Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Zgadzam się z Tobą masz ciepłomierz osobny licznik i jest ok. Ale chodzi mi o inne zachowania jak raz ktoś neguje wskazania ze sterownika panasa a za chwilę się nimi chwali. Chyba to rozumiesz.

Każdemu zdarza się gorszy dzień , każdy prędzej czy później coś tam palnie-dlatego ważne są konkretne , fizyczne argumenty.

Opinia typu : "ta PC jest dobra , bo jest dobra i była zawsze dobra" do mnie nie trafia .

Osobiście jestem zwolennikiem "szkiełka i oka"-dlatego ważne są dla mnie pełne dane katalogowe i ich potwierdzenie.

Kiedy szukałem dla siebie PC , to brałem pod uwagę tylko z podanymi w pełnym zakresie danymi wg odpowiedniej normy.

Każdy ma oczywiście swoje kryteria wyboru-ważne ,aby mieć dostęp do w miarę najpełniejszych danych.

pzdr

Bobrow

Pierwszy raz widzę tę tabelkę 2014 z COP-ami.

Jakie laboratorium przeprowadziło testy?

Pytam z czystej ciekawości, bowiem tabelka potwierdza moje obserwacje. Osiągam z reguły przy CO wyniki nawet wyższe, bo nawet w największe mrozy (styczeń 2017), temp. zasilania nie przekroczyła w mojej instalacji 34*.

W tej chwili 31*, delta 3,1 na zewnątrz -8, praca oczywiście ciągła.

Ciekawe są natomiast obserwacje dot. częstotliwości inwertera. Nie ma prostej zależności między częstotliwością a poborem prądu.

Decydujące jest obciążenie układu chłodniczego, a zapewne ciśnień w nim występujących w danych warunkach.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edit

Sorry, nie obejrzałem pierwszego obrazka.

Edytowane przez Pratchawiec
dopisek

Pierwszy raz widzę tę tabelkę 2014 z COP-ami.

Nie zastanowiło nikogo, że COP-y przy "łatwiejszych" warunkach są niższe niż przy "trudniejszych" (np. przy A-7/35 jest niższy niż przy A-7/55)

Ciekawe są natomiast obserwacje dot. częstotliwości inwertera. Nie ma prostej zależności między częstotliwością a poborem prądu.

Zależność nie jest prosta i zależy pewnie od charakterystyki silnika.

Ja widzę tam COP 2.99 dla A-7/35 i 2.12 dla A-7/55

Pratchawiec mnie uprzedził :)

Patrzymy na te same tabelki, tylko ja ślepy jestem :)

Myślałem oczywiście o mocach nie o COP-ach...

Wygląda jakby ktoś zrobił po jednym pomiarze i pyk do tabelki...

Edytowane przez Maciej Loret

Ty tak serio? Przecież wszyscy wiedzą, że to bzdury pokazuje. Sam pisałeś że to tylko aplikacja i przekłamuje. Teraz znów robisz z ludzi idiotów, że lepsze niż w katalogu.

Nie masz innych zajęć tylko szukać problemów. Odczyty z ciepłomierza są ok, bo jest czujnik zasilania i powrotu i licznik L/h to co może przekłamywać to licznik prądu bo jest statystyczny i zależy od napięcia. Tam akurat odchył jest minimalny bo w gniazdku zawsze równe 230V.

i tyle odnośnie Twojego wpisu.

Więc parametry bardzo dobre. Dodam jeszcze że pompa grzeje ten dom:

jakieś pewnie 180m2, izolacji ścian brak, wszędzie grzejniki, dach wymieniany 15 lat temu więc dom ma zapotrzebowanie przy -15st.C około 10kW.

tcap.jpg

...to co może przekłamywać to licznik prądu bo jest statystyczny i zależy od napięcia.

Sorry CNC, nic do Ciebie nie mam ale drażni mnie brak prawidłowego posługiwania się wielkościami.

Oszukiwać może licznik energii i oszukuje co mnie również drażni. A pomiar energii czyli inaczej mocy w czasie to nie jest żaden wyczyn i koszt w takim sprzęcie i nie powinien odjeżdżać więcej niż 2%. Pomiar napięcia to raptem 2,3 rezystory, należy złapać napięcie szczytowe i obliczyć wartość skuteczną (sądzę, że inżynierowie w Japonii o tym wiedzą). Za błędnym pomiarem energii idzie błędne wskazanie COP.

Sorry CNC, nic do Ciebie nie mam ale drażni mnie brak prawidłowego posługiwania się wielkościami.

Mnie również, niestety na tym forum jest to powszechne, wystarczy zobaczyć popularny wątek "POMPA CIEPŁA - zużycie prądu".

Oszukiwać może licznik energii i oszukuje co mnie również drażni. .

To chyba nie do końca oszustwo.

Po prostu pomiar zużycia energii nie obejmuje wszystkiego (m.in. chyba pompy obiegowej - gdzieś niedawno ktoś podawał).

Nie wiem czy trafione porównanie ale można by to nazwać zużyciem energii netto...

Mnie również, niestety na tym forum jest to powszechne, wystarczy zobaczyć popularny wątek "POMPA CIEPŁA - zużycie prądu".

To chyba nie do końca oszustwo.

Po prostu pomiar zużycia energii nie obejmuje wszystkiego (m.in. chyba pompy obiegowej - gdzieś niedawno ktoś podawał).

Nie wiem czy trafione porównanie ale można by to nazwać zużyciem energii netto...

U mnie wersja H Panasonic za ostatnie 3mc zanizyla wskazanie w stosunku do podlicznika o ok 18%. Więc to nie jest wskazanie netto bez pompy obiegowej. Moje pompy obiegowe ciągną jak sprężarka stoi ok 40-60w tak więc za mało żeby zrobić aż 18% rozbierznosci. A może ten licznik w pc nie bierze też pod uwagę wentylatorów na zew. Tylko liczy zużycie przez samą sprezarke ?

Witam

Dokonałem wczoraj i dziś ciekawej obserwacji, która zburzyła mój dotychczasowy stosunek do pracy PC z niskim obciążeniem.

Wczorajszego wieczoru i nocy pompa pracowała w trybie ciągłym z nastawioną temp.zasilania 32*. Wyłącznie na pogodówce.

Po pewnym czasie, temp. wewn. ustabilizowała się na poziomie 22,4*.Temperatura zewn. wynosiła ok. -11*.

W takich stabilnych warunkach - bez żadnych przerw i defrostów, przez kilka godzin PC osiągnęła równowagę pracy dostarczając w trybie ciągłym ok. 5,2 -5,3 kW.

Modulacja wyświetlana na sterowniku wahała się w granicach 34-35 Hz.

Temp. wewnątrz niezmiennie 22,4.

Zacząłem obserwować zużycie bieżące i tu zdziwienie. Przez cały czas takiej stabilnej pracy pobór wynosił ok. 2,1 kW a osiągany COP nie przekraczał 2,5.

Gorzej i to znacznie niż katalogowy.

W takich warunkach spodziewałem się, że będzie on bliższy 2,8-2,9.

Dziś po południu przy temp.-10, ustawiłem temp. zasilania 35* włączyłem termostat, jednak bez kagańca taryfowego.

Po chwili okazało się, że PC przy temp. zasilania 33* pracuje z mocą nominalną - ok. 9 kW, 58 Hz osiągając COP 2,99.

Przy 35* moc - ok. 8,5 kW a COP 2,85.

Zatem powyżej oficjalnych danych katalogowych.

Może zatem okazać się, że w niskich temp. zewnętrznych, tak jak teraz warto rozważyć podniesienie temp. zasilania do normowych 35*.

Zaznaczam przy tym, że w moim domu wystarczająca w tych, a nawet niższych warunkach (-13*), temp. zasilania wynosiła 32*.

Zatem???

Pozdrawiam

Pratchawiec

Wygląda na to że nasi skośnoocy przyjaciele nareszcie uporali się po półtora rocznym nagabywania z problemem harmonogramu tygodniowego w smartcloud. Przy okazji częściowo został rozwiązany problem rejestracji zużycia i temperatury. Piszę częściowo bo co prawda są pełne dane ale wygląda to tak jakby były aktualizowane co kilka godzin. I jeszcze jedno info z dzisiejszego dnia - podobno w kwietniu - czyli praktycznie po sezonie :bash:- będzie dostępnych kilka nowych parametrów. Z tym że już tyle razy to słyszałem że nie uwierzę jak nie zobaczę.:stirthepot:

Witam

odnośnie cop przy małej modulacji , to u mnie akurat jest gorszy np przy +7st i 40 st na CO z modulacją ok 20 Hz i mocą ok 4kW - cop mam ok 3,7 ( część cop dla danych temp i min mocy jest zgodnych z katalogiem, a raszta nie )

Powtarzałem wielokrotnie pomiary - wyniki były zbliżone. COP katalogowy to 4,17.Próby robiłem na buforze i na bypassie- wyniki zbliżone.

Wszystkie pomiary dla mocy zbliżonej do max miałem praktycznie zgodne z katalogiem.

Akurat dla 7 st i max mocy nie mam zapisków- może w następnym sezonie porównam te wyniki.

Cześć

Pratchawiec -w/w jest mój post z 14.04.2016,

potwierdzam Twoje pomiary- u mnie przy najmniejszej modulacji też był mniejszy COP od katalogu.

Przy mocach średnich było ok, a przy największych mocach (do -15 st) był praktycznie większy COP od katalogu

Pzdr

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Witam

Dokonałem wczoraj i dziś ciekawej obserwacji, która zburzyła mój dotychczasowy stosunek do pracy PC z niskim obciążeniem.

Pratchawiec

Lekki szok ..

Pamiętam że po to przecież często inwestorzy byli zachęcani aby dawać jak najmniejsze rozstawy rurek w ogrzewaniu podłogowym aby temperatura była jak najnizsza , bo wtedy COP lepsze , aby pompa sobie spokojnie modulowała moc i działała nonstop , bo wtedy najmniejsza moc i wysokie COP i itd ...

Nawet w fachowych magazynach pisali że najbardziej optymalna jest praca i sterowanie pogodówką (krzywa_ + termostat)

A tutaj wygląda że najlepiej ustawić 35 stopni , ustawić termostat i zapomnień i mieć możliwie wysokie COP ...

Wygląda też że czym krócej pracuje pompa , tym po prostu mniej zużyje prądu w ciągu dnia

PS. Ale podałeś że jak jechałeś na krzywej to miałem zużycie 2,1KW , ale jak dałeś 35 stopni to wtedy było 3KW.

Gdzie ta więc oszczędność???

Cop wyższy ale zużycie pradu też ...

Kaszpir

Standardową krzywą mama całkowicie płaską.

-15/30, +15/30.

Jak mi temp.. w domu spada podbijam funkcją SET.

Wczoraj dałem +2.

Dziś +5.

Zużycie wyższe, ale COP w trakcie dochodzenia do docelowej temperatury zasilania również nieco wyższy, czym pisałem w poprzednim poście.

chociaż......

Przed chwilą dokonałem kolejnych pomiarów.

Pompa cały czas pracuje z częstotliwością .48-49 Hz, pobór ok. 2880 W, produkcja ok.6800 W.

Przepływ 1550 l/h, delta od dłuższego czasu stabilna - 3,8*.

Od kilku godzin dąży do zdanej na termostacie 22,6* + 0,2 z histerezy.

Po osiągnięciu docelowej temperatury zasilania 35* nie pracuje jednak pełną mocą.

COP - 2,36 podobny do pracy we wczorajszej odsłonie, tylko temp. zewn aktualnie ok. 12*.

Przy przeciętnych temperaturach takie zjawisko nie wstępuje. Pompa osiąga rezultaty wyższe niż katalogowe

Zatem????

Pozdrawiam

Pratchawiec

Gość Arturo72

Przy przeciętnych temperaturach takie zjawisko nie wstępuje. Pompa osiąga rezultaty wyższe niż katalogowe

Zatem????

Pozdrawiam

Pratchawiec

Zatem z tego co widać to T-CAPy to prawdziwe woly robocze a nie jakieś popierdolki ;)

Lubią wyższa temp.zasilania.

Arturo

Mam już pewną hipotezę co do przyczyn zaobserwowanego zjawiska. Zapewne nie odkrywam ameryki, jednak nie były one dla mnie dotychczas oczywiste.

Podobnie jak z ogrzewaniem CW; im mniejsza różnica temperatury między wodą grzewczą a ogrzewaną, tym mniejszy odbiór ciepła.

Przyrost temp. wylewki powoduje, że gradient jej temperatury i wody grzewczej ulega systematycznemu zmniejszeniu, powodując w konsekwencji zmniejszony odbiór ciepła.

Wnioski - 2

Po pierwsze; by zachować nominalną moc grzewczą, należałoby systematycznie - w miarę przyrostu temp. wylewki podwyższać temp. wody zasilającej.

Skutki oczywiste; przegrzanie.

Po drugie; wychłodzona wylewka stwarza idealne warunki do odbioru pełnej mocy grzewczej PC, nawet przy niezbyt wysokich temperaturach zasilania.

Skutki; duże skoki temperatury wylewki, a w konsekwencji powietrza w pomieszczeniach.

Pozostanę zatem przy pracy ciągłej, zwłaszcza, że w przeciętnych warunkach sezonu grzewczego zaobserwowane zjawisko nie objawia się w tak wyrazisty sposób.

Dowodem na to jest średnioroczny COP jaki uzyskuję w ciągu ostatnich lat - dość znacznie powyżej 3,5 i to oczywiście z uwzględnieniem grzania CW.

Pozdrawiam

Pratchawiec