defrosty pojawiły się w odstępie 2 godzin), jaka delta (po dołożeniu czujnika na powrocie). Jest to przydatne bo dom jest jeszcze zamieszkany. Lan Kontrolerem podłączę się jeszcze do wyjścia impulsowego licznika i będę mógł kontrolować zużycie prądu.

Częstość defrostów to nie jakiś wielki problem, lepiej żeby się często odszraniała i chodziła z pełną wydajnością niż była cała zalepiona i tłukła kWh.

Gorszym problemem jest długość defrostów, bo jak trwają długo to wtedy jest problem.

Defrosty ok 7-8 minut

Pratchawiec co znaczy "zmniejsz tempo"

Wszystko fajnie, ale od wtorku zjadł 340 kwh. Chodziła 24/24. Nie była ws stanie sama się wyłączyć.

Tak jak pisałem, dom nie ocieplony. Sito, ale jak panas chodzi to temp w domu sukcesywnie rośnie. Więc dostarcza więcej energii niż ucieka. Dlaczego w takim razie nie moduluje w dół. Najniżej jak widziałem przy stałej pracy to 57 Hz

Edytowane przez tom80ek

Gość Arturo72

Wszystko fajnie, ale od wtorku zjadł 340 kwh. Chodziła 24/24. Nie była ws stanie sama się wyłączyć.

Tak jak pisałem, dom nie ocieplony. Sito, ale jak panas chodzi to temp w domu sukcesywnie rośnie. Więc dostarcza więcej energii niż ucieka. Dlaczego w takim razie nie moduluje w dół. Najniżej jak widziałem przy stałej pracy to 57 Hz

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie,bo ciągle dostarcza energii a nie jedynie uzupełnia.

O , kurczę - wygląda na coś skomplikowanego ( jak mój hipersoniczny napęd antygrawitacyjny w taczce )

Ok- jak to przerobiłeś , to trzeba z tego skorzystać - jednak najpierw bym sprawdził z tym upuszczeniem wody . Jeśli to gazy lub nieszczelność- to powinno wzrosnąć ciśnienie, jeśli nie - to powinno wzrosnąć o 0.3 bar mniej niż wcześniej.

Pzdr

Halo , halo kol CNC- żyjesz ?

To co z tą gwarancją 10 lat w LG na kompresor ?

Gość Arturo72
Czy w takim razie chcąc mieć w domu ok 12* jest sens czekać aż dom się naładuje. To raczej w tej sytuacji nie nastąpi. Chyba lepiej ustawić na pracę w taniej taryfie i niech tak pracuje. Jak byście to ustawili, żeby nie zbankrutować
Zatkać dziury i zaizolować dom.

Mały update, odnośnie mojego problemu.

Zostawiłem uruchomione tylko 3 pętle. Temperatura powrotu wzrosła do jakiś 19stp. i nastąpił długo oczekiwany defrost. Oczywiście brak błędu h42 w tej sytuacji.

Jednak zbyt się podpaliłem i odkręciłem następną pętle. Niestety kolejny defrost się nie powiódł. W sumie to nie wiem dlaczego, bo temperatura powrotu to było też jakieś 19stp. Pompa zaczeła sprężać może przez 40s i stop, nawet grzałka się nie włączyła. Bez błedu. Jak wyłączyłem i włączyłem ją spowrotem to przy kolejnym defroscie błąd h42.

Mam takie pytanko odnośnie tego, może ktoś wie, jaki jest algorytm deforostu, w sensie jakie musza być temp. Panasa 9kw 1 faz. seria F?

Tak jak kolega wcześniej pisał, u mnie te defrosty też występują co jakieś 30-40min. W sumie to nie ma się co dziwić, przy takiej pogodzie. Najlepsza na startowanie pompy:yes:

Musze się uzbroić w cierpliwość, jutro spróbuje od rana i napale jeszcze w kozie mocniej, może to coś pomoże.

Pozdrawiam slqa

Edytowane przez slqa

tom80ek

Jak to naprawdę u Ciebie jest, bo czegoś nie rozumiem.

W stopce stoi, że masz extra ocieplenie. W poście, że sito.

Masz w ogóle ocieplenie, czy tylko częściowe, a może mostki?

Trudno gdybać, bo nie sposób choćby zgrubnie oszacować straty.

Arturo w zwięzłych słowach wyjaśnił Ci dlaczego jest tak a nie inaczej.

Wygrzewanie wylewki, całego domu to poważny wydatek energetyczny. Zwłaszcza zimą.

Czytałem o takich którym poszło na ten cel po kilka tys. kWh lub kilkaset m3 gazu.

I to bez dziur w ociepleniu.

Włącz grzałkę, doprowadzisz w ten sposób do ustabilizowania pracy PC w znacznie korzystniejszych warunkach.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Do pompek willo dołożyć osobne termostaty bezprzewodowe po to żeby nie działały non stop. Będziesz mógł też sterować dzięki temu temperaturami w domu i pompa nie będzie przegrzewać domu.

Nie masz filtra przed wejściem wody do PC, to koniecznie trzeba zamontować, a ze względu na to że go nie miałeś trzeba by przepłukać wymiennik.

Poza tym masz zamontowane małe sprzęgło, ułatwia przepływ pompie ciepła, to nawet dobrze.

No i jeszcze drugi zawór bezpieczeństwa nie wiem po co.

Co do pompek willo to ustaw w lewo na maksa.

a do tej małej pompki oszukaj wtyczki bo potem ciężko taką dokupić.

Zapomniałem dodać że jeszcze zamontowałem pokojowe sterowniki temperatury przewodowe 1szt odpowiedzialną za wszystkie pentle na parterze przewody podciągałem do skrzynki z rozdzielaczem ale jeszcze nie zakupiłem listwy i siłowników elektrycznych , a na poddaszu mam 4 pokoje w każdym zamontowałem też sterowniki temperatury i podciągnąłem przewody do górnej skrzynki i również narazie jeszcze nie zamontowano mi listwy i siłowników

czy jak domontuje mi hydraulik ten zestaw to pompy wilo będą sie jakoś sterować a tu link moich sterowników pokojowych

http://allegro.pl/dotykowy-termostat-sterownik-pokojowy-ogrze-wodne-i6007492613.html

pytam czy sterowanie puźniejsze siłownikami na pokojach a potem jeszcze sterowanie jeszcze oddzielne pomp wilo to troche nie za dużo tych sterowników .

kurcze nie znam się , wezwe gościa spowrotem i co mam mu wygarnąć punkt po punkcie ,proszę o radę, bo będą sie wykręcać

Myślałem że te pompy wilo podpina się w środku PC i poprostu jak PC przestaje działać to odłacza z automatu pompy wilo ale widze że to chyba tak nie działa

Edytowane przez jogi1978

1szt odpowiedzialną za wszystkie pentle

I to by było OK

na poddaszu mam 4 pokoje w każdym zamontowałem też sterowniki temperatury i podciągnąłem przewody do górnej skrzynki i również narazie jeszcze nie zamontowano mi listwy i siłowników

czy jak domontuje mi hydraulik ten zestaw to pompy wilo będą sie jakoś sterować a tu link moich sterowników pokojowych

http://allegro.pl/dotykowy-termostat-sterownik-pokojowy-ogrze-wodne-i6007492613.html

Ale tu to już się przeżegnałem. Kto Cię ta takie koszty naciągnął. Co chcesz tym sterować przy sporej bezwładności podłogówki.

tom80ek

Jak to naprawdę u Ciebie jest, bo czegoś nie rozumiem.

W stopce stoi, że masz extra ocieplenie. W poście, że sito.

Masz w ogóle ocieplenie, czy tylko częściowe, a może mostki?

Trudno gdybać, bo nie sposób choćby zgrubnie oszacować straty.

Arturo w zwięzłych słowach wyjaśnił Ci dlaczego jest tak a nie inaczej.

Wygrzewanie wylewki, całego domu to poważny wydatek energetyczny. Zwłaszcza zimą.

Czytałem o takich którym poszło na ten cel po kilka tys. kWh lub kilkaset m3 gazu.

I to bez dziur w ociepleniu.

Włącz grzałkę, doprowadzisz w ten sposób do ustabilizowania pracy PC w znacznie korzystniejszych warunkach.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Wybacz, stopka może trochę mylić bo jeszcze nie zrobione ocieplenie. Ocieplony mam dach. Ściany nie ocieplone. Dlatego chcę jedynie koło 10-12 *

Poprawię stopkę

I to by było OK

Ale tu to już się przeżegnałem. Kto Cię ta takie koszty naciągnął. Co chcesz tym sterować przy sporej bezwładności podł

Pomyślałem że czasami w niektórych pokojach jak sypialnia w razie zbyt wysokiej temperatury np23* będe muł ustawić np 21 po co pompa ma dogrzewać dalej ten właśnie pokój kolejne 2 * a wtedy jednocześnie szybciej dogrzeje łazienkę gdzie chce 24* .takie mam rozumowanie może złe. poza tym ładnie wyglądają i pokazują aktualną temperature :no:

Gość Arturo72
Ocieplony mam dach. Ściany nie ocieplone. Dlatego chcę jedynie koło 10-12 *
Skoro pompa chodzi non stop to znaczy,że musi tyle chodzić bo masz takie zapotrzebowanie na energię czyli bardzo duże.Bez ocieplenia ścian przyzwyczaj się,że w taki sposób chodzi ;)Przestawienie jej jedynie na tanią taryfę nic nie da bo za dużo energii Ci spieprza.