Andrzej5101 15.05.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Nie wiem ile masz lat, ale mentalnie przewyższa cię większość gimnazjalistów. . Znowu komunistyczny bełkot - bo nic innego nie potrafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.05.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Nie panikuj z tą histerezą tylko sprawdź naocznie. U mnie dokładnie zawyża o 1,5 stopnia fakt. To znaczy inne termometry pokazują 21.5 a sterownik 23. Inne 19 a ten 20,5. i.t.d cały czas jest 1,5 stopnia na nim więcej. Nie rób więc ludziom wody z mózgu aby dodatkowe sterowniki kupowali. No chyba że ja mam jak już wcześniej wspominałem wadliwy egzemplarz. I wszystko robi już inaczej niż ty sobie wyobrażasz. ............... histereza to nie jest wyświetlana temperatura! to wartość w st.C poniżej której pompa startuje po wychłodzeniu bydynku., Czyli masz ustawione 22 st,C a dopiero jak spadnie do 20st.C to pompa startuje. To o te dwa stopnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.05.2017 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Histerezę sprawdzę jutro bo będę przy pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede80 16.05.2017 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Dwóch taryf na 100% nie zrobisz, masz do dyspozycji takie ustawienie: [ATTACH=CONFIG]389239[/ATTACH] Jaki w takim razie jest koszt przed licznika, który można programować na dwie taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.05.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Jaki w takim razie jest koszt przed licznika, który można programować na dwie taryfy? np. taki: http://allegro.pl/licznik-pradu-energii-el-3f-5-80a-2-taryf-legal-i6445051698.html tyle że trochę zabawy przy montażu bo on duży jest. i trzeba go jeszcze przeprogramować z G12 na G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.05.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Histerezę sprawdzę jutro bo będę przy pompie. A więc sprawdzone. Ustawiłem 22. Sterownik pokazywał 21 a czujnik w domu 19,3. Pompa z marszu wystartowała. Dobiła do 23 na sterowniku i zrobiła stop. Z tym że czujnik pokazywał 21,1. Wniosek z tego taki że sterownik interpretuje zakres n.p. pomiędzy 20,6 a 21.5 jako temp. 21. Co oznacza iż histereza wynosi 1 stopień. Reasumując pompa załączy się gdy temperatura spadnie o 0,5 stopnia od zakładanej, a wyłączy gdy ją o te 0,5 przekroczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.05.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Przed chwilą ponowne uruchomienie po 4 godzinach. Sterownik 21 a czujnik 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.05.2017 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Po zamknięciu wszystkich okien i drzwi temperatura poszybowała błyskawicznie w górę i w pół godziny osiągnęła na sterowniku 23 stopnie. Pompa zrobiła stop. Czujnik pokazał 21,1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 30.05.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Panowie to ja zapytam o chłodzenie pompą ciepła ,będzie panasonic sdc lub t-cap ale montaż na wiosnę 2018 chciałbym podłączyć do niego 3 klimakonwektory sufitowe do chłodzenia salonu kuchni i jednego z pokojów. Jakich rur użyć do doprowadzenia wody lodowej ,miedź czy pp i jakich użyć średnic? ? Jak macie u siebie to rozwiązane, Chciałbym je zamontować przed tynkami by nie robić demolki po tynkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.05.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2017 Chłodze podłogą mi wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 31.05.2017 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Chłodze podłogą mi wystarcza. Salon 175m3 6m wysoki (antresola) wolę poprowadzić na wszelki wypadek. Wczoraj przy 31C na zewnątrz w salonie było 21 (brak ocieplenia podlogi chłodek z ziemi ) ale juz na antresoli 27C (brak ocieplenia poddasza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 31.05.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 A czy na antresoli będziesz mieć również podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 31.05.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Tak w rozstawie co 25cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anemonek 31.05.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Co do klimakonwektorów to inni lepiej doradzą, ale mieszkałam w domu z antresolą i różnice temperatur pomiędzy dołem a górą to były średnio jakieś 2 stopnie Celsjusza. Dach ocieplony był 20 cm wełny, na to deskowanie i blacha, żadnych podłogówek czy klimatyzatorów, żadnych okien dachowych (ok, jedno małe jako wyłaz na dach). Sądzę, że kiedy ocieplisz porządnie dach, a oprócz tego będziesz mógł chłodzić podłogówką, nie powinieneś mieć problemów z przegrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.05.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Chłodze podłogą mi wystarcza. A kol. kaizen twierdzi ze to najgorszy z najgorszych sposób chłodzenia, moi klienci rowniez chłodzą podłogówką i nie narzekają, w połączeniu z roletami zewnętrznymi daje to zadawalajace efekty. Taka dziwna zasada na tym i na innych forach, najwiecej do powiedzenia na temat maja ci którzy nie mają, nie widzieli i zapewne miec nie będą tego konkretnego rozwiazana o którym tak ochoczo debatują i bynajmneiej nie chodzi tylko o chłodzenie podłogówką a wiele innych tematów i rozwiązan. Edytowane 31 Maja 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 31.05.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.05.2017 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 A kol. kaizen twierdzi ze to najgorszy z najgorszych sposób chłodzenia, moi klienci rowniez chłodzą podłogówką i nie narzekają, w połączeniu z roletami zewnętrznymi daje to zadawalajace efekty. Taka dziwna zasada na tym i na innych forach, najwiecej do powiedzenia na temat maja ci którzy nie mają, nie widzieli i zapewne miec nie będą tego konkretnego rozwiazana o którym tak ochoczo debatują i bynajmneiej nie chodzi tylko o chłodzenie podłogówką a wiele innych tematów i rozwiązan. Zawsze można w piwnicy można zamieszkać. Światła tyle samo co przez opuszczone rolety, które tu kilka razy widziałem i chłodzić nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 01.06.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Zawsze można w piwnicy można zamieszkać. Światła tyle samo co przez opuszczone rolety, które tu kilka razy widziałem i chłodzić nie trzeba. W tym problem ze nie zawsze, a nawet w bardzo nielicznych przypadkach gdyz zdecydowana wiekszosc nowo budowanych domów nie posiada piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 01.06.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Zawsze można w piwnicy można zamieszkać. Światła tyle samo co przez opuszczone rolety, które tu kilka razy widziałem i chłodzić nie trzeba. Oczywiście, że można. Zależy co kto lubi... Można też w słoneczny dzień zasłonić rolety od południa i zachodu, i mieszkać w salonie, zamiast w piwnicy. Takie pośrednie rozwiązanie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 01.06.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 ja w rodzinnym domu miałem kuchnie letnią w piwnicy i bardzo miło ten czas wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts