mkm silesia 22.02.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 To prawda z klimatyzacją + kablami gzrewczymi było by taniej, może nawet bym sie w 10tys zamknął + ew montaż. Oszczędnośc duża komfort jeszcze większy. Chyba zrobię tak jak kolega mówi, po całości podłogówka a dodatkowo pociagne pexy i odprowadzenie skroplin + prąd pod miejsce klimakonwektorów. taniej ale w jakiej perspektywie chyba w perspektywie takiej jak używasz samochód 5 może 10 lat ale nie w perspektywie użytkowania budynku no chyba że domy zmieniasz jak samochody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.02.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Kolega mkm silesia mądrze pisze. Klimatyzatorem za 1500zł to se możesz wiosną grzać. To jak powyżej ktoś napisał, że grzeją od -15 nie znaczy, że nagrzeją dom a komfort przy tym jest praktycznie zerowy . Stań przy takiej klimie jak robi defrost i dmuchnie z jednostki wewnętrznej. A gdzie główny mąciciel pyxis - jaka kultura od paru dni na forum oby jak najdłużej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.szymczak 22.02.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Sytuacja wygląda tak, to jest dom rodzinny, w którym obecnie mieszkają dziadkowie, ich wiek to 64 i 66. Są już to osoby w podeszłym wieku i latnie z węglem jest dla nich uciążliwe. Planujemy rozbudować obecny budynek gospodarczy, na dobrą sprawę postawić nowy dom, wyposażyć go w bezobsługowy system ogrzewania, wybór po między pompa ciepła a LPG z własnym zbiornikiem. Ludzie nie są wieczni, wiadomo, dom w następnej kolejności będzie użytkowany sezonowo, całe wakacje, świeta jak się rodzina będzie zjeżdżać czy po porstu do odpoczynku od miejskiego zgiełku. Niewykluczone że za klikanaście lat sie go sprzeda więc dobrze by było aby był robiony przyszłościowo - pompa ciepła, klimatyzacja itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 12.03.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam szukam montażysty do pompy ciepła, macie kogoś do polecenia? Pisałem do kilku firm z okolic Krakowa ale na email nikt na razie nie raczył odpisać. Interesuje mnie Panasonic 9 kW T cap lub seria F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 22.03.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Żeby nie było, nie reklamuję tej aukcji: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-tcap-9kw-cop4-84-model-2015-i5196500547.html Czy na niej jest przedstawiony nowy model, z nowym sterownikiem i oznacza to że do sterowania pracą pompy przez internet nie będzie już potrzebny moduł IntesisHome za ok 1000zł?Czy któryś z instalatorów może to potwierdzić/zprzeczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.03.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Żeby nie było, nie reklamuję tej aukcji: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-tcap-9kw-cop4-84-model-2015-i5196500547.html Czy na niej jest przedstawiony nowy model, z nowym sterownikiem i oznacza to że do sterowania pracą pompy przez internet nie będzie już potrzebny moduł IntesisHome za ok 1000zł? Czy któryś z instalatorów może to potwierdzić/zprzeczyć? Nie jestem co prawda instalatorem, ale po symbolu mogę Ci powiedzieć, że jest to po prostu T-Cap z nowej serii F i do sterowania przez internet będzie potrzebował IH:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.03.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Żeby nie było, nie reklamuję tej aukcji: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-tcap-9kw-cop4-84-model-2015-i5196500547.html Czy na niej jest przedstawiony nowy model, z nowym sterownikiem i oznacza to że do sterowania pracą pompy przez internet nie będzie już potrzebny moduł IntesisHome za ok 1000zł? Czy któryś z instalatorów może to potwierdzić/zprzeczyć? Ale się uśmiałem niedawno ten gość na forum udowadniał że tylko miting takie argumenty takie długie posty a tu proszę czyżby nie było rynku na chiński szajs i gość wziął się za takie drogie i nieekonomiczne pompy czy może pierwsi zadowoleni odbiorcy mitinga zwrócili towar odnośnie treści wygląda że w zestawie jest termostat opisany jako pilot IntesisHome to osobna bajka i działa niezależnie od termostatu przy czym nie można zmieniać ustawień termostatu przy pomocy ih jak chcesz sterować temp. w budynku przez net to bierz to http://www.salus-controls.pl/pl,seria-it500,126,lp.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 22.03.