hajnel 12.01.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 @K@amil znalazłem post #2681 - powrót <27 C wtedy tylko para. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 12.01.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Witam, Większość użytkowników Panasów pisze, że nie ma większego problemu aby pompka osiągnęła 35*C na wyjściu. Nie jestem pewien, czy szukam problemu na siłę, czy naprawdę z moją pompą/instalacja jest coś nie tak. Otóż jak już wcześniej pisałem moja PC nie może dobić temp. z KG. Po wczorajszej nocy (na dworze -11*C), miałem następujące parametry 31/26/fr62 z KG wychodzi 35*C w domu 22* zużycie 25kWh. Ktoś pisał że brakuje mocy, ale w to jakoś nie wierze, ponieważ mam ten sam problem przy wyższych temperaturach. Zaczynam myśleć o buforze/sprzęgle i 2 pompkach obiegowych, może to by rozwiązało problem, sam już nie wiem co mam myśleć... Pozdrawiam Jacek mialem te same "problemy". w koncu wylaczylem w PC termostat zewn. i jechalem tylko na pogodowce. pompa pracowala dluzej ale mialem 35 na wyjsciu pompy. pompa zjadla wiecej ale w domu przy -20 na dworze mialem 24 st wewn. troche za cieplo ale tylko pokazuje ze sie da ale po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Dopiero zaczynam wygrzewać. Widać, że są problemy z dogrzaniem domu, temperatura wynosi 15-17 stopni maksymalnie. Zastanawiam się dlaczego wszyscy popełniają ten sam błąd. Zaczynacie grzanie w najgorszym z możliwych okresów. Na dworze jedne z najniższych temp. od kilku lat, domy praktycznie wychłodzone do maximum a wy odkręcacie wszystkie obiegi na maxa, włączacie urządzenie i chcecie aby ono sobie samo poradziło, najlepiej bez grzałki i w ciągu 24 godzin. Takie cuda tylko w ERZE. Już tłumaczyłem nie raz co trzeba zrobić. Odkręćcie tylko minimalną ilość pętli tak aby zapewnić pompie minimalny wymagany obieg i dajcie czas pompie aby osiągnęła wymagane parametry zasilania i powrotu oraz ustabilizowała pracę. Dopiero wtedy pomalutku powiedzmy co pół dnia odkręcajcie po jednej z pozostałych pętli. Pompa wam się nie będzie przemęczać w wielu przypadkach zapomnicie o grzałce i zaoszczędzicie na kasie. Niestety trwa to trochę czasu w zależności od domu i jego potrzeb (3 do 10 dni). Bardziej obrazowo opiszę to tak; Odkręcone wszystkie pętle na maxa więc pompa po określonym czasie pracy gdy nie osiągnie wymaganej temp. powrotu załączy grzałkę, mija kolejny okres czasu i określona temp powrotu dalej nie osiągnięta więc spręzarka często robi stop i jedziemy na samych grzałkach aż osiągniemy wymaganą temp. powrotu. Dopiero po jej osiągnięciu załączy się ponownie sprężarka. W drugim przypadku połowa pętli odkręcona i dzięki większemu przepływowi na tych pętlach spręzarka sama się wyrabia bez żadnych grzałek i niepotrzebnych kosztów. Po ustabilizowaniu systemu odkręcamy pozostałe pętle (co kilka godzin jedną) i znów sama sprężarka daje radę bez wysiłku i dodatkowych kosztów. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.01.2017 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Bardzo dobrze by było gdyby koledzy w swoich stopkach podawali dane obliczone z OZC ; wówczas porady zamieszczane będą bardziej wiarygodne i możliwe do zweryfikowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.01.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Dziś moja PC wystartowała o 13:00 z tem. zewnętrzna 2*C TZ 27*C TP 22*C, modulacja około 65, tem. w budynku około 19*C powinna się wyłączyć o 15:00, jednak postanowiłem że sprawdzę co będzie jak popracuje dłużej. Sprawdziłem parametry o 18:30, dalej 2*C na zewnątrz, TZ 29*C TP 26*C modulacja 35 w budynku 20*C. KG u mnie to -15/33 i 15/25, który parametr trzeba zmienić żeby zwiększyć tem. w budynku ( np. -15/36 i 15/25 ) i 2 sprawa mam wrażenie że w 1 pokoju jest trochę chłodniej, na razie wszędzie mam przepływ 1,5 a w tym pokoju ustawiłem 2 i zostawiłem w nim termometr na noc, czy dobrze zrobiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2017 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Nic nie rób. Na razie uzupełniasz straty w "akumulatorze" i bierzące. Jak je uzupełnisz to i temperatura się podniesie. Daj pompie szanse. Podaj temp. w domu jutro o 13. Tylko nie wyłączaj pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Nic nie rób. Na razie uzupełniasz straty w "akumulatorze" i bierzące. Jak je uzupełnisz to i temperatura się podniesie. Daj pompie szanse. Podaj temp. w domu jutro o 13. Tylko nie wyłączaj pompy. Też tak kombinowałem, ale teraz nie mieszkam i pompa wyłączy się jutro o 6:00. To 1 zima więc budynek musi się " wygrzać " a z 2 strony nie chce mi się bez sensu płacić za prąd skoro wprowadzę się w marcu jak dobrze pójdzie. Grunt że pompa w ostatnie mrozy się sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 13.01.2017 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Zastanawiam się nad ustawieniami pompy. U mnie pracuje tylko w tanich godzinach. Ktoś już gdzieś pisał ze nie może osiągnąć temp z krzywej.U mnie krzywa jak w stopce. Wczoraj start o 22:00 (woda: zasilanie-20, powrót-20, dzis rano przed 6:00 woda: zasilanie-31 powrót-27. Na dworze okolo 0*C. Modulacja rano okolo 48.podobne wyniki były jak było -15*C. Zasilanie nie przekroczyło 32*C - wtedy modulacja byla powyzej 65.Czy powodem jest jedynie duży odbior ciepła przez podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.01.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Poczytaj posty ; # 4662 i # 4663 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 13.01.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Poczytaj posty ; # 4662 i # 4663 Czyli sugerujesz ze pompa powinna po prostu dłużej pracować i nie ma szans by nie wychodzić w drugą taryfę? PS. Chyba zbierałeś informacje nt zysków zewnętrznych i wew. Ja swoje Ci wysyłałem. Masz dane od innych forumowiczów? Ps2. U mnie CWU ustawione jest na 47*C - po zakończeniu grzania pompa wyświetla temp zbiornika zwykle 48-49*C. Na nowo zaczyna grzać gdy temp spada do 38*C. Czy można jakoś to ustawić by grzała od np 41 do 47? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.01.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Większość nie wie o co chodzi.Podobnie , jak proszę o dane odnośnie OZC Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.01.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Ps2. U mnie CWU ustawione jest na 47*C - po zakończeniu grzania pompa wyświetla temp zbiornika zwykle 48-49*C. Na nowo zaczyna grzać gdy temp spada do 38*C. Czy można jakoś to ustawić by grzała od np 41 do 47? Nie pamiętam czy masz wersję F czy H. W H można ustawić temp ponownego załączenia od 2 do 12 stopni od zadanej. Co do krzywej to zauważyłem iż jej działanie wygląda nieco inaczej niż sugerował by wykres. Oczywiście mówię tu o max wykorzystaniu II taryfy. 1. Po jej ustawieniu a w moim przypadku było to -15/42 i 15/28 wiem już że zachowam stabilną temp w pomieszczeniach bez względu na temp zew na poziomie 21 stopni ale temp zasilania nigdy nawet się nie zbliżyła do temperatur wynikających z wykresu. Max jaki widziałem to było 31 stopni i to przez kilka minut w największe mrozy. I teraz mogę przystąpić do regulowania temp pomieszczeń. Podniesienie krzywej o 1 stopień skutkuje podniesieniem temp. w pomieszczeniach gdzieś o 0,3 stopnia a obniżenie robi tą różnicę w drugą stronę. Cztery dni temu ustawiłem krzywą na poziomie -15/36 i 15/22 i od 2 dni mam stabilną temp na poziomie 19 stopni a temp zasilania oscyluje w granicach 27 stopni czasem pojawia się 28. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 13.01.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Nie pamiętam czy masz wersję F czy H. W H można ustawić temp ponownego załączenia od 2 do 12 stopni od zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.01.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 No to masz F tego sterownika niestety nie znam. Ale gdzieś ktoś coś pisał o jakichś zworkach przy delcie do grzania więc może i do CWU też takie coś jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romekszx 13.01.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 1) Raspberry pi3 (może być 2) - 160zł 2) Kontroler z-wave - 150zł 3) Włącznik z pomiarem en. elektr - 180zł 4) Termometry cyfrowe 5zł szt. 5) pozostałe elementy (obudowa na szynę din, kable) - 80zł Reszta systemu (czyli sterowanie oświetleniem, zaworem wody, podlewaniem, roletami) oparta na Raspberry pi 3 i jako elementy wykonawcze Exta Free Zamel-a przerobiona pod Domoticz -a ale to inna historia. Całość oczywiście działa redudentnie (zdublowane lokalnie) - układ w gwiazdę i rozproszone sterowanie. Pozdr. Mam pytanie: w jaki sposób można sterować elementami wykonawczymi Zamel Extra free za pomocą Domoticza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.01.2017 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Czyli sugerujesz ze pompa powinna po prostu dłużej pracować i nie ma szans by nie wychodzić w drugą taryfę? PS. Chyba zbierałeś informacje nt zysków zewnętrznych i wew. Ja swoje Ci wysyłałem. Masz dane od innych forumowiczów? Ps2. U mnie CWU ustawione jest na 47*C - po zakończeniu grzania pompa wyświetla temp zbiornika zwykle 48-49*C. Na nowo zaczyna grzać gdy temp spada do 38*C. Czy można jakoś to ustawić by grzała od np 41 do 47? Histerezę cwu można zmniejszyć zworkiem na płycie. ale Ty masz model z 2015r w tych modelach to nie działa niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DiX 14.01.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Mam pytanie: w jaki sposób można sterować elementami wykonawczymi Zamel Extra free za pomocą Domoticza? Tym: Translator RS485/EXTA FREE RXM-01 czyli MODBUS RTU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 14.01.2017 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Panowie jak wyglada sterowanie pompa tylko przy uzyciu KG bez termostatu pokojowego. wczoraj w ustawieniach wylaczylem kontrole z termostatu i pompa od tego momentu pracuje non stop mimo ze osiagnela wartosc temp. z krzywej i dlugo ja utrzymuje krecac sprezarke na 62Hz. zasilanie ma 35 i powrot 31. obnizylem KG na "-3" ale dalej ciagle na maxa. jak to u Was wyglada sterowanie bez termostatu pokojowego ?? Jest ok. W zasadzie to nie wiem po co kupowałem termostat pokojowy W moim wypadku w zupełności wystarcza KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 15.01.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Takie mam pytanie trochę offtopic o ile st spada wam temp w domu pomiędzy załączeniami pompy w grzaniu taryfowym zakładając że na zewnątrz jest -2C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.01.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Przy -2 między 6 a 22 około 0,2 do 0,3 stopnia. Przy -20 max 1 stopień. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts