bobrow 20.12.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Ps. Dzis na noc zakręciłem zawory 1calowe doprowadzające i odprowadzające wode do zbiornika CWU. Pompe przełączyłem w tryb HEAT. Ciśnienie nie wzrosło. Jak dla mnie to wina zbiornika ze wzrasta ciśnienie w układzie, ale może się myle... Na fotce nr 2 czarny zawór z blaszką-jak podniesiesz do góry ,to ujdzie woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.12.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Regulację zrobisz raz na rotemetrach i zapomnisz. A kręcąc sterownikami pokojowym efekt odczujesz na drugi dzień - dla mnie to bez sensu i ładnych kilka stówek utopionych. Ale jak tak chcesz to oczywiście wolna wola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.12.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Tylko różnica w cenie do Panasa to 616 pln -parametry ok , tylko ludzie chcieliby mieć więcej pewności do tej marki.Nie pisałeś wcześniej o problemach starszych wersjach Thermy ? pzdr Te modele sterszych therm miały problem z rozmrażaniem to było jakieś 3/4 lata temu, dlatego ta nowa dostała wężem z wodą By sprawdzić czy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 20.12.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Wygrzewanie skończone, ktoś wskazywał ilośc kWh na wygrzanie - u mnie pompa pożarła jakieś 850, może 900 kWh. Teraz idąc na 25 stopni bierze jakieś 18-20 kWh dziennie. grzeję tylko pół domu (1 rozdzielacz, drugi wyłączony) tak, żeby nic nie zamarzło. Mobilizuje mnie to do ocieplenia stropu i ściany garażowej. Najchętniej teraz obniżyłbym temperaturę zasilania do 10 stopni, ale... nie da się. Pompa mocno obciążona była niestety głośna. Działka duża, ale przy małej może to być uciążliwe dla sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 20.12.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Ja mam taka sama pompe,ale doswiadczenia odmienne.Musze podejsc pod samapompe,zeby stwierdzic czy pracuje...2 metry za rogiem juz nic nie slychac.Chyba bedzie glosniej podczas grzania CWU..Na wygrzewanie wylewekpojdzie mi tez okolo1000KWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slqa 20.12.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Udało mi się w końcu wystartować. Dziś uruchomiłem 7 z 12 pętli podłogówki. Błąd H42 wystąpił tylko raz, jak akurat w czasie rozpoczynania defrostu wyłączyli mi prąd. Po powrocie prądu, pompa się uruchomiła, ale nie dokończyła defrostu, tylko zaczęła cykl grzania. Strasznie słabo jej to szło i kolejny defrost sie nie powiódł (musiałem ją wtedy wesprzeć wodą). Następny już zrobiła bez problemów.Zauważyłem też trochę głupią rzecz w sterowaniu, a mianowicie grzałka nie wesprze defrostu, jak wcześniej chodziła podaczas normalnego cyklu grzania. W normalnym cyklu musi minąć 20min od poprzedniego wyłączenia grzałki, żeby mogłą się włączyć ponownie, więc może to o to chodzi. Trochę to dla mnie głupie, bo przez to omal nie straciłem całego dnia. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez slqa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 21.12.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Kilka tygodni temu był podjety temat defrostu i uzycia do tego procesu grzałki.Zdania były podzielone.Tak więc chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości.Czy do defrostu w trybie awaryjnym jak i normalnym uruchamia sie dodatkowo grzałka.?U mnie po prawej stronie panela nie świeci napis heater.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 21.12.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Kilka tygodni temu był podjety temat defrostu i uzycia do tego procesu grzałki. Zdania były podzielone.Tak więc chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości. Czy do defrostu w trybie awaryjnym jak i normalnym uruchamia sie dodatkowo grzałka.? U mnie po prawej stronie panela nie świeci napis heater. pozdrawiam U mnie też nie ma sygnalizacji Heater podczas defrostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 21.12.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Mam podlicznik na grzałkę i cały czas wskazuje 0kWh, więc u mnie takiego wspomagania na pewno nie ma. Było podobno we wcześniejszych modelach Panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.12.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Koledzy,w Panasach model F zamiast grzałki (zazwyczaj) odpala się dodatkowe sprężanie-PC wchodzi w wysoką modulację (nawet do 75Hz).Podobno wychodzi korzystniej do grzałki (bo inaczej sensu takie rozwiązanie nie ma-może po za mocą i czasem defrostu , to jedyne uzasadnienie )pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.12.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Wszystkie kolejne "odsłony" pomp aquarea dążyły do coraz mniejszego udziału grzałki, czy to w procesie odmrażania, czy jako element wspomagający, czy ochronny. Już nawet w pierwszej serii D są różnice w algorytmie grzałki pomiędzy wersją jaką np ma Pratchawiec, a choćby moją, która też jest serii D ale po liftingu.Czy te zmiany idą w dobrym kierunku? Ciężko odpowiedzieć. IMHO w naszym klimacie niekoniecznie. Ostatnie zimy pokazują, że warunków defrostowych mamy coraz więcej i te starsze pompy wyraźnie lepiej sobie z tym radzą. Z drugiej strony nowe algorytmy pozwalają na pracę na dużo niższym parametrze, a takie są obecnie trendy. Dzięki nim również możliwe było dołożenie programu wygrzewania jastrychu, czego wcześniejsze wersje nie miały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 21.12.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Ja mam taka sama pompe,ale doswiadczenia odmienne.Musze podejsc pod samapompe,zeby stwierdzic czy pracuje...2 metry za rogiem juz nic nie slychac.Chyba bedzie glosniej podczas grzania CWU..Na wygrzewanie wylewekpojdzie mi tez okolo1000KWh U mnie jest podobnie, nawet z bliższej odległości nic nie słychać. Przy normalnej pracy. W "stresie", mocno obciążona i grzejąca na maxa na nieosiągalnej krzywej grzewczej (nieocieplony strop dużej parterówki) była bardzo głośna i nocą raczej kłopotliwa dla sąsiadów. Pocieszające, że są to sytuacje z gatunku "awaryjne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slqa 21.12.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Jak mówimy o tych defrostach, to macie włączone "Heater". Bo ja to włączyłem może dlatego dołączała się grzałka. A 6 wczorajszych defrostów szło z zapalonym "Heater". Pytanie czy rzeczywiście grzałka brała prąd. Nie mam podliczników narazie, także nie mam pewności. KIT-WC09F3E5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 21.12.2016 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Jak mówimy o tych defrostach, to macie włączone "Heater". Bo ja to włączyłem może dlatego dołączała się grzałka. A 6 wczorajszych defrostów szło z zapalonym "Heater". Pytanie czy rzeczywiście grzałka brała prąd. Nie mam podliczników narazie, także nie mam pewności. KIT-WC09F3E5 Wg instrukcji: Przycisk włączania dodatkowej grzałki elektrycznej pompy ciepła. Dodatkowa grzałka elektryczna może działać wyłącznie po naciśnięciu tego przycisku. Uwaga: jeżeli przycisk ten nie zostanie naciśnięty, dodatkowa grzałka elektryczna pompy ciepła działa tylko w następujących sytuacjach: • Odszranianie • Rozruch urządzenia • Tryb ochrony przed zamarzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 21.12.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Defrosty z tego co zauważyłem u mnie:Jeżeli temp. wody jest poniżej 27* to defrost startuje zawsze z grzałką (zapala się heater w prawym górnym rogu) Jeżeli temp. powyżej 27* to defrost bez grzałki, chyba że temp. spadnie poniżej tego pułapu to wtedy załącza się grzałka. Co ciekawe, tak mi się przynajmniej wydaje po obserwacji. Zapalenie się HEATER nie jest równoznaczne z tym, że ona od początku działa. Jest jakby w gotowości. Tak sądzę po wahaniach temp. wody. Przy temp. poniżej 20*, może mniej, seria f nie jest w stanie przeprowadzić defrostu. Startuje defrost ale bez grzałki, tak jak pisał slqa. Nie daje rady przeprowadzić defrostu i zatrzymuje się. Próbuje na samej grzałce podnieść temperaturę wody do min 20* Wtedy najlepiej jest zostawić 1-2 pętle żeby szybko podbić temperaturę i defrost się powiedzie. Przy okazji dowiedziałem się jak nieszczelne są rotametry. Pętle trzeba pozakręcać na zaworkach a nie na rotametrach. Ostatnio 3h czekałem aż wzrośnie temp. z 19 do 20.* i nic. W końcu mnie oświeciło i poszedłem pozakręcać na zaworkach. zanim wróciłem od rozdzielacza na piętrze na pompie było 22* i za chwilę zaczął się defrost. I pytanie na koniec: do czego służy przycisk "force"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.12.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Tom80ek ,poproś swojego instalatora o polską instrukcję obsługi- pulpit jest tam w miarę opisany pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 21.12.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dobra znalazłem.Wiem, że teoretycznie nie da się wywołać defrostu. Jednak mam wrażenie, że przytrzymanie FORCE do momentu aż "piknie" i potem krótkie przyciśnięcie w pewnych okolicznościach powoduje defrost. Te okoliczności to właśnie zbliżający się defrost. Może to tylko zbieg okoliczności, ale może ktoś sprawdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.12.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dobra znalazłem. Wiem, że teoretycznie nie da się wywołać defrostu. Jednak mam wrażenie, że przytrzymanie FORCE do momentu aż "piknie" i potem krótkie przyciśnięcie w pewnych okolicznościach powoduje defrost. Te okoliczności to właśnie zbliżający się defrost. Może to tylko zbieg okoliczności, ale może ktoś sprawdzi? jak chcesz defrostu to puść pompę na chłodzeniu na 5minut, działanie takie same jak defrost tylko że dłużej bo chodzi wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi1978 21.12.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Co najlepiej regulować Witam mam pytanie do paru dni hula pompa w moim domu jeszcze nie zamieszkały. Dom się zagrzał do 23* ,temperatura powierzchniowa paneli podłogowych ma ok 21* chce niższą temperaturę w domu ,co najlepiej przykręcić tak aby pompa nie zjadała jak do tej pory średnio 60kwh na dobę teraz mam rotometry odkręcone na full,pompki obiegowe wilo 25/1-6 2szt na full czyli 6metrów podnoszenia pobór każda 40w . narazie pompa przy -3* na zewnątrz dobija mi max 30-31* na wyjściu i z każdym dnie rośnie bo jak domniemam dom był wychłodzony.Co teraz co jest najlepiej wysterować .rotometry ,pompy obiegowe czy parametry krzywej . ps Zauważyłem że pompa robi średnio co 40min defrost z napisem heater w górnym prawym rogu czy to normalne. A jeszcze jedno pytanie elektryk zamontował mi pod licznik on wskazuje mi że już poszło 2240kwh a na pompie wskazuje 700kwh z czego to wynika? sporo tych pytań ale dla tak zacnego grona odpowiedzi są pewnie oczywiste . A zapomniałem dodać że na rotametrach przepływ wskazuje między 2,5-3 l /min nie za dużo? Edytowane 21 Grudnia 2016 przez jogi1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 21.12.2016 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 JogiA patrzyłeś ile było na starcie na tym pod liczniku ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts