Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

pompa z podgrzaniem CWU poradzi sobie nawet w duże mrozy, grzałka ma wygrzewać wodę do 65st.C - 70st.C żeby zabić bakterie, i tyle jest celowości w jej instalacji. Wiec musi być ale używana sporadycznie.

Mam zamontowaną pompę Panasonic, model Aquarea SDC o mocy 7 KW, wczoraj spięto ją z zasobnikiem Hewalex HP 250l. Wczoraj na szybko sprawdziłem jak działa całość, woda dosyć szybko osiągnęła ustawioną tem. w zasobniku.

Czy PC nie może wygrzać zasobnika ? Jest w stanie zagrzać wodę do 65st.C - 70st.C żeby zabić bakterie ? Na razie najwyższa tem. wychodząca, którą osiągnęła to 45 st. w czasie wygrzewania posadzki.

Mam zamontowaną pompę Panasonic, model Aquarea SDC o mocy 7 KW, wczoraj spięto ją z zasobnikiem Hewalex HP 250l. Wczoraj na szybko sprawdziłem jak działa całość, woda dosyć szybko osiągnęła ustawioną tem. w zasobniku.

Czy PC nie może wygrzać zasobnika ? Jest w stanie zagrzać wodę do 65st.C - 70st.C żeby zabić bakterie ? Na razie najwyższa tem. wychodząca, którą osiągnęła to 45 st. w czasie wygrzewania posadzki.

Masz serię H czy serię F pompy?

Wygrzewasz posadzę temperatura 45st.C ???

Witam,

tak do dobry początek dnia:)

w przypadku gdy mam KG -15/40 i +10 /28 jaka temp. powinna być na wyjsciu PC przy np - 4 st.

Jak to obliczyć , jaka to jest krzywa(wzór)

po9zdr

To zwykła regresja liniowa o nachyleniu -0.48 i przesunięciu 32.8 czyli temperatura zadana powrotu GZ = 32.8 - 0.48 * Tzewnętrzna co przy -4 daje temperaturę powrotu 34.72 C. Należy jednak pamiętać, że to jest temperatura nie uwzględniająca histerezy oraz przesunięcia. W przypadku histerezy +-1K daje to przedział 33.72-35.72 C ale jeśli jest ustawione jakieś przesunięcie to należy je dodać, lub odjąć (jeśli jest przesunięcie w dół to odjąć jak w górę to dodać).

PC grzeje chyba max do 52 stopni. Chyba ze masz model HT.

"GZ = 32.8 - 0.48 * Tzewnętrzna co przy -4 daje powrotu 34.72 C."

Mam rozumieć że przy mojej KG PC będzie dążyła do 34st na powrocie(GZ)??

bo wydaje mi sie że jesli x= TZ to y=temp . zadana czyli temperatura wyjścia z PC a nie wejscia.??

34.72, to prawie 35 więc do ok 35

Wejścia do PC , czyli temperatura powrotu GZ, dlatego, że to temperatura powrotu "mówi" pompie, czy podłogówka nagrzała się. Przynajmniej tak jest w pompach, które ja widziałem (inwertorowych).

Temperatura zasilania, będzie zależeć od wielu czynników

"GZ = 32.8 - 0.48 * Tzewnętrzna co przy -4 daje powrotu 34.72 C."

Mam rozumieć że przy mojej KG PC będzie dążyła do 34st na powrocie(GZ)??

bo wydaje mi sie że jesli x= TZ to y=temp . zadana czyli temperatura wyjścia z PC a nie wejscia.??

Zrobiłem na szybko arkusz do krzywej grzewczej. Możesz sobie pozmieniać dowolnie parametry krzywej (kolorowe pola).

PC KG.zip

Masz serię H czy serię F pompy?

Myślę, że moja PC to seria H, ale mogę się mylić dlatego poniżej tabliczka z pompy.

http://images81.fotosik.pl/248/3329a869bc8735cdmed.jpg

Wygrzewasz posadzę temperatura 45st.C ???

Przez moment taka tem. była, nie chciałem używać gotowego programu bo mam czasem zaniki prądu. Wygrzewałem według tej procedury :

Wygrzewanie zaczyna się po okresie wiązania wylweki tzn 28 dni.

W niektórych regulatorach jest specjalny program suszenia jastrychu i on tego pilnuje

W skrócie wygląda to tak:

Temperatura startowa: 25 °C

1 dzień - 25 °C

2 dzień - 30 °C

3 dzień - 35 °C

4 dzień - 40 °C

5 dzień - 45 °C

6 – 12 dzień - 45 °C

13 dzień - 40 °C

14 dzień - 35 °C

15 dzień - 30 °C

16 dzień - 25 °C

17 – 23 dzień - 10 °C

24 dzień - 30 °C

25 dzień - 35 °C

26 dzień - 40 °C

27 dzień - 45 °C

28 dzień - 35 °C

29 dzień - 25 °C

Edytowane przez PaRa

Pytanie. Jak poznać która to wersja. Znalazłem taka ofertę na 12 kw.

https://wentshop.pl/pl/p/POMPA-CIEPLA-12KW-KIT-WC12F6E5-1-FAZOWA-PANASONIC-AQUAREA/518

I niewiem czy super promocja czy wyprzedaż starego modelu. Bo generacja H 3 fazowa OK 5000 zł droższa. A tak pożarnym powie mi ktoś czym się różnią.

Pozdrawiam

No to ticap 9 wersja h wystartowała . Jak na razie po 6 godzinach na połowie pętli powrót poszybował z 8 stopni do 22. Za dwie godzinki chyba puszczę jeszcze z dwie pętle.

Hej,

A czemu akurat wersja H ? Ja na bank już też zdecydowany jestem na Panasa tylko teraz zastanawiam się czy jest sens dopłacać do serii H.

Najważniejsze zmiany serii H na 2016: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-9kw-seria-h-z-montazem-i6644670234.html

PaRa . Aby wygrzać zasobnik CWU , musi być w nim zainstalowana grzałka elektryczna, lub ;

zasobnik i wężownica ze stali nierdzewnej , wówczas nie ma potrzeby wygrzewania

Edytowane przez Andrzej5101

Co najlepiej regulować

Witam mam pytanie do paru dni hula pompa w moim domu jeszcze nie zamieszkały.

Dom się zagrzał do 23* ,temperatura powierzchniowa paneli podłogowych ma ok 21* chce niższą temperaturę w domu ,co najlepiej przykręcić tak aby pompa nie zjadała jak do tej pory średnio 60kwh na dobę

teraz mam rotometry odkręcone na full,pompki obiegowe wilo 25/1-6 2szt na full czyli 6metrów podnoszenia pobór każda 40w . narazie pompa przy -3* na zewnątrz dobija mi max 30-31* na wyjściu i z każdym dnie rośnie bo jak domniemam dom był wychłodzony.Co teraz co jest najlepiej wysterować .rotometry ,pompy obiegowe czy parametry krzywej .

ps Zauważyłem że pompa robi średnio co 40min defrost z napisem heater w górnym prawym rogu czy to normalne.

A jeszcze jedno pytanie elektryk zamontował mi pod licznik on wskazuje mi że już poszło 2240kwh a na pompie wskazuje 700kwh z czego to wynika? sporo tych pytań ale dla tak zacnego grona odpowiedzi są pewnie oczywiste .:D

A zapomniałem dodać że na rotametrach przepływ wskazuje między 2,5-3 l /min nie za dużo?

ponawiam pytanka.

Chłopaki doradźcie proszę :p

obniżyłem wczoraj pompy wtórne wilo do 3,5m ,teraz rotametry wskazują ok 1,7l/min ,krzywa Lo-15/36* Hi +15/28* , Temp.w domu nadal 22*. Po 24h na zasilaniu 30* powrót 25* .CWU narazie wyłączone.I kupa dalej pobiera okoł 60 kwh/24h Dlaczego tak dużo. siedziałem przy PC 3h i proces grzania wygląda tak

na zewnątrz -2 , na zasilaniu 29-30* powrót 25* godzina 10.00 zaczyna sie Defrost zaczyna migać head dziwne dzwięki i syczenie to chyba gaz ,po chwili zaczyna spadać temperatura ,przy 27* załącza się heater za każdym razem ,a pod licznik zaczyna nabijać impulsy szybciej ,temperatura spada do 21* a PC się uspakaja i temp.zaczyna rosnąć do 30 * ( a pod licznik zaczyna nabijać impulsy jeszcze szybciej i KONIEC napis heater gaśnie , czas procesu około 7-8min. Już po około 40min kolejny defrost i do samo, po kolejnych około 40min to samo i tak już pare dni.Pc chodzi 24h .pobór zbliżony 60kwh/24h.

z każdym dniem temp. wzrasta o 1* na PC przy podobnych temp.zew. czy to normalne ???? co mam jeszcze przykręcić albo dowalić :p jakie macie nastawy? BO JAK TAK DALEJ BĘDZIE TO PUJDE Z TORBAMI .czy to wina pomp obiegowych wilo? bo idą 24h w trakcie defrostu też

Edytowane przez jogi1978