Szklara 31.12.2016 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2016 Johnny poddaj Pewnie chodzi o nastawy zaworu pod głowicą termostatyczną. Odkręcasz i ściągasz samą głowicę, i specjalnym kluczem regulujesz przepływy na zaworze. Jeden kaloryfer mam tak poprawiony po panach z administracji. Nie idzie go zakręcić, grzeje nawet gdy pozostałe nie dają już nawet kropli ciepła. Zapewne o to biega, ale to i tak zależy od typu zaworu/głowicy co tam masz. Najlepszego w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 01.01.2017 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Mam pytanie do osób, które grzeją tylko w 2 taryfie: do jakich temperatur wychładza się woda w instalacji na końcu okienka drogiej taryfy, tzn. jakie są temperatury zasilania i powrotu (odczytane z PC) bezpośrednio przed rozpoczęciem grzania w taniej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.01.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Przy obecnych temp. zewnętrznych (noc około -3, dzien +1) o 22:00 mam około 21*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 02.01.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 I to jest ten feler grzania tylko w II taryfie, moim zdaniem. PC na nowo musi startować z 21*C, gonić i nierzadko od razu (w przypadku Panasonica, po 30-paru minutach) się odmrażać, a tu nie ma z czego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Kamil mi się odmraża gdzieś po godzinie i nic nie goni. A startuje gdzieś od 20 stopni i jak pisałem grzeję tylko 22-6. A pomimo tego wahania temp w dom przy 21 stopniach +/- 0,2. Natomiast zużycie niższe jak u Ciebie. Bo około 18 kWh/dobę tyle że nie grzeję jeszcze CWU ale to dojda gdzieś ze 3 kWh/doba, a dom o 50% większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 02.01.2017 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 I to jest ten feler grzania tylko w II taryfie, moim zdaniem. PC na nowo musi startować z 21*C, gonić i nierzadko od razu (w przypadku Panasonica, po 30-paru minutach) się odmrażać, a tu nie ma z czego.. Grzeję teraz tylko ok 4 godzin dziennie. Pompa startuje od ok. 11 czasem 13 stopni i pomimo tego bardzo szybko (max pół godziny) dochodzi do zasilania 25. Dom jest wygrzany, wylewki, ściany, dlatego obserwuję bardzo szybki przyrost temperatury. Na zimnej chałupie temperatura wzrastała może 1-2 stopnie na godzinę. Teraz zajmuje to pompie dużo mniej czasu, dlatego myślę, że pomimo startu z 21 stopni pompa szybko wróci do krzywej grzewczej, bez specjalnego "gonienia". Przy nieocieplonym stropie przy zasilaniu 25 mam powrót nawet 22, w domu jest 16 stopni. Ciekawe czy podociepleniu chałupy i zamieszkaniu (zyski bytowe), oraz podniesieniu temp w domu do 22-23 stopni będę miał na powrocie wskazane tu 28 stopnie, które ułatwiają szybki defrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 02.01.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Bobrow Pewnie chodzi o nastawy zaworu pod głowicą termostatyczną. Odkręcasz i ściągasz samą głowicę, i specjalnym kluczem regulujesz przepływy na zaworze. Jeden kaloryfer mam tak poprawiony po panach z administracji. Nie idzie go zakręcić, grzeje nawet gdy pozostałe nie dają już nawet kropli ciepła. Zapewne o to biega, ale to i tak zależy od typu zaworu/głowicy co tam masz. Najlepszego w Nowym Roku! Tak chodzi o wkładki termostatyczne, nie o głowice. To na nich najczęściej z powodu dużego spadku ciśnienia powstaje szum przepływającej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.01.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Bobrow Tak chodzi o wkładki termostatyczne, nie o głowice. To na nich najczęściej z powodu dużego spadku ciśnienia powstaje szum przepływającej wody. Ok-Johnny , po południu zaglądnę i ewentualnie wyślę fotkę.Z tego co pamiętam , po odkręceniu głowicy termostatycznej mam tylko wodzik zaworu-zobaczę czy można tam czymkolwiek kręcić. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwiktorx 02.01.2017 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam. Takie pytanko jesli nie tu to proszę o przeniesienie. Zastanawiam sie nad pompa 12 kw 3 fazy oczywiście panasonic ale jak to sie ma do mocy przylączeniowej .Mam być podłączony na 12.5 kW i 25A zabezpieczenie. Pytanie czy to przy taryfie g12w o jakiej mysle uciągnie jak w szczycie np dzien bedzie jeszcze pranie, pieczenie i inne obciążenia chcąc wykożystać tańszy prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 02.01.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam. Takie pytanko jesli nie tu to proszę o przeniesienie. Zastanawiam sie nad pompa 12 kw 3 fazy oczywiście panasonic ale jak to sie ma do mocy przylączeniowej . Mam być podłączony na 12.5 kW i 25A zabezpieczenie. Pytanie czy to przy taryfie g12w o jakiej mysle uciągnie jak w szczycie np dzien bedzie jeszcze pranie, pieczenie i inne obciążenia chcąc wykożystać tańszy prąd? Dla 3 fazowki bedzie ok Pamietaj ze 12kw to ta pompa oddaje , a ciagnie z gniazdka wiele mniej. Jak ogladalem srednioroczne COP to wychodzi kolo 3. Czyli oddajac 12 w zimniejsze dni z gniazdka dziabnie Ci 4-5 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xwiktorx 02.01.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) OK. Czyli powinno starczyć. Bo jak z gniazdka 4-5 dojdzie pranie i piekarnik a jeszcze może i indukcja czy nie wywali mi to na zabezpieczeniu 25A. Bo wiadomo jak bedzie g12w to taniej taryfy sie bedzie chciało wykożystać i wtedy wszystko co sie da . Tylko ta pompa ma grzałke 9 kW. Najwyżej jak wywali bedzie trzeba zmienić . A jakie wy macie moce przyłączeniowe ? Dzięki Edytowane 2 Stycznia 2017 przez xwiktorx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.01.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 PaRa ja również jeszcze nie mieszkam. Pompa chodzi od tygodnia, domek już się wygrzał i ustabilizował. Od wtorku grzeję tylko pomiędzy 22 a 06, temp w domu 21,2 o 6 rano po zakończeniu grzania i 20,8 o 22 tuż przed ponownym uruchomieniem a zużycie prądu około 17kWh/doba.Pomału już zapominam że to cudo mam. Jeszcze może ze 2 tygodnie excytacji i się skończy. jak to możliwe ? u mnie zzużycie domu przy p.u. ok 200m2 jest ponad 45kwh przy aktualnej pogodzie, a grzeję już od 4 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.01.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Tak chodziło mi o sprzęgło. Ja mam średnią za grudzień ok. 20kWh na dzień... ja mam podobny dom do twojego, mam także bufor do pompy, trzymam temp 20.5 stopnia i mam zzużycie ok 45kwh przez CWU jak sterujesz swoim ogrzewaniem ? jaką masz krzywą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.01.2017 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Johny,sprawdziłem moje wkładki termostatyczne w grzejnikach ( po zdemontowaniu głowic)-mają regulację do 6 i tak są ustawione.Kiedy w jednym z największych grzejników ustawiłem ją na 1 , było trochę ciszej - ale za to zaczęło mi pulsowć w rurach głównego zasilania ( jak zmniejszyłem wydatek pompy wtórnej , to było ok).Wróciłem do wcześniejszych ustawień.Czy wyższa nastawa odpowiada większemu przepływowi ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) jak to możliwe ? u mnie zzużycie domu przy p.u. ok 200m2 jest ponad 45kwh przy aktualnej pogodzie, a grzeję już od 4 miesięcy A tego to nie wiem ale licznika i termometru nie oszukasz. A jak nie wierzysz to zapraszam z własnym licznikiem i termometrem. Tu masz wykres zużycia z wczorajszego dnia wraz z temp. na zewnątrz Edytowane 2 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.01.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Ok- już wydłubałem w necie : im większy nr , tym większy przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 02.01.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Widziałeś to? http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2012/07/Sprawno%C5%9B%C4%87-a-cz%C4%99stotliwo%C5%9B%C4%87-i-moc-zpr%C4%99%C5%BCarki.jpg. Ciekawe. Ile to jest 100% w częstotliwości pracy w HZ COP 4 przy 50%? A jak z COP poniżej 50 %? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 02.01.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 OK. Czyli powinno starczyć. Bo jak z gniazdka 4-5 dojdzie pranie i piekarnik a jeszcze może i indukcja czy nie wywali mi to na zabezpieczeniu 25A. Bo wiadomo jak bedzie g12w to taniej taryfy sie bedzie chciało wykożystać i wtedy wszystko co sie da . Tylko ta pompa ma grzałke 9 kW. Najwyżej jak wywali bedzie trzeba zmienić . A jakie wy macie moce przyłączeniowe ? Dzięki Pompa Panasonic 12kW ma grzałkę 9kW, ale możesz sobie wybrać z panelu LCD ile ma się załączać maksymalnie, czyli ustawiasz 3kW i nie masz się czym przejmować prądu wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 03.01.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam , odnośnie szumu na grzejnikach , już wiem-że im większy jest przepływ na grzejniku , tym jest głośniej.A jak wiemy , w PC przepływ ma bardzo duże znaczenie (max moc+COP). Z tego właśnie względu , pozostaję na buforze-jedynie w salonie na największych grzejnikach na wkładkach termostatycznych, przydławiłem nieznacznie przepływ z nr 6 na 5 (dzięki Johny-nie wiedziałem nawet ,że jest taka regulacja).Bardziej zależało mi na szybszym nagrzewaniu się grzejnika w jednym pokoju na górze, zobaczymy (równoważenie hydrauliczne?). Odnośnie problemu z zapowietrzaniem instalacji , postąpiłem wg rady znajomego Mapa78-jeśli się pojawia , to tylko odpowietrzam i nie dobijam ciśnienia.Zauważyłem już wcześniej ,że bąbelki powietrza jeśli się pojawiają -to najczęściej pod koniec grzania CWU w temp na PC ok 50st , niekiedy po przejściu na CO stopniowo znikały ( a czasem nie ). Odkręciłem w jednostce wewnętrznej +na zasobniku CWU odpowietrzniki-jeśli do wiosny problem się nie pojawi , to wtedy zakręcę w/w odpowietrzniki (zostanie ten tylko na buforze). Kiedy ostatnio jeszcze analizowałem prędkości przepływu (wg charakterystyk ciśnienia wytworzonego przez pompę oraz pomiarów pośrednich na ciepłomierzu) na poszczególnych biegach pompy wodnej w PC- wyszło mi ,że bez ciepłomierza na prędkości Vp=2 : -w obwodzie praktycznie bez oporu tj PC/bufor mam przepływ ok 1900l/h -w obwodzie CWU mam przepływ ok 1600 l/h Wyższe prędkości , które wcześniej miałem-również mogły mieć wpływ na to moje powietrze. Zmniejszyłem jeszcze Tcwu z 48 na 46 -wtedy PC przy końcu krócej pracuje na wysokich temperaturach tj 52-54 st na out PC (fizyka : wysoka temp+duży przepływ). Ciśnienie spoczynkowe w systemie w temp ok 40 st mam ok 2 bar.A teraz mam zamieć i myślę ,że już zakończyłem etap optymalnych ustawień systemu -na dłuższe zimowe wieczory trzeba będzie sobie znaleźć inne zajęcie niż sofa+TV;) Bywajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.01.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 A jak z COP poniżej 50 %? http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/cop-scop-i-etykiety-energetyczne/#more-4010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts