Andrzej5101 29.10.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Mając TCap/ 1f , nie byłoby problemu z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Mając TCap/ 1f , nie byłoby problemu z ogrzewaniem. Andrzej , to zależy jaka faza by padła- ale szanse są większe przy 1f Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.10.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 bobrow nie mów że masz tak kiepską izolację domu. U mnie przy -10 po 24 godzinach bez grzania temnp spada gdzieś o 0,5 max 1 stopień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.10.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 bobrow nie mów że masz tak kiepską izolację domu. U mnie przy -10 po 24 godzinach bez grzania temnp spada gdzieś o 0,5 max 1 stopień Nie jest tak źle- przez cały dzionek temp spadła o 1K . Ogrzewanie w okresach przejściowych włączam wg potrzeb i dzisiaj pewnie ok 11-12 bym je włączył... W chałupie nie jest jeszcze zimno- ale nie ma już komforu cieplnego np zimna podłogówka w łazience. Jutro energetyka ma usunąć awarię. Bardziej narazie mi przeszkadza nieczynna kuchnia indukcyjna niż CO. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.10.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 spadek temperatury przy mrozach to nie tylko kwestia izolacyjności, ale też akumulacyjności samego systemu grzewczego. jak grzejemy podłogówką, to znacznie później odczujemy brak zasilania niż przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.10.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 W grudniu 2013 po przejściu Orkanu Ksawery nie miałem prądu przez 4 doby I wiecie co najbardziej mi doskwierało? Prąd padł w nocy i rano nie mogłem już podnieść rolet antywłamaniowych, po dwóch dniach kompletnej ciemnicy przy świecach poddałem się i wyprowadziłem do teściów Dlatego teraz jak wieje to nie zasłaniam wszystkich rolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 30.10.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Hej. ja mam w domu... za ciepło:) Dałem już krzywą 15/-15 25/29 i dalej za ciepło. Pora chyba ograniczyć godziny grzania pompy bo w domu ponad 23 stopnie. Póki nie miałem dokończonego ocieplenia nad częścią chałupy, to było w miarę (mostki) teraz za gorąco. każdy kto przychodzi to od razu twierdzi, że czuć że jest palone węglem (bo gorąco w środku) a nie gazem (zimno). Pompa spokojnie wyrabia. Dziś poniżej zera, temp spadła do -1, nie grzeję dziś cały dzień, noc też odpuszczę i zobaczymy rano ile spadła temperatura. na razie jest 23,1. W sumie tyle było tez rano, w dzień doszło do 23,4 i teraz spada delikatnie. Pompa spokojnie ogrzeje dobrze ocieplony dom. Czekam na większe mrozy, by wykorzystać jej potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 31.10.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Dzień dobry. W jaki sposób odprowadzacie skropliny z pompy(zwłaszcza z pomp zamontowanych na ścianie). Mam otynkowany budynek i widzę że skropliny powodują zawilgocenie elewacji. Myślałem o zamontowaniu tacy ociekowej i odprowadzeniu wody z niej za pomocą rury pcv. Znalazłem dwa modele: https://wentshop.pl/pl/p/TACA-OCIEKOWA-DO-POMP-CIEPLA/1009 Wymiar pod T-CAPA, odprowadzenie pcv 50 tylko cena trochę duża choć to z nierdzewki. https://www.alleklima.pl/index.php?route=product/product&product_id=1571&manufacturer_id=57 Cena mi pasi tylko czy średnica 20 mm wystarczy do odprowadzenia wody Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 31.10.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Co do odprowadzenia skroplin:Taka taca to najlepsze rozwiązanie ale czy aż 50 to bym spekulował i śmiało twierdzę że to za dużo. Taca ociekowa do tego rura Fi32 i albo studzienka chłonna w ziemi odsunięta od fundamentów albo rura wolno położona na ziemi. Ja mam zrobione tak: ( pompa na fundamencie betonowym około 40cm nad poziomem kostki odwodnienia. Dałem kawałek rynienki i rurą fi 32 pionowo w doł na około 60-80cm pod ziemią ( dodatkowo rury zaizolowałem otuliną 35/50,dałem kolanko 90* od pompy ( ogólnie od fundamentów ) odsunąłem się ze 2m i to wpuściłem w 1m rury drenarskiej owinięty włókniną ( pozostałości po budowie wykorzystane). Tak to u mnie funkcjonuje. Widać kawałeczek rurki a reszta pod ziemią. Nie ma kałuż, błota i lodu. U Ciebie też tak można to zrobić i nie dopuść do tego aby elewacja była ciągle wilgotna. Bo zrobi się zielona. Taca ociekowa pinowa rura min 32 i będzie pan zadowolony.A co do tej plastikowej też może być te 20mm no cóż. teoretycznie też może być tej wody wbrew pozorum nie leje się na raz nie wiadomo ile ale w zimie może przyłapać i będzie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.10.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Pomoże ktoś? Tutaj filmik z moim rozwiązaniem. Działa piąty rok bezawaryjnie. Koszt montażu około 250zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 31.10.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Witam wszystkich. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Aquarea All-In-One 1faz, 7kW. Przez ostatni tydzień wszystko było OK. Nauka obsługi i szukanie odpowiednich ustawień krzywej kompensacyjnej. Natomiast ostatnie dwie zimniejsze noce przyniosły mi błedy H70 – "usterka układu zabezpieczającego grzałkę wspomagającą przed przegrzaniem w j.wewnętrznej" w połączeniu z wybijającym bezpiecznikiem różnicowoprądowym. Z rozmowy z instalatorem i instrukcji wynika, że w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić i zmienić podłączenie pompy w skrzynce elektrycznej, ponieważ mówiąc kolokwialnie brakuje mocy na grzałkę. Ale nie to mnie tak naprawde nurtuj.e Czego natomiast nie rozumiem, to dlaczego w ogóle miałaby mi się włączać grzałka, gdzie w ustawieniach mam jej włączenie dopiero przy -10st? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 31.10.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 widocznie sterownik "uznał" (np. przy odszranianiu) że należy włączyć wygląda na uszkodzenie grzałki skoro "różnicówka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.10.2017 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 widocznie sterownik "uznał" (np. przy odszranianiu) że należy włączyć wygląda na uszkodzenie grzałki skoro "różnicówka". Wszelki Duch ! Długo Cię tu nie było... A jeśli chodzi o załączenie grzałki , to w moim modelu F T-capa trzeba naprawdę "ciężkich" warunków do tego ,żeby grzałka przy defroście się załączyła. Tak z ciekawości -nie T-capy tak mają ,czy wszystkie nowe wersje ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 31.10.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Witam wszystkich. Jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Aquarea All-In-One 1faz, 7kW. Przez ostatni tydzień wszystko było OK. Nauka obsługi i szukanie odpowiednich ustawień krzywej kompensacyjnej. Natomiast ostatnie dwie zimniejsze noce przyniosły mi błedy H70 – "usterka układu zabezpieczającego grzałkę wspomagającą przed przegrzaniem w j.wewnętrznej" w połączeniu z wybijającym bezpiecznikiem różnicowoprądowym. Z rozmowy z instalatorem i instrukcji wynika, że w pierwszej kolejności trzeba sprawdzić i zmienić podłączenie pompy w skrzynce elektrycznej, ponieważ mówiąc kolokwialnie brakuje mocy na grzałkę. Ale nie to mnie tak naprawde nurtuj.e Czego natomiast nie rozumiem, to dlaczego w ogóle miałaby mi się włączać grzałka, gdzie w ustawieniach mam jej włączenie dopiero przy -10st? Pewnie "instalator" wpiął Ci wszystko na jedna fazę, a różnicówka jest szybsza od bezpiecznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.10.2017 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Tutaj filmik z moim rozwiązaniem. Działa piąty rok bezawaryjnie. Koszt montażu około 250zł. Map, nie mogę się oprzeć i muszę Ci napisać , że najfajniejsze w Twoim filmiku są wstawki Twojego dzieciaczka- mega się uśmiałem i trochę przypomniałem sobie jak to było fajnie z takimi szkrabami ( niestety , mam już tylko „stare” dzieci...) A Panas , jak to Panas- działa jak należy ! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 01.11.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Pewnie "instalator" wpiął Ci wszystko na jedna fazę, a różnicówka jest szybsza od bezpiecznika. Tak też zrozumiałem z rozmowy z moim autoryzowanym instalatorem (sic!) Jednak problemem jest dlaczego w ogóle miałaby się grzałka załączać (ewentualne włączenie ustawione jest od -10). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 01.11.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Tak też zrozumiałem z rozmowy z moim autoryzowanym instalatorem (sic!) Jednak problemem jest dlaczego w ogóle miałaby się grzałka załączać (ewentualne włączenie ustawione jest od -10). legionella, zobacz czy masz ją włączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 01.11.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 legionella, zobacz czy masz ją włączone. Jeśli chodzi o dezynfekcję termiczną to miałem ją włączoną na ON, jednak na razie nie korzystam z CWU i nie miałem jej ustawionej w harmonogramie, a temperatura w zbiorniku wody nie przekracza 19st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jinikao 01.11.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Będę miał zakładaną tą pompę. Pytanie za 100 ptk. brać 1 fazową czy dopłacić i brać 3 fazową? Drugie pytanie 7 cm wylewki cementowej czy 7 cm anhydrytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 01.11.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Będę miał zakładaną tą pompę. Pytanie za 100 ptk. brać 1 fazową czy dopłacić i brać 3 fazową? Drugie pytanie 7 cm wylewki cementowej czy 7 cm anhydrytu? poszukaj odpowiedzi Tu jak nie znajdziesz to wtedy pytaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek&p=7515256&viewfull=1#post7515256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts