Gość Arturo72 15.06.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Zastanawiałem się wcześniej nad ogrzewaniem gazowym(gaz w granicy działki) wiec miło mi będzie jak ktoś podrzuci czemu właśnie pompa ciepła...? To Ty sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie,nikt nie jest czarodziejem,żeby wiedzieć jak będziesz budował dom. A żeby samemu sobie odpowiedzieć czy wchodzić w gaz ziemny czy pompę ciepła musisz znać zużycie energii domu na ogrzewanie plus ewentualnie zużycie energii na cwu. Zużycia energii na ogrzewanie domu dowiesz się zlecając komuś audyt energetyczny tzw.OZC. To są podstawowe dane bez których nie podejmiesz całkowicie świadomej decyzji bo nie będziesz wiedział nic o swoim domu. Koszt jednostki energii znasz w przypadku gazu ziemnego i prądu także sprawa jest prosta. Dla przypomnienia: 1kWh dla gazu ziemnego 0,22-0,25złzł 1kWh dla pompy ciepła z COP3 przy II taryfie to ok.0,10zł. I ciekawostka: 1kWh dla prądu przy II taryfie to 0,29zł. Zatem czy warto wogóle rozważać gaz ziemny dla tych paru groszy na nie korzyść prądu ale znacznie większej inwestycji tym bardziej że przyłącze prądu już będzie ? Osobiście ,gdybym miał gaz sieciowy to raczej nie wchodził bym w PC P/W Jakieś konkretne wyliczenia czemu tak ? Ja mam gaz sieciowy przy działce i wybrałem od początku ogrzewanie...prądem,tym "drogim" prądem Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.06.2015 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jakieś konkretne wyliczenia czemu tak ? Ja mam gaz sieciowy przy działce i wybrałem od początku ogrzewanie...prądem,tym "drogim" prądem przestań już w końcu bajki opowiadać, jak ty to od początku wybrałeś ogrzewanie prądem. może i faktycznie chciałeś mieć prąd(bo pisałeś o tym) ale zainstalowałeś PC a nie prąd. I co byś nie napisał albo nie zacytował, to tego nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2015 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 przestań już w końcu bajki opowiadać, jak ty to od początku wybrałeś ogrzewanie prądem. może i faktycznie chciałeś mieć prąd(bo pisałeś o tym) ale zainstalowałeś PC a nie prąd. I co byś nie napisał albo nie zacytował, to tego nie zmieni. Bajki nie bajki, ale pytanie o uzasadnienie wyboru gaz vs pompa poparte obliczeniami takie głupie nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.06.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Bajki nie bajki, ale pytanie o uzasadnienie wyboru gaz vs pompa poparte obliczeniami takie głupie nie jest. Pytanie głupie nie jest, ale głupich ludzi niestety nie brakuje. 99,9% inwestorów posiadających dostęp do gazu ziemnego wybierze gaz i nawet się nie będą zastanawiać nad niczym innym. Potem jak będzie za drogo (a przeważnie jest) to będą dogrzewać kominkiem i twierdzić, że mają komfortowe i bezobsługowe ogrzewanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.06.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jak się tak poczyta to sporo jak nie większość pompiarzy ma kotłownie w salonach, oczywiście wszyscy w większości się zaklinają, że dla relaksu...a jak to jest na prawdę to nie wiadomo, faktem jest, że ten kubik lub i dwa drewna zimą w samo światło nie idzie. Wyliczenia Artura przydatne, brakuje jeszcze porównania gaz / prąd / pc - dla prądu w jednej taryfie, nie każdy może lub chce tylko na nocnej taryfie ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.06.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Wyliczenia Artura przydatne, brakuje jeszcze porównania gaz / prąd / pc - dla prądu w jednej taryfie, nie każdy może lub chce tylko na nocnej taryfie ogrzewać. Grzanie w nocnej taryfie nie można nazwać grzaniem tylko "ladowaniem akumulatora ciepła" czy to poprzez wylewke czy poprzez bufor ciepła. Nie można tego porównywać w żaden sposób do grzania przez grzejniki ścienne dlatego II taryfa nie jest tak upierdliwa jak uważacie. W zeszłym sezonie przy G11 i cenie 0,57zł za kWh i biorąc pod uwagę COP3 cena kWh wyszła mi przy grzania ok.0,18zl czyli również taniej niż by wyszła przy gazie ziemnym. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 16.06.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Wyliczenia wyliczeniami,ale niestety budowa to nie sterylne laboratorium i niestety w 101% nie przypilnujemy wykonawcy...ja np na budownictwie nei znam się, ba nie mam czasu codziennie po pare godzin siedziec i sprawdzac czy robotnicy robia wszystko zgodnie, ja musze zajac sie zarabianiem pieniedzy... Mieszkam teraz u rodzicow w domu, gdzie pali sie weglem w smieciuchu i po prostu bokiem wychodzi mi ten smrod, robota,syf itp itp itp temu chce sie sklonic ku ogrzewaniu pompa ciepla lub gazowym, przy pompie boje sie tylko awarii i czy to zuzycie produ faktycznei bedzie takie niskie jak wiekoszosc osob na forum opisuje, przy gazie odstrasza mnie kolejny haracz do gazowni w postaci oplat przesylowych itp itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.06.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jak się tak poczyta to sporo jak nie większość pompiarzy ma kotłownie w salonach, oczywiście wszyscy w większości się zaklinają, że dla relaksu...a jak to jest na prawdę to nie wiadomo, faktem jest, że ten kubik lub i dwa drewna zimą w samo światło nie idzie. Wyliczenia Artura przydatne, brakuje jeszcze porównania gaz / prąd / pc - dla prądu w jednej taryfie, nie każdy może lub chce tylko na nocnej taryfie ogrzewać. ja tam nigdy sie z tym nie kryje jak na trzech króli przywiozłem 2 taczki drewna to miałem kło;poty żeby to sensownie spalić do wiosny jakbym z 50% grzania robił w dziennej taryfie to i tak raczej bym nie zbankryutował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.06.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Czyli jest Ci wszystko jedno czy będziesz miał durszlak czy poprawnie zbudowany dom ? A nie pomyslales, że twoje ciężko zarobione pieniądze wyrzucisz w błoto lub wyleca przez wszelkie nieszczelności i buble budowlańców ? A zużycie energii na ogrzewanie będzie takie ile dom będzie jej potrzebował. Dotyczy to każdego systemu grzewczego. Koszt jednostki energii dla każdego systemu jest znany. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Jak się tak poczyta to sporo jak nie większość pompiarzy ma kotłownie w salonach, oczywiście wszyscy w większości się zaklinają, że dla relaksu...a jak to jest na prawdę to nie wiadomo, faktem jest, że ten kubik lub i dwa drewna zimą w samo światło nie idzie. Wyliczenia Artura przydatne, brakuje jeszcze porównania gaz / prąd / pc - dla prądu w jednej taryfie, nie każdy może lub chce tylko na nocnej taryfie ogrzewać. Kotłownie w salonach ma większość, a nie tylko pompiarze, bo to taka nowobogacka moda - zresztą już powoli zanikająca. Jak masz stary dom i śmieciucha to nic dziwnego, że nie masz kominka, bo się ich kiedyś nie budowało. Za to przejdź się po domach budowanych w latach 90-tych i na początku XXI wieku - tam prawie każdy dom ma kominek, niezależnie czy podstawowym źródłem ogrzewania jest gaz, prąd, węgiel, czy ogrzewanie miejskie. A to kto i ile z tych kominków korzysta to już inna historia. Z mojego doświadczenia najwięcej kominkują się Ci co mają gaz i ogrzewanie miejskie. Jak jest w przypadku pompiarzy to nie wiem, bo to raczej ciągle margines, ale dla przykładu ja ostatni raz w kominku paliłem grudzień 2014:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 16.06.2015 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Arturo skąd to wywnioskowałeś?? nie jest mi jedno,BA nawet zależny mi bardzo ,żeby dom był zrobiony solidnie oraz ciepło, lecz nie zostawię sowich biznesów na samopas by spędzać czas na budowie, oczywiscie będę się pojawiał jak tylko dam radę, po drugie nie mam w rodzinie nikogo kto zna się na budowlance niestety, wiec wiedzę ciągnę z forum itp itd.. liczę na kierownika budowy, który powinien takie nieprawidłowości wyłapać. Jeżeli się mylę popraw mnie, gdyż tak jak wspomniałem dopiero zbieram wiedzę i pewnie też parę lat temu byłeś w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.06.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 . liczę na kierownika budowy, który powinien takie nieprawidłowości wyłapać. nie bądź naiwny.... kierbuda interesuje tylko konstrukcja, cała resztę ma głęboko...że już nie wspomnę, że tez się nie znają na wszystkim (szczególnie ci starszej daty) jak się sam nie wgłębisz w temat i osobiście pewnych rzeczy nie przypilnujesz, to będziesz mieć durszlak (lub spartolone wiele rzeczy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.06.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 . liczę na kierownika budowy, który powinien takie nieprawidłowości wyłapać.Może powiem nie tak dobitnie jak kolega poniżej ale wszystko zależy od kasy. Jeśli liczysz że za 2K jak zwykle ludzie płacą kierbudowi za stempelki i z trzy czy pięciokrotne jego pojawienie się na placu boju to jesteś w dużym błędzie. Jeśli chcesz aby Ci ktoś tego pilnował to zatrudnij inwestora zastępczego za odpowiednią kasę lub odpowiednio musisz finansowo zmotywować kierbuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 16.06.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 nie bądź naiwny.... kierbuda interesuje tylko konstrukcja, cała resztę ma głęboko...że już nie wspomnę, że tez się nie znają na wszystkim (szczególnie ci starszej daty) jak się sam nie wgłębisz w temat i osobiście pewnych rzeczy nie przypilnujesz, to będziesz mieć durszlak (lub spartolone wiele rzeczy) Tak jak mówię, będę się starał być na budowie jak tylko mogę, plus ten, że mieszkam pracuje i mam działkę pod ręką , a wieczory poświęcam na lektury forumowe by się do edukować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalcn 16.06.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Może powiem nie tak dobitnie jak kolega poniżej ale wszystko zależy od kasy. Jeśli liczysz że za 2K jak zwykle ludzie płacą kierbudowi za stempelki i z trzy czy pięciokrotne jego pojawienie się na placu boju to jesteś w dużym błędzie. Jeśli chcesz aby Ci ktoś tego pilnował to zatrudnij inwestora zastępczego za odpowiednią kasę lub odpowiednio musisz finansowo zmotywować kierbuda. Kierownikiem będzie mój architekt, projekt mam indywidualny,architekt(znajomy) też ma bardzo blisko do placu budowy więc myślę, że coś mi pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.06.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Kierownikiem będzie mój architekt, projekt mam indywidualny,architekt(znajomy) też ma bardzo blisko do placu budowy więc myślę, że coś mi pomoże... No i masz już przykład, piszesz, że chcesz mieć "ciepły" dom a tu Twój architekt pakuje Ci na ściany tylko 15cm izolacji A znając życie będzie to wysoka lambda i na placki,resztę można sobie wyobrazić. Nie masz czasu a masz kasę to kumatego inwestora zastępczego się wynajmuje ale samemu okreslasz zasady budowy. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 16.06.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 cześćrzeczywiście -jeśli ,chałupę można ogrzewać+CWU tylko w 2 taryfie , to PC będzie wyraźnie lepsza. Pozostanie tylko porównać koszty inwestycyjne np jeśli kupimy piec gazowy z zamkniętą komorą spalania (czyli nie musimy montować komina) za ok 3000PLN i w zakupie mamy PC za 25 000 PLN (wszystko brutto+bez montażu) , to można się zastanowić nad gazem .To jest tylko moje zdanie-mogę tylko napisać ,że miałem w głowie straszny mętlik przy wyborze PC :jaki producent ,które parametry są "prawdziwe" (a które marketingowe), jaki osprzęt , hałas jednostki zewnętrznej ,porady superfachmanów i doświadczonych użytkowników. To było naprawdę DUŻOOOO ! Z tych właśnie powodów , wielu ludzi decyduje się jednak na gaz. Odnośnie zamontowanego zasobnika CWU 300 ltr- to jest to ! Pumpka żyje nowym życiem -rzeczywiście dochodzi do wysokiej temperatury liniowo zachowując odpowiednią deltę. Za kilka dni policzę "scop-a" -powinno być dużo lepiej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szyszek85 16.06.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Panowie a co sądzicie o pc typu monoblok?czy są one grosze od pomp typu split?są jakieś różnice oprócz braku drugiej jednostki w domu?szukam po necie ,ale zawiere materiałów nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 16.06.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 W zeszłym sezonie przy G11 i cenie 0,57zł za kWh i biorąc pod uwagę COP3 cena kWh wyszła mi przy grzania ok.0,18zl czyli również taniej niż by wyszła przy gazie ziemnym. No więc właśnie - do tych 22 groszy za kwh z gazu już niewiele brakuje więc jeżeli ktoś np ma anhydryt w podłodze by grzało szybciej i nie ma bufora a ma za to gaz w granicy, wynika z tego, ze instalacja PC nie specjalnie mu się opłaci bo wyda na nią 10-15kzł więcej. W razie totalnej awarii kotła to koszt wymiany ~4-5kzł, przy pompie już tak różowo nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 17.06.2015 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 No więc właśnie - do tych 22 groszy za kwh z gazu już niewiele brakuje więc jeżeli ktoś np ma anhydryt w podłodze by grzało szybciej i nie ma bufora a ma za to gaz w granicy, wynika z tego, ze instalacja PC nie specjalnie mu się opłaci bo wyda na nią 10-15kzł więcej. W razie totalnej awarii kotła to koszt wymiany ~4-5kzł, przy pompie już tak różowo nie jest. dostałeś wyliczenia dla G11. A nie znam tutaj nikogo kto takiej taryfy używa(są tylko wyjątki potwierdzające regułę). Prawie wszyscy używają G12/G12w W G12w cena dla 2T=0,25 (tauron gliwice)Z COP=3 wyjdzie 0,085zł tutaj już do 0,22 daleko.... co do różnicy kosztów... po stronie gazu trzeba policzyć przyłącze(nie zawsze jest tanio, nawet jak rura blisko, wiem coś o tym(!), komin(z wkładem) i abonament(rzędu 250/r dla W-2) po stronie PC jest tylko koszt PC (reszta jest identyczna jak w przypadku gazu) każdy musi dla swojego indywidualnego przypadku policzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts