ksysju 08.11.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Mam pytanie, bardziej do instalatorów. Potrzebuje podłączyć pompę do systemu sterowania domem. Czy orientuje się ktoś o jakimś sposobie zewnętrznego sterowania/odczytania wartości z jakimi pracuje pompa ciepła? Wiem że istnieje coś takiego jak PA-AW-MBS-1 który udostępnia to wszystko po RS485/Modbus tyle że kosztuje miliony monet i nie potrzeba mi aż tylu możliwości. Skoro ten moduł działa znaczy że istnieje możliwość podpięcia się pod jednostkę wewnętrzną tylko czy ktoś wie jaki tam jest interfejs/protokół? to widziałeś ? https://www.panasonicproclub.com/uploads/general/default_software_guides/HPM_HBInstIB_en.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 08.11.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Co dokładnie określa parametr w ustawieniach instalatora delta T na grzanki? Czy to jest różnica zasilania i powrotu jak pc grzeje czy może roznica temp. między temp wody ustawiona a temp kiedy pc zaczyna grzać ? Jak ustawić /gdzie przy jakim spadku temp od zadanej zbiorniku cwu ma się załączyć grzanie zbiornika cwu? Edytowane 8 Listopada 2017 przez marcin_u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 12.11.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Witam. Chciałbym sie dowiedzieć od madrzejszych ode mnie:P jakie są różnice miedzy splitem a monoblockiem. Co wybrać , jakiee sa plusy i minusy tych rozwiazan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 12.11.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2017 Z tego co mnie poinformowano: split jest zalewany czynnikiem chłodniczym na budowie, zawsze to mniejsza dokładności i wymaga instalatora - chłodnika.Monoblock to urządzenie gdzie czynnik chłodzący jest w warunkach idealnych w fabryce już wlany i wszystko jest zamknięte. Stąd monoblock droższy, ale instalacja prostsza, nie trzeba specjalnych uprawnień, stawiasz jak lodówkę i między lodówką a reszta instalacji krąży już tylko woda. Przy różnicy w cenie, która wydała mi się duża - wybrałem Splita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 13.11.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 To teraz szok bo monoblock tańszy od splita na aledrogo... to teraz juz nic nie czaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 13.11.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 O ile pamiętam, monoblok ma jedną poważną wadę. Pracuje z tą samą mocą cały czas. Nie ma modulacji mocy "od do", jak to jest w splitach. Zgadza się, czy napisałem bzdurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.11.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 O ile pamiętam, monoblok ma jedną poważną wadę. Pracuje z tą samą mocą cały czas. Nie ma modulacji mocy "od do", jak to jest w splitach. Zgadza się, czy napisałem bzdurę? To akurat jest bzdura O różnicach monoblok vs split było już wiele razy pisane - wystarczy użyć wyszukiwarki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.11.2017 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 (...) jakie są różnice miedzy splitem a monoblockiem. Co wybrać , jakiee sa plusy i minusy tych rozwiazan? Monoblock: Zaleta - cały i napełniony układ chłodniczy w jednej obudowie. Wada - w pewnych warunkach istnieje ryzyko rozmrożenia skraplacza. Split: Zaleta - skraplacz wewnątrz budynku. Wada - układ chłodniczy podzielony na jednostkę zewnętrzną i wewnętrzną, do jego połączenia i napełnienia potrzebny gość "ogarniający" układy chłodnicze. Należy wspomnieć, że PC może mieć sprężarkę o stałej prędkości obrotowej (praca z grzewczą nominalną) lub o zmiennej (regulowanej) prędkości obrotowej (praca z grzewczą nominalną lub zredukowaną). Jeśli jesteś zainteresowany powietrznymi, proponuję zacząć czytać tematy im poświęcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 13.11.2017 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Staram się czytać. Tylko często mnie zniechęcają kłótnie na kilkadziesiąt stron. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 13.11.2017 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Staram się czytać. Tylko często mnie zniechęcają kłótnie na kilkadziesiąt stron. (...) Prawdą jest, że w poszukiwaniu wiedzy rozrzuconej po forum trzeba się czasem przebijać przez bełkot "o dupie Maryni", ale i tak warto. Nawet podczas "nawalanek" pomiędzy instalatorami można niekiedy wyłapać ciekawe informacje. Wiedzę dostajesz prawie za darmo, wystarczy poświęcić swój czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 13.11.