Marcin34_Śl 18.12.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 agb - racja, chodziło Mi o pokazanie, że przy 2 ST, TCAP (wg katalogu) pobiera więcej o 20% prądu a przy -15ST więcej o 40% pod względem SDC 1 fazowej. To bardzo dużoJeśli Nasz dom ma zapotrzebowanie, które moze zostać pokryte przez SDC to T-CAP prezentuje się kosztowo dużo Mniej korzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojnoś84 18.12.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 AGB - pisałem o jednej fazie. Wojnoś - nie wiem jaka jest różnica w cenie. Widzę, że już masz pompę to skad te pytanie? Masz duży dom + piwnica, średnio ocieplony, nie wiem czy masz reku - więc może T-CAP były lepszy i pewniejszy, nie wiem. T-CAP ma stałą moc od -15 ST. tj 9 KW. Pytanie ile Twój dom ma zapotrzebowanie przy -15 ST. Ja mam dom, który przy -15ST. potzrebuje około 4 KW a moja pompa SDC 7KW H - ma 4,6 KW. Przy 2 St.C mój dom potrzebuje około 2,5 KW a pompa ma moc 6,55 KW. Przeczytaj trochę stron na tym wątku, bo było to już 100 razy wałkowane. Jeśli chcesz grząć w taniej taryfie i masz odpowiednie możliwości (gruba wylewka) to można brać większą, silniejszą pompę tj. T-CAPa i grzac w taniej taryfie. Ja mam anhydryt i jestem zwolennikiem, że trzeba wybrać pompą, która najlepiej będzie się sprawdzać w większości okresu grzewczego Andrzej pisął tutaj kilka razy, że T-CAP ma minimalną moc 3,4 KW.. no właśnie nie mam wyliczonego zapotrzebowania, powiedzcie jak to zrobić lub kto może może mi to zrobić, ? Na pompe cieopła zdecydowałem sie w ostatniej chwili bo załatwiłem sobie dofinansowanie z BOŚ-u a moje pytanie o różnice tych pomp uzasadniam tym że miałem mieć t-capa a jednak zamontowali mi SDC nic mi nie mówiąc że jest inna, muszę się rozliczyć za tą pompę a nie chcve dać się oszukać. poszperałem w katalogach i pokazałem im że to nie t-cap. wiem że już za późno ale chciał bym znać swoje zapotrzebownie budynku na energię, czy kotąś może mi w tym pomóc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.12.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 no właśnie nie mam wyliczonego zapotrzebowania, powiedzcie jak to zrobić lub kto może może mi to zrobić, ? Na pompe cieopła zdecydowałem sie w ostatniej chwili bo załatwiłem sobie dofinansowanie z BOŚ-u a moje pytanie o różnice tych pomp uzasadniam tym że miałem mieć t-capa a jednak zamontowali mi SDC nic mi nie mówiąc że jest inna, muszę się rozliczyć za tą pompę a nie chcve dać się oszukać. poszperałem w katalogach i pokazałem im że to nie t-cap. wiem że już za późno ale chciał bym znać swoje zapotrzebownie budynku na energię, czy kotąś może mi w tym pomóc ? No niezbyt fajnie to wymyśliłeś. Na początku pompa niewiadomo jaka a teraz liczysz zapotrzebowanie a instalator nie wie co zamontował. Coś mi tu nie gra bo wszystko na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Różnica w cenie to kilka tysięcy. Różnicę w mocy i COP znajdziesz na stronie panasonica. Nie ma sensu żeby ktoś tu przeklejał ogólnodostępne tabelki. agb - racja, chodziło Mi o pokazanie, że przy 2 ST, TCAP (wg katalogu) pobiera więcej o 20% prądu a przy -15ST więcej o 40% pod względem SDC 1 fazowej. To bardzo dużo Jeśli Nasz dom ma zapotrzebowanie, które moze zostać pokryte przez SDC to T-CAP prezentuje się kosztowo dużo Mniej korzystnie Tak, ale kocioł gazowy 24kW też spali więcej gazu niż taki 12kW Nas nie interesuje ile pobiera prądu tak po prostu, tylko ile go pobiera, aby dostarczyć wymaganą ilość energii. Choć oczywiście masz rację, że przy domu o małym zapotrzebowaniu T-CAP nie będzie ekonomicznym rozwiązaniem. Ale prądu więcej nie bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.12.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Żeby PC wystartowała bez grzałki to temperatury czynnika muszą być ; > 25 C na zasilaniu ; > 20 C na powrocie , Korzystną temperaturą dla dobrego odszraniania i defrostu pompy, czyli dla temperatur zewnętrznych od +3 C do - 3 C , to temperatura powrotu w pompie Panasonic > 27 C. Im wyższa temperatura powrotu, tym korzystniej dla procesu defrostu, czyli mniej startów i mniej włączeń grzałki . To jak to się dzieje że u mnie od roku jeszcze nie włączyła się grzałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 18.12.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 W nie wszystkich pompach grzałka się załącza, u Mnie z SDC 7 KW H - tak jak pisze Andrzej - defrost wspomaga grzałka, w T-Capie podobno nie - wszystko ciągnie sprężarka. Wydaje mi się, że kosztowo wyjdzie podobnie ale mój instalator mówi, że to lepiej dla sprężarki jest defrost wspomaga grzałka, ale nie wiem jak jest - nie mam takiej wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.12.2017 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 W nie wszystkich pompach grzałka się załącza, u Mnie z SDC 7 KW H - tak jak pisze Andrzej - defrost wspomaga grzałka, w T-Capie podobno nie - wszystko ciągnie sprężarka. Wszystko jest wyjaśnione w II temacie w mojej stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojnoś84 18.12.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 No niezbyt fajnie to wymyśliłeś. Na początku pompa niewiadomo jaka a teraz liczysz zapotrzebowanie a instalator nie wie co zamontował. Coś mi tu nie gra bo wszystko na odwrót. może instalator nie chciał bym się zczaił ? rozmowy z instalatorem prowadziiłem już na etapie budowy, ponieważ robił mi całą instalacje wod-kan i dlatego zdecydowałem się na 100 % podłogówki myśląc na przód że może będe miał PC. Z instalatorem ciąglę rozmawiałem o tym by był T-CAP dlatego zdziwiłem się jak nie znalazłem numery seryjnego pompy w katalogu. Zobaczę jak to się zakończy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.12.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 To jak to się dzieje że u mnie od roku jeszcze nie włączyła się grzałka? Witam Bo zapewne nigdy nie uruchamiałeś PC z temperaturą powrotu niższą od 20*. Por. temp. wylewki. Masz w swojej pompie zamiast wsparcia grzałką wspomaganie poprzez dotrysk par. W moim T-Capie z 2012 r był układ klasyczny - wsparcie grzałką zimnych startów i defrostów. Różnice analizowaliśmy tu na forum jakiś czas temu i wyszło, że energetycznie wychodzi na to samo, a być może z lekką przewagi wsparcia grzałką. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.12.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Witam Bo zapewne nigdy nie uruchamiałeś PC z temperaturą powrotu niższą od 20*. Por. temp. wylewki. Masz w swojej pompie zamiast wsparcia grzałką wspomaganie poprzez dotrysk par. W moim T-Capie z 2012 r był układ klasyczny - wsparcie grzałką zimnych startów i defrostów. Różnice analizowaliśmy tu na forum jakiś czas temu i wyszło, że energetycznie wychodzi na to samo, a być może z lekką przewagi wsparcia grzałką. Pozdrawiam Pratchawiec Wiem o tym dlatego zareagowałem na słowa Andrzeja -"Żeby PC wystartowała bez grzałki to temperatury czynnika muszą być ; > 25 C na zasilaniu ; > 20 C na powrocie ," Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 18.12.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 U mnie t-cap startował bez grzałki od 4 stopni. Odkręcałem powoli pętle i sobie bez problemu poradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 18.12.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Ja mam dom, który przy -15 ST. potrzebuje około 4 kW a moja pompa SDC 7 kW - ma 4,6 kW. Przy 2 St.C mój dom potrzebuje około 2,5 kW a pompa ma moc 6,55 kW. Zależność mocy cieplnej budynku o OZC 4,5 kW od temp. zewnętrznej ,mocy max pompy ciepła PC-PW 7 kW Przy temperaturze zewnętrznej -5C moc minimalna uzyskana , zrównuje się z mocą zapotrzebowania przez budynek o OZC 4,5 kW Powyżej > - 5 C minimalna moc uzyskana przez PC, będzie większa niż moc cieplna budynku. Moc minimalną uzyskaną , obliczyłem w takim samym stopniu proporcjonalności jak ; - dla 9 kW/TCap Edytowane 18 Grudnia 2017 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 19.12.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Witam, Mam taką sytuację, że delta w pompie wynosi jedynie 2 stopnie C - obecnie daje 30 na zasilaniu , 28 na powrocie. Pompa grzeje, w domu jest ciepło ale czy nie może być lepiej ?. Pompka obiegowa działa na 3 biegu, rotametry pokazują 2 l/m.Krzywa -15/35 - 25/15 , Co tu może być nie tak, że taka mała delta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 19.12.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Grzejesz tylko krzywą? Czy dodatkowo masz jakiś sterownik pokojowy? U mnie pompka na 5 z 7biegów. Delta zawsze nigdy nie była inna niż z przedziału 4-6.Ja grzeje w drugiej taryfie wiec zawsze pompa ma co nadganiać. U Ciebie chyba lecisz w G11, ale mimo wszystko zadal bym jej ramy czasowe pracy. Moim zdaniem będzie mniej startów sprężarki i pompa bedzie pracować na lepszych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idaredy2017 19.12.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 dT można chyba zmienić w ustawieniach instalatora. U mnie jest na 5*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 19.12.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2017 Grzejesz tylko krzywą? Czy dodatkowo masz jakiś sterownik pokojowy? U mnie pompka na 5 z 7biegów. Delta zawsze nigdy nie była inna niż z przedziału 4-6. Ja grzeje w drugiej taryfie wiec zawsze pompa ma co nadganiać. U Ciebie chyba lecisz w G11, ale mimo wszystko zadal bym jej ramy czasowe pracy. Moim zdaniem będzie mniej startów sprężarki i pompa bedzie pracować na lepszych parametrach. Tak, mam prosty sterownik pokojowy salusa. Zadany program od 6 do 23 na 22 stopnie, od 23 do 6 na 21 stopni. Histereza sterownika na 0,5 C Taryfa faktycznie G11 ale rozważam wejście w G12W Sprawdzę zmianę biegu pompki na 5 bieg , ale czy jest sens skoro na rotametrach przepływy są po 2 l/m a w sumie mam wymagany przepływ dla pompy 1500 l/h idaredy2017 -> Mam model w wersji F więc nie ma możliwości modyfikacji delty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.12.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Kilka dni temu zauważyłem nierównomierne oszronienie parownika. [ATTACH=CONFIG]403210[/ATTACH] Nie przejąłem się tym specjalnie bowiem T-Cap pracował normalnie, a problem dalej nie wystąpił z uwagi na niską wilgotność powietrza. Nie czekając jednak na poważniejsze objawy zgłosiłem problem serwisantowi. W dniu dzisiejszym ustalono miejsce wycieku ( przyłącze do jednostki wewnętrznej po stronie gazowej),Zważono czynnik, ustalając ubytek 0,8 kg. Nieszczelność spowodowana była pęknięciem nakrętki mosiężnej, którą ostatecznie po twardym lutowaniu rurki (trudności z dostępem) trwale usunięto Uzupełniono czynnik do wymaganych 3,1 kg. Ponownie sprawdzono szczelność i wpisano do rejestru. Teraz zastanawiam się ile to będzie kosztować. Edit 535 zł brutto Pozdrawiam Pratchawiec Cześć Pratchawiec , miałem ostatnio awaryjne wyłączenie na bezpiecznikach T-capa w firmie -po konsultacji z instalatorami (dzięki CNC ) wymieniłem zabezpieczenie z B16A na B20A (zobaczymy przy kolejnych mrozach , wczoraj nad ranem było u mnie -14st ...) Przy okazji przyjrzałem się jednostce zewnętrznej i ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem taki obrazek : Wygląda podobnie do Twojej "zebry". U mnie defrost działa prawidłowo i po defroście wymiennik tak wygląda : Pytanie mam takie : czy u Ciebie "zebra" była ciągle ,nawet po defroście ? Pytanie do Fachmanów : instalacja chłodnicza tego 9kW T-capa ma ok 13.5 m-czy to może mieć wpływ na powstawanie "zebry" ? Zauważyłem jeszcze ,że trochę za daleko mam jednostkę zewnętrzną od ściany i kiedy topi się śnieg , to z dachu ścieka woda na róg wymiennika-spróbuję przykleić na klej montażowy blaszany "daszek" (u dekarzy wygną blaszkę z okapnikami za parę groszy). Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje pzdr Edytowane 20 Grudnia 2017 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 20.12.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A ja mam pytanie do użytkowników pompy z serii H. Po każdym defroście wyłącza mi się sprężarka na około 30-60 sekund i startuje ponownie? Też jest tak w innych pompach? W sumie mi to nie przeszkadza, ale jak mam licznik startów sprężarki to robi mi się 10 startów dziennie a pompa wcale nie taktuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.12.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 A ja mam pytanie do użytkowników pompy z serii H. Po każdym defroście wyłącza mi się sprężarka na około 30-60 sekund i startuje ponownie? Też jest tak w innych pompach? W sumie mi to nie przeszkadza, ale jak mam licznik startów sprężarki to robi mi się 10 startów dziennie a pompa wcale nie taktuje. U mnie w F jest czasem też tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 20.12.2017 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Zmiana biegu pompki z 3 na 5 nie zmieniła delty , nadal wynosi ona 2 czy dobrze rozumiem, że im wyższa delta tym więcej mocy cieplnej jest przenoszonej do wylewki , a przy niższej delcie ta moc wytworzona przez pompę chodzi o ciepłej wodzie w rurkach ale nie jest oddawana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts