thxluk 07.01.2017 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Fakt , troszkę spanikowałem:)Instalator błysnął ....eehh , było jeszcze kilka teorii ale szkoda czasuU mnie dziś w nocy było -30st ,:/.Zastanawia mnie teraz ile będzie grzała się podłoga przy spadku do 21 st.?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.01.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Nie do końca się z tym zgodzę. Jeżeli z KG wychodzi 40*C to pompa powinna dążyć do tej temperatury, oczywiście przy zachowaniu DT=5k Jeżeli dt się zmiejszy, to pompa zacznie taktowa. Kolega Thxluk ma wysoka deltę także problem go nie dotyczy, wiec na moje pompa powinna osiągnąć 40*C na wyjściu, przy czym oczywiście przegrzeje mu domek Pozdrawiam Jacek Masz 100% podłogówki, więc zrób sobie takie doświadczenie, a się przekonasz, czy się da. Oczywiście przy takich warunkach temperaturowych i bez bufora. Bo w okresach cieplejszych uda Ci się pewnie dojść do 40st, ale to jest właśnie skutek nadwyżki mocy pompy, która już nie potrafi jej zmodulować. Dochodzi więc do temp krańcowej i zaczyna taktować. Przy mrozach tej nadwyżki mocy już nie ma, więc pompa pracuje tak jak w zasadzie powinna, o czym świadczą temp wewnętrzne w domu thxluk. A co do dążenia do zadanej to masz rację. Ona dąży, tylko, że po drodze natrafia na takie zjawiska jak defrosty, temp -22 na dworze, grzanie CWU, ingerencje użytkownika i to dążenie może jej zająć sporo czasu - gdyby nie to z pewnością prędzej czy później temp zadana by osiągnęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.01.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Masz 100% podłogówki, więc zrób sobie takie doświadczenie, a się przekonasz, czy się da. Oczywiście przy takich warunkach temperaturowych i bez bufora. Bo w okresach cieplejszych uda Ci się pewnie dojść do 40st, ale to jest właśnie skutek nadwyżki mocy pompy, która już nie potrafi jej zmodulować. Dochodzi więc do temp krańcowej i zaczyna taktować. Przy mrozach tej nadwyżki mocy już nie ma, więc pompa pracuje tak jak w zasadzie powinna, o czym świadczą temp wewnętrzne w domu thxluk. A co do dążenia do zadanej to masz rację. Ona dąży, tylko, że po drodze natrafia na takie zjawiska jak defrosty, temp -22 na dworze, grzanie CWU, ingerencje użytkownika i to dążenie może jej zająć sporo czasu - gdyby nie to z pewnością prędzej czy później temp zadana by osiągnęła. Takie doświadczenia przeprowadzam dzień w dzień i to od paru miesięcy - nigdy nie widziałem na wyjściu 35*C W temp. ok 0* grzejąc tylko w T2 pompa nie dogrzewała mi domu. Teraz przy tych mrozach to w domu mam upał 23.2*C wchodząc w droga taryfę ze 3-4h (dzisiaj dla testów grzałem do 14), temp. 33/29/fr57 z KG wynika 36. Wdaje mi się, że prędzej bym się ugotował, niż pompa by osiągnęła zadaną temperaturę W domu ciepło, wiec chyba wszystko jest ok, ale uważam że po 15h pracy pompa powinna osiągnąć 36*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.01.2017 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 u mnie tez jest dziwna sytuacja bo wczoraj np. przy -15 pompa miala na zasilaniu 30 na powrocie 27 wiec delta 3 i tak trzymala caly czas nie podbijajac KG. potem sie wylaczyla bo bylo ponizej -22. dzis ruszyla o 14 i obserwuje jak sie bedzie zachowywac,bedzie grzac caly dzien i noc na razie na wyjsciu 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 07.01.2017 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 co do wyłączeń w -20 to w katalogu dla SDC jak i T-cap piszą o temperaturach -20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.01.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 zastanawia mnie jeszvze dlaczego grzalka sie nie wlacza. wg. instrukcji roznica miedzy KG a aktualna temp musi byc wiecej niz 8 st. przez iles tam minut, zezwolenie na grzalke oczywiscie wlaczone. wszystkie warunki spelnione a grzalka sie nie wlacza. ktos cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksysju 07.01.2017 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Hi Jak to PC się wyłącza ??. U mnie było z -24 i owszem koło -20 przestała trzymać temperaturę, chodziła na maksa , ale chodziła. A jaki masz ostatni błąd ? Zapomniałem, o tym guziku na sterowniku. Załączyłem jak instrukcje doczytałem. Na razie u mnie kolejnego -20 w pogodzie nie widać. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez ksysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 co do wyłączeń w -20 to w katalogu dla SDC jak i T-cap piszą o temperaturach -20 W DTR T-capa wyłączenie jest przy -28 st , chyba pomyłka z tym katalogiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 07.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 -24 (choć sąsiad mówi że miał -28) i moja 3-fazówka przeżyła noc. Teraz -20 na termometrze, czujnik na pompie wskazuje -18 i dalej grzeje. Zużyła przez jakieś 30 h ok. 90 kWh (1/3 stropu ocieplona dopiero). Odszrania się jakieś 15 minut, pożerając od 0,50-0,70 kWh. Da radę, skoro przeżyła takie ekstrema. Dziś ma być zimniej, rano zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 07.01.2017 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Czyli te cuda techniki po prostu się wyłączyły bo było za zimno :D moje cudo z dalekiego wschodu działa a było -25, nawiasem mówiąc idzie do -30 z tego co pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 07.01.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Takie doświadczenia przeprowadzam dzień w dzień i to od paru miesięcy - nigdy nie widziałem na wyjściu 35*C W temp. ok 0* grzejąc tylko w T2 pompa nie dogrzewała mi domu. Teraz przy tych mrozach to w domu mam upał 23.2*C wchodząc w droga taryfę ze 3-4h (dzisiaj dla testów grzałem do 14), temp. 33/29/fr57 z KG wynika 36. Wdaje mi się, że prędzej bym się ugotował, niż pompa by osiągnęła zadaną temperaturę W domu ciepło, wiec chyba wszystko jest ok, ale uważam że po 15h pracy pompa powinna osiągnąć 36*C Map78 raczej ma racje, u Ciebie ta PC nie pociągnie tak wysoko za duży odbiór chyba, moja niby jest do 60 stopni mógłbym przy niej klęczeć i chuchać a i tak nie ma szans nawet na 45, no może sam bufor by poszedł, szczęśliwie wystarcza mi 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.01.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 obczailem ze grzalka sie zalacza jak temp mniejsza o 8 stopni o KG ale nie patrzy na podbicie. jak zmienilem KG o 2 stopnie w gore to od razu grzalka sie zalaczyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 07.01.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Czy to możliwe, że z powodu niskiej temperatury pompa nie chce się przełączyć na CWU, pomimo priorytetu? Wróciłem wczoraj po tygodniu, ustawione tylko grzanie CW. Przestawiłem na CO+CWU, ale nie reaguje... Do tej pory było OK do -2*. Wczoraj -14* i grzała CO, modulacja 80Hz.Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 07.01.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że w tych temperaturach pompa nie chce grzać CWU? Wróciłem wczoraj po tygodniu do domu, pompa była ustawiona na CO, na zewnątrz -13*, modulacja 80Hz. Przełączyłem na CO+CWU, zawór trzydrogowy nie reaguje, pompa nie grzeje CWU pomimo priorytetu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 07.01.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 moje cudo z dalekiego wschodu działa a było -25, nawiasem mówiąc idzie do -30 z tego co pamiętam Nie szalej -30 to na południu małopolski a nie pod Krakowem. Jak jeżdżę do pracy to codziennie przejeżdżam przez Czernichów no i nie powiedziałbym aby było tam zimniej niż dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.01.2017 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją, że w tych temperaturach pompa nie chce grzać CWU? Wróciłem wczoraj po tygodniu do domu, pompa była ustawiona na CO, na zewnątrz -13*, modulacja 80Hz. Przełączyłem na CO+CWU, zawór trzydrogowy nie reaguje, pompa nie grzeje CWU pomimo priorytetu... a jaką masz temperaturę ustawioną na CWU i ile jest w zbiorniku? Pewnie masz różnicę mniejsza niż 8st.C i pompa jest jeszcze w okienku czasowym grzania C.O. Jak różnica jest powyżej 8st.C to startuje od razu na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 08.01.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Nie szalej -30 to na południu małopolski a nie pod Krakowem. Jak jeżdżę do pracy to codziennie przejeżdżam przez Czernichów no i nie powiedziałbym aby było tam zimniej niż dookoła No czytaj, -25, zresztą dzisiaj też powtórka. No i pytanie który małopolski czy śląski, jest jeszcze jeden gdzieś tu nie daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 08.01.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 a jaką masz temperaturę ustawioną na CWU i ile jest w zbiorniku? Pewnie masz różnicę mniejsza niż 8st.C i pompa jest jeszcze w okienku czasowym grzania C.O. Jak różnica jest powyżej 8st.C to startuje od razu na CWU. Dzięki CNC, zapomniałem, że obniżyłem tydzień temu temperaturę grzania CWU z 48 na 44*, dlatego nie chciała wystartować. Już myślałem że jest jakieś zabezpieczenie przed grzaniem CWU w niskich temperaturach. Wszystko gra:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 08.01.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 No czytaj, -25, zresztą dzisiaj też powtórka. No i pytanie który małopolski czy śląski, jest jeszcze jeden gdzieś tu nie daleko Małopolski obok Zagacia Woźnik jest chyba 11 lub więcej w Polsce Masz kalibrowany termometr ? Nie , żebym się naśmiewał lub nie wierzył, ale z doświadczenia wiem, że termometry potrafią okłamywać nawet o 4-5 stopni. U mnie tej nocy było ok -21 -22 C, ale termometr mam mniej więcej skalibrowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.01.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Sprawdziłem, że przez ostatnią dobę moja pompa zużyła 17 kWh, ( odczyt z licznika PGE ), pracowała w godzinach 13:00 - 15:00 i 22:00 - 06:00. Jak oceniacie ten wynik, biorąc pod uwagę temperaturę zewnętrzną -17*C w budynku około 20*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts