mkm silesia 02.04.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Pewnie atak ruskich hakerów za mało gazu kupujemy a mamy " najtańszy " w euA tak poważnie zadzwonię zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.04.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ja od wczoraj obserwowałem u siebie i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości, tzn cały czas przy pompie nie stałem, ale byłem w newralgicznych punktach, czyli momencie przełączania między CO, a CWU i wszystko było OK. Z kolei dzwonił do mnie kolega z forum, który od kilku dni ma podobne problemy do Waszych. Twierdzi On, że całkowicie przestało mu działać sterowanie pompą z poziomu kalendarza, ale teraz przeszedł na sterowanie scenami i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.04.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No więc tak IH to osobna firma która robi tylko moduł wifi i należałoby pisać mail do nich z tego co pamiętam to chyba Hiszpanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 03.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Wczoraj przed południem do nich napisałem i nawet szybko odpisali gdzieś po godzinie, żebym podał jeszcze dodatkowe informacje. Jak nie odpiszą do wieczora to wypinam intesishome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Pomóżcie.Jaką rurę (PEX ? ) wyprowadzić z pomieszczenia technicznego pod jednostkę zewn. Aquarea 5kW Monoblock ? Mam okazję puścić tą rurę w 30cm izolacji styropianu grafitowego. PEX ? Jaki przekrój i czy musi być w jakiejkolwiek otulinie skoro będzie prowadzony w styropianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 03.04.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Pomóżcie. Jaką rurę (PEX ? ) wyprowadzić z pomieszczenia technicznego pod jednostkę zewn. Aquarea 5kW Monoblock ? Mam okazję puścić tą rurę w 30cm izolacji styropianu grafitowego. PEX ? Jaki przekrój i czy musi być w jakiejkolwiek otulinie skoro będzie prowadzony w styropianie ? Takie dane powinny być w DTR lub instrukcji montażu. Nie radziłbym montować rury "na oko". Może to mieć negatywny wpływ na działanie urządzenia. Ponadto otulina powinna być szczelna ponieważ dostanie się woda i ciepło będzie uciekać w glebę. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez AdrianEH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Takie dane powinny być w DTR lub instrukcji montażu. Nie radziłbym montować rury "na oko". Może to mieć negatywny wpływ na działanie urządzenia. Ponadto otulina powinna być szczelna ponieważ dostanie się woda i ciepło będzie uciekać w glebę. W DTR nie podają jakimi rurami wykonujemy instalację. Po drugie nie bedę prowadził ich w glebie. Wyczytałem tylko, że fi to 30mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.04.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 W DTR nie podają jakimi rurami wykonujemy instalację. Po drugie nie bedę prowadził ich w glebie. Wyczytałem tylko, że fi to 30mm. rura ma być taka aby przy jej oporach był zapewniony wymagany przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 rura ma być taka aby przy jej oporach był zapewniony wymagany przepływ ale jaka ? PE, PEX czy może PP ? A może inna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.04.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 czytając to forum to najlepsza będzie najtańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Tak też myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.04.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 trza było brać jule albo mitinga to by może starczyło na lepszą i grubszą rurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 04.04.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Jaką rurę (PEX ? ) wyprowadzić z pomieszczenia technicznego pod jednostkę zewn. Aquarea 5kW Monoblock ? Przyjmując przepływ 1m3/h (delta 4,3*C), dla średnicy wewnętrznej rury (przykładowo rura Cu): 20mm, opory ok. 0,42kPa/m 25mm, opory ok. 0,14kPa/m Pamiętaj, że faktyczny przepływ będzie zależał od wydajności obiegówki i oporów całkowitych (rura jest tylko jednym z elementów układu). Rury PP przy tych samych średnicach zewnętrznych mogą mieć różne średnice wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Rura to nie wszystko dodatkowo w pex kształtki mają mniejsze przekroje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.04.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 W DTR inlet/outlet water ma 30mm.Pytam teraz o tą rurę, ponieważ chcę ją puścić w 30cm warstwie styro, również na zewnątrz. Później będzie mi ciężko poprowadzić tą rurę. W rurach będę chciał puścić glikol.Myślałem, że znajdzie się ktoś, kto już tą pompę uruchamiał i podpowie jaką rurę przygotować na przyszłą instalację. Wolałbym PEX'a, bo jest w miarę elastyczny i zachowam ciągłość bez łączenia. Którą z rur np. KAN-therm wybrać?:http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/systems.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.04.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 W DTR inlet/outlet water ma 30mm. Pytam teraz o tą rurę, ponieważ chcę ją puścić w 30cm warstwie styro, również na zewnątrz. Później będzie mi ciężko poprowadzić tą rurę. W rurach będę chciał puścić glikol. Myślałem, że znajdzie się ktoś, kto już tą pompę uruchamiał i podpowie jaką rurę przygotować na przyszłą instalację. Wolałbym PEX'a, bo jest w miarę elastyczny i zachowam ciągłość bez łączenia. Którą z rur np. KAN-therm wybrać?: http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/systems.html pp nie ma zawężenia na kształtkach push PEXc ma ale małe prsss PEX duże + oringi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 07.04.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Coś mi się wydaje, że Wasza powyższa dyskusja powinna być w innym wątku Wracając do Panasonica i intesishome dalej ktoś ma problemy?? Pisałem do intesishome odpisali , że chcą więcej informacji i dalej cisza a w międzyczasie przed weekendem odłączyłem intesis bo przebrał miarkę jak zamiast nagrzać mi wodę po południu to przestawił na tryb chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 07.04.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Coś mi się wydaje, że Wasza powyższa dyskusja powinna być w innym wątku Wracając do Panasonica i intesishome dalej ktoś ma problemy?? Pisałem do intesishome odpisali , że chcą więcej informacji i dalej cisza a w międzyczasie przed weekendem odłączyłem intesis bo przebrał miarkę jak zamiast nagrzać mi wodę po południu to przestawił na tryb chłodzenia. u mnie zaczął już działać normalnie. Podłączyłem ponownie w zeszły poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olafd 12.04.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Co do IH u mnie też są problemy od kilkunastu dni. Też moduł włączał i wył.pompe. okazało się, że przestało mi działać sterowanie przez kalendarz. Działa tylko z funkcji scen.Napisałem do nich, szybko odpisali czy dobrze rozumieją mój problem i na tym się skończył ich kontakt ze mną.Teraz mam inny problem. Wczoraj zauważyłem, nigdy się temu nie przyglądałem, podczas grzania wody pracował tylko 1 wiatrak. W trybie grzania domu pracowały już dwa. A dziś pojawiły się u mnie jakieś hmmm zgrzyty, piski, coś trze. Mam nadzieję, że to tylko ośki wiatraków a nie coś poważniejszego. Nie ma w tym żadnej cykliki. Na słuch bardziej to dobiega z wiatraka.TCap 9kW 1faza Ps. Rozmawiałem z kolegą, było wczoraj bardzo ciepło i w związku z tym działanie tylko 1 wiatraka nie jest niczym nieprawidłowym, a dzisiejsze hałasy to prawdopodobnie świst powietrza uderzającego w wiatraki. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez olafd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo80 17.04.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Witam. Czy wie ktoś co mogło spowodować pojawienie się na wyświetlaczu kodu blędu H98. Wiem z instrukcji że jest to cytuje "zabezpieczenie przed wysokim ciśnieniem jednostki zewnętrznej", oraz drugie pytanie dlaczego jednostka jak pracuje na timerze tygodniowym jest cały czas ustawiona w trybie HEAT a jak przełącze na cokolwiek innego (AUTO, AUTO plus TANK, HEAT plus TANK lub samo TANK) to po wyłączeniu o zadanej godzinie wraca do trybu HEAT w którym rzecz jasna nie grzeje mi zasobnika a na tym mi teraz zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts