cerber 06.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 t-cap 9 1 faz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ccool 06.01.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Twoja pompa daje teraz 6kW, wiec przepływ potrzebny to 1300L/h Mam przeplyw 1200 l/h Teraz -14 modulacja 72 Wej 35 powrot 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.01.2017 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 t-cap 9 1 faz masz przycisk heather, wciśnij go i powinien zapalić się taki sam napis w lewym dolnym rogu, jak go masz to grzałka może się włączyć. Jest jeszcze parametr temperatury zewnętrznej: ustaw na jakieś -10st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 06.01.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 mam tak jak napisałeś ale temperatura max33 przy 39-33 na zew -22 jak było -14 i nat 37-32 była tem wody 36 powrót 32 i teraz nie mam pewności czy się załancza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witamu mnie jest rześki poranek :- od strony zach jest -22.8-na PC jest -21W nocy PC była trochę wył na obniżeniu w Eurosterze, teraz Tpc jest 42 st , kilka razy sprawdzałem moc :7-7.4kW.Mam zbypassowany ciepłomierz i nie wiem jaki był cop . Z 14h PC pobierała na 1h=3.55 kW.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 07.01.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam u mnie jest rześki poranek : - od strony zach jest -22.8 -na PC jest -21 W nocy PC była trochę wył na obniżeniu w Eurosterze, teraz Tpc jest 42 st , kilka razy sprawdzałem moc :7-7.4kW. Mam zbypassowany ciepłomierz i nie wiem jaki był cop . Z 14h PC pobierała na 1h=3.55 kW. Pzdr Dobrze rozumiem że pompę masz zestawioną z grzejnikami ? Jak to działa , przwymiarowaleś je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.01.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Dziś musiałem pojechać do domu i wystawić worki z odpadami segregowanymi, przy okazji podniosłem rolety zewnętrzne i sprawdziłem pobór prądu od wczoraj.KG mam ustawioną -15/33 i 15/25, PC działa w " tanich " godzinach bo dom na razie nie zamieszkały, wyszło mi zużycie za tą zimną noc 15,6 kWh to daje jakieś 5,7 zł. Pompa to 7kW 1 fazowa, w budynku jeden termometr pokazywał 20,3*C w salonie a w korytarzu sterownik od wentylacji 19,3*C. W moich mieszkaniach 45m2 i 54m2 płacę więcej za ogrzewanie ( elektrociepłownia ) niż będę płacił w domu 135m2, liczę na to że dostanę dotację na fotowoltaikę i wtedy kosztów prądu nie będzie. Szkoda tylko, że żeby było tanio jutro musi być drogo dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 200m2 tak... PC korzysta z grzalek? Włączyłem funkcję , ale jeszcze nie widziałem załączenia. Przypuszczam , że grzałka się włączyła parę razy , algorytm puszcza ją kiedy brakuje mocy Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 07.01.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie czym charakteryzuje się awaria sprężarki.Około godziny 2, przestała chodzić.Nie wyskoczył błąd.Rano Pc chodziła tylko na grzałce.Czekam na pilna odpowiedź.Temp. zew. -22. EDITPo 2 restartach ,wł. wył. zasilania Modulacja 34-35HZ.Instalator nie odbiera, ktos może pomóc zdiagnozować problem.? Edytowane 7 Stycznia 2017 przez thxluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Dobrze rozumiem że pompę masz zestawioną z grzejnikami ? Jak to działa , przwymiarowaleś je? PC założyłem do istniejącego już systemu- na szczęście , kiedy budowałem dom dobierałem grzejniki na 50 st .Grzeje praktycznie max 45st , przy większych mrozach włączam Timer z podbiciem o 3-4K w T2. Cała moja "walka" z PC i grzejnikami jest w moich postach- ciekawej lektury Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Panowie czym charakteryzuje się awaria sprężarki. Około godziny 2, przestała chodzić.Nie wyskoczył błąd.Rano Pc chodziła tylko na grzałce. Czekam na pilna odpowiedź.Temp. zew. -22. Zobacz czy lodem nie zarosła jedn zewn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Txluxzaglądnął bym do jedn wewn czy nie wywaliło jakiegoś zabezp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 No tak... tak ma dzialac... dlatego ciekawe jestem czy sie zalanczala... Bo wiesz 7,4kW dla 200m2 obala pewne "fachowe" zalozenia dla "istniejecego" domu... nie wspominajac o grzejnikach CWU tez pewnie masz pomimo -21*C Varme spokojnie- dom jeszcze był nagrzany i dlatego było ok , aż tak dobrze to nie będzie- teraz mam słoneczko i -16 st na PC z temp out 42 st .A cwu jest przygotowana wcześniej Gdyby takie mrozy były za dnia- to piec szybciutko bym podłączał ( a tak biedny, stoi sobie odłączony , bezczynnie, smutno jakoś ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 07.01.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Txlux zaglądnął bym do jedn wewn czy nie wywaliło jakiegoś zabezp Jakby zadziałało zabezpieczenie w jedn. wewn.(róznicówka, bezpieczniki na płycie głównej) to PC byłaby całkowicie wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 07.01.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Sprężarka ruszyła.Jedn. zewn . Nie była zaszroniona.Wewn. nie moge otworzyć plomby.Instalator sugeruje podniesienie KG , dla mnie to nie ma sensu jeśli przy KG -15/38 przy -22 st OUT 30/IN 25.Od instalatora nie otrzymam zbyt konkretnych odpowiedzi , zawsze wszystkiemu winien brak bufora.!!Wiem że może byc kilka przyczyn wyłączenia pracy spężarki i że ciężko będzie mi, nam:) go zdiagnozować ale może ktoś ma jakiś pomysł.Czy przy KG -15/38 nie jest dość dziwne iż temp. wyjscia jest tylko 30 st.Dodam że nie przeszkadza to w użytkowaniu , temp . pomieszczeń 22/23 st.Jak u Was wygląda sprawa przy tak minusowych temp. ?Czy PC dochodzi do zadanych temp. z KG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.01.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Po 12h pracy 32/28/fr56 przy KG -15/37 15/27 obecnie temp. zew. -10Może jakiś fachman napisze, dlaczego wyjście nie dochodzi do temp. z KG PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 07.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Sprężarka ruszyła.Jedn. zewn . Nie była zaszroniona.Wewn. nie moge otworzyć plomby. Instalator sugeruje podniesienie KG , dla mnie to nie ma sensu jeśli przy KG -15/38 przy -22 st OUT 30/IN 25.Od instalatora nie otrzymam zbyt konkretnych odpowiedzi , zawsze wszystkiemu winien brak bufora.!! Wiem że może byc kilka przyczyn wyłączenia pracy spężarki i że ciężko będzie mi, nam:) go zdiagnozować ale może ktoś ma jakiś pomysł. Czy przy KG -15/38 nie jest dość dziwne iż temp. wyjscia jest tylko 30 st.Dodam że nie przeszkadza to w użytkowaniu , temp . pomieszczeń 22/23 st. Jak u Was wygląda sprawa przy tak minusowych temp. ?Czy PC dochodzi do zadanych temp. z KG? Czy miałeś w nocy załączoną (tzn. gotową do użycia przez PC jak będzie trzeba) grzałkę? Wg tego co wyczytałem w instrukcji serwisowej jeśli temp. zasilania spadnie poniżej 8 stopni niż zadana to powinna włączyć się grzałka. U Ciebie jest właśnie różnica 8 stopni. Ale to chyba nie powinno prowadzić do wyłączenia sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 07.01.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak, rano o 8 chodziła obiegówka wraz z grzałką 3KW.Wyłączyła się tylko sprężarka.Instalator twierdzi iż PC pracuje do -20st i wtedy spręzarka sie wyłącza, no chyba że byłby bufor to inna bajka.... ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.01.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak, rano o 8 chodziła obiegówka wraz z grzałką 3KW. Wyłączyła się tylko sprężarka. Instalator twierdzi iż PC pracuje do -20st i wtedy spręzarka się wyłącza, no chyba że byłby bufor to inna bajka.... ehh Całkiem możliwe że wyskoczyła Ci ciśnieniówka, zabezpieczenie przed niskim ciśnieniem, w parowniku. Sprawdzić można to dość prosto. bierzesz czajnik gorącej wody i lejesz na parownik, jak zaskoczy to znaczy że to ciśnieniówka i na to nic nie poradzisz. Ani buforem, ani grzałką bo to zależy od temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.01.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Tak, rano o 8 chodziła obiegówka wraz z grzałką 3KW. Wyłączyła się tylko sprężarka. Instalator twierdzi iż PC pracuje do -20st i wtedy spręzarka sie wyłącza, no chyba że byłby bufor to inna bajka.... ehh A jakie Ty masz sterowanie? Tylko pogodowe, wg KG, czy jakieś mieszane? Z tego co dość chaotycznie opisujesz to twoja pompa działa prawidłowo. Masz ciepło w domu, nie ma odbioru to pompa moduluje i nie osiąga KG - to naturalne. Do tego może coś tam nawciskałeś, np włączyłeś na stałe grzałkę, albo od jakiejś wysokiej temp np zero i dlatego grzeje grzałka. Przeżyj może wszystkie ustawienia i bądź pewien tego co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts