Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Sprawdziłem, że przez ostatnią dobę moja pompa zużyła 17 kWh, ( odczyt z licznika PGE ), pracowała w godzinach 13:00 - 15:00 i 22:00 - 06:00. Jak oceniacie ten wynik, biorąc pod uwagę temperaturę zewnętrzną -17*C w budynku około 20*C.
Bardzo przyzwoicie. U mnie poszło 30 tyle że ja mam 200m2 po podłodze a temp dochodziły do -21.

Bardzo przyzwoicie. U mnie poszło 30 tyle że ja mam 200m2 po podłodze a temp dochodziły do -21.

I to mi wystarczy, obecne mrozy pokazują że moja PC działa tak jak trzeba i spełnia swoje zadanie. Nie podniecam się defrostami, prędkościami pompki i innymi duperelami. Myślę, że jak już zamieszkam podniosę trochę tem. w budynku, zużycie prądu będzie większe bo dojdzie wentylacja i prąd bytowy, ale i tak jest lepiej niż zakładałem.

Izolacje masz nawet lepsze niż moje, ja też grzeję w 2T i podłogówkę mam w 8-9 cm wylewki, u mnie PC przewymiarowano trochę dla potrzeb CWU i błędów wykonawczych. Jakby była to kupiłbym PC 6 kW

OZC mam na poziomie chyba 10 000 kWh/rok. OZC liczone dla temperatury 20 stopni. Projektowe obciążenie cieplne budynku jakieś 4,3 kW. Ale.... styro na ściany poszło z ciut gorszą lambdą, do pracy wykonawcy tez mam zastrzeżenia, duże okna, brak rolet, wielkie wrota garażowe, budynek nieosłonięty, na stropie zamiast wełny 0,33 jest wełna 0,39, a do tego najważniejsze: żona jest ciepłolubna i w domu będzie ok. 22-23 podejrzewam (samo to daje obciążenie o ok 20% większe). I już mam chałupę pow. 5 kW. Żeby ją zagrzać musiałbym grzać cały czas, a nie tylko w 2T.

Tylko jeden wykonawca proponował 5kW, reszta 7 i zdecydowana większość 9kW. Wziąłem 9-tkę (różnica w cenie minimalna, a 2 wentylatory i kultura pracy dużo lepsza).

Kolego Andrzeju, jak skończę budowę, obliczy się na koniec OZC (z uwzględnieniem zmian i grubości materiałów) to podam dane. Teraz to gruszki na wierzbie, nie ma co wprowadzać forumowiczów w błąd.

Szklara napisał ;

Żeby ją zagrzać musiałbym grzać cały czas, a nie tylko w 2T.

Zobacz tu jak można grzać, ( map78 ) aby mieć komfort w domu ;http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7357009#post7357009

Co innego jest w Twoich postach wcześniejszych odnośnie OZC .

Nie masz rekuperacji ???

Edytowane przez Andrzej5101

Szklara napisa

Dlatego właśnie nie podaję dokładnych danych, bo cały czas się to zmienia i ewoluuje. Na dzień dzisiejszy wiem ile mam w podłodze, ścianach i ile będzie na stropie. Ale to też nie do końca, bo część garażową wyłożę chyba styropianem (brak rurek od wentylacji) na mały stryszek, nie wiem tez jaka będzie izolacja pomiędzy garażem a domem, oraz ile będzie na stropie garażu. Po zakończeniu ustalę z małżowiną temperaturę w domu i przeliczę OZC właśnie dla niej. Będzie to wtedy wiarygodne, choć nie wiem czy uwzględniające mostki i niedoróbki firmy i/lub moje. :)

Temat o sterowaniu pompy i rozmowę z map78 sam nie chwaląc się sam rozpętałem, więc nie muszę wracać do historii- mam to skrzętnie odnotowane.

Reku ma być, przewody rozprowadzone, na razie brak jednostki głównej. Co będzie.... nie wiem, jaką będzie miało sprawność, odzysk... nie wiem. Dlatego też nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie budynku i OZC. Mogę podać jedynie to co audytor wyliczył z suchego projektu i moich informacji co planowałem dać.

Tylko, że to, jak na rasowej budowie, trochę się rozbiegło z rzeczywistością. Nawet zmieniłem rozmiary okien oraz ich U. To samo drzwi. Więc jak sam widzisz, za dużo zmiennych by afiszować się z OZC jako pewniakiem oraz wprowadzać w błąd forumowiczów. O szaleństwie żony i propozycjach zmiany materiałów na podłogę nie wspomnę, to też rodzi pewne problemy z grzaniem itp. itd.

Jeśli pompa będzie za duża, to złapię ja w okowy krótszej taryfy taniej. Będzie grzać na początku i na końcu taryfy, żeby nie taktowała w przypadku grzania cały czas. Ale kiedy to będzie? Pewnie za rok, może dwa lata. Bo na razie wszystko zimne i mokre więc pompa hula cały czas. Jak się wprowadzę, będą jakieś zyski bytowe, to też zmieni architekturę energetyczną budynku. Wtedy gwarantuję, że podam rzeczywiste i prawdziwe dane z arkusza.

pozdro

Kolego Szklara ;

Temat Twojego budynku dlatego mnie zainteresował ponieważ;

- mała powierzchnia grzewcza budynku ,

- podawałeś OZC ; 4,203 kW ; 46 kWh/m2 * 135 m2 = 6210 kWh/rok , oraz przymierzałeś się do PC 9 kW/1f,

- nie wielu jest inwestorów , którzy decydują się na PC /1f ,

- dziękuje za informację i życzę powodzenia

Edytowane przez Andrzej5101

Szklara być może i twoje rozumowanie jest prawidłowe, ale moim zdaniem OZC robi się głównie po to aby móc wcześniej zareagować i nanieść odpowiednie poprawki aby dom był ciepły i szczelny. Dobór źródła ciepła jest jakby efektem ubocznym wynikającym z tych obliczeń. Zrobienie dobrego OZC po budowie już Ci nic nie da. Jak mleko się wyleje to potem już tylko zostaje je wytrzeć.