map78 12.06.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Uruchomiłem wczoraj pompę w tryb chłodzenia i temperatura wody na 7 stopni. po ok godzinie pracy błąd H99 i pompa już nie chłodzi. Miał ktoś taką sytuacje ?? Dzwoniłem już do instalatora i czekam na odpowiedź. Ale z forum może dowiem się więcej prawdy Zadziałało zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe wymiennika wewnętrznego. Zresetuj błąd i powinno dalej działać. Dlaczego zadziałało? - nie wiem, bo ja u siebie schodziłem nawet do 5st i było OK, ale każda instalacja jest inna. No i z doświadczenia podpowiem, że nie ma sensu tak nisko schodzić z temperaturą, jak chłodzisz podłogówką to minimum 15st, a jak masz klimakonwektory to 10st będzie optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 12.06.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Zadziałało zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe wymiennika wewnętrznego. Zresetuj błąd i powinno dalej działać. Dlaczego zadziałało? - nie wiem, bo ja u siebie schodziłem nawet do 5st i było OK, ale każda instalacja jest inna. No i z doświadczenia podpowiem, że nie ma sensu tak nisko schodzić z temperaturą, jak chłodzisz podłogówką to minimum 15st, a jak masz klimakonwektory to 10st będzie optymalne. Ja chce puścić zasilanie 10 st C tylko na piętro na rurki od ogrzewania ściennego. Rozdzielacz parteru i podłogówki (łazienka, korytarz) pietra zakręcę. Pytanie 1: czy macie jakoś specjalnie zaizolowane te rozdzielacze, czy coś się wkrapla na nich? Widziałem, że niektórzy mają zaizolowane taką gumą - co chyba na gorąco się kładzie i chyba tania nie jest - właśnie pod kątem chłodzenia. Tylko czy jest sens coś takiego robić jak w ścienne puszczę min. 10 st C zasilania? Pytanie 2: jak pogodzić (czy się da ekonomicznie i fizyczne działanie) chłodzenia z 2gą taryfą w energetyce? Z tego co się domyślam chłodzenie takie działa jak puszczę w automacie PC a nie w zabawy ręczne i puszczanie w wybrane dni na kilka h. Domyślam się, że musi to działać długo aby był efekt. Można to jakoś rozsądnie pogodzić z 2 taryfą - czy też nie bawić się w oszczędności i puścić w automacie? Ile z praktyki chłodzenie takie musi działać godzin na dobę aby przynieść efekt (+/- 2h) w te najgorętsze 2-4-5 tygodni w roku w zależności od lata. Pytanie 3. Nawet jak puszczę chłodzenie w automacie to raczej wolał bym w dzień chłodzić i tak do nocy np: do godziny 24 czy 1-2. Bo generalnie potem już nie trzeba chłodzić przed porankiem. Czy mogę to zgrać to termostatem? Przyznam, że te Panasoniki przyjaznego panelu sterowania nie mają i wolę w domu ustawić na termostacie kiedy ma chłodzić (okienka) plus na PC temperaturę od jakiej ma chłodzić (bo jeśli dobrze z instrukcji pamiętam - to PC bierze dane do chodzenia (wł/wył) od zadanej temperatury zewnętrznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 12.06.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 ad1 - zapomnij o temp. niższych niż 16-18 stopni jeśli chcesz chłodzić płaszczyznowo. A jeśli chcesz dać niższe temp. to rozdzielacz musi być w całości zaizolowany, np. tak jak jak tutaj. ad2 Nikt Ci nie powie bo to zależy od zysków cieplnych (nasłonecznienie) i bezwładu budynku, kiedy pojawia się pik temperaturowy (zazwyczaj ok. g 16-20). Sprawdź w praktyce ad2 wszystko możesz sprzęgnąć z termostatem, ale i tak warunkiem priorytetowym jest wykluczenie pojawienia punktu rosy. Wygodna jest wtedy funkcja chłodzenia pogodowego; sprawdź czy oprócz krzywej grzania masz u siebie też krzywą chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo80 12.06.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Ja chłodzę klimakonwektorami i nawet temp 10 stopni robi to samo. Zresetowanie błędu narazie nie pomogło. Poczekam co powie instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 12.06.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam.Jestem nowy na forum, zaczynamy z zona budowe domku 150m użytk., podpiwniczony,parter z użytkowym poddaszem,dach dwuspadowy, sciany 25 ceramika +15 styro., w miejscu gdzie lubi mocno zawiać, miejscowość Cieszyn(okolice bielska białej, ustroń, wisła),w domu chce by był kominek...Zastanawiam się czym ogrzewać dom, dostałem oferte na pompe panasonica tcap:pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREAserii SXC T-CAP 9kW (zestaw KIT-WXC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5i hydrobox WH-SXC09F3E5),- zasobnik c.w.u. dedykowany do pompy ciepła GALMET 300l MAXI Typ SGW(S)- przewodowy termostat pokojowy z ekranem LCD PANASONIC PAW-A2W-RTWIRED lubsterownik pokojowy EUROSTER 2026 (opcja sterowniki bezprzewodowe)- grzałka tacy odciekowej do jednostki zewnętrznej- zawór 3-drogowy V4440 1" HONEYWELL- zawór 2-drogowy V4043H 1" HONEYWELL- rozdzielacz c.o. WOMIX C 70 2F z izolacją- grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-4- grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-6 Kwota ogólna za kotłownie 29/30 tyś zł. Ciągle myślę czy wchodzić w pompę ciepła pw... Jestem laikiem nie znam się w ogóle na budowlance, liczę na jakieś rady czy opinie, śledzę forum od prawie roku i temu zainteresowałem się tematem pomp ciepła. Zastanawiałem się wcześniej nad ogrzewaniem gazowym(gaz w granicy działki) wiec miło mi będzie jak ktoś podrzuci czemu właśnie pompa ciepła...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.06.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Skoro śledzisz forum od roku to chyba wiesz jaką odpowiedz uzyskasz. 1. Zrób OZC i pogadamy poźniej.PS. 15cm styropianu to za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.06.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Jestem nowy na forum, zaczynamy z zona budowe domku 150m użytk., podpiwniczony,parter z użytkowym poddaszem,dach dwuspadowy, sciany 25 ceramika +15 styro., w miejscu gdzie lubi mocno zawiać, miejscowość Cieszyn(okolice bielska białej, ustroń, wisła),w domu chce by był kominek...Zastanawiam się czym ogrzewać dom, dostałem oferte na pompe panasonica tcap: Tak jak już kolega napisał - takie dywagacje zaczyna się od policzenia OZC, potem dobieramy odpowiednią jednostkę. A tak na pierwszy rzut oka instalacja bardzo przekombinowana - jakieś zawory, grupy mieszające??? Zazwyczaj to niepotrzebne, ale to też zależy od instalacji, czy 100% podłogówki, czy jakies mieszańce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.06.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Ja chce puścić zasilanie 10 st C tylko na piętro na rurki od ogrzewania ściennego. Rozdzielacz parteru i podłogówki (łazienka, korytarz) pietra zakręcę. Pytanie 1: czy macie jakoś specjalnie zaizolowane te rozdzielacze, czy coś się wkrapla na nich? Przy 10st raczej Ci się ściany spocą, poza tym musisz uważać na odpowiednia ilość wody w układzie. Ja u siebie mam możliwość różnicowania temp dla obiegów grzewczych klimakonwektorów i podłogówki (zawór mieszający 3D) i zazwyczaj na podłogę puszczam 15-18st, a na kk 10-12st. Pytanie 2: jak pogodzić (czy się da ekonomicznie i fizyczne działanie) chłodzenia z 2gą taryfą w energetyce? U mnie się da bo kk jest w stanie "zbić" 5st w godzinę, wiec włączam go sobie od 22 do 23 i idę spać w przyjemnym chłodzie. Na dole gdzie mam 100% podłogówki nie nagrzewa się zbytnio (max 24st było) natomiast na poddaszu to i do 28st dochodziło, ale się tym nie przejmuję, bo za dnia nikt tam nie przebywa a na noc sobie schładzam. Pytanie 3. Nawet jak puszczę chłodzenie w automacie to raczej wolał bym w dzień chłodzić i tak do nocy np: do godziny 24 czy 1-2. Bo generalnie potem już nie trzeba chłodzić przed porankiem. Czy mogę to zgrać to termostatem? Panas nie posiada krzywej chłodzenia, można nastawić tylko temp wody lodowej i temp załączenia chłodzenia, także termostat jak najbardziej:yes: Ja używam Eurostera 2026RxTx i świetnie się sprawdza. Musisz tylko uważać przy zakupie, bo nie każdy termostat obsługuje chłodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.06.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Przy 10st raczej Ci się ściany spocą, poza tym musisz uważać na odpowiednia ilość wody w układzie. Ja u siebie mam możliwość różnicowania temp dla obiegów grzewczych klimakonwektorów i podłogówki (zawór mieszający 3D) i zazwyczaj na podłogę puszczam 15-18st, a na kk 10-12st. U mnie się da bo kk jest w stanie "zbić" 5st w godzinę, wiec włączam go sobie od 22 do 23 i idę spać w przyjemnym chłodzie. Na dole gdzie mam 100% podłogówki nie nagrzewa się zbytnio (max 24st było) natomiast na poddaszu to i do 28st dochodziło, ale się tym nie przejmuję, bo za dnia nikt tam nie przebywa a na noc sobie schładzam. Panas nie posiada krzywej chłodzenia, można nastawić tylko temp wody lodowej i temp załączenia chłodzenia, także termostat jak najbardziej:yes: Ja używam Eurostera 2026RxTx i świetnie się sprawdza. Musisz tylko uważać przy zakupie, bo nie każdy termostat obsługuje chłodzenie. cześć map78, zastanawiam się nad kk w sypialniach nad piętrem ,mam rozdzielacze na każdej kondygnacji i w podłodze alupex do grzejników (wyjścia ze ściany). Izolację mam "standardową " wg zwyczajów mojej ekipy budowlanej tj czerwona otulina na oko ok 6-8 mm gruba. Jak sądzisz-czy to wystarczy do kk-ów ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 12.06.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Panowie kalkuluje i klakuluje i wychodzi mi ten t-cap za drogo w stosunku do podstawowej 9kW jednofazowej.Policzłem moje zapotrzebowanie x 0,40gr kWh i wychodzi ok 2100 z c.wu na rok.To i tak myślę dobry wynik.Mieszkam 30km od Szczecina w zachodniopomorskim tam zimy są bardzo łagodne temp poniżej -5 są raczej rzadkie.Proszę powiedzcie czy mogę jakoś policzyc przewidziec czy faktycznie ta jednofazówka mnie nie zrujnuje finansowo gdyby to jednak przyszła do nas zima stulecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.06.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Jestem nowy na forum, zaczynamy z zona budowe domku 150m użytk., podpiwniczony,parter z użytkowym poddaszem,dach dwuspadowy, sciany 25 ceramika +15 styro., w miejscu gdzie lubi mocno zawiać, miejscowość Cieszyn(okolice bielska białej, ustroń, wisła),w domu chce by był kominek...Zastanawiam się czym ogrzewać dom, dostałem oferte na pompe panasonica tcap: pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREA serii SXC T-CAP 9kW (zestaw KIT-WXC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 i hydrobox WH-SXC09F3E5), - zasobnik c.w.u. dedykowany do pompy ciepła GALMET 300l MAXI Typ SGW(S) - przewodowy termostat pokojowy z ekranem LCD PANASONIC PAW-A2W-RTWIRED lub sterownik pokojowy EUROSTER 2026 (opcja sterowniki bezprzewodowe) - grzałka tacy odciekowej do jednostki zewnętrznej - zawór 3-drogowy V4440 1" HONEYWELL - zawór 2-drogowy V4043H 1" HONEYWELL - rozdzielacz c.o. WOMIX C 70 2F z izolacją - grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-4 - grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-6 Kwota ogólna za kotłownie 29/30 tyś zł. Ciągle myślę czy wchodzić w pompę ciepła pw... Jestem laikiem nie znam się w ogóle na budowlance, liczę na jakieś rady czy opinie, śledzę forum od prawie roku i temu zainteresowałem się tematem pomp ciepła. Zastanawiałem się wcześniej nad ogrzewaniem gazowym(gaz w granicy działki) wiec miło mi będzie jak ktoś podrzuci czemu właśnie pompa ciepła...? witaj ja na Twoim miejscu porównałbym tylko koszty różnicowe pomiędzy PC a gazem (zasobnik cwu ,podłogówka/grzejniki , itp-to są tematy wspólne). Wg mojej oceny koszty instalacji wg tego kryterium będą większe dla PC (oczywiście jeśli piec gazowy nie będzie jakiś super-wyczynowy , sprzęt należy porównywać w podobnych klasach -np Daikin w niektórych parametrach i w funkcjach jest lepszy od Panasa, ale wyraźnie droższy). Osobiście ,gdybym miał gaz sieciowy to raczej nie wchodził bym w PC P/W .oczywiście jest jeszcze ryzyko zmiany cen nośników energii -tu akurat ryzyko moim zdaniem jest podobne (albo Putin na gazie , albo EU na prądzie) .Zysków z fotowoltaiki bym nie brał pod uwagę , bo uważam ,że najlepszym sposobem korzystania z tego jest odsprzedaż do energetyki (ale od przyszłego roku , po wejściu w życie ustawy o OZE) -zatem zyskujesz tyle samo przy gazie jak i PC. Z tego co czytałem w różnych opracowaniach wynika, że będziesz trochę mniej płacił za prąd - ale więcej inwestujesz w instalację . Należy jeszcze wziąć pod uwagę zwrot z inwestycji i ryzyko awarii. W moim przypadku (po błędnej decyzji ws pieca zasypowego na węgiel-trochę fora mi w tym pomogły, niestety...) , nie mając gazu sieciowego miałem do wyboru : -piec na ekogroszek +PC tylko do CWU (w sumie nie wiele mniej bym zapłacił niż za samą PC CO/CWU i nadal miałbym kopcenie) -piec na pellets (problem z dobrym paliwem, piec też musiałby być markowy, dużo miejsca na woki z pelletsem, ogólnie zabawa i koszty) -gaz z butli+olej nie wchodziły w ogóle w rachubę Wybór miałem prostszy od Ciebie ,musiałem "tylko " wybrać pewny sprzęt i dopilnować instalacji pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.06.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Jestem nowy na forum, zaczynamy z zona budowe domku 150m użytk., podpiwniczony,parter z użytkowym poddaszem,dach dwuspadowy, sciany 25 ceramika +15 styro., w miejscu gdzie lubi mocno zawiać, miejscowość Cieszyn(okolice bielska białej, ustroń, wisła),w domu chce by był kominek...Zastanawiam się czym ogrzewać dom, dostałem oferte na pompe panasonica tcap: pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREA serii SXC T-CAP 9kW (zestaw KIT-WXC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5 i hydrobox WH-SXC09F3E5), - zasobnik c.w.u. dedykowany do pompy ciepła GALMET 300l MAXI Typ SGW(S) - przewodowy termostat pokojowy z ekranem LCD PANASONIC PAW-A2W-RTWIRED lub sterownik pokojowy EUROSTER 2026 (opcja sterowniki bezprzewodowe) - grzałka tacy odciekowej do jednostki zewnętrznej - zawór 3-drogowy V4440 1" HONEYWELL - zawór 2-drogowy V4043H 1" HONEYWELL - rozdzielacz c.o. WOMIX C 70 2F z izolacją - grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-4 - grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-6 Kwota ogólna za kotłownie 29/30 tyś zł. Ciągle myślę czy wchodzić w pompę ciepła pw... Jestem laikiem nie znam się w ogóle na budowlance, liczę na jakieś rady czy opinie, śledzę forum od prawie roku i temu zainteresowałem się tematem pomp ciepła. Zastanawiałem się wcześniej nad ogrzewaniem gazowym(gaz w granicy działki) wiec miło mi będzie jak ktoś podrzuci czemu właśnie pompa ciepła...? jeszcze jedno -jeśli chcesz chłodzić chałupę , to chyba już tylko PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.06.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 cześć map78, zastanawiam się nad kk w sypialniach nad piętrem ,mam rozdzielacze na każdej kondygnacji i w podłodze alupex do grzejników (wyjścia ze ściany). Izolację mam "standardową " wg zwyczajów mojej ekipy budowlanej tj czerwona otulina na oko ok 6-8 mm gruba. Jak sądzisz-czy to wystarczy do kk-ów ? pzdr Standardowa izolacja wystarczy. KK nie chodzą cały czas, więc ta woda lodowa będzie płynąć okazjonalnie, a co za tym idzie nie powinno się pocić. U mnie też jest standard i wszystko wygląda OK, a chłodziłem już całe zeszłe lato i teraz od trzech dni też chłodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 14.06.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 jeszcze jedno -jeśli chcesz chłodzić chałupę , to chyba już tylko PC Kurczę ciagle sie zastanawiam czy pompa czy gaz...i nie moge wyjsć z tej sytuacji... Zapotrzebowanie 63w/m2 mi wyszło... Sąsiad ma domek cały podpiwniczony ponad 200m użytkowej, rachunki za ogrzewanie na poziomie 2000/2500...pytanie ile zaoszczędze na eksploatacji pompy? Moze tysiąc, a koszty w razie awarii beda duzo większe. Oczekiwałem właśnie takiej odpowiedzi czy warto sie w to bawić... Tymbardziej, ze mieszkam na terenie blisko Beskidów, potrafi przymrozic oraz mocno zawiać i boje sie, pompa moze nie dać rady. Kilku znajomych, którzy budują sie obok mnie wybrało gaz, gdyż tez sie obawiali, ze pompa nie wyrobi. Dzieki z góry za podobne podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.06.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Pytanie do instalatorów lub użytkowników panasoniców 9kW modele 2014/2015 pracujących w podobnych warunkach - czy wbudowana pompa obiegowa da radę obsłużyć ok 1600-1700mb pex16 w obiegach po ok 75-80mb podzielonych na 3 rozdzielacze, najwyższy rozdzielacz ok 6m powyżej pompki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 14.06.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Wysokość rozdzielaczy nie ma żadnego znaczenia. "Wysokość podnoszenia" pomp pbiegowych to jest wyznacznik ciśnienia i nie można tego obrazowo brać (w układzie zamkniętym).Najważniejsze są średnice rur dobiegowych rozdzielaczy, długości pętli jak piszesz są do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.06.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Dobiegi do rozdzielaczy będą pewnie typowo jak uzna instalator - jakie powinny być (gdyby się okazało, że instalator to ja) ?Będzie banglać z ori pompką obiegową z tych panasów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.06.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Pytanie do instalatorów lub użytkowników panasoniców 9kW modele 2014/2015 pracujących w podobnych warunkach - czy wbudowana pompa obiegowa da radę obsłużyć ok 1600-1700mb pex16 w obiegach po ok 75-80mb podzielonych na 3 rozdzielacze, najwyższy rozdzielacz ok 6m powyżej pompki ? moja PC z 2014 pcha na ok 1100mb. Też 3 rozdzielacze. Dobiegi do rozdzielaczy cieniutki bo tradycyjna rurka szykowana pod ekogroszek lub gaz ziemny. W tym połowa z owych 1100mb to rurki 14-stki w ścianie. Pcha to na 2 lub 3 biegu z 7. Także chyba zapasu biegów i dla Ciebie starczy. A jak możesz to zrób dobieg o większej średnicy i na pewno da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miireek 15.06.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam.Jakie ciepłomierze używacie/polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 15.06.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 A jak możesz to zrób dobieg o większej średnicy i na pewno da radę. Chyba mogę, a jaka to jest ta większa średnica dla rozdzielacza na 10 obiegów pex 16 (ten największy), jaki to jeszcze nie wiem, do 3 tygodni muszę coś kupić, skłaniam się ku jakiemuś kan-thermowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts