Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

NO i jak tam chłopaki ponowie pytanko w sprawie tej kubatury. ja coś źle liczę? czy projektant się walnoł ,a może ja i projektant dobrze liczy bo nie wiem o co chodzi z tymi wyliczeniami.post na poprzedniej stronie

Skoro Ty nie wiesz , to skąd chłopaki maja wiedzieć , Duchami świętymi nie są . Zastanów się nad montażem WM z rekuperacją , która zmniejszy tzw.moc cieplną budynku rzędu o 30 %

Edytowane przez Andrzej5101

Witam Panowie, widze ze tu goraca dyskusja nawet w swieta :) ostatnio kolega DIX mnie zainspirowal i tez stworzylem sobie w domu uklad pomiarowy dla pompy. zestaw to : komputer raspberry pi3, czujnik temp. DS18B20+ na zasilaniu pompy. planuje dokupic licznik energii i za naprawde rozsadne pieniadze mozna miec wszystko co potrzeba. teraz juz nie latam do kotlowni sprawdzac jakie zasilanie jesy, rano odpalam wykres i wszystko ladnie widac co sie dzialo z pompa. widac bardzo dokladnie ze ostatnie temp. w okolicy zera i duza wilgotnosc nie sprzyjaja pompie, praktycznie co 50 min. defrost. ostatnia noc w ogole bez defrostu bo temp. zewn juz byla wyzsza.

w sumie pisze do Was z pytaniem z jakiego materialu sa przejscia z rury plastikowej od rozdzielacza do pompy ? jest to mosiadz czy miedz ?? pytam bo czujnik temp. ktory zastosowalem nie pokazuje dokladnie tyle ile pompa i musze robic lekka korekte odczytow.

Wydaje mi się że nie wiesz na czym polega ozc. To Ty masz dopilnować by wszystko zostało wykonane zgodnie z projektem. Asolt policzył zgodnie z projektem, ty masz wykonac zgodnie z projektem a wynik nie powinien mieścić się w 10%?

Dobrze napisałeś. Wydaje Ci się. Ja o 10% nic nie pisałem.

Witam,

tak do dobry początek dnia:)

w przypadku gdy mam KG -15/40 i +10 /28 jaka temp. powinna być na wyjsciu PC przy np - 4 st.

Jak to obliczyć , jaka to jest krzywa(wzór)

po9zdr

Ja sobie zrobiłem prosty wykres (wykresy) w Excelu. Zmieniasz kiedy chcesz wartości w czterech komórkach i odczytujesz wartości dla nowej krzywej.

Pochwalcie się proszę jak macie rozwiązaną kwestię pomiaru energii. Macie rozbite na taryfy czy tylko samo zużycie mierzycie?Może ktoś polecić rozwiązacie do pomiaru trzech faz z uwzględnieniem taryf?

Daj sobie spokój. Szkoda kasy. Wystarczy licznik z Panasa chyba, że chcesz jakieś skomplikowane statystyki prowadzić. Po roku albowcześniej Ci się znudzi :)

Z matematyką się nie dyskutuje, tutaj problem zazwyczaj jest w zbyt optymistycznych danych wprowadzanych przy obliczeniach, no i czasem rażących błędach wykonawców.

Wtedy pomimo teoretycznie dobrych parametrów domu wychodzi zapotrzebowanie o 25% większe, a to przy pompach dobieranych na styk kończy się sporym problemem.

Z tym się zgadzam w 100%. Grube błędy wykonawców to pierwsze. Jest to prawie nie do uniknięcia. Drugie to liczenie OZC na 20 stopni, a kobiety przy 21,5 wciąż marudzą, że zimn, a babcie, że dzieci marzną - to akurat wierutne bzdury :) no i co wtedy: gotujemy się we własnym domu i podciągamy do 22-23, a to pożera pewnie z 20% więcej mocy.

Gość Arturo72
Drugie to liczenie OZC na 20 stopni, a kobiety przy 21,5 wciąż marudzą, że zimn, a babcie, że dzieci marzną - to akurat wierutne bzdury :) no i co wtedy: gotujemy się we własnym domu i podciągamy do 22-23, a to pożera pewnie z 20% więcej mocy.
Czyli np.z 5kW na 6kW czyli nie aż tak straszna różnica jeśli chodzi o dobór mocy urządzenia grzewczego i na pewno nie będzie tragedii z tego tytułu i nie będzie marznięcia w domu.

Czyli np.z 5kW na 6kW czyli nie aż tak straszna różnica jeśli chodzi o dobór mocy urządzenia grzewczego i na pewno nie będzie tragedii z tego tytułu i nie będzie marznięcia w domu.

Dlatego trzeba mieć rozum własny i do ozc dorzucić ze 2kW plus zapas na g12 jeśli ktoś chce ją na maxa wykorzystać

Gość Arturo72
Dlatego trzeba mieć rozum własny i do ozc dorzucić ze 2kW plus zapas na g12 jeśli ktoś chce ją na maxa wykorzystać
Też nie koniecznie,wyjście z grzaniem poza tańszą taryfę w największe mrozy nie jest tragedią a nawet więcej,wg mnie nie ma sensu dobierać mocy grzewczej do wykorzystania 100% taniej taryfy bo jeszcze przecież jest grzałka.Bo to by oznaczało,że dla domu,którego obciążenie cieplne to 6kW musiałaby być pompa 12kW a to bzdura totalna.Czyli moim zdaniem ciężko jest tak "spartolić" dobranie mocy do potrzeb domu,żeby tej mocy zabrakło i zeby pompa nie wydalała,to już musi być fest magik albo taka "dupiata" pompa a przy niej taki sam inwestor :D Edytowane przez Arturo72

A wiec PC musi oddac 15kW przy -20*C... to chcesz powiedziec?

( dom lata 80' )

Ta.... ;)

Tak, ale z reguły na samej pompie do -15st.C reszta dogrzewane grzałką, by nie przewymiarować urządzenia.

Kwestia też temperatury jaka musi być wody w takim układzie, czasem tylko pompy wysoko temperaturowe dają radę.

I zaczyna sie robic interesujaco...

1. PC jest w stanie oddac max 10kW przy tej temp.

2. Nie ma grzalek

3. Co z tym poborem 2,8-3,4kW?

4. Wode na wyjsciu podalem 62-65*C

5. Powinno byc zimno w domu?

przy jakiej temp podałeś 62-65st.C i jaką pompą?

Jaki przepływ? podłoga? grzejniki?

jak pobiera 2,8 -3,4kW i COP był 3 to masz fakt 10kW.

1.Napisalem... 62-65*C przy -20*C ( krzywa ustawiona de facto na 62-65*C juz ponizej -15*C )

2. Grzejniki, PC-P/W

3. COP 3 nie przewiduje nawet producent....

4. Sugerowane bylo ze potrzebuje 15kW ( "100W / mkw czyli potrzeba z 15kW. dla starego domu." )

Co to za pompa które takie temperatury uzyskuje przy -20st.C ?

bo albo jakieś HT albo mega się męczy.

Witam Panowie, widze ze tu goraca dyskusja nawet w swieta :) ostatnio kolega DIX mnie zainspirowal i tez stworzylem sobie w domu uklad pomiarowy dla pompy. zestaw to : komputer raspberry pi3, czujnik temp. DS18B20+ na zasilaniu pompy. planuje dokupic licznik energii i za naprawde rozsadne pieniadze mozna miec wszystko co potrzeba. teraz juz nie latam do kotlowni sprawdzac jakie zasilanie jesy, rano odpalam wykres i wszystko ladnie widac co sie dzialo z pompa. widac bardzo dokladnie ze ostatnie temp. w okolicy zera i duza wilgotnosc nie sprzyjaja pompie, praktycznie co 50 min. defrost. ostatnia noc w ogole bez defrostu bo temp. zewn juz byla wyzsza.

w sumie pisze do Was z pytaniem z jakiego materialu sa przejscia z rury plastikowej od rozdzielacza do pompy ? jest to mosiadz czy miedz ?? pytam bo czujnik temp. ktory zastosowalem nie pokazuje dokladnie tyle ile pompa i musze robic lekka korekte odczytow.

Jeżeli robisz pomiary na Domoticzu to masz możliwość wyregulowania pokazywanej temperatury.

U mnie różnica pomiędzy wskazaniami na rozdzielaczu a pompą wynosi 1.2 st.C.

Daj znać czy jesteś zainteresowany to opiszę gdzie to zrobić.