kubaSZ 14.11.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Witam ponownie. Wczesniej miałem problem z wyskakującą różnicówką przed, jak później doszedłem, defrostami. Instalacja została poprawiona i nie wywala mi błędów. Zauważyłem jednak 2h pracy w statystyce grzałki. Czy załącza się ona, aby wspomóc odszranianie? Jeśli tak, to czy dlatego, że temperatura na powrocie jest za niska? W takim razie jaka ona powinna być aby przeprowadzić defrost bez użycia grzałki? Druga kwestia: czytałem gdzieś w temacie o stosunku czasu pracy sprężarki do ilości włączeń? Jaki powinnien być i jak na niego wpłynąć? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 14.11.2017 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2017 Jakie macie krzywe na ten czas? u mnie 30low i 25 hi. w domu temp. spadła o 1 stopień i utrzymuje się ok 22. Za oknem -1. Grzeje tylko w taniej. -15 - 32, +15 - 28. Taryfa G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 15.11.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Dziś przy -4 na zewnątrz, w podłogę szło 27 stopni. Temp wewnątrz 22. Zużycie ok 10-11 kWh (3 zł) na dobę z CWU (200 l). Przy ok 2 stopniach na zewnątrz brała 2 - 2,40 zł na dobę. (0,28 zł tania taryfa). Chyba zwiększę nieco górny zakres, bo grzanie w G12 to bardziej ładowanie bufora (podłogi) niż grzanie.Na razie podbiłem temp o 3 stopnie w okienku dziennym, bo wieczorem odnotowuję lekki spadek temp., wynika to może z faktu że po grzaniu CWU jednostka jest mocno oszroniona (idealne ku temu warunki) i ma mało czasu na grzanie dzienne. W nocy spokojnie pompa dochodzi do 27 na wylocie i pół nocy tylko miele pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.11.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 W nocy spokojnie pompa dochodzi do 27C na wylocie i pół nocy tylko miele pompą. Korzystną temperaturą dla dobrego odszraniania i defrostu pompy, to temperatura powrotu > 27 C. Im wyższa tym korzystniej dla procesu defrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 15.11.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Korzystną temperaturą dla dobrego odszraniania i defrostu pompy, to temperatura powrotu > 27 C. Im wyższa tym korzystniej dla procesu defrostu Powrót 27*C to zasilanie okolo 32*C Grzanie takimi temperaturami non stop u mnie by doprowadzilo do ugotowania Dlatego teraz grzeje podobną krzywą (nawet lekko wyższą) ale tylko od 2:00 do 6:00 rano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 15.11.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Z tego co czytam do defrostu lepiej temperatury >=27C, ale z drugiej strony im niższa temperatura zasilania tym wyższa sprawność? Czy ktoś liczył ile kosztuje defrost, a jaki jest zysk jesli zasilać podłogówkę np temperaturą 27? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 15.11.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Cierpliwości. Próbowałeś może oszacować, iie kilowatogodzin musisz wpompować w wylewkę, mury, stropy itp, by odnieść ich temperaturę o 8 stopni? Oszacuj masę całości w/w i policz. Wynik będzie zapewne szokujący. Pozdrawiam Pratchawiec Niestety temperatura niewiele wyższa niż w niedziele. Około 19 st. a na piętrze 16,6. Czy ktos ma może jakiś poradnik co i jak poustawiać ? Można powiedzieć, że mam ustawienia fabryczne a za bardzo nie grzebałem w jakichś konfiguracjach. Chcemy się wprowadzać, więc chciałbym popróbować teraz troszke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.11.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Niestety temperatura niewiele wyższa niż w niedziele. Około 19 st. a na piętrze 16,6. Czy ktos ma może jakiś poradnik co i jak poustawiać ? Można powiedzieć, że mam ustawienia fabryczne a za bardzo nie grzebałem w jakichś konfiguracjach. Chcemy się wprowadzać, więc chciałbym popróbować teraz troszke. A te pompki przy rozdzielaczach to LFP z tego co kojarzę, a one czasem nie były wstawione jak na podmieszanie, a nie pobór z bufora? Niech Pan wyśle zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 15.11.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 A te pompki przy rozdzielaczach to LFP z tego co kojarzę, a one czasem nie były wstawione jak na podmieszanie, a nie pobór z bufora? Niech Pan wyśle zdjęcie. Tak to LFP. One wcześniej tam były do konfiguracji ekogroszek i mieszacz (teraz mieszaczy juz nie ma). Teraz mam je ustawione na najniższym biegu. Może podwyższyć ? Na pompie ciepła na ekranie mam 28 st. Zdjęcie poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.11.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Tak to LFP. One wcześniej tam były do konfiguracji ekogroszek i mieszacz (teraz mieszaczy juz nie ma). Teraz mam je ustawione na najniższym biegu. Może podwyższyć ? Na pompie ciepła na ekranie mam 28 st. Zdjęcie poniżej [ATTACH=CONFIG]401042[/ATTACH] mieszacz tam jest powinien byc na 6 ustawiony a pompki na maxa na termometrze w rozdzielaczu powinno byc okolo 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.11.2017 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Powrót 27*C to zasilanie okolo 32*C Grzanie takimi temperaturami non stop u mnie by doprowadzilo do ugotowania Dlatego teraz grzeje podobną krzywą (nawet lekko wyższą) ale tylko od 2:00 do 6:00 rano. Tak z ciekawości masz jakiś termostat podłączony pod pompę ? Czemu masz tak wysoką krzywą ? -15+40 i +15/+28 ? Ja u siebie mam termostat i ustawione grzanie od 22.00-6.00 ale oczywiście to taki "kaganiec" , bo jak szybciej dojdzie do 22,6 stopni to szybciej sie pompa wyłaczy a jakby się nie udalo dojść to i tak wyłączy o 6.00. Ale u mnie mam krzywą +26/15 i 35/-20. Teraz widzę że pompa dośc długo "ładuje" podłogę i działa niemalże do samego końca grzania i zastanawiam się czy podniesienie krzywej czyli podniesienie temp jaka idzie w podłogę nie przyśpieszylo by nagrzewania i dzięki temu pompa by sie szybciej wyłączyła , no chyba że to nie jest idealne , bo podłogówka ma sporo ocieplenie i może się okazać że za dużo ciepła poszło w podłogę i nawet po wyłączeniu zrobi się w domu cieplej niż powinno ? Ile teraz dajesz w podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 16.11.2017 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 mieszacz tam jest powinien byc na 6 ustawiony a pompki na maxa na termometrze w rozdzielaczu powinno byc okolo 28. Dzięki CNC. To akurat stare zdjęcie, w chwili obecnej nie mam mieszacza, został wymontowany. Temperatura na rozdzielaczu też jest 28, tylko pompki mam na najniższym biegu. Rozumiem, że mam to podnieść tak ? Jak optymalnie ustawić pompę na wyświetlaczu, tj. grzanie o wybranych porach itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 17.11.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Tak z ciekawości masz jakiś termostat podłączony pod pompę ? Czemu masz tak wysoką krzywą ? -15+40 i +15/+28 ? Ja u siebie mam termostat i ustawione grzanie od 22.00-6.00 ale oczywiście to taki "kaganiec" , bo jak szybciej dojdzie do 22,6 stopni to szybciej sie pompa wyłaczy a jakby się nie udalo dojść to i tak wyłączy o 6.00. Ale u mnie mam krzywą +26/15 i 35/-20. Teraz widzę że pompa dośc długo "ładuje" podłogę i działa niemalże do samego końca grzania i zastanawiam się czy podniesienie krzywej czyli podniesienie temp jaka idzie w podłogę nie przyśpieszylo by nagrzewania i dzięki temu pompa by sie szybciej wyłączyła , no chyba że to nie jest idealne , bo podłogówka ma sporo ocieplenie i może się okazać że za dużo ciepła poszło w podłogę i nawet po wyłączeniu zrobi się w domu cieplej niż powinno ? Ile teraz dajesz w podłogę ? Termostatu nie mam podłączonego. Działam jedynie na sterowniku zewnętrznym - ale tylko dlatego ze jego łatwiej ustawić i nie muszę chodzić do "kotlowni". Krzywą mam wysoką. Tak grzałem zeszłego roku. 99% w taniej taryfie. Dlatego krzywa podniesiona by pompa od razu pracowała na wyższych obrotach. Zeszły sezon był pierwszym i obawiałem się o rachunki - chciałem grzać tylko w taniej taryfie. W tym sezonie z racji małego dziecka w domu i natłoku roboty nie miałem czasu by się pobawić pompą i od 08.11.2017 (start pompy w tym sezonie) grzeje 3,5h w nocy (3:30 do 6:00) i 13:00-15:00 (tu od 13:00 grzeje też wodę więc na C.O. przypada pewnie lekko ponad godzinę). Pisząc tego posta w salonie mam 21,3*C a na piętrze od 21,4 do 21,8 (w zależności od pokoju). Jeśli dobrze pamiętam - dziś tuż przed końcem grzania przed 6:00 rano było 32 na zasilaniu i 27 na powrocie. Ciągle się zastanawiam czy może zmniejszyć krzywą a dać pompie popracować dłużej? Średnio od 08-11-201 pompa zużywa 14kwh na C.O. +CWU na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 17.11.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 T Jeśli dobrze pamiętam - dziś tuż przed końcem grzania przed 6:00 rano było 32 na zasilaniu i 27 na powrocie. Ciągle się zastanawiam czy może zmniejszyć krzywą a dać pompie popracować dłużej? Średnio od 08-11-201 pompa zużywa 14kwh na C.O. +CWU na dzień. Dzięki za informację. U mnie w tym miesiącu wychodzi zużycie prądu około 8,5KW na dzień (tylko II taryfa CO+CWU). W domu 22-22,6 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.11.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dzięki za informację. U mnie w tym miesiącu wychodzi zużycie prądu około 8,5KW na dzień (tylko II taryfa CO+CWU). W domu 22-22,6 stopnia. To mało. U mnie CWU to okolo 3kwh (jedno podgrzanie na dobe- zwykle od okolo 40*C do 47*C). Sądze ze u Ciebie podobnie - Wiec na C.O. u Ciebie zostaje ledwo okolo 5kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.11.2017 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dzięki za informację. U mnie w tym miesiącu wychodzi zużycie prądu około 8,5KW na dzień (tylko II taryfa CO+CWU). W domu 22-22,6 stopnia. Dokładnie tak samo u mnie, średnia za listopad 8,9 kWh. 100% tania. w domu 22,5 - 23,5. Krzywa 32/25. Było 33 ale za ciepło w chałupie się robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 18.11.2017 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 U MNie podobnie, średnia około 10 KW w tym 2,2 KW woda. Grzeje od 23-4.30, woda 04.30-6 i dalej grzanie 13-15. W domu 23 - 23,5 (żona tak lubi) Krzywa 36/27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 18.11.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 (edytowane) Zauważyłem właśnie niepokojącą sytuacje.Pompa chodzi płynnie i cicho, grzeje CO, przełącza się na CWU i dalej grzeje spokojnie. Dochodząc do ok 52-53 na wyjściu zaczyna delikatnie bulgotać (słuchowo jest to nad filtrem wejsciowy - tam jest pompka obiegowa? to kawitacja?). Dogrzewa CWU do 47 stopni (ma wtedy ok 54-55 na wyjściu) i bulgot jest całkiem głośny. Gdy kończy grzanie CWU przełącza się na CO i dalej cały czas bulgota. Z czasem coraz ciszej i ciszej, az znów pracuje cicho - czasu nie mierzyłem. Gdy wyłączę pompę po zagrzaniu CWU (głośno bulgota) i włączę nawet po 2-3 sekundach to od razu pracuje cicho. Dzieje się tak tylko po grzaniu CWU i to w pow. 52 stopni na wyjściu. Wysoka temperatura i ciśnienie wytrąca powietrze z wody i zapowietrza pompę obiegową? Nie odpowietrza się automatycznie? Deko mnie to zmartwiło, kawitacja załatwi każdą pompkę.Co robić? Układ nie jest dobrze odpowietrzony? Pompa w trybie HEAT+TANK więc zaczyna zawsze od tanka a potem morduje się z CO.Powietrze pojawia sie tylko przy temp powyżej 52 stopni. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.11.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ciągle się zastanawiam czy może zmniejszyć krzywą a dać pompie popracować dłużej? Średnio od 08-11-201 pompa zużywa 14 kWh na C.O. + C.W.U na dzień. Wg. mnie myślenie Twoje idzie w dobrym kierunku. Współczynnik COP zależy od trzech parametrów; - temperatury zewnętrznej, - temperatura zasilania, - obciążenie pompy. Poczytaj ; http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 19.11.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Bulgotanie też miał bobrow. Zrugany, że inni się nie skarżą na ten problem. teraz ja się skarżę Bobrow jak to rozwiązałeś? Studiuje forum bo cos kojarzę że zgłaszaliśmy już taki problem. Zapowietrzenie wymiennika w zbiorniku CWU? Jak go odpowietrzać? Narazie zwiększyłem prędkość pompy obiegowej. Odczyt z rotametrów był v=3 1400l/h teraz jest v=4 1600 l/h. oczywiście to z rotametrów.. Chodzi podłogówka, wymuszę grzanie CWU i zobaczę czy znów uruchomiło się bulgotanie. A na marginesie, która prędkość i przepływ lepszy? Dodam, że wcześniej delta wychodziła 3. Zobaczymy teraz. Edytowane 19 Listopada 2017 przez Szklara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts