Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

tom80ek .

Poczytaj temat z uwag

Dlaczego przewymiarowana?

Mam podobny układ i pompe 9 kW 3 fazową. Założenie grzanie w 2T. W zimie ta pompa osiągnie zakładane w OZC 5kW, więc moim zdaniem jest ok, w pozostałym czasie będzie pracować krótko w 2T więc musi pracować z pełną mocą.

Instalatorzy oferowali co prawda od 5 do 9 kW, przy czym większość optowała za 9 kW.

Należy pamiętać, że OZC w naszych warunkach to tylko lista pobożnych życzeń, a rzeczywistość weryfikuje je brutalnie (mostki, niedbałe wykonawstwo, zmiana parametrów np. styro bo był tańszy itp.), zmiana temperatury w domu - większość OZC jest liczona dla 20 stopni a doskonale wiemy, że potem grzejemy do np. 22 i co wtedy? Zapotrzebowanie przy 1 stopniu więcej wzrasta chyba o ok. 6%. (tu mogę się mylić - proszę o korekty jak coś) Przy 2 stopniach mamy 12 % więcej od wyniku wskazanego z OZC. Do tego doliczamy mostki i niedociągnięcia na budowie i robi się 20% więcej niż OZC. I np. u kolegi z 5745W robi się 6894 W. W zimie przy -15 (już w czwartek i piątek) pompa 9 kW będzie dalej przewymiarowana?

Co było powodem , że nie zdecydowałeś się na T-CAP ???

Zostawić dom nieogrzewany na całą zimę - to najlepsze co możesz zrobić . Ale to nie ten dział , popytaj fachmanów

Andrzej, zdecyduj się, nie dawno pytałeś dlaczego nie T- Cap.

Przeczytałem podane w linku artykuły. Nie ma tam informacji w jakim zakresie częstotliwości pracują PC Panasonica. Chyba, ze czegoś nie rozumiem. Rozumiem też, że pompa pracuje najwydajniej przy pewnej częstotliwości pracy (wyrażonej w Hz) Ale zakładam, że u każdego producenta będzie inaczej. Dlatego nie odsyłaj mnie do artykułu o Daikinie. Artykuł bardzo dobrzy merytorycznie, ale dotyczy tylko zasad. A ja pytam jaka jest max częstotliwość pracy Panasonica, bo jak inaczej mam stwierdzić kiedy pracuje w 50% wydajności? Czy to jest 70 Hz, może 100 Hz. O to pytam, może głupie pytanie lub odpowiedź oczywista, ale nie wiem :)

... A ja pytam jaka jest max częstotliwość pracy Panasonica, bo jak inaczej mam stwierdzić kiedy pracuje w 50% wydajności? Czy to jest 70 Hz, może 100 Hz. O to pytam, może głupie pytanie lub odpowiedź oczywista, ale nie wiem :)

Sprawdź oznaczenia na sprężarce a potem wujek google i będziesz wiedzieć

Wszystko zależy od elementów składowych, ale cena jak za wersję H wydaje się przyzwoita. Ja miałem w ofercie dokładnie wyszczególnione jakie elementy wchodzą w skład tego montażu. N.p. rodzaj tego zasobnika, typ i rodzaj zaworu czy grupy bezpieczeństwa, rodzaj otuliny, czy ze stojakiem czy bez i.t.p.

Ok, ale jaka jest różnica między wersją F i H, oczywiście oprócz ceny?

Przesyłam szczegółową wycenę w załączniku. Proszę o namiary na inne firmy, jeśli ktoś ma. Ta jest z Gliwic.

PC.jpg

Edytowane przez stellina

Przesyłam szczegółową wycenę w załączniku. Proszę o namiary na inne firmy, jeśli ktoś ma. Ta jest z Gliwic.

[ATTACH=CONFIG]377594[/ATTACH]

Zasobnika nie znam ale przy dwupłaszczowym nie będziesz miał raczej na pewno 250 l wody. Zawór orginalny dość drogi można zastąpić innym. Nie widzę grupy bezpieczeństwa dla zasobnika,, rury w otulinie jakiej ?

tom80ek

Uwagi moje są grzecznościowe;

" Co było powodem , że nie zdecydowałeś się na T-CAP ??? "

Czyli chciałem wiedzieć co zadecydowało, że nie zdecydowałeś się na T-Cap a nie dlaczego nie T-Cap ???

" Zostawić dom nieogrzewany na całą zimę - to najlepsze co możesz zrobić . Ale to nie ten dział , popytaj fachmanów ;"

Jak ja budowałem dom ,to fachmani doradzali aby dom wysychał zgodnie z naturą i aby tych procesów nie przyspieszać bo będą kłopoty w terminie późniejszym, i tak Tobie doradzałem.

Ale przecież nie musisz się do rad stosować .

Aby wiedzieć kiedy PC pracuje optymalnie to trzeba mieć zainstalowany ciepłomierz i podlicznik energii elektrycznej tylko dla PC ( patrz bobrow ).

Z PC jest podobnie jak z jazdą autem - raz jedziesz solo, raz z 1 osobą a innym razem z kpl. osób .

Edytowane przez Andrzej5101

Ja miałem grzałkę zainstalowaną "w pakiecie", więc nie wiem ile kosztowała. Włącza się automatycznie przy każdym defroście. Plus jest taki, że nie wiem, co to oblodzenie pod pompą, a jak odprowadzę na wiosnę wodę wężykiem prosto w spust deszczówki z rynny, to będzie całkiem OK.

rydzadam, mamy takie same model PC.Piszesz że grzałka włącza się automatycznie przy każdym defroscie.

W jaki sposób to odczytujesz?Migającym heaterem po prawej stronie?

U mnie grzałka sie nie włącza , mało tego , kilku bardziej zaawansowanych użytkowników tego forum pisało iż w tym modelu grzałka "nie pomaga " w procesie rozmrażania.

Więc pytam , co z tą grzałką przy defrostach w PC Panasonica 3f SDC??Wspomaga czy nie?

pzdr

rydzadam, mamy takie same model PC.Piszesz że grzałka włącza się automatycznie przy każdym defroscie.

W jaki sposób to odczytujesz?Migającym heaterem po prawej stronie?

U mnie grzałka sie nie włącza , mało tego , kilku bardziej zaawansowanych użytkowników tego forum pisało iż w tym modelu grzałka "nie pomaga " w procesie rozmrażania.

Więc pytam , co z tą grzałką przy defrostach w PC Panasonica 3f SDC??Wspomaga czy nie?

pzdr

U mnie SDC F 9kW 3f - grzałka nie wspomaga, a defrosty przy takiej pogodzie lecą praktycznie co godzinę (wilgotność powyżej 90%, temp. +3 do -3...). No i u mnie jeszcze nie ocieplony strop (ale mam ocieplenie ścian) więc dużo ciepła ucieka dachem... KG ustawiona na sztywno -15/25, +15/25 żeby tylko nie było mrozu w domu :)

[ATTACH=CONFIG]377594[/ATTACH]

To jest oferta bez podlaczenia CWU, u tej firmy dojdzie jeszcze z 4k za "pelna kotlownie"

U mnie SDC F 9kW 3f - grzałka nie wspomaga, a defrosty przy takiej pogodzie lecą praktycznie co godzinę (wilgotność powyżej 90%, temp. +3 do -3...). No i u mnie jeszcze nie ocieplony strop (ale mam ocieplenie ścian) więc dużo ciepła ucieka dachem... KG ustawiona na sztywno -15/25, +15/25 żeby tylko nie było mrozu w domu :)

Hej ,

na jakiej modulacji pracuje Ci sprężarka, przy defroście , przy takiej KG jest w trybie awaryjnym zakładam.

U mnie dochodzi do 78HZ.Pobór 0,5 - 0,8 KW za defrost:/

Edytowane przez thxluk

Witajcie, u mnie dalsza "walka z DT"

Dziś rano po 12 h pracy OUT/In 34/26.

Tak się zastanawiam jak jakie mogą być przyczyny takiej DT:

1.Zbyt długie pętle w wykonanej intsalacji

U mnie 2 obwody mają ponad 100mb tj. 100 oraz 110.Reszta poniżej 90mb .

2.Mostki termiczne

U mnie np pokój na garażem , pod pętlami tylko 3 cm mata.Sufit w garażu jeszcze nie ocieplony.

3.Predkość pompy obiegowej.

Nie zauważyłem znaczącej zmiany miedzy 3 a 6 predkościa.Czy to może oznaczać że obiegówka "daje rade " na 3 prędkości?

Czy ktoś z Was ma jeszcze jakiś pomysł, czy może istnieć jeszcze jakaś przyczyna dość wysokiej DT?

pozdrawiam

Korzystając z okazji , życzę wszystkim jak najniższego zużycia w roku 2017!!

Cześć, bardzo dziwna jest ta Twoja DT, wcześniej myślałem, że jak podniesiesz bieg pompki wodnej to załatwi sprawę, no ale teraz już tak nie myślę.

Przez ostatni tydzień dość intensywnie bawiłem się moją pompką. Kiedyś ktoś pisał, że urządzenie ma algorytm który dąży do dt 5 i tak się własnie dzieje.

Z moich obserwacji wynika, iż bez znaczenia na jakim biegu miałem pompkę obiegową dt zawsze oscylowała w granicach 4-5*C (testowałem Vp 3-7)

Pompa startowała z tem. pow. 22*C po 30-40min. pow. 24 a zas. 29, później to już szło jak krew z nosa, ale zawsze najpierw wzrastała temp. pow. a następnie na wyjściu. Bez znaczenia na jakim biegu miałem pompkę obiegową, scenariusz zawsze był ten sam tylko czas inny...

Koledzy, po jakim czasie macie na wyjściu 35*C oczywiście pytam jak startujecie pompę o 22pm

Mojej to zajmuje naprawdę bardzo długo, ponieważ muszę czekać na temp. powrotu 30-31*C mówiąc szczerze, to jeszcze nie widziałem 35 na wyjściu ;)

Pozdrawiam

Jacek