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 D@mianek - monoblock nie jest tańszy na allegro. Porównujesz równorzędne jednostki czy np. monoblock vs split all in one (czyli ze zbiornikiem CWU)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.11.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 największa wada monobloka, to to że wodę z CO trzeba wyciągnąć na zewnątrz domu, i jak braknie prądu na dłużej to po prostu zamarznie, lub wlewamy glikol, i mamy spokój, i trochę gorsze parametry i większą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 13.11.2017 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Monobloki mają lepsze parametry jak się im dobrze przyjrzysz i dobrze porównasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.11.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Sprawdzam od paru dni na podliczniku zużycie pradu przez pc i okazuje się ze licznik w sterowniku panasonic 9kw 1f wersja H zaniza o około 35% .Czy u was też jest taka rozbieżność? Wiem że ten w Pc nie liczy pomp obiegowych ale mam 2szt i jak pompa nie pracuje to obie pobierają około 40w. Czy rozbieżność spowodowana jest może tym że pompa obiegowa w pc wchodzi na wyższe obroty jak pracuje sprężarka? Może ten licznik nie bierze też pod uwagę wentylatorów? Czy może poprostu do kitu jest ten licznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 13.11.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Mam pompę T-cap 12 kW 3F + bufor i dwie pompy obiegowe. Jak ją optymalnie ustawić by w domu było szybko ciepło ? Wszędzie mam ogrzewanie podłogowe. Mam wrażenie, że pompa wolno nagrzewa dom. Tj. z racji układania płytek ogrzewanie było wyłączone i z 13 stopni do 18 potrzebowała 2 dni. Ustawione mam na sterownikach na 21.Macie jakieś porady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 13.11.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Sprawdzam od paru dni na podliczniku zużycie pradu przez pc i okazuje się ze licznik w sterowniku panasonic 9kw 1f wersja H zaniza o około 35% .Czy u was też jest taka rozbieżność? Wiem że ten w Pc nie liczy pomp obiegowych ale mam 2szt i jak pompa nie pracuje to obie pobierają około 40w. Czy rozbieżność spowodowana jest może tym że pompa obiegowa w pc wchodzi na wyższe obroty jak pracuje sprężarka? Może ten licznik nie bierze też pod uwagę wentylatorów? Czy może poprostu do kitu jest ten licznik? To bardziej urządzenie statystyczne niż licznik, on liczy w ten sposób że jak pompa pracuje przez 10h na 50% mocy to powinna wziąć tyle i tyle prądu i taki wynik podaje. Jeżeli odczyt nie zgadza się z rzeczywistością to może być to wina np. innego niż 230V napięcia w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 13.11.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Jak sprężarka pracuje to mam na zaciskach przy pompie 220v więc tylko 5% mniej niż producent chce. Jak na sprzęt za 20tyś to pomiar z tak dużym błędem jest moim zdaniem nie dopuszczalny.urządzenia za marne 50zł robią to znacznie dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 13.11.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Mam pompę T-cap 12 kW 3F + bufor i dwie pompy obiegowe. Jak ją optymalnie ustawić by w domu było szybko ciepło ? Wszędzie mam ogrzewanie podłogowe. Mam wrażenie, że pompa wolno nagrzewa dom. Tj. z racji układania płytek ogrzewanie było wyłączone i z 13 stopni do 18 potrzebowała 2 dni. Ustawione mam na sterownikach na 21. Macie jakieś porady ? Cierpliwości. Próbowałeś może oszacować, iie kilowatogodzin musisz wpompować w wylewkę, mury, stropy itp, by odnieść ich temperaturę o 8 stopni? Oszacuj masę całości w/w i policz. Wynik będzie zapewne szokujący. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 14.11.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Jak oceniacie trwałość/awaryjność pomp ciepła Panasonic Aquarea ?Mam pytanie też o serwis? Gdzie bym nie poszedł (do innego producenta/sprzedawcy pomp ciepła) każdy mówi mi że Panas ma dramatycznie słaby serwis i jest bardzo słaba dostępność części do Panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 14.11.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Jakie macie krzywe na ten czas? u mnie 30low i 25 hi. w domu temp. spadła o 1 stopień i utrzymuje się ok 22. Za oknem -1. Grzeje tylko w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts