uve_solid 15.04.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Mam wycenę poszczególnych materiałów z dużej ogólnopolskiej hurtowni na PC Panasonic 9 kw, i w pozycji ostatniej mam napisane " koszt uruchomienia i serwisu w okresie gwarancji /nie dotyczy kosztu przeglądów / 1100 zł netto. Wychodzi na to że dopuszczają złożenie przez osobę nie autoryzowaną ale uruchomienie musi być zrobione z autoryzacją. Jest to tylko oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.04.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Szukasz kłopotów. W razie czego nie będzie winnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 15.04.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 WitamSprawa gwarancji zawsze jest prosta , dzieli się na dwa składniki :-instalator daje robociznę -producent daje podzespołyI teraz najważniejsze - jeśli instalator nawali , a będzie miał akredytację Panasa - wtedy Panas ( lub duży hurtownik) zazwyczaj pomaga smoimi serwisantami ( wiem o takich przypadkach). Natomiast kiedy ktoś bez uprawnień spartoli instalację PC- reakcja producenta staje się mocno wątpliwa...Raczej nie warto- może nakeży poszukać najtańszego instalatora z "papierami" Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berry18 17.04.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 WitamCzy w urządzeniach serii H można sprawdzić ile defrostów miała pompa podczas swojej pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.04.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 Witam Czy w urządzeniach serii H można sprawdzić ile defrostów miała pompa podczas swojej pracy? nie ma takiej możliwości, a po co to sprawdzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam 11 18.04.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Witam wszystkich.Na wstępie zaznaczę że jestem nowy w temacie.Przymierzam się do zakupu pompy ciepła i dostałem dwie oferty a mianowicie PANASONIC KIT-WHF09D3E8 lub Panasonic Aqarerea T-CAP 12kW plus grzałka 6kW, cena z montażem jest zbliżona. Obecnie dom jest ogrzewany piecem 15KW na eko groszek, zużycie ok 5 ton na sezon. W domu są grzejniki w ilości 11 sztuk temperatura w największe mrozy idzie na grzejniki do 60 stopni, w domu temperatura ok 22 stopni. Powierzchnia domu ok 140 metrów kwadratowych, poddasze ocieplone wełną 15 cm., mury z cegły otynkowane ok 45 cm, 5 okien o przenikalności U-1.0 oraz 4 dachowe.Dodatkowo zamontowane są solary na wodę użytkową ze zbiornikiem 300 litrów,wentylacja grawitacyjna. Proszę o pomoc a może ktoś ma inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Witam wszystkich. Na wstępie zaznaczę że jestem nowy w temacie. Przymierzam się do zakupu pompy ciepła i dostałem dwie oferty a mianowicie PANASONIC KIT-WHF09D3E8 lub Panasonic Aqarerea T-CAP 12kW plus grzałka 6kW, cena z montażem jest zbliżona. Obecnie dom jest ogrzewany piecem 15KW na eko groszek, zużycie ok 5 ton na sezon. W domu są grzejniki w ilości 11 sztuk temperatura w największe mrozy idzie na grzejniki do 60 stopni, w domu temperatura ok 22 stopni. Powierzchnia domu ok 140 metrów kwadratowych, poddasze ocieplone wełną 15 cm., mury z cegły otynkowane ok 45 cm, 5 okien o przenikalności U-1.0 oraz 4 dachowe.Dodatkowo zamontowane są solary na wodę użytkową ze zbiornikiem 300 litrów,wentylacja grawitacyjna. Proszę o pomoc a może ktoś ma inne propozycje. Witam, ja też mam grzejniki , ale z piecem zasypowym (wypięty , oczywiście). Moim zdaniem , najważniejsza kwestia -to max ocieplenie domu.Czy masz możliwość docieplenia stropu (np dodatkowe15-20cm wełny) i min 10 cm styro na ściany ? 140 m2 i 5 ton na ekogroszku , to bardzo dużo-jeśli miałeś w miarę prawidłowo ustawiony piec , to powinna być na nim sprawność ok 55-65%.Dlatego zakładam duże straty. Na moje "nie fachowe oko" -PC 9 kW T-cap (bo sprawdzony) +max ocieplenie do budynku. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Jeszcze jedno ,temperatury na grzejnikach-próbowałeś na np 50 st ?Czy grzejesz bez przerwy -czy przełączasz na noc na CWU ?Jeśli nie będzie innego wyjścia -to PC HT (pewnie będzie można wymienić grzejnik(i) w najchłodniejszym miejscu i pójdzie na LT) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam 11 18.04.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Jeszcze jedno , temperatury na grzejnikach-próbowałeś na np 50 st ?Czy grzejesz bez przerwy -czy przełączasz na noc na CWU ? Jeśli nie będzie innego wyjścia -to PC HT (pewnie będzie można wymienić grzejnik(i) w najchłodniejszym miejscu i pójdzie na LT) pzdr Grzeje całodobowo a CWU mam podpięte pod obieg centralnego, w takie dni jak dzisiaj czyli ok 4 stopni na dworze temperatura na grzejniki ok 42 stopnie.Docieplić mogę częściowo poddasze ponieważ skosy mam zabudowane to już nie ma możliwości a ścian nie chcę ocieplać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Grzeje całodobowo a CWU mam podpięte pod obieg centralnego, w takie dni jak dzisiaj czyli ok 4 stopni na dworze temperatura na grzejniki ok 42 stopnie.Docieplić mogę częściowo poddasze ponieważ skosy mam zabudowane to już nie ma możliwości a ścian nie chcę ocieplać . A robiłeś jakieś próby na min temp przy mrozie ? T-cap grzeje do 55st CO i te 60st co podałeś , to dość wysoka temp-chyba ,że masz po prostu taką instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam 11 18.04.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 A robiłeś jakieś próby na min temp przy mrozie ? T-cap grzeje do 55st CO i te 60st co podałeś , to dość wysoka temp-chyba ,że masz po prostu taką instalację W największe mrozy nie myślałem jeszcze o pompie ale pompa obiegowa chodziła cały czas na 1 biegu czyli powrót miałem dosyć chłodny przy 3 biegu pewnie grzejniki grzały by większą płaszczyzną i temperatura mogła by być trochę niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam 11 18.04.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Instalacje mam całą w pexie tylko kotłownia w miedzi a grzejniki podwójne panele stalowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 Instalacje mam całą w pexie tylko kotłownia w miedzi a grzejniki podwójne panele stalowe To tak jak u mnie-z tego co piszesz , T-cap by wystarczył jeśli chodzi o temp max .Ale by mieć pewność-proponuje przeliczyć te grzejniki do mocy na m2 . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.04.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Adam 11Trzeba zrobić OZC budynku i wówczas dowiesz się ile mocy i zapotrzebowania na ciepło potrzebuje Twój budynek oraz poszczególne pomieszczenia .Będziesz znał odpowiedź gdzie należy dodać grzejniki i jakiej mocy oraz jakiej mocy PC potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam 11 19.04.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Adam 11 Trzeba zrobić OZC budynku i wówczas dowiesz się ile mocy i zapotrzebowania na ciepło potrzebuje Twój budynek oraz poszczególne pomieszczenia . Będziesz znał odpowiedź gdzie należy dodać grzejniki i jakiej mocy oraz jakiej mocy PC potrzebujesz Kto może zrobić taki audyt OZC w Gliwicach i jaki koszty są takiego audytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.04.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2017 Kto może zrobić taki audyt OZC w Gliwicach i jaki koszty są takiego audytu. U nas na forum ,jest kol Asolt-profesjonalnie tym się zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 21.04.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2017 Pierwszy sezon ogrzewana u mnie zamknięty. Od 04.01.2017 czyli zainstalowaniu sterownika pokojowego i ustawieniu temp. na ok 17.5 oC w środku, pompa pociągła za 90 dni 950 kwh na ogrzewanie. Dom niezamieszkały, drobne nieszczelności jeszcze są, brak drzwi do kotłowni i wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUR 06.05.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 (edytowane) Przepraszam że pisze tutaj ale nie wiem gdzie umieścić moje pytanie otóż mam pompę PW Panasonic t cap 9kw +zbiornik Galmet 200 SGW (S).niestety bez grzałki do wygrzewania ,i tutaj pojawił się problem.ponieważ nie mieszkam i nie podgrzewam wody do CWUwoda ciepła po podgrzaniu śmierdzi .Mam już założony odżelaziacz woda była badana i było za dużo żelaza i manganuMyślę że po zamontowaniu grzałki i wygrzaniu problem zniknie chciałbym zamontować takie cudoGalmet Komplet elektryczny 3 kW 230 V - K6/4'' 41-030011czy będzie dobry?czy będę mógł go podpiąć pod płytę sterownika w pompie i będzie wszystko działać ?No i jak to zamontować i podpiąć .Gdzieś kiedyś tutaj na forum widziałem taki opis ale teraz nie mogę tego znaleźć.PozdrawiamDzięki za odpowiedź Edytowane 6 Maja 2017 przez JACUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.05.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Przepraszam że pisze tutaj ale nie wiem gdzie umieścić moje pytanie otóż mam pompę PW Panasonic t cap 9kw +zbiornik Galmet 200 SGW (S). niestety bez grzałki do wygrzewania ,i tutaj pojawił się problem. ponieważ nie mieszkam i nie podgrzewam wody do CWU woda ciepła po podgrzaniu śmierdzi . Mam już założony odżelaziacz woda była badana i było za dużo żelaza i manganu Myślę że po zamontowaniu grzałki i wygrzaniu problem zniknie chciałbym zamontować takie cudo Galmet Komplet elektryczny 3 kW 230 V - K6/4'' 41-030011 czy będzie dobry? czy będę mógł go podpiąć pod płytę sterownika w pompie i będzie wszystko działać ? No i jak to zamontować i podpiąć . Gdzieś kiedyś tutaj na forum widziałem taki opis ale teraz nie mogę tego znaleźć. Pozdrawiam Dzięki za odpowiedź Wpinasz w styki 7 i8 na płycie, ale lepiej kupić 2kW, 3 kW to maksymalna dopuszczalna moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.05.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2017 Obawiam się że po podgrzaniu problem nie zniknie, ale mogę się mylić.W podobnych przypadkach pomagało jedynie zdemontowanie anody magnezowej ale to niestety KOSZTEM TRWAŁOŚCI emaliowanego zasobnika cwu...Ten typ tak ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts