Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam

Na początku powiem ,że czytałem część tego wątku ,ale jest on tak rozległy, że konkretną odpowiedź ciężko uzyskać. Planuję budowę domu Domidea 60g, ze względu na brak gazu chcę podłączyć pompę ciepła. Skłaniałem się raczej w kierunku pompy z kolektorem pionowym, ale przerażają mnie te odwierty, pozwolenia , a przede wszystkim koszt, który raczej do małych nie należy. Natknąłem się na to forum i moją uwagę przykuł wątek pompy panasonic aquarea.

Zwracam się do was jako do użytkowników ponieważ przechodziliście już temat całego procesu stąd wasza wiedza jest duża. Dla mnie ważniejsza na ty etapie niż wiedza osób które sprzedają pompy , ponieważ jak wiadomo sprzedający sprzeda każdy kit ,żeby sprzedać coś...

Prosił bym o opinię na temat doboru pompy i osprzętu do parametrów domu.

Dom

parter - 66,03m2

poddasze - 65,21m2 po podłodz

garaż i kotłownia - 26,76m2

pow netto - 140,41m2

Ściany z ceramiki 25cm plus 20cm styropianu białego (styropian prawdopodobnie zmniejszę do 15cm ale grafitowego frezowanego).

Okna 3 szybowe u=0,9.

Dach 147m2 ocieplany pianą PUR gr 20cm.

Ocieplenie podłogi na gruncie styropian 15cm.Beton 8cm

Ocieplenie stropu garażu styropian 20cm.

Strop pomiędzy piętrami styropian 5cm

Ocieplenie fundamentów styropian 12cm

Rekuperacja Aeris Next 350 Standard TR 13 punktów wentylacyjnych + kanały czerpni i wyrzutni

Ogrzewanie podłogowe na całości + kilka pętli w garażu, jedna ew. dwie drabinki w łazienkach.

Charakterystyka energetyczna liczona przy kotle gazowym bez rekuperatora i pompy ciepła

pow ogrzewana 140,041 m2

EU=82,02kWh/m2 rok

EK=87,65

EP=101,33

Zapotrzebowanie na EP ogrzewania i wentylacji - 9852,43kWh/rok

Zapotrzebowanie EP ciepła woda - 4374,84kWh/rok

Mieszkać będą 4 osoby. Alteranatywne ogrzewanie kominek.

Jestem zielony więc nie mam pojęcia co i jak. Bardzo proszę o pomoc w doborze pompy z osprzętem , ew. opinie czy takie parametry i rozwiązania są ok. Może jakieś szacunkowe koszty instalacji i przyszłej eksploatacji. Będę wdzięczny za wszelaką pomoc.

30 listopada 16 napisałem

Jeśli PC w okolicach śr. -2* zużywa ok 25 kWh, można z grubsza prognozować, uwzględniając spadek COP, że przy - 15 zużyje co najmniej dwa razy tyle, a pewnie więcej.

W trakcie styczniowego epizodu z mrozami ok.17* moje dzienne zużycie sięgało 70 i więcej kWh.

Przy - 20 spodziewam się wyniku bliższego 100 kWh.

Pełny wpis tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332993-Panasonic-Aquera-jak-ustawi%C4%87-pomp%C4%99-pod-taryf%C4%99-G12w&p=7351727&viewfull=1#post7351727

Cudów Panowie nie ma. Ważny jest końcowy rezultat no i zachowanie komfortu.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Mógłbyś usystematyzować swoje rozwiązanie bo z Twoich postów nie do konca to wynika:

- praca ciągła PC (bez stałych okien czasowych na ogrzewanie) oparta tylko na KG (podaj parametry) i regulacji przepływów poszczególnych pętli czy dodatkowo termostat wyłączający pompę (jakie parametry termostatu)

- grzanie CWU - w oknach tańszej taryfy

- dwie taryfy - ze względu na grzanie CWU i inne odbiorniki ale nie ze względu na CO

- lepiej niech pompa chodzi dłużej na mniejszej modulacji (dla niższej zadanej temp. zasilania ) niż "krótkimi skokami" na wyższej modulacji (dla wyższej temp. zasilania).

Prosilence

Musisz udać się do autora tych obliczeń i żądać ;

1/ jak zmienia się moc cieplna i zapotrzebowanie Twojego domu w zależności od ;

a/ grubości i rodzaju styropianu ???

( życie podpowiada , że warto zainwestować w dobry styropian i o odpowiedniej grubości , wg.mnie jest to najistotniejszy czynnik w kalkulacji ekonomicznej , nie trzeba go po położeniu zasilać żadną energią )

2/ cena usługi ocieplenia jest prawie taka sama niezależnie od grubości styropianu ,

a/ kwestia to różnica w koszcie zakupu styropianu grubszego i lepszego

3/ rekuperacja obniża zapotrzebowanie na ciepło o ok. 30 %

4/ jak będziesz miał te dane- to będziesz mógł zadecydować o mocy PC. Zobacz ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?304433-Dob%C3%B3r-pompy-wg-OZC/page22 -- to trochę Tobie się rozjaśni

Edytowane przez Andrzej5101

Dach 147m2 ocieplany pianą PUR gr 20cm.

Ocieplenie podłogi na gruncie styropian 15cm.Beton 8cm

Ocieplenie stropu garażu styropian 20cm.

Strop pomiędzy piętrami styropian 5cm

Ocieplenie fundamentów styropian 12cm.

Witam

Tak pokrótce, bez wdawania się w szczegóły;

Zostaw na ścianach 20cm, dopłać do grafitu,

Na podłogę daj 20 cm

W garażu odpuść pętle czy drabinki, odizoluj go od ściany sąsiadującej z częścią mieszkalną. Zaizoluj na na zewnątrz.

Jeśli przy wykonawstwie dotrzymasz standardów, powinna Ci wystarczyć w zupełności pompa 9 kW, nawet jednofazowa.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Prosiłbym posiadaczy Aquarea o pomoc w ustawieniu krzywej dla obecnych mrozów , ponieważ czuć, że pompa nie daje sobie rady.

Sprawdziłem według instrukcji i mam poniższe wartości:

H20 Hi = 35

H20 Lo = 25

T Hi +10

T Lo -15

1. Który parametr należy poprawić aby zwiększyć moc pompy.

2. Czy w momencie gdy zostanie załączona wewnętrzna grzałka to na wyświetlaczu będzie ona w jakiś sposób oznaczona jej praca ? (pytam bo niewiem czy poniżej -15 ta grzałka już mi się załącza czy też nie).

Witam,

Większość użytkowników Panasów pisze, że nie ma większego problemu aby pompka osiągnęła 35*C na wyjściu. Nie jestem pewien, czy szukam problemu na siłę, czy naprawdę z moją pompą/instalacja jest coś nie tak.

Otóż jak już wcześniej pisałem moja PC nie może dobić temp. z KG. Po wczorajszej nocy (na dworze -11*C), miałem następujące parametry 31/26/fr62 z KG wychodzi 35*C w domu 22* zużycie 25kWh.

Ktoś pisał że brakuje mocy, ale w to jakoś nie wierze, ponieważ mam ten sam problem przy wyższych temperaturach.

Zaczynam myśleć o buforze/sprzęgle i 2 pompkach obiegowych, może to by rozwiązało problem, sam już nie wiem co mam myśleć...

Pozdrawiam

Jacek

Witam,

Większość użytkowników Panasów pisze, że nie ma większego problemu aby pompka osiągnęła 35*C na wyjściu. Nie jestem pewien, czy szukam problemu na siłę, czy naprawdę z moją pompą/instalacja jest coś nie tak.

35st przy 100% podłogówki to na prawdę sporo i wątpię żeby większość użytkowników takie temp osiągała, bo i po co? Taka temp dla prawidłowo położonej OP będzie potrzebna pewnie przy -30st. Oczywiście w ciepłych okresach te 35st da się osiągnąć co najczęściej oznacza źle dobraną krzywą grzewcza i oczywisty naddatek mocy.

Zaczynam myśleć o buforze/sprzęgle i 2 pompkach obiegowych, może to by rozwiązało problem, sam już nie wiem co mam myśleć...

Pozdrawiam

Jacek

Instalując bufor pewnie rozwiążesz ten "problem" bo pompa bez problemu nagrzeje Ci obieg pierwotny w krótkim czasie, ale odbiór przez OP ci się nie zmieni, wiec wiele nie zyskasz a na pewno stracisz na COP'ie. Nie widze tu żadnego sensu:confused: Ustaw jak najniższą KG która daje radę utrzymać odpowiednią temp wewnątrz i ciesz się pracą PCi, bo IMO ona pracuje prawidłowo.

35st przy 100% podłogówki to na prawdę sporo i wątpię żeby większość użytkowników takie temp osiągała, bo i po co? Taka temp dla prawidłowo położonej OP będzie potrzebna pewnie przy -30st. Oczywiście w ciepłych okresach te 35st da się osiągnąć co najczęściej oznacza źle dobraną krzywą grzewcza i oczywisty naddatek mocy.

Instalując bufor pewnie rozwiążesz ten "problem" bo pompa bez problemu nagrzeje Ci obieg pierwotny w krótkim czasie, ale odbiór przez OP ci się nie zmieni, wiec wiele nie zyskasz a na pewno stracisz na COP'ie. Nie widze tu żadnego sensu:confused: Ustaw jak najniższą KG która daje radę utrzymać odpowiednią temp wewnątrz i ciesz się pracą PCi, bo IMO ona pracuje prawidłowo.

Oj Map, Ty to potrafisz pocieszyć ;)

W domu ciepło i to jest najważniejsze... Wiem, że szukam problemu, ale jakbym ładował posadzkę w T2 do 35*C to w dzień byłby lepszy komfort (dłuższe uczucie ciepła)

Kolega Thxluk, K@mil, osiągają 35*C na wyjściu po paru godzinach pracy, a ja jeszcze nie widziałem więcej jak 33*C stad te moje obawy o poprawność pracy PC lub montażu instalacji

Pamiętaj że u mnie przy 35 na wyjściu jest dośc wysoka DT.Czasem nawet =8.

Więc tez się "czepiałem" i miałem z tym teoretyczny problem.Przy mrozach gdy DT = 4,5 na wyjściu max 30, a z KG powinno być z 40!!

Tak więc zgodzę sie z map78, ustawić jak najniższą, płaska KG która obsłuży Twoje OP w stopni zadowalającym.

Ja wczoraj obniżyłem KG do -15/36 i dziś rano przed wyłączeniem było przy Tz=-4 32/26 w domu ciepło Fr=44.

też próbuje grzać,ustawić PC w T2.

pozdrawiam

Oj

Kolega Thxluk, K@mil, osiągają 35*C na wyjściu po paru..

35*C na wyjściu widziałem tylko przy -16*C.

Troszkę uściślając, bo się zagubiłem z lekka, jeśli z KG wynika mi, że aktualna temp. powinna być np. 32*C, to jest to temp. wyjścia z PC, czy temp. IN?

Druga rzecz, przy tych -16*C PC oczywiście dawała radę, w podłodze ~31*C praktycznie przez cały czas, a ja zaobserwowałem (w sumie tylko raz), awaryjne rozmrażanie 'gorącą parą'. Why? Gdzieś ktoś tu wypisywał warunki i rodzaje defrostów, ale nie mogę znaleźć.