Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Tom_Soch napisał:
ogrzewanie jeszcze nie zrobione, parter całość podłogówka.

tak jak pisałem, zakładam że 8,8kW to max. przy ogrzewaniu 100% poddasza, co prawdopodobnie nigdy nie nastąpi. jeśli już to może będzie to 50-80%?

z fusów nie próbowałem dobierać ;) jaką moc w takim razie powinna mieć pompa żeby była ok? jak dobierać, żeby nie było za mało ani za dużo?

Tom, u mnie wg OZC wyszło obciążenie 8,6kW liczone dla -20/+22. Mam 4-osobową rodzinę, zasobnik 300l i pompę 9kW. Kończę właśnie drugi sezon grzania, w domu utrzymuje temp >23st i jeszcze nie zdarzyło się żeby załączyła się grzałka, pompa niedomagała, czy zabrakło CWU, także myślę, że i u Ciebie będzie podobnie. Żeby pojawiły się jakieś niedomagania to temp -20st musiałaby się utrzymywać przez całą dobę, a to raczej mało prawdopodobne - zazwyczaj są to krótkie okresy w nocy, czy nad ranem.

Czyli nie dokłada się mocy pompy na CWU? Z tego co zaobserwowałem to nieraz CWU to 1/4 lub 1/5 mocy wykorzystanej z całego roku działania pompy. Czy nie ma to znaczenia?

Rozumiem, że jeżeli zapotrzebowanie to 8,8 KW a w domu zużywa się 300-400l ciepłej wody to pompa 9 kW wystarczy? magia

Edytowane przez AdrianEH

AdrianEH napisał:
Czyli nie dokłada się mocy pompy naCWU? Z tego co zaobserwowałem to nieraz CWU to 1/4 lub 1/5 mocy wykorzystanej z całego roku działania pompy. Czy nie ma to znaczenia?

Rozumiem, że jeżeli zapotrzebowanie to 8,8 KW a w domu zużywa się 300-400l ciepłej wody to pompa 9 kW wystarczy? magia

Nie. Rzeczywistość :)

AdrianEH napisał:
Czyli nie dokłada się mocy pompy na CWU? Z tego co zaobserwowałem to nieraz CWU to 1/4 lub 1/5 mocy wykorzystanej z całego roku działania pompy. Czy nie ma to znaczenia?

miało by to znaczenie, gdyby temperatury "obliczeniowe" utrzymywały sie przez dłuższy czas. Poza tym, mnie swego czasu uczyli, ze na potrzeby CWU przyjmuje się 0,25kw/1 osobę. 0,5kw/1os to przesada...

czyli jak obliczenia są wykonane dla -20/22 i pompa jest dobrana na styk, to wtedy jak będzie dłużej -20C(kilka dni?!?) to problem wystąpi....

JTKirk napisał:
miało by to znaczenie, gdyby temperatury "obliczeniowe" utrzymywały sie przez dłuższy czas. Poza tym, mnie swego czasu uczyli, ze na potrzeby CWU przyjmuje się 0,25kw/1 osobę. 0,5kw/1os to przesada...

czyli jak obliczenia są wykonane dla -20/22 i pompa jest dobrana na styk, to wtedy jak będzie dłużej -20C(kilka dni?!?) to problem wystąpi....

nie wystąpi bo jest grzałka która "zeżre" 150zł/rok wiec po co dopłacać 5tyś za pompę 12kw - zakładając oczywiście że mamy dobrą instalacje jak nie to trzeba jak Artur dołożyć sporo do pompy

map78 napisał:
Tom, u mnie wg OZC wyszło obciążenie 8,6kW liczone dla -20/+22. Mam 4-osobową rodzinę, zasobnik 300l i pompę 9kW. Kończę właśnie drugi sezon grzania, w domu utrzymuje temp >23st i jeszcze nie zdarzyło się żeby załączyła się grzałka, pompa niedomagała, czy zabrakło CWU, także myślę, że i u Ciebie będzie podobnie. Żeby pojawiły się jakieś niedomagania to temp -20st musiałaby się utrzymywać przez całą dobę, a to raczej mało prawdopodobne - zazwyczaj są to krótkie okresy w nocy, czy nad ranem.

map78, dzięki za potwierdzenie że jednak moje założenia i wnioski mają jakiś sens :) Wychodzę z takiego założenia że jeśli gdzies to działa, to u mnie też powinno zadziałać. Oczywiście biorąc pod uwagę warunki i różnice.

Ile to ja już się nasłuchałem co to za wynalazek chcę postawić (przecież to nie ma prawa działać), jakie to drogie (nie znając cen), to NA PEWNO się nie opłaci i będę płacić za ogrzewanie majątek, najlepiej i najtaniej to ekogroszek itd itd... :bash:

tylko co ja mam zrobić, jak nie podoba mi się wizja etatu palacza, przewalania węgla :)

map78, ten zasobnik 300L to na potrzeby CWU, nie jako bufor itp?

tak myślałem, ale wolałem się upewnić :)

a wracając do monterów, ktoś może kogoś polecić, kto się dobrze wywiązuje/wywiązał z montażu i przy okazji nie policzył jak za budowę autostrady? :)

dobrze też jakby był słowny. mam wrażenie że niestety ta cecha wśród budowlańców bywa problematyczna ;)

jeśli nie publicznie, to może priv?

Edytowane przez Tom_Soch

Tom_Soch napisał:

Ile to ja już się nasłuchałem co to za wynalazek chcę postawić (przecież to nie ma prawa działać), jakie to drogie (nie znając cen), to NA PEWNO się nie opłaci i będę płacić za ogrzewanie majątek, najlepiej i najtaniej to ekogroszek itd itd...

Ha ha, dobre;)

U mnie dokładnie słyszę to samo, w maju instalują mi PC Panasa i mam nadzieję że zadziała bo coś mi się zdaje że będą mnie odwiedzać wycieczki niedowiarków jak w domu bez komina może być ciepło:wtf:

Edytowane przez marcin.sto1

Gość Arturo72
  karol_68 napisał:
Witam wszystkich uczestników forum muratordom - tej niewyczerpanej skarbnicy wiedzy budowlanej, (po raz pierwszy na forum - aktywnie) :)

Szukam instalatora PC PW Panasonic w woj. warmińsko-mazurskim. Na stronie Panasonica mój region to biała plama.

Czy ktoś może pomóc ?

A czy w całym woj.warmińsko-mazurskim(Elbląg,Olsztyn itp ) nie było żadnego chłodnika,który zajmowałby się sprawami klimatyzacji,żeby nie można było z nim pogadać do rzeczy ?

Czemu Wy inwestorzy robicie się za takich sierotów ?

Pompa ciepła powietrzna to nie 12 cud natury a zwykła rzecz dla przeciętnego instalatora klimatyzacji.

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 napisał:
A czy w całym woj.warmińsko-mazurskim(Elbląg,Olsztyn itp ) nie było żadnego chłodnika,który zajmowałby się sprawami klimatyzacji,żeby nie można było z nim pogadać do rzeczy ?

Czemu Wy inwestorzy robicie się za takich sierotów ?

Pompa ciepła powietrzna to nie 12 cud natury a zwykła rzecz dla przeciętnego instalatora klimatyzacji.

Siedzę sobie przed kompem, rozglądam dookoła i nikogo nie widzę. A może to stare nawyki ( "Wy Towarzyszu... "). Chociaż... 78 ?

A poważnie - to się dowiedziałem !

Kim Ty gościu jesteś, że nazywasz innych sierotami?

Jeżeli ktoś jeszcze potwierdzi, że moje pytanie było bez sensu, więcej głosu nie zabieram (masz więcej kont na forum ? )

P.S. Szukam "firmowego" instalatora ze wzglądu na gwarancję (myślałem, że tylko taki może ją podbić; chyba,że jest inaczej). .

karol_68 napisał:
Siedzę sobie przed kompem, rozglądam dookoła i nikogo nie widzę. A może to stare nawyki ( "Wy Towarzyszu... "). Chociaż... 78 ?

A poważnie - to się dowiedziałem !

Kim Ty gościu jesteś, że nazywasz innych sierotami?

Jeżeli ktoś jeszcze potwierdzi, że moje pytanie było bez sensu, więcej głosu nie zabieram (masz więcej kont na forum ? )

P.S. Szukam "firmowego" instalatora ze wzglądu na gwarancję (myślałem, że tylko taki może ją podbić; chyba,że jest inaczej). .

Szukaj szukaj nie patrz na takie głupie teksty, to forum jest dla takich ludzi właśnie a nie dla zarozumiałych, a zresztą niech sobie będzie i on

Gość Arturo72
  karol_68 napisał:

Pierwszy z brzegu z googla:

http://www.termel.com.pl/oferta/klimatyzacja/

Takich sądzę są dziesiątki w całym województwie war-maz.

Czy kupując telewizor Sony w media-markt masz podbitą gwarancję przez autoryzowanego sprzedawcę Sony ?

Edytowane przez Arturo72

M.Krk napisał:
Szukaj szukaj nie patrz na takie głupie teksty, to forum jest dla takich ludzi właśnie a nie dla zarozumiałych, a zresztą niech sobie będzie i on

Nie mam nic przeciwko zarozumiałym ( żona twierdzi, że sam jestem :)). Irytują mnie ukryci za dhcp odważni oszołomi, którzy obrażają nieznanych sobie ludzi.

Szukać w necie potrafię, podane adresy odwiedziłem wcześniej. Liczyłem na to że ktoś może zna instalatora, który w regionie instaluje panasy (nie viessmanny) , albowiem w warunkach gwarancji stoi :

" Warunkiem utrzymania ochrony gwarancyjnej jest wykonanie 2 razy w roku przeglądów konserwacyjnych, do dokonania, których uprawnione są wyłącznie:

a) wskazany w karcie gwarancyjnej sprzedawca lub instalator;

b) wskazany przez Panasonic Marketing Europe GmbH (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) Oddział w Polsce serwis."

Ale poradzę sobie.

Niniejszym, dziękując wszystkim życzliwym, zamykam dyskusję na mój, w gruncie rzeczy, prosty problem.

Pozdrawiam zacne grono forumowiczów (nie całe ;))