marcin_u 29.03.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Czyli myślisz że mając bufor 300l T-Cap nie powinien taktować przy temperaturach +5....a jak będzie około +10st to zawsze można wyłączyć PC na poł dnia a i tak temperatura prawie nic nie spadnie w domu. Przy T-CAPie zawsze pewność że w duże mrozy wydoli i trochę tańsza. Chyba ze enea nie da mi zabezpieczenia 32A to będe zmuszony na SDC 3f. Jeżeli chodzi o dotacje u was to chociaż się o tym mówi a u mnie w Ziel.Gorze nawet nie podejmują tego tematu. Ja jedynie mając firmę elektryczną mam dobre kontakty i rabaty będą znacznie wyższe i własna praca i instalacja 10kWp wyniesie mnie około 35tys. Jak by nie było podwyżek prądu zwrot w 7lat...a na pewno będą podwyżki więc szybszy zwrot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.03.2017 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Czyli myślisz że mając bufor 300l T-Cap nie powinien taktować przy temperaturach +5....a jak będzie około +10st to zawsze można wyłączyć PC na poł dnia a i tak temperatura prawie nic nie spadnie w domu. Przy T-CAPie zawsze pewność że w duże mrozy wydoli i trochę tańsza. Chyba ze enea nie da mi zabezpieczenia 32A to będe zmuszony na SDC 3f. Jeżeli chodzi o dotacje u was to chociaż się o tym mówi a u mnie w Ziel.Gorze nawet nie podejmują tego tematu. Ja jedynie mając firmę elektryczną mam dobre kontakty i rabaty będą znacznie wyższe i własna praca i instalacja 10kWp wyniesie mnie około 35tys. Jak by nie było podwyżek prądu zwrot w 7lat...a na pewno będą podwyżki więc szybszy zwrot . Myślę ,że nawet przy 100 ltr nie będzie "taktowania" lub będzie bardzo rzadko.Co do PV musiałbym bez dotacji zainstalować ok 15-16 kVp i będzie się zwracało na granicy opłacalności - a jak rządzący w ramach ratowania kopalń węglowych obniżą ceny energii na zasilanie PC (w co wątpię , ale nie wykluczam) , to tym bardziej nie będzie się kalkulowało instalować PV bez dotacji... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Dom według moich obliczeń (mogą być trochę nie dokładne) potrzebuje przy -18 6,2 kW, ale chce zostawić w instalacji awaryjnie lub na duże mrozy kocioł węglowy który teraz mam. Co byście radzili? Czyli mieszkasz w strefie -18 C . Oprócz mocy cieplnej budynku istotne jest zapotrzebowanie budynku na ciepło w kWh . 80 % energii na ogrzewanie budynku przypada na temperatury > - 2 C , a oprócz tego PC ma grzałki na duże mrozy < -15 C COP PC w temperaturach < - 15 C tak czy siak spada poniżej 2 i w ostatecznym rozrachunku, odpalenie grzałek na te klika dni wyjdzie taniej , a Ty masz mieć 10 kW z PV więc możesz zasilać grzałkę w buforze non-stop , więc po co taka mocna PC . Wg. mnie wystarczy 9 kW/1f Duży bufor - to duże koszty inwestycyjne i duże straty ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.03.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 Czyli mieszkasz w strefie -18 C . Oprócz mocy cieplnej budynku istotne jest zapotrzebowanie budynku na ciepło w kWh . 80 % energii na ogrzewanie budynku przypada na temperatury > - 2 C , a oprócz tego PC ma grzałki na duże mrozy < -15 C COP PC w temperaturach < - 15 C tak czy siak spada poniżej 2 i w ostatecznym rozrachunku, odpalenie grzałek na te klika dni wyjdzie taniej , a Ty masz mieć 10 kW z PV więc możesz zasilać grzałkę w buforze non-stop , więc po co taka mocna PC . Wg. mnie wystarczy 9 kW/1f Duży bufor - to duże koszty inwestycyjne i duże straty ciepła W tej chwili mam zużycie prądu na cele bytowe około 4500kWh rocznie + pompa pociągnie rocznie około 4000-5000kWh wiec instalacja PV musi być około 9-10kWp...jak zacznę grzać grzałką to braknie mi tych 10kWh a powyżej tej mocy jest rozliczenie 1:07...wiec dodatkowe straty. A w instalacji PV produkujemy większość latem a PC zużywa zimą Jeżeli chodzi o bufor to jaki myślicie dać najmniejszy (bo ten 300l to mi troche zajmie miejsca w kotłowni a miejsca powoli brak) żeby chodziła PC dobrze ale musi tez mieć wężownicę odpowiedniej długości żeby sprawnie odebrać energie z kotła węglowego 15kW w największe mrozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.03.2017 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 (edytowane) .jak zacznę grzać grzałką to braknie mi tych 10kWh a powyżej tej mocy jest rozliczenie 1:07...wiec dodatkowe straty. A w instalacji PV produkujemy większość latem a PC zużywa zimą Grzałka w PC to Ty będziesz grzał max 2 tygodnie - bo tyle trwają mrozy < -15 C w Polsce .Żadnego źródła ciepła nie dobiera się na warunki ekstremalne, bo wtedy w 95 % czasu nie pracuje optymalnie. PC - ma być szyta na miarę . Podaj gdzie Twoja jaskinia się znajduje Jak przestudiujesz tematy które Tobie poleciłem - to z pewnością zrezygnujesz z kotła węglowego - dojdziesz do tego wniosku podobnie jak kolega bobrow Jak zamienisz grzejniki na klimakonwektory - to latem możesz chłodzić pomieszczenia Korzystnie jest też wykonać OZC profesjonalnie - można dużo się dowiedzieć co i jak .Wszystko co cię trapi da się policzyć Edytowane 29 Marca 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.03.2017 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2017 kocioł węglowy mam to go podłączę tym bardziej że mam jeszcze ok 3t wegla + trochę drzewa wiec nawet na całą zime starczy. Podłączenie kotła kosztuje mnie tylko dodatkowa wężownica w buforze który i tak muszę mieć. Jak się opał skończy (paląc tylko w największe mrozy zejdzie mi na kilka zim) i stwierdzę ze kocioł jest zbędny to go wywiozę na złom...chociaż coś rezerwowego w przypadku awarii PC tez może stać lub przy braku prądu łatwiej zasilić pompki niż PC lub nawet ogrzewanie grawitacyjnie mi chodzi(tak na pół gwizdka ale chodzi) i ogrzeje górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 30.03.2017 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wydaje mi się, że wskazówka od ciśnienia na pompie wcześniej podczas pracy utrzymywała się w stale w jednej pozycji. Teraz delikatnie drga. Powinna?Jakie macie ciśnienie podczas pracy a jakie w spoczynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIcher 2017 30.03.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witam,Dom 213 m2 w tym ogrzewany garaż 42 m2 (+8C) mam już policzone OZC dla CO :projektowe obciążenie cieplne budynku dla -20 / +20C - 6737 Wzapotrzebowanie na ciepło 11439 kWh/rokprojektowe obciążenie cieplne budynku dla -20 / +23C - 7391 Wzapotrzebowanie na ciepło 13447 kWh/rokJaką wybrać PC żeby pracowała optymalnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Witam T-Cap 9 Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIcher 2017 30.03.2017 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wiem że były już wpisy na ten temat ale tak podsumowując wybrać 1f czy 3 f. Są jakieś różnice w działaniu, modulacji, COP, żywotności itp. czy tylko decydują względy zabezpieczenia prądowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2017 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wg mojej "wiedzy" tylko to drugie. Dla T-Cap. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 30.03.2017 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Wg mojej "wiedzy" tylko to drugie. Dla T-Cap. Pozdrawiam Pratchawiec A jak Twoja wiedza uzasadni około 8000 zł więcej za 3 fazy ?(w cenniku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 A jak Twoja wiedza uzasadni około 8000 zł więcej za 3 fazy ?(w cenniku) ???? To drugie to cyt: czy tylko decydują względy zabezpieczenia prądowego? Chyba, że jest tu jeszcze jakiś podtekst. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 30.03.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 No twierdzisz że tylko T-CAP 3 fazy więc pytam jakie ma uzasadnienie 8000zł więcej w cenniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 30.03.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Sorry Winetou Gdzie twierdzę, że trzy fazy?Pierwsza moja wypowiedź wskazywała ogólnie na T-Cap.Druga dotyczyła odpowiedzi na wątpliwość dot. różnic między I a III-fazową. PS U siebie mam 1-fazowa, i jeśli istnieją ku temu odpowidnie warunki zasilanią, nie widzę żadnego sensu dopłacania do trójfazowej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.03.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jak macie ustawione swoje PC ? Tam gdzie mieszkam od 1 kwietnia zmieniają się godziny dla taniego prądu, teraz będę miał okienko od 15 do 17 i przy okazji chcę ustawić TIMER. W tym momencie mam w domu za ciepło dlatego w dziennym okienku grzeje mi tylko CWU do 50 stopni C, zastanawiam się czy nie podnieść tem. do 55. Mam u siebie tylko KG i w momencie kiedy tem. jest poniżej 15 a świeci słońce w domu mam za gorąco, to mój 1 sezon z PC więc czekam na sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 30.03.2017 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jak macie ustawione swoje PC ? Tam gdzie mieszkam od 1 kwietnia zmieniają się godziny dla taniego prądu, teraz będę miał okienko od 15 do 17 i przy okazji chcę ustawić TIMER. W tym momencie mam w domu za ciepło dlatego w dziennym okienku grzeje mi tylko CWU do 50 stopni C, zastanawiam się czy nie podnieść tem. do 55. Mam u siebie tylko KG i w momencie kiedy tem. jest poniżej 15 a świeci słońce w domu mam za gorąco, to mój 1 sezon z PC więc czekam na sugestie. Ja teraz grzeje od 3:00 do 6:00. Woda tylko w oknie 13:00-15:00. Grzeje tylko sterownikiem pokojowym. Krzywa jak w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.03.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Ja teraz grzeje od 3:00 do 6:00. Woda tylko w oknie 13:00-15:00. Grzeje tylko sterownikiem pokojowym. Krzywa jak w stopce. U Ciebie też zmieniają się godziny " okna " czy dotyczy to tylko okręgu Warszawa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.03.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Całe PGE tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.03.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 Jesteś pewien? Kiedyś wertowałem kilkadziesiąt stron cennika i kojarzę, że jakieś rejony miały stałe godziny. Poza tym na infolinii jak kiedyś pytałem o godziny to zapytali jaki region. Wiem, że mazowieckie i łódzkie PGE tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts