Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

z CWU wyszło 6,7kW a zapotrzebowanie na enregię roczne 11500kWh.

Czyli jeśli planujesz 99% w taniej, jak wcześniej napisałeś, to musisz tą pompę wziąć odpowiednio mocniejszą, bo przy 7kW, to wyjdzie co najwyżej 70-80% w taniej. Dla takich założeń to 9kW i to raczej 3 fazy, bo ta 1-fazowa to się wiele od 7kW nie różni. Pozdrawiam

dzięki,tylko model :

WH-UD09FE5

WH-SDC09F3E5

agregat zewnętrzny, INWERTER DC,

wydajność grzewcza pompy ciepła 9,0 kW,

COP 4,13 , zasilanie 230V,

hydro-box, grzałka el. 3 kW, wersja

grzewczo-chłodząca, zasilanie 230V

15 900,00

czyli o 600zł droższa od 7kW do przełknięcia:) a T-CAP jeśli dobrze patrzę w cennik wychodzi

WH-UX09FE5

WH-SXC09F3E5

COP 4,84 , zasilanie 230V,

19 800,00

a to już spora różnica..i tu też bym bardzo prosił o doradzenia mi:)

a to już spora różnica..i tu też bym bardzo prosił o doradzenia mi:)

Rożnica jest i będzie spora, bo to nieba, a ziemia - dwie zupełnie różne jednostki. Tak samo 3-fazowa 9kW, czyli SDC09F3E8 będzie droższa od 1-fazowej 7-demki czy 9-tki, ale już znacznie mniej. Widziałem ostatnio wycenę na 18200zł, więc w tym kierunku bym się rozglądał.

a po czym pozna czy pompa jest 3-fazowa bo w cenniku nie mam tego napisane ,a te T-CAP są i w tej cenie co podałem i są też po 23tys.

rozumiem ,że ta pompa:

WH-UD09FE5

WH-SDC09F3E5

15 900,00

to pompa jednofazowa?

ps.

Jesli skoncentruję się na grzaniu tylko w drugiej taryfie to zasobnik na wodę też chyba lepiej wziąśc większy?

Jeśli weźmiesz jednofazową to przy -7 będą praktycznie pracować 24 h/dobę a dodatkowo na CWU może nie starczyć i załączą się jeszcze grzałki.

Szukaj tego zestawu:

[h=4]KIT-WC09F3E8[/h]http://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/ranges/aquarea/air-to-water/

Edytowane przez plusfoto

a po czym pozna czy pompa jest 3-fazowa bo w cenniku nie mam tego napisane ,a te T-CAP są i w tej cenie co podałem i są też po 23tys.

rozumiem ,że ta pompa:

WH-UD09FE5

WH-SDC09F3E5

15 900,00

to pompa jednofazowa?

ps.

Jesli skoncentruję się na grzaniu tylko w drugiej taryfie to zasobnik na wodę też chyba lepiej wziąśc większy?

Zasobnik zawsze lepiej większy niż mniejszy;) ale przede wszystkim żeby miał odpowiednio dużą powierzchnie wymiany. Jak nie chcesz kombinować to po prostu kup Galmet Maxi - jest niedrogi i na pewno będzie dobry.

Co do jednostek to bardzo łatwo je odróżnić. Jednofazowe maja ostatni człon symbolu E5, a trójfazowe E8:)

ok dzięki Panowie:)

map78 czytałem gdzieś ,ze go polecasz i jesteś zadowolony więc też tak wstępnie myślałem o nim.Powiedz mi tylko czy są rożne modele w sensie że ten wymiennik może być mniejszy lub większy?

plusfoto znalazłem ten zestaw na alledrogo i 22700 trochę sporo bo to sama pompa ,a ja na tą 7kW 1-fazową mam ofertę ze wszystkim łącznie z montażem i uruchomieniem na 23.500pln.

Kurcze ,a powiedzcie mi czy mogę jakoś to wyliczyć ile pompa będzie pracowała w nocy a ile w dzień taka 7kW?bo jeśli tak sobie liczę rachunkima mi obniżyc 9kW rocznie o 300-400zł to wogule mi się to nie opłaca.

witam Szanowne Grono,

za kilka dni będę montował do mojego T-cap'a F nowy zasobnik CWU (Termica W2W300PC ) , są w nim dwie wężownice zamontowane jedna w drugiej .Jeśli dobrze rozumiem powinienem je podłączyć równolegle. Moje pytanie : czy to nie zakłóci pracy PC , zazwyczaj łączy się wężownice szeregowo , bo są jedna nad drugą. Podejrzewam , że jeśli na pompie wodnej na SP 3 mam teraz przepływ ponad 1500ltr -to powinno być ok (pytam , bo kila rzeczy oczywistych mnie już zaskoczyło).

do Kol. kenda2

prawdopodobnie masz ten sam model F co ja tj wczesny z 2014 z histerezą 8st (wg serwisu P) , może są jeszcze inne zmiany w sofcie PC i dlatego u mapa78 pewne funkcje inaczej działają.

do Kol assasello

jaki masz COP dla CWU latem (temperatury zewnętrzne 10-20 st) ?

pozdrawiam

ok dzięki Panowie:)

map78 czytałem gdzieś ,ze go polecasz i jesteś zadowolony więc też tak wstępnie myślałem o nim.Powiedz mi tylko czy są rożne modele w sensie że ten wymiennik może być mniejszy lub większy?

plusfoto znalazłem ten zestaw na alledrogo i 22700 trochę sporo bo to sama pompa ,a ja na tą 7kW 1-fazową mam ofertę ze wszystkim łącznie z montażem i uruchomieniem na 23.500pln.

Kurcze ,a powiedzcie mi czy mogę jakoś to wyliczyć ile pompa będzie pracowała w nocy a ile w dzień taka 7kW?bo jeśli tak sobie liczę rachunkima mi obniżyc 9kW rocznie o 300-400zł to wogule mi się to nie opłaca.

Ty nie szukaj po aledrogo tylko u konkretnych instalatorów.

http://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/ranges/aquarea/happening/5007/

Cytat z tej strony:

Informujemy, że z dniem 1.04.2015r. zmianie ulega Polityka Gwarancyjna Panasonic. Od tego dnia gwarancja będzie udzielana jedynie przez firmy Instalacyjne posiadające aktualną Akredytację.

Po nad to gwarancja będzie ważna tylko i wyłącznie gdy:

2. Warunkiem utrzymania ochrony gwarancyjnej jest wykonanie 2 razy

w roku

przeglądów konserwacyjnych, do dokonania, których uprawnione

są wyłącznie:

a) wskazany w karcie gwarancyjnej sprzedawca lub instalator;

b) wskazany przez Panasonic Marketing Europe GmbH (Spółka z ograniczo ną odpowiedzialnością) Oddział w Polsce serwis

http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/certifications/to-be-displayed-in-aircon/Karta%20gwarancyjna%20pompa%20ciepla.pdf

witam ponownie ,

postanowiłem podzielić się moją historią z PC , może komuś pomogę , a może ktoś mi jeszcze coś doradzi.

Oto moje dane :

-dom dwukondygnacyjny z 2008 roku z garażem bez piwnicy ,kubatura 437m3 (powierzchnie ogrzewane) , w garażu jest grzejnik -ale nigdy go nie odkręcam (ok-może jak coś w nim dłubię)

-ściany max ceramiczny Roben 24 cm +10 cm stryro ,strop+dwupołaciowy dach wełna 20cm ,posadzka 10cm styro

-okna U standard PP jak na tamte czasy +rolety ocieplane

-wentylacja mechaniczna :dwa wentylatory w łazienkach +okap ,nawiewniki po jednym (w jednym )oknie w każdym pomieszczeniu , kratka wentylacyjna w pralni

-CO : węglowe , piec z wentylatorem i sterownikiem ,grzejniki płytowe dobrane na 50 st (dzięki Bogu !), podłogówka 12m2

-rodzina 4 osobowa ,

dlaczego PC P/W?

-komfort (opadający dym kominowy, sadza na tarasie , ogólnie kotłowniany "syf")

-po analizie parametrów wyszło mi ,że PC gruntowa (taka też brałem pod uwagę) nie da mi takich parametrów jak powietrzna

-ekologia

dlaczego Aquarera t-cap?

najpierw chciałem Daikina HT , zacząłem jednak dużo czytać na forach i co najważniejsze : wykonałem proste tabelki z porównaniem COP dla kilku producentów.

Porównałem to z moimi nastawami temperatur na CO (nawet w największe mrozy mam 50-55 st, pewnie można grzać jeszcze niżej-tylko piec zacznie smołować, a nie mam zaworu trójdrożnego).

Ale : Panas ma stałą wydajność do -15 st , znacznie niższą cenę zakupu (Daikin LT to w ogóle porażka COP dla 50-55st, zatem tylko HT-która jest droga) ,ceny części zamiennych są niższe w P (sprężarka ok 2000 pln rotacyjna , a nie scroll)

Po analizie wyszło mi ,że Panas ma "średnią" COP do 45 st taką samą jak Daikin (dla całego szeregu temperatur zewnętrznych) , powyżej tej temperatury (do 55 st) Daikin jest lepszy od Panasa o 15 % .

Jednostki zewnętrzne w P są trochę cichsze

dobór PC

liczyłem i liczyłem korzystając z różnych kalkulatorów i programów : obciążenie cieplne wychodzi miedzy 7,5 a 8,5 kW (dla różnych wariantów) , domówiłem grzałki 9kW , nie liczyłem dodatkowej mocy dla CWU -moim zdaniem to bez sensu skoro PC nie działa jednocześnie dla CO i CWU , wybrałem wersję trójfazową ze względu na zabezpieczenia elektryczne oraz żywotność i opinie

instalacja PC

-kupiłem specjalny "buforek" , właściwie sprzęgło hydrauliczne 35 ltr z odpowiednimi przyłączami

-PC opomiarowałem (stary licznik energii po budowie+ciepłomierz ultradźwiękowy Kamstrup z allegro)

-na wszelki wypadek podłącze jeszcze piec węglowy (mam po zimie ze dwa worki "czarnego złota") , poprzez wymiennik płytowy

-pompa wtórna Yanos Pico o zmiennej wydajności+ sterownik Salus (załącza zasilanie przy temp min sprzęgła 35 st)

-zasobnik CWU : wykorzystałem stary galmet poziomy 140 ltr dwupłaszczowy , jednak zmieniam go na 300 ltr do PC

-uruchomienie pod koniec kwietnia b/r , wnioski : chałupa szybciutko się nagrzewa i COP dla CO wyglądało zgodnie z tabelką , gorzej z COP CWU bo ok 2,8 nawet jak było ciepło .Może to być związane z małą powierzchnią wymiany-zobaczymy po instalacji nowego zasobnika

-cyrkulacja : jeśli będzie zbyt dużo rozładowywała zasobnik CWU , to dołożę podgrzewacze przepływowe ze sterowaniem od temperatury wody wchodzącej

-jednostkę zewnętrzną ustawiłem na gruncie , przewody hydrauliczne ok 3,5 m do jednostki wewnętrznej

-sterowanie CO rozpocznę na razie od programatora PC , później może sterownik pokojowy (raczej tylko w nocy kontrola temp min np 19 st))

-zabezpieczyłem PC w rozdzielni :czujnik zaniku faz+czasówka ze stycznikami (przy tzw tikach napięcia , działa prosto-za każdym razem kiedy jest załączane zasilanie główne upływa zadany czas np 20 min i dopiero wtedy załączają się styczniki do PC , to ma pomóc przy chwilowych zanikach zasilania)

moje oczekiwania :

-prawidłowy montaż i sterowanie PC

-j/w +prawidłowy dobór PC (na własne ryzyko...)+komfortowa eksploatacja=rozsądne koszty (dla G11 dla takiej zimy jak poprzednia ok 3500-4000 pln)

uwagi

-mój piec węglowy wymaga częstego czyszczenia , aby była ok sprawność (wg moich ustaleń 60-70% energii idzie w komin) , dlatego sezon grzewczy przy normalnej zimie wynosi mnie ok 5000 pln (ćwiczyłem jeszcze ekologiczne i ekonomiczne palenie typu rozpalanie od góry...trzeba zamieszkać w kotłowni- a to nie dla mnie..)

-praktycznie w każdym pomieszczeniu jest inna temperatura (upodobania domowników), tu akurat lepiej sprawdza się sterowanie głowicami termostatycznymi niż w przypadku podłogówki

-w okresach przejściowych powinienem mieć też korzystną regulację wzgl podłogówki (duża bezwładność)

-w dużej części nocy PC będę próbował wyłączać , w takim systemie pracowałem wcześniej i dom się nie wyziębiał (19-20 st na dole w salonie rano , w dzień ok 22,5-23,5) ,plus jest jeszcze taki ,że PC za dnia zazwyczaj ma lepsze COP niż w nocy , również godziny pracy sprężarki się zmniejszą

-zimą sprawdzę opłacalność dla G12W (odczyt z podlicznika), mogę tylko raz w roku zmienić taryfę

-może założę klimakonwektory w sypialniach na piętrze (muszę tylko puścić kanałem wentylacyjnym rury na strych)

-piec węglowy tylko w awaryjnej sytuacji ,grzałki w PC 9kW na te parę godzin dużego mrozu powinny dać radę (jeśli nie ,to trudno : pogrzeszę jeszcze troszeczkę węglem)

-zamontuję fotowoltaikę na szopie ok 6kW-ok 2000pln rocznie zyskam (jeśli podają dobre dane) wg nowej ustawy OZE

Po co to napisałem : bo kosztowało mnie trochę czasu ogarnięcie tego tematu (i tak jeszcze nie jestem wszystkiego pewien) i może się to komuś przyda , kto ma grzejniki w domu , nie ma rekuperatora i super izolacji.

Za rok o tej porze się okaże czy było warto , może inaczej : jak bardzo było warto...

tymczasem, pzdr

Po co to napisałem : bo kosztowało mnie trochę czasu ogarnięcie tego tematu (i tak jeszcze nie jestem wszystkiego pewien) i może się to komuś przyda , kto ma grzejniki w domu , nie ma rekuperatora i super izolacji.

Za rok o tej porze się okaże czy było warto , może inaczej : jak bardzo było warto...

tymczasem, pzdr

Urzekła mnie Twoja historia;) A tak na poważnie to ja miałem bardzo podobną sytuację - dom z 2010 z WG i podobnym ociepleniem. Na szczęście dużo więcej podłogówki, więc udało się przejść całkowicie na system LT poprzez wymianę grzejników na klimakonwektory. Wcześniej przy węglu sezon grzewczy kosztował mnie około 4000zł teraz tak jak widać w mojej stopce, bo już dwa sezony z T-cap'em mam za sobą. U ciebie pewnie, aż tak do dobrze nie będzie, bo piszesz, że buforek puszcza Ci ogrzewanie przy 35st, a u mnie to jest maksymalna temp jaka wychodzi z pompy, przy największych mrozach, więc COP pewnie dużo lepszy. Jednak jeżeli wcześniej płaciłeś 5000zł to myślę, że śmiało możesz spodziewać się sporych oszczędności i przede wszystkim super wygody:) Pozdrawiam

A więc tak... dowiedziałem się ,że najtańszy t-cap 9kW kosztuje:

WH-UX09FE8

WH-SXC09F3E8

COP 4,84 , zasilanie 400V,

21 900,00

a więc 6.600zł więcej od tej podstawowej 1-fazowej 7kW.Jeśli jest to dla mnie za drogo to co mi doradzicie?

patrzałem też zasobniki i proponują mi taki sprzęcik:):

Zasobnik CWU (żywicowany) ERMET 250 + czujnik

temp., grzałka 3 kW z zewnętrznym termostatem (nie

sterowana z hydroboxu), 220V, poj. 250L, dwupłaszczowy

pow. wymiany 1,9 m2 /ogrzewana pompą

ciepła/. Ocielony pianką / płaszcz skay/ PROMOCJA

1 650,00zł

lub:

zasobnik CWU Galmet 250 Maxi - w cenie 3 000 PLN netto + VAT

witaj,

ja w kwietniu miałem ofertę na t-capa SXC09F09E8 (grzałka 9kW) za 23 500,00 pln brutto z 8% vat (czyli 21 760,00 pln netto).Cena ta jest z montażem -z Twojego opisu nie wiem czy cena jest z montażem.

Odnośnie zasobnika CWU , to proponuje zastanowić się nad kwasiakiem-ja w swoim galmecie 140 ltr zapomniałem wymienić sondę magnezową i po 3 latach musiałem kupić nowy zasobnik. Po zamontowaniu PC zamontuję 300ltr zasobnik (może jutro ).

Moim skromnym zdaniem , powinieneś kupić zasobnik z min 3m2 powierzchnią wymiany ciepła (u mnie w starym zasobniku jest prawdopodobnie ten problem-mam tylko 1m2 wymiany i dlatego mogę mieć słaby cop) .Możesz mieć jeszcze problem z czasem zagrzania wody -im mniejsza powierzchnia -tym wolniej grzeje wodę.

Proponuje zagadać z jakimś znajomym sprzedawcą i uzyskać specjalny rabat dla instalatorów (nawet do 40%) , możesz również porozmawiać z jakimś instalatorem -może po "znajomości" (lub za Twoją przysługę lub zlecenie na instalację PC) , kupi Ci tanio taki zasobnik.

Dwa tygodnie temu miałem ten sam problem i wybierałem pomiędzy kwasiakiem Jula a Termicą , wybrałem Termicę ze względu na lepszy rabat dla instalatorów (śmieszne ,bo bez rabatów Jula był tańszy-sklepy mają po prostu różne marże).

Proszę mnie nie odbierać jako jakiegoś kombinatora-to są duże koszty , czasem dla "starego klienta" otrzymuję rabaty instalatorów (nie ma w tym żadnych machinacji)-to dany sprzedawca indywidualnie decyduje o wielkości rabatów (dlatego staram się trzymać sprawdzonych dostawców przez wiele lat).Ja za Termicę W2W300PC zapłaciłem 4350,00 pln brutto-bolało , ale pomyślałem o bardzo długiej eksploatacji .

cześć

Patrząc na Twoją ofertę, jestem niemal pewien że pochodzi od pewnej firmy ze Szczecina.A najtańsza to ona raczej nie jest.

Skąd jesteś, bo w stopce nie podajesz?

witaj

jestem z Jeleniej Góry (jak znajdę trochę czasu to uzupełnię mój profil) .Rzeczywiście -najpierw rozmawiałem z firmą ze Szczecina na A... (mają oddział we Wrocławiu). Zacząłem szukać po moich okolicach i trafiłem na Firemkę , która dała mi lepsze warunki -ale tylko dotyczące serwisu. A... w moim przypadku dali ofertę całkiem dobrą , ale mój lokalny instalator dał mi przeglądy gwarancyjne gratis (bo ma blisko-a u konkurencji słono kosztuje dojazd i nie mniej usługa).

Zabawna sytuacja-okazało się ,że ten lokalny instalator parę lat wstecz robił mi w firmie klimę (po prostu nie skojarzyłem tematu).

Właściwie byłem zdecydowany na firmę na A bo mają w miarę pozytywne opinie i profesjonalny wizerunek (np. na stronie jest pełny cennik) -widać ,że dużo montują takich instalacji . Gdybym nie "znalazł" mojego instalatora , to bym ich wybrał.

Piszesz ,że nie jest to specjalna oferta-ja niestety lepszej nie widziałem (z montażem) za 400V +grzałka 9kW i nie zauważyłem lepszej na forach

pzdr