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 jak chcesz sterować temp. w budynku przez net to bierz tohttp://www.salus-controls.pl/pl,seria-it500,126,lp.html Dzięki, właśnie coś mi tu nie pasowało. Myślałem że Panas dołożył jakieś nowe funkcje do nowego sterownika. A za tego Salusa do netu ile trzeba szykować kasiorki, bo na stronie nic nie piszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 22.03.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 jak chcesz sterować temp. w budynku przez net to bierz to http://www.salus-controls.pl/pl,seria-it500,126,lp.html Dzięki, właśnie coś mi tu nie pasowało. Myślałem że Panas dołożył jakieś nowe funkcje do nowego sterownika. A za tego Salusa do netu ile trzeba szykować kasiorki, bo na stronie nic nie piszą? http://allegro.pl/salus-it500-internetowy-regulator-temperatury-hit-i5192246831.html jeżeli chcesz druga strefę to czujnik trzeba dokupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.03.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 jak chcesz sterować temp. w budynku przez net to bierz to http://www.salus-controls.pl/pl,seria-it500,126,lp.html Dzięki, właśnie coś mi tu nie pasowało. Myślałem że Panas dołożył jakieś nowe funkcje do nowego sterownika. A za tego Salusa do netu ile trzeba szykować kasiorki, bo na stronie nic nie piszą? Marcin, musisz też mieć świadomość, że Salusem możesz sterować temperaturą, czyli włącz-wyłącz, cieplej-zimniej + ewentualnie ustawienie jakiś przedziałów czasowych. Natomiast jeżeli chcesz mieć dostęp do sterownika pompy - krzywe grzewcze, zużycie, programowanie, itp to jedynie poprzez IntesisHome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 23.03.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) Marcin, musisz też mieć świadomość, że Salusem możesz sterować temperaturą, czyli włącz-wyłącz, cieplej-zimniej + ewentualnie ustawienie jakiś przedziałów czasowych. Natomiast jeżeli chcesz mieć dostęp do sterownika pompy - krzywe grzewcze, zużycie, programowanie, itp to jedynie poprzez IntesisHome. Właśnie sam nie wiem co mam wybrać. Obecnie jestem na etapie wyboru instalatora, montaż pompy będzie pod koniec maja. Cena za Salusa podobna do IntesisHome, a przez IH zdaje się będzie podgląd pod pracę pompy, włącznie z ewentualnym wglądem w awarię/zakłócenia w pracy PC? Dobrze myślę? Sytuacja wygląda tak że pracuję w delegacji a w domu nikt w najbliższym czasie nie będzie mieszkał. Wracam tylko na weekendy o różnych godzinach i to też nie zawsze, nieraz wpadnę do domu na parę godzin w tygodniu. Fajnie byłoby móc podnieść temperaturę na parę godzin przed przyjazdem, a pod nieobecność utrzymywać np 18-19C. Tylko nie wiem czy przy podłogówce jest to możliwe, ale sterowanie przez net mogło by się tu chyba sprawdzić? Edytowane 23 Marca 2015 przez marcin.sto1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.03.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Właśnie sam nie wiem co mam wybrać. Obecnie jestem na etapie wyboru instalatora, montaż pompy będzie pod koniec maja. Cena za Salusa podobna do IntesisHome, a przez IH zdaje się będzie podgląd pod pracę pompy, włącznie z ewentualnym wglądem w awarię/zakłócenia w pracy PC? Dobrze myślę? Sytuacja wygląda tak że pracuję w delegacji a w domu nikt w najbliższym czasie nie będzie mieszkał. Wracam tylko na weekendy o różnych godzinach i to też nie zawsze, nieraz wpadnę do domu na parę godzin w tygodniu. Fajnie byłoby móc podnieść temperaturę na parę godzin przed przyjazdem, a pod nieobecność utrzymywać np 18-19C. Tylko nie wiem czy przy podłogówce jest to możliwe, ale sterowanie przez net mogło by się tu chyba sprawdzić? Do takiej bieżącej obsługi to chyba lepszy ten Salus, bo pompę to w sumie raz ustawiasz i zapominasz. IH jest z drugiej strony fajną sprawą, bo możesz sobie zdalnie programować i szczególnie na początku bardzo mi się to przydawało. Teraz to ja już się w zasadzie niczego nie dotykam, więc ani jedno, ani drugie jakoś specjalnie nie byłoby mi potrzebne;) Takie obniżanie i podwyższanie raczej jest nie wykonalne przy podłogówce. U mnie podniesienie o 1st trwa 1-2 dni. Jak wyjeżdżaliśmy zimą na 2tyg to nawet nic nie dotykałem, ci co sprawdzali twierdzą, że takie operacje przy pompie i OP nie przynoszą żadnych realnych korzyści, więc ja im zaufałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 23.03.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Dzięki map78, zastanowię się jeszcze czy warto wydawać w ogóle ten tysiąc. Może po raz kolejny okaże się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 24.03.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Jako, że niedługo będę wylewał płytę fundamentową i muszę w niej schować m.in. elektrykę, proszę o informację, jaki kabel zasilający trzeba wyprowadzić do: - jednostki zewn., - jednostki wewnętrznej, - zasobnika Galmet Jeszcze nie wiem, czy Panas będzie 1-fazowy, czy 3-f, więc proszę o obie te opcje. Moc pewnie 9kW, ale pewności nie mam, bo się nie mogę na OZC doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 24.03.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Dzięki map78, zastanowię się jeszcze czy warto wydawać w ogóle ten tysiąc. Może po raz kolejny okaże się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze przymierzałem się do IH, mocno bo w opcji bardzo taniej do zakupu i bez VAT ale zrezygnowałem i w sumie nie żałuję po 1-2msc zabaw z PC ustawiłem to i zapomniałem teraz zmienię tylko czas jak się przestawi w kwiecień/maj godziny grzania CWU na PC i koniec zmian do pażdziernika dziś bym IH nie kupił także potwierdzam swoje doświadczenie, że w zimę zabawa z obniżaniem temperatur słabo wychodzi. Na Panasonicu bez problemu możesz dać niższą krzywą grzania i to jest trzymane cały tydzień dla PC, ale w czwartek/piątek możesz ustawić podbicie temperatury do maks 5st. i już masz pewność że ten 1-2-3 st. na weekend każdy podbije z 19 do np: 21,22 - zelży jak na zewnątrz. Jedyne co Ja bym chciał mieć gdybym był często poza domem to dostęp do informacji o awarii. Nawet taki pobieżny, że coś nie działa PC stoi. Najtaniej kamera internetowa przed wyświetlacz PC, taśma klejąca i monitoring w wersji mini kamera z IP kupisz za 199zł, za 2 lata sprzedasz za 80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 24.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 lukasza, właśnie w tym zastosowaniu IntesisHome mógłby się chyba najlepiej sprawdzić-wgląd w ewentualną awarię PC. Swoją drogą, ciekawe czy po ewentualnym zaniku napięcia Panas sam się załącza, czy trzeba go "ręcznie" odpalić, i czy dało by się to zrobić przez net za pomocą IH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 24.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 lukasza, właśnie w tym zastosowaniu IntesisHome mógłby się chyba najlepiej sprawdzić-wgląd w ewentualną awarię PC. Swoją drogą, ciekawe czy po ewentualnym zaniku napięcia Panas sam się załącza, czy trzeba go "ręcznie" odpalić, i czy dało by się to zrobić przez net za pomocą IH? Powraca do ustawień z przed zaniku napiecia. Na kilkadziesiąt zamontowanych pomp P zamontowałem ze 5 ih większość z promocji bo były gratis chyba na jesień 2012 tylko jeden jest naprawdę potrzebny bo klient ma duże przeszklenia i jak np. w maju wyjdzie słonko to sobie z pracy odpala chłodzenie w domu - o zgrozo podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 24.03.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 lukasza, właśnie w tym zastosowaniu IntesisHome mógłby się chyba najlepiej sprawdzić-wgląd w ewentualną awarię PC. Swoją drogą, ciekawe czy po ewentualnym zaniku napięcia Panas sam się załącza, czy trzeba go "ręcznie" odpalić, i czy dało by się to zrobić przez net za pomocą IH? spokojnie. PC sama się odpali. Tzn na pewno krótkie przerwy prądu jej wybiją z pracy. wiem coś o tym bo miałem z 2 miesiące gdzie było kilkadziesiąt przerw w dostawie prądu na kilka sek i wszystko w domu stawało. Czasem to widziałem - byłem w domu, a jak nie widziałem to i tak alarm mnie informował p.s. jakbyś chciał śledzić np: brak prądu i zamierzasz montować alarm to przy alarmie nie dużym kosztem (zależy jaka firma) są moduły GSM powiadamiania o stanie alarmu i np: może to być info o zaniku napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.03.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 klient ma duże przeszklenia i jak np. w maju wyjdzie słonko to sobie z pracy odpala chłodzenie w domu - o zgrozo podłogowe Taa.. i po powrocie do domu ma już pewnie przyjemny chłodzik;) Silesia zejdź na ziemie, bo jeszcze ktoś w to uwierzy:D Choć przepraszam... bo być może klient pracuje w Irlandii i włącza na tydzień przed przylotem - wtedy zgoda:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.03.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Taa.. i po powrocie do domu ma już pewnie przyjemny chłodzik;) Silesia zejdź na ziemie, bo jeszcze ktoś w to uwierzy:D Choć przepraszam... bo być może klient pracuje w Irlandii i włącza na tydzień przed przylotem - wtedy zgoda:yes: Widać nie tylko instalatorzy okłamują klientów ale i klienci instalatorów Ja tam nie mieszkam i nie ja mam okno 3 x 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts