Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ale jak masz nagrzaną wylewkę to nie ma co odbierać ciepła- max przepływ będzie potrzebny dla uzyskania max mocy.Fizycznie powinieneś widzieć różnicę na wyższym biegu obiegówki w szybkości nagrzewania podłogi

Ja mam dość cienką wylewkę bo tylko 6 cm. Czyli zapewne wylewka szybko się nagrzewa , wszystko odbierze i tyle. Ale i tak widzę, że mam straty w domu

bo pompa jest wyłączona od 6 rano i w 5 godzin od rana temperatura spadła o 0,5 C

Używam do obserwacji/sterowania pracy pompy ciepła H T-CAP 9 kW modułu internetowego CZ-TAW1 podłączonego PO KABLU nie bezprzewodowo. Prawie codziennie na wykresie nie mam danych przeważnie koło północy, tzn. najczęściej w godzinach 23, 0, 1 i 2. Od 1 rano do tej 22 są na wykresie wszystkie dane, tj. zużycie energii i temperatura zewnętrzna.

Ma ktoś taki problem i wie może z czego to wynika?

Ma. Już zgłoszone w Panasonicu. Ale możesz też monitować.

P.S. Problem pojawił się pierwszy raz 16 grudnia a na dobre zagościł od 18. Przy pompie jeszcze nie byłem to nie wiem jak na sterowniku głównym. Podejrzewam że coś grzebią w oprogramowaniu z uwagi na wcześniejsze babole.

Edytowane przez plusfoto

Używam do obserwacji/sterowania pracy pompy ciepła H T-CAP 9 kW modułu internetowego CZ-TAW1 podłączonego PO KABLU nie bezprzewodowo. Prawie codziennie na wykresie nie mam danych przeważnie koło północy, tzn. najczęściej w godzinach 23, 0, 1 i 2. Od 1 rano do tej 22 są na wykresie wszystkie dane, tj. zużycie energii i temperatura zewnętrzna.

Ma ktoś taki problem i wie może z czego to wynika?

Tez to zaobserwowałem. Z tego powodu rośnie różnica w zużyciu prądu pokazywanym przez sterownik pompy i aplikację. Sterownik pompy pokazuje wyzsze zużycie.

Mam tą opcje w menu, ale szczerze mówiąc nie jest to potrzebne. Jednostka zew. i tak pracuje bardzo cicho. No może przy grzaniu wody przy niskich temperaturach jest wyraźniej głośniej. Jak ktoś dysponuje odpowiednim miernikiem to mógłby to zweryfikować. Żeby się nie okazało tak jak w opcji załączenia pełnej mocy (taki tryb : "ręka która pręży muskuły"} . Po włączeniu nie ma żadnej reakcji.

Witam,

Od 2 tygodni jestem użytkownikiem zestawu SQC12H9E8/WHUQ12HE8. Pompa ma za zadanie ogrzać dom 195m2 (ocieplenie min. 20cm grafit, wg cieplowlasciwe potrzebuję 8kW na ogrzanie i 3kW na CWU. Pompa działa z buforem 1000l w teorii aby lepiej wykorzystać prąd G12w. Ogrzewanie mniej typowe - sufitowe (system Dennert). Dom wcześniej był ogrzewany piecem na ekogroszek i nie było przeszkód z zapewnieniem komfortu cieplnego (a ponieważ jesteśmy ciepłolubni to temp. w pokojach ustawiona na 23 st.C). Problemem znanym mi już wcześniej było to, że bufor mimo swojej pojemności, wbrew różnym wyliczeniom, przy braku podgrzewania jest "zjadany" przez 30-60 min. Przy piecu który dawał ciepło non-stop oczywiście nie miało to znaczenia.

Aby wykorzystać taryfę G12w postanowiłem ustawić pompę (praca bez krzywej grzewczej) na grzanie wody do 60 st.C w okienku 13-15 (teoretycznie cieplej na zewnątrz) i 50 st. C w okienku 22-6 a pozostałym czasie temperatura 30 st.C. Niestety o ile przy temperaturach dodatnich na zewnątrz pompa dawała radę jak tylko zaczęły się mrozy (-3 do -5) okazało się, że pompa nie jest w stanie podgrzać bufora powyżej 40 st.C i męczy się co 40 minut z defrostami, z kolei w okresach nastawionych na 30 st. dopuszczała spadki do 26-27 (delta ustawiona na 5 st.C) co powodowało odczuwalny spadek temperatury w pokojach (sufitówka lubi 35-40 dla komfortu).

W związku z tym chyba nie da rady wykorzystywać G12w - w weekendy mam nastawione stałe 45 st.C i pompa pracuje stabilniej - choć w weekendy akurat teraz są dodatnie temperatury - i zastanawiam się nad wykorzystaniem jednak krzywej grzewczej.

- czy dobrze rozumiem, że harmonogram przy krzywej oznacza o ile stopni powyżej/poniżej krzywej ma dogrzać pompa - czyli próbując wykorzystać G12w można ustawić np. +5 st. 13-15 i w nocy i np. -2st. w pozostałej taryfie?

- pytanie dla osób doświadczonych w pracy z buforem - czy nie sensowniej byłoby zatrudnić pompę na stałą pracę z małą deltą temperatury np. 1 st.C?

Witam,

Od 2 tygodni jestem użytkownikiem zestawu SQC12H9E8/WHUQ12HE8. Pompa ma za zadanie ogrzać dom 195m2 (ocieplenie min. 20cm grafit, wg cieplowlasciwe potrzebuję 8kW na ogrzanie i 3kW na CWU. Pompa działa z buforem 1000l w teorii aby lepiej wykorzystać prąd G12w. Ogrzewanie mniej typowe - sufitowe (system Dennert). Dom wcześniej był ogrzewany piecem na ekogroszek i nie było przeszkód z zapewnieniem komfortu cieplnego (a ponieważ jesteśmy ciepłolubni to temp. w pokojach ustawiona na 23 st.C). Problemem znanym mi już wcześniej było to, że bufor mimo swojej pojemności, wbrew różnym wyliczeniom, przy braku podgrzewania jest "zjadany" przez 30-60 min. Przy piecu który dawał ciepło non-stop oczywiście nie miało to znaczenia.

Aby wykorzystać taryfę G12w postanowiłem ustawić pompę (praca bez krzywej grzewczej) na grzanie wody do 60 st.C w okienku 13-15 (teoretycznie cieplej na zewnątrz) i 50 st. C w okienku 22-6 a pozostałym czasie temperatura 30 st.C. Niestety o ile przy temperaturach dodatnich na zewnątrz pompa dawała radę jak tylko zaczęły się mrozy (-3 do -5) okazało się, że pompa nie jest w stanie podgrzać bufora powyżej 40 st.C i męczy się co 40 minut z defrostami, z kolei w okresach nastawionych na 30 st. dopuszczała spadki do 26-27 (delta ustawiona na 5 st.C) co powodowało odczuwalny spadek temperatury w pokojach (sufitówka lubi 35-40 dla komfortu).

W związku z tym chyba nie da rady wykorzystywać G12w - w weekendy mam nastawione stałe 45 st.C i pompa pracuje stabilniej - choć w weekendy akurat teraz są dodatnie temperatury - i zastanawiam się nad wykorzystaniem jednak krzywej grzewczej.

- czy dobrze rozumiem, że harmonogram przy krzywej oznacza o ile stopni powyżej/poniżej krzywej ma dogrzać pompa - czyli próbując wykorzystać G12w można ustawić np. +5 st. 13-15 i w nocy i np. -2st. w pozostałej taryfie?

- pytanie dla osób doświadczonych w pracy z buforem - czy nie sensowniej byłoby zatrudnić pompę na stałą pracę z małą deltą temperatury np. 1 st.C?

Montaż bufora przy pompie ciepła i ogrzewaniu jakie posiadasz jest kompletnie bez sensu, ale już to zauważyłeś.

Wydatek jaki poniosłeś się nie zwróci, a do tego żeby coś mieć z tego bufora musisz orać pompę na bardzo wysokim parametrze.

Co finalnie daje Ci podgrzanie bufora o jakieś 20st.C więcej niż potrzebuj Twój układ grzewczy, czyli 20st.C x 1000L = 23,2kWh taką pojemność ma Twój bufor.

W Twoim przypadku potrzebujesz około 150kWh przy -2st.C/doba a Twój bufor ma pojemność 23,2kWh więc jak sam widzisz dużo na nim nie zyskasz.

Jeszcze trzeba by do tego doliczyć mniejsze COP przez grzanie do 50 - 60 st.C. To już w ogóle możesz płacić drożej niż bez bufora.

Twój instalator powinien Ci to policzyć i odwieźć Cię od tego pomysłu.....

Grzej krzywą grzewczą, pompka obiegowa w pompie ciepłą na maxa.

Witam,

Od 2 tygodni jestem użytkownikiem zestawu SQC12H9E8/WHUQ12HE8.

Pompa ma za zadanie ogrzać dom 195 m2 (ocieplenie min. 20 cm grafit,

wg cieplo wlasciwe potrzebuję 8 kW na ogrzanie i 3 kW na CWU.

Poczytaj ; http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/ustawienie-krzywej-grzewczej-w-pompie-ciepla/#comment-166880

Co to znaczy bez krzywej grzewczej.

zapewne chodziło mu o to, że grzeje "prostą" czyli po prostu pompa grzeje do uzyskania ustawionej temperatury. W ustawieniach PC jest wybór: krzywa grzewcza albo prosta. To dwa sposoby na ustawienie temperatury wody w pompie.

Co do bufora to też mam taki 1000l i też grzeję PC bufor "prostą" a podłogówka pobiera z bufora. U mnie jednak zanim w planie była pompa ciepła był już kominek z płaszczem wodnym i bufor jest po to by magazynować nadmiar ciepła wytworzony przez kominek - działa "przy okazji".

Witam. Mam problem z pompą seri H.

Potrafi sama przestać grzać,temperatura spada, pobór prądu zero. Wyłączenie oraz wyciagniecie wtyczki z gniazdka pomaga. Żaden błąd w historii nie wyskakuje. Czy może mieć na to wpływ ciśnienie układu? Albo zle podłączenie faz? Cisnienie na pompie mam 0,5 bara.

Ciśnienie zdaje się powinno być wyższe. Zobacz do instrukcji, ale z tego co pamiętam stoi tam o jakimś minimum i raczej 1/2 bara to za mało. U mnie jest min. 0,8 bar a średnio 1 bar i to jest OK. Jest jeszcze ustawienie "maksymalny czas" osobno do grzania i ciepłej wody. Do grzania jest z tego co pamiętam maks. 10h można ustawić. Ale niech wypowiedzą się mądrzejsi.

Witam. Mam problem z pompą seri H.

Potrafi sama przestać grzać,temperatura spada, pobór prądu zero. Wyłączenie oraz wyciagniecie wtyczki z gniazdka pomaga. Żaden błąd w historii nie wyskakuje. Czy może mieć na to wpływ ciśnienie układu? Albo zle podłączenie faz? Cisnienie na pompie mam 0,5 bara.

Okienka czasowe, normalne, ciśnienie może być ważne by nie spadało poniżej 0,5 bara. Ale jak możesz to dobij.

Jeszcze parę uwag co do mojego postu:

Co to znaczy bez krzywej grzewczej.

tak jak napisał

zapewne chodziło mu o to, że grzeje "prostą"
- grzeję prostą.

Skoro bez krzywej grzewczej to gdzie ustawiłeś te 50 i 60 stopni grzania wody?

- chodziło mi o ustawienie w harmonogramie raz do temp. 50 st. a w innym czasie do 60 st.

blog czytałem już wcześniej, generalnie skupia się na programowaniu Althermy. Moje pytanie dotyczyło tego, że w instrukcji Panasonica praktycznie nie znalazłem informacji o dokładnym ustawianiu harmonogramu. W części dla instalatorów jest o krzywej grzewczej i dT w jakiej pracuje pompa. Czyli rozumiem to w ten sposób - jeśli w punkcie -15st.C na zewnątrz ustawię temp. wody 35 st.C to przy tej temperaturze PC podgrzeje wodę do 35 st.C i jeżeli dT jest ustawiona na 5 st.C to póki nie spadnie do 30 st.C PC nie będzie jej dogrzewać.

Natomiast wtedy w harmonogramie moge ustawić +/- 5 st. - ale zmieniam wtedy temepraturę wody (np. przy -15 z 35 na 40) czy dT?

Jest jeszcze ustawienie "maksymalny czas" osobno do grzania i ciepłej wody. Do grzania jest z tego co pamiętam maks. 10h można ustawić. Ale niech wypowiedzą się mądrzejsi.
Akurat to ustawienie nie ma nic do rzeczy. Ono jedynie daje sygnał pompie do sprawdzenia czy aby nie trzeba podgrzać CWU lub CO. Co do ciśnienia to ja bym podbił u mnie na postoju jest 2 a w trakcie pracy 1,8