mate166gmail.com 11.08.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Jest gotowy w serii H także nie musze się bawić i zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.08.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Z tego co kolega PaRa pisał, to jak zabraknie prądu to program uruchamia się od początku. Chyba, ze w serii H to poprawili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.08.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Z tego co kolega PaRa pisał, to jak zabraknie prądu to program uruchamia się od początku. Chyba, ze w serii H to poprawili. Ja tylko przekazałem słowa mojego instalatora, i dlatego wygrzewałem analogowo a nie programem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 11.08.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Cale szczescie ze nie zaczalem wygrzewac. Burza zalatwila prad na dzialce. Jutro z ranca mam zamiar uruchomic program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 11.08.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Cale szczescie ze nie zaczalem wygrzewac. Burza zalatwila prad na dzialce. Jutro z ranca mam zamiar uruchomic program PAmiętaj że jak zaczną pracować pompy obiegowe to może spaść ciśnienie w instalacji bo resztki powietrza wyjdą. Dlatego obserwuj na początku ciśnienie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 12.08.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Uruchomilem o 8:30, sprezarka wystartowala chwile i stanela, PC dzialala, do czasu wyjazdu z dzialki agregat nie pracowal. Coekawy jestem co bedzie wieczorem jak pojade sprawdzic temperatury Na wyswietlaczu pokazywao ze docelowa temp wody ma byc na dzis 25 stopni, a obecnie jest 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 12.08.2017 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 No i dupa. Robil ktos to automatyczne suszenie betonu ? Tak jak rano byly temp tak sa, nic sie nie zmienilo, sprezarka nie chodzi i w zasadzie raczej nie chodzila bo zezarlo przez caly dzien tylko 2 kwh czyli pewnie pompki obiegowe wciagnely bo te chodza. Jakies pomysly ? Czy ten program tak po prostu ma ze w pierwszy dzien mieli sobie wode ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 12.08.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 No i dupa. Robil ktos to automatyczne suszenie betonu ? Tak jak rano byly temp tak sa, nic sie nie zmienilo, sprezarka nie chodzi i w zasadzie raczej nie chodzila bo zezarlo przez caly dzien tylko 2 kwh czyli pewnie pompki obiegowe wciagnely bo te chodza. Jakies pomysly ? Czy ten program tak po prostu ma ze w pierwszy dzien mieli sobie wode ? A czasem nie masz włączonej blokady, że powyżej jakieś temp. zewnętrznej pompa nie pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 12.08.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Wydaje mi sie ze ustawilem max czyli 30 stopni bodajze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radd9314 13.08.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam wszystkich,Mianowicie jestem w trakcie modernizacji swojej instalacji cieplnej. Aktualnie posiadam piec na drewno (brak gazu ziemnego na wsi). Dom jest 11 letni. Po wyliczeniach dokonanych przez oddział Panasonica zaproponowano mi dwie pompy ciepła Panasonic serii H o mocy 16 kWh. Wydaje mi się to zbyt dużo jak na informacje, które znalazłem na forum. Czy mógłbym kogoś prosić o pomoc w dobraniu urządzenia? Stanąłem w miejscu i informacja z Panasonica nie za bardzo mnie pocieszyła. 1. Temperatura zasilania na piecu: 60 stopni.2. Grzejniki: panelowe-stalowe, wymiary: 120x60 cm, ilość: 17 sztuk.3. Drewniane okna 2-szybowe.4. Izolacja ścian: wełna 10 cm, izolacja dachu: 5 cm wełna miękka rozwijana.5. Ilość osób: 3-4.6. W sumie łącząc ogrzewanie podłogowe w salonie,kuchni, dwóch łazienkach wychodzi 160m2 "podłogówki".7. W domu chcielibyśmy aby temperatura wynosiła 22 stopnie. Do tej pory na licznikach założonych na ścianie "optymalnie" stawało się po osiągnięciu 25 stopni. Z tym, że dużo ciepła uciekało do antresoli i podczas otwierania drzwi. Podałem temperaturę odczuwalną.8. Dodatkowo pomagać będą kolektory próżniowe Viessmanna. pow. zabudowy 311 m2pow. całkowita 400 m2pow. użytkowa 309 m2pow. netto 335 m2kubatura 1430 m3. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 13.08.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam wszystkich, Mianowicie jestem w trakcie modernizacji swojej instalacji cieplnej. Aktualnie posiadam piec na drewno (brak gazu ziemnego na wsi). Dom jest 11 letni. Po wyliczeniach dokonanych przez oddział Panasonica zaproponowano mi dwie pompy ciepła Panasonic serii H o mocy 16 kWh. Wydaje mi się to zbyt dużo jak na informacje, które znalazłem na forum. Czy mógłbym kogoś prosić o pomoc w dobraniu urządzenia? Stanąłem w miejscu i informacja z Panasonica nie za bardzo mnie pocieszyła. 1. Temperatura zasilania na piecu: 60 stopni. 2. Grzejniki: panelowe-stalowe, wymiary: 120x60 cm, ilość: 17 sztuk. 3. Drewniane okna 2-szybowe. 4. Izolacja ścian: wełna 10 cm, izolacja dachu: 5 cm wełna miękka rozwijana. 5. Ilość osób: 3-4. 6. W sumie łącząc ogrzewanie podłogowe w salonie,kuchni, dwóch łazienkach wychodzi 160m2 "podłogówki". 7. W domu chcielibyśmy aby temperatura wynosiła 22 stopnie. Do tej pory na licznikach założonych na ścianie "optymalnie" stawało się po osiągnięciu 25 stopni. Z tym, że dużo ciepła uciekało do antresoli i podczas otwierania drzwi. Podałem temperaturę odczuwalną. 8. Dodatkowo pomagać będą kolektory próżniowe Viessmanna. pow. zabudowy 311 m2 pow. całkowita 400 m2 pow. użytkowa 309 m2 pow. netto 335 m2 kubatura 1430 m3. Z góry dziękuję Przede wszystkim każdy Ci to powie abyś zrobił uczciwe OZC. Wtedy byłoby najprościej dobrać pompę. Ocieplenie domu masz dość skąpe a i powierzchnia domu dość okazała. Spodziewam się że ta 16-tka może nie być taka za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 13.08.2017 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam Te dwie 16-ki to T-Capy?17 grzejników...... 60* zasilanie.... Nawet jeśli, przy takiej kubaturze i ociepleniu to zapewne "na styk".Pomyśl o T-Capie na podłogówkę i HT od Daikina na grzejniki.Będzie jeszcze drożej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.08.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam wszystkich, Mianowicie jestem w trakcie modernizacji swojej instalacji cieplnej. Aktualnie posiadam piec na drewno (brak gazu ziemnego na wsi). Dom jest 11 letni. Po wyliczeniach dokonanych przez oddział Panasonica zaproponowano mi dwie pompy ciepła Panasonic serii H o mocy 16 kWh. Wydaje mi się to zbyt dużo jak na informacje, które znalazłem na forum. Czy mógłbym kogoś prosić o pomoc w dobraniu urządzenia? Stanąłem w miejscu i informacja z Panasonica nie za bardzo mnie pocieszyła. 1. Temperatura zasilania na piecu: 60 stopni. 2. Grzejniki: panelowe-stalowe, wymiary: 120x60 cm, ilość: 17 sztuk. 3. Drewniane okna 2-szybowe. 4. Izolacja ścian: wełna 10 cm, izolacja dachu: 5 cm wełna miękka rozwijana. 5. Ilość osób: 3-4. 6. W sumie łącząc ogrzewanie podłogowe w salonie,kuchni, dwóch łazienkach wychodzi 160m2 "podłogówki". 7. W domu chcielibyśmy aby temperatura wynosiła 22 stopnie. Do tej pory na licznikach założonych na ścianie "optymalnie" stawało się po osiągnięciu 25 stopni. Z tym, że dużo ciepła uciekało do antresoli i podczas otwierania drzwi. Podałem temperaturę odczuwalną. 8. Dodatkowo pomagać będą kolektory próżniowe Viessmanna. pow. zabudowy 311 m2 pow. całkowita 400 m2 pow. użytkowa 309 m2 pow. netto 335 m2 kubatura 1430 m3. Z góry dziękuję wejdz na stronę http://cieplowlasciwie.pl/start i wstępnie policz sobie zapotrzebowanie, wynik podaj na forum będzie wiadomo coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radd9314 15.08.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Wielkie dzięki za rady. Wykonałem obliczenia na stronie i nie jest za kolorowo. Tak jak mówiliście i tak jak Panasonic twierdził. Nawet jeśli byłyby lekko zakłamane bez profesjonalnego OZC to jedna 16 kWh T-Cap nie starczy. W tym przypadku chyba pozostanę przy starym ogrzewaniu na drewno i czeka mnie instalacja preizolowanej rury z garażu. Jedyne co mnie nurtuje to powierzchnia użytkowa jaką należało podać w programie. W planach budynku powierzchnia użytkowa wynosi 310m2 (na piętrze występują skosy oraz spora antresola) natomiast w programie po wyliczeniu pomnożone zostało to razy dwa. Czy jest to prawidłowe liczenie? Wtedy biorąc 42W/m2*310m2, 16 kWh Panasa starczyłaby idealnie. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2mdu Z góry dzięki za pomoc Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez radd9314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.08.2017 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Cale szczescie ze nie zaczalem wygrzewac. Burza zalatwila prad na dzialce. Jutro z ranca mam zamiar uruchomic program skoro masz problemy z zasilaniem to zamontój przepięciówke typu D. Ochronisz elektronikę ( PC) to głównie elektronika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 16.08.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Mam wszystko zamontowane, bardziej chodzilo mi o to ze kazde przerwanie programu wygrzewania zaczyna go od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.08.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 (edytowane) Wtedy biorąc 42 W/m2 * 310 m2, 16 kWh Panasa starczyłaby idealnie. Przy parametrach ocieplenia jak ma ten budynek to raczej ; 62 W/ m2 Koniecznie profesjonalne OZC do zrobienia Edytowane 16 Sierpnia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 ... Jedyne co mnie nurtuje to powierzchnia użytkowa jaką należało podać w programie. W planach budynku powierzchnia użytkowa wynosi 310m2 (na piętrze występują skosy oraz spora antresola) natomiast w programie po wyliczeniu pomnożone zostało to razy dwa. Czy jest to prawidłowe liczenie? Wtedy biorąc 42W/m2*310m2, 16 kWh Panasa starczyłaby idealnie. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2mdu Z góry dzięki za pomoc Bardzo szkoda ze nie nurtuje Ciebie fakt ze dokladnosc tego kalkulatora w przypadku skomplikowanej bryły budynku, dosc słabego ocieplenia moze byc w granicach do 100%. Jakiekolwiek liczenie dla doboru mocy pompy ciepłą tym klakulatorem jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 16.08.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 No i dupa. Robil ktos to automatyczne suszenie betonu ? Tak jak rano byly temp tak sa, nic sie nie zmienilo, sprezarka nie chodzi i w zasadzie raczej nie chodzila bo zezarlo przez caly dzien tylko 2 kwh czyli pewnie pompki obiegowe wciagnely bo te chodza. Jakies pomysly ? Czy ten program tak po prostu ma ze w pierwszy dzien mieli sobie wode ? Ja wygrzewałem tym programem i zadziałało. WYgrzewanie jest chyba niezależne od innych ustawień jak. np. max temp na zewnątrz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.08.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Wielkie dzięki za rady. Wykonałem obliczenia na stronie i nie jest za kolorowo. Tak jak mówiliście i tak jak Panasonic twierdził. Nawet jeśli byłyby lekko zakłamane bez profesjonalnego OZC to jedna 16 kWh T-Cap nie starczy. W tym przypadku chyba pozostanę przy starym ogrzewaniu na drewno i czeka mnie instalacja preizolowanej rury z garażu. Jedyne co mnie nurtuje to powierzchnia użytkowa jaką należało podać w programie. W planach budynku powierzchnia użytkowa wynosi 310m2 (na piętrze występują skosy oraz spora antresola) natomiast w programie po wyliczeniu pomnożone zostało to razy dwa. Czy jest to prawidłowe liczenie? Wtedy biorąc 42W/m2*310m2, 16 kWh Panasa starczyłaby idealnie. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2mdu Z góry dzięki za pomoc Zamiast 2x T-CAP 16kW lepiej dać Mitsubishi Zubadan 23kW jest taki model i spokojnie wystarcza, w zapasie grzałki 9kW czyli maksymalnie można tym osiągnąć ponad 30kW. Instalacja tańsza i prostsza niż 2x T-CAP 16kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts