bobrow 29.12.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 To powinno ułatwić instalacje i regulacje eksploatacyjnePzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 29.12.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 Wygląda na to iż dobrze zrobiłem czekając na wersję H. Tam te wszystkie bajery są fabrycznie w środku:rolleyes: A ja nie przejmuje się " bajerami ", moja pompa działa, w domu jest ciepło, w kranie jest ciepła woda. Teraz bawię się w ustawienia, muszę znaleść temperaturę grzania w taniej taryfie która zapewni komfort w domu, na razie nie mieszkam więc po wprowadzeniu się ustawię wszystko na tip-top i pewnie zapomnę o tym urządzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 29.12.2016 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 A ja nie przejmuje się " bajerami ", moja pompa działa, w domu jest ciepło, w kranie jest ciepła woda. Teraz bawię się w ustawienia, muszę znaleść temperaturę grzania w taniej taryfie która zapewni komfort w domu, na razie nie mieszkam więc po wprowadzeniu się ustawię wszystko na tip-top i pewnie zapomnę o tym urządzeniu. I tak wlasnie chce u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.12.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2016 PaRa ja również jeszcze nie mieszkam. Pompa chodzi od tygodnia, domek już się wygrzał i ustabilizował. Od wtorku grzeję tylko pomiędzy 22 a 06, temp w domu 21,2 o 6 rano po zakończeniu grzania i 20,8 o 22 tuż przed ponownym uruchomieniem a zużycie prądu około 17kWh/doba.Pomału już zapominam że to cudo mam. Jeszcze może ze 2 tygodnie excytacji i się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.12.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 PaRa ja również jeszcze nie mieszkam. Pompa chodzi od tygodnia, domek już się wygrzał i ustabilizował. Od wtorku grzeję tylko pomiędzy 22 a 06, temp w domu 21,2 o 6 rano po zakończeniu grzania i 20,8 o 22 tuż przed ponownym uruchomieniem a zużycie prądu około 17kWh/doba.Pomału już zapominam że to cudo mam. Jeszcze może ze 2 tygodnie excytacji i się skończy. A jaką tem. wody wychodzącej ustawiłeś żeby mieć o 6:00 te 21,2 *C ? Ewentualnie jak wygląda u Ciebie krzywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) -15/35 i 10/28 cała krzywa obniżona na dziś o 3 stopnie. Wychodzi max 29 stopni a powrót 24-25 Poniżej fotka z temp. u mnie w domu z godz. 9.30: 1. temperatura na nieocieplonym strychu w pobliżu ujścia skroplin z reku a temp skroplin 8,5 stopnia 2. Parter czujnik na wysokości 160 cm 3. Garaż obok pompy 4. Poddasze czujnik na wysokości 0,40 cm Na dworze obecnie -1 a najniższa w nocy -4 Edytowane 30 Grudnia 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.12.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Każdy ciepłomierz ma swój opór- trzeba kupować taki z jak najmniejszym oporem. Pzdr Kolego bobrow - jak zwykle ; świetna , merytoryczna i zwięzła wypowiedź na temat użytkowania PC Ja pozwoliłem sobie na takie małe opracowanie i zaprezentowanie kilku przepływomierzy i ich oporu ; Widać z tego zestawienia , że można dobrać przepływomierz o małym oporze wewnętrznym http://products.kamstrup.com/ajax/downloadFile.php?uid=5257e58d8a36f&display=1 http://products.kamstrup.com/ajax/downloadFile.php?uid=512b4e516ace9&display=1 Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Kolego bobrow - jak zwykle ; świetna , merytoryczna i zwięzła wypowiedź na temat użytkowania PC Ja pozwoliłem sobie na takie małe opracowanie i zaprezentowanie kilku przepływomierzy i ich oporu ; [ATTACH=CONFIG]377122[/ATTACH] Widać z tego zestawienia , że można dobrać przepływomierz o małym oporze wewnętrznym http://products.kamstrup.com/ajax/downloadFile.php?uid=5257e58d8a36f&display=1 http://products.kamstrup.com/ajax/downloadFile.php?uid=512b4e516ace9&display=1 Dzięki Andrzej za "dobre słowo", mam teraz troszkę wolnego czasu i bawię się różnymi konfiguracjami mojego systemu. Mogę dodać jeszcze , aby osoby z grzejnikami w przypadku montażu PC , poważnie zastanowiły się nad sprzęgłem/buforem. Ostatnio analizowałem pracę na bypassie bufora-ustaliłem ,że bez ciepłomierza będę miał lepszy przepływ na niskich biegach o ok 100-150 l/godz (większe opory systemu niż tylko samego buforka)- natomiast nadal jest znacznie głośniejsza praca pompy PC na grzejnikach. Kiedy w domu jest ogólny szum (TV, kuchnia ,itp) nie jest to odczuwalne. Natomiast już wieczorem , kiedy nawet przy TV lekko ściszonym-szum wody jest uciążliwy. Podczas snu , to już całkiem staje się nie znośne. Dom budowałem 10 lat temu , grzejniki kupiłem standardowe płytowe stalowe (V22,V21)-może jest tam już trochę jakiś cząstek , które nie wyłapują filtry .Po prostu jest wyraźnie gorszy komfort akustyczny. Porównywałem COP i są praktycznie takie same dla pracy z buforem i bez (przy tych samych przepływach)-ostatnio było u mnie w miarę sucho i z 1,5 godziny przy Tz=-7/Tpc=45 średni COP=2,38 (katalog 2,21). Dlatego ponownie wróciłem do pracy na buforku (ale z ominiętym ciepłomierzem) z prędkością pompy wodnej Vp=2 i przepływem ok 1900 l/h (na CWU ok 1550 l/h) o mocy ok 50W , pompa wtórna Wilo na max 22W z przepływem szacowanym na ok 800-1000 l/h z dT ok 6-7K. Oczywiście przy podłogówce , temat bufora/sprzęgła jest tylko w kontekście odpowiedniego przepływu-natomiast przy grzejnikach do zastanowienia się z powodu hałasu (lub tylko przewidzieć miejsce na ewentualny montaż). Tymczasem, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.12.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 -15/35 i 10/28 cała krzywa obniżona na dziś o 3 stopnie. Wychodzi max 29 stopni a powrót 24-25 Poniżej fotka z temp. u mnie w domu z godz. 9.30: [ATTACH=CONFIG]377120[/ATTACH] 1. temperatura na nieocieplonym strychu w pobliżu ujścia skroplin z reku a temp skroplin 8,5 stopnia 2. Parter czujnik na wysokości 160 cm 3. Garaż obok pompy 4. Poddasze czujnik na wysokości 0,40 cm Na dworze obecnie -1 a najniższa w nocy -4 Czyli ma podobnie, krzywa -15/33 i 15/25 na o*C, wczoraj sprawdziłem sprężarkę i pracowała na 34-36, reku chodzi na 20%, wody nie grzeję bo nie mam takiej potrzeby. Teraz świeci u mnie słońce, a że okna mam głównie od południa to w domu tem 22*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Wnioski z w/w ..) -dzięki tej wiedzy , jestem przekonany o zapewnionej mocy ok 11kW (chociaż producent gwarantuje 9kW) przy max obciążeniu PC (tyle wychodziło na pomiarach przy takim przepływie) Bez względu na temp zewn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.12.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Ja mam grzejniki tzw. Convectory - zbudowane jak chłodnica wody w aucie . Ponieważ zład jest u mnie mniejszy niż 30 l, fachowcy orzekli , że w szereg na powrocie należy wpiąć bufor najmniejszy tj.50 l .Ciśnienie w układzie mam ok.1 bar i niezależnie jak szybko chce osiągnąć żądaną temperaturę , nic nie słychać na grzejnikachKorespondowałem z ; Miireek ; 9 kW /3f / zwykła ; 120 m2 ; 85 % grzejniki + 15 % podłogówka, układ wodny poj, ok. 30 l ; bez bufora ,Jest zadowolony z PC , nic nie chce zmieniać; map78 - 190 m2 ; T-CAP 9kW 400V + Galmet Maxi 300l ; ( podłogówka + climaconwectory + garaż i kotłownia - grzejniki ) , bez bufora ; OZC 8,6 kW; COP 3,1; 85 % w II taryfie ; temp wew; 22,7- 23,2 C ; temp zasilania ; 33 C do +10 i 37C dla -10 , b.dużo , pozytywnie wypowiada się o instalacji PC i sugeruje instalację jak najprostsze ; Kenda2 - dom 170 m2 ; T-cap 9kW / 1-f model 2014, galmet maxi 300 l, bufor ciepła ; poj.układu wodnego ; 200 l bufor + 70 l grzejniki z wpiętym Vitopend 100 – nieużywany, ogrzewanie tylko grzejnikowe , kiepskie ocieplenie , temp, wew ok, 23 C , dla temperatur zewnętrznych poniżej zera, PC musi być włączona 24 h / dobę i udział taryf I/II to ok. 50 % , Sezon 2014/2015 ; COP 3,7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Bez względu na temp zewn? Chciałbym - ale niestety nie , w domu mam notatki z poprzedniego sezonu , z tego co pamiętam te 11kW było jeszcze przy mrozie.Mam tu fotkę z kartką - przy Tz=-12 st /Tpc=45/71Hz/P=9,6kW pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 30.12.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witajcie. Mam zainstalowaną pompę ciepła Panasonic AQUAREA ALL-IN-ONE KIT-ADC9GE5 - 9kW. Z tego co mi wiadomo to ten model posiada funkcję chłodzenia. Instalator nie zaprogramował mi funkcji chłodzenia. Powiedział, że muszę dopłacić jeśli chcę mieć funkcję chłodzenia. Coś mi tu nie pasuje, czy do uruchomienia tej funkcji jest potrzebny jakiś dodatkowy element? W pcjach MODE mam tylko HEAT i TANK, a nie mam nigdzie COOL i AUTO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.12.2016 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Potrzebna jest instalacja w wersji chłodzenia (odpowiednio zaizolowana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 30.12.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 (edytowane) Witajcie. Mam zainstalowaną pompę ciepła Panasonic AQUAREA ALL-IN-ONE KIT-ADC9GE5 - 9kW. A nie masz kpl. dokumentacji ? Tam była kartka A4 coś w stylu: Jak włączyć tryb chłodzenia. Ok, juz mam: 1. Nacisnij SET i SERVICE na 5 sek. 2. Nacisnij SELECT 3. Strzalkami daj cool mode na YES 4. Nacisnij SET. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 30.12.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Potrzebna jest instalacja w wersji chłodzenia (odpowiednio zaizolowana) A jak to ma dokładnie wyglądac? Czy to moze dużo kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 30.12.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 A nie masz kpl. dokumentacji ? Tam była kartka A4 coś w stylu: Jak włączyć tryb chłodzenia. Jutro mogę tego poszukać, jak jeszcze będzie trzeba. Mam tylko instrukcję obsługi, ale pojedynczej kartki nie dostałam. Jakbyś mógł poszukać to będę wdzięczna. W instrukcji obsługi jest napisane jak nastawić temperaturę chłodzenia, ale w moim menu na sterowniku w ogóle nie mam opcji chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greygrey 30.12.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Mam jeszcze pytanie o wężyki odprowadzające wodę z jednostki wewnętrznej. W instrukcji uzytkownika znalazłam, że należy zainstalować dwa (jeden z tyłu i jeden z przodu). U mnie jest zrobiony tylko jeden (z tyłu) i jest on włożony do odpływu kanalizacji. Instalator powiedział, że tak ma zostać, a w instrukcji jest napisane, że nie wolno tego wężyka odprowadzać do kanalizacji. Drugiego wężyka pisanego w instrukcji w ogóle mi nie zainstalował. A jak to u Was wygląda z tym odprowadzeniem wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.12.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 )- natomiast nadal jest znacznie głośniejsza praca pompy PC na grzejnikach. Czy w grzejnikach masz głowice z wkładkami termostatycznymi? One mogą być przyczyną pojawiającego się szumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 30.12.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witam Panowie, dla ciekawosci wrzucam zaleznosc czestotliwosci odszraniania od wilgotnosci. widac wyraznie ze przy wysokiej wilgotnosci odszranianie co godzine. czas po wykresie widze waha sie od 10 do 20 minut. wczesniej w nocy jak wilgotnosc byla na poziomie 70% mialem 2 odszraniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts