Gość TwojPan 04.03.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Inwestor dostał najpierw kilka wycen od różnych firm , cena go zdołowała , nawet znana markowa pc p-w byłą droższa o 2 K od tej mojej gruntówki . Myślę że rozsądnie podjął świadomą decyzję . Skoro tak.Nie widzę w tym nic złego. Inna sprawa, że jego niewiedza sprawiła zwrócenie się, przy takim zapotrzebowaniu na ciepło, w stronę gruntówki, czy jakiejkolwiek PC.Ale to właśnie ta bajka o której pisałem powyżej.ŚWIADOMOŚĆ. Panowie instalatorzy, ja nie mam nic przeciwko wam.Skoro inwestor chce-nasz klient nasz pan.Pisze o zupełnie o czym innym.Nie każdy inwestor zna wszystkie możliwości związane z wyborem źródła ciepła.Gdyby projekty choćby sugerowały jakie wybrać, mielibyśmy o wiele łatwiejszą sprawę wyboru.A tak, jest jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.03.2018 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Z tego co mi wiadomo , faktycznie niedługo to tylko ładnie te panele mogą wyglądać . Są już zakusy ZE żeby nowe instalacje PV miały możliwość zdalnego sterowania , kiedy mogą oddawać energię do sieci . A że ZE może sobie zdecydować że , nie potrzebuje tej energii , wtedy kiedy akurat PV ma największą wydajność , to wtedy może się okazać że , w rocznym rozliczeniu nie wiele korzyści może z tych PV być . Mało prawdopodobne.Tutaj działają unijne dyrektywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.03.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Otóż to! Spodobał mi się Twój post.. BRAWO ! Jesteś przezorny ! Mamy te same myśli.. Równie dobrze, przy takim rozkwicie Partii Ekologicznych-niebawem może powstać prawo zakazujące wycinki drzew na opał.Niejedno już się im udało.Zablokowali to i owo Można zginąć wyprowadzając psa z domu.I co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.03.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Mało prawdopodobne.Tutaj działają unijne dyrektywy. Jest już projekt ustawy ,prawdopodobnie w tym roku już wprowadzą . Poczytaj sobie te różne dyrektywy unijne i zobaczysz ile tam jest nieścisłości i różnych ,,furtek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.03.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Równie dobrze, przy takim rozkwicie Partii Ekologicznych-niebawem może powstać prawo zakazujące wycinki drzew na opał.Niejedno już się im udało.Zablokowali to i owo Można zginąć wyprowadzając psa z domu.I co z tego? W czasie pokoju nie ma potrzeby wycinania drzew, a jak wejdą Ruskie... prawo wojenne zezwala na wycinanie drzew. Nie można polegać na jednym źródle ciepła... toteż spodobał mi się wpis @jogi1978 Wybudowałeś się w pobliżu lasu... drewna masz tyle, że ho,ho,ho.... , awaryjnego źródła ciepła nie masz! Edytowane 4 Marca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.03.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jest już projekt ustawy ,prawdopodobnie w tym roku już wprowadzą . Poczytaj sobie te różne dyrektywy unijne i zobaczysz ile tam jest nieścisłości i różnych ,,furtek" Tak czy siak. Nigdy nie chciałem produkować więcej-jedynie na swoje potrzeby.Nie wezmą wyprodukowanego nadmiaru-trudno.Pomimo wszystkich niewiadomych, fajna inwestycja na stare lata.Jak budowałem dom, to problemem był wodociąg i kanalizacja.Była kasa, wywierciłem studnie, bio oczyszczalnie mam z dotacją.Jedynym moim rachunkiem jest rachunek z Taurona. Ostatni na 420pln.I to jedyny rachunek za media w domu.Nie wiem, czy zrozumiałeś do czego zmierzam.Czasem na kafle do łazienki można wyrzucić więcej z portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.03.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 W czasie pokoju nie ma potrzeby wycinania drzew, a jak wejdą Ruskie... prawo wojenne zezwala na wycinanie drzew. Nie można polegać na jednym źródle ciepła... toteż spodobał mi się wpis @jogi1978 Wybudowałeś się w pobliżu lasu... drewna masz tyle, że ho,ho,ho.... , awaryjnego źródła ciepła nie masz! Cóż... po ponad 20 latach mieszkania z kominkiem, wolę agregat jako awaryjne źródło Tym bardziej, że do nowego domu z WM trzeba wydać sporo na ODPOWIEDNI kominek. A jak "wejdą Ruskie" to zrobię dziurę w ścianie,postawię "kozę" która prądu nie potrzebuje (a wiele kominków do pomp owszem) i będę wycinał park przylegający do mojej działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.03.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Tak czy siak. Nigdy nie chciałem produkować więcej-jedynie na swoje potrzeby.Nie wezmą wyprodukowanego nadmiaru-trudno.Pomimo wszystkich niewiadomych, fajna inwestycja na stare lata.Jak budowałem dom, to problemem był wodociąg i kanalizacja.Była kasa, wywierciłem studnie, bio oczyszczalnie mam z dotacją.Jedynym moim rachunkiem jest rachunek z Taurona. Ostatni na 420pln.I to jedyny rachunek za media w domu.Nie wiem, czy zrozumiałeś do czego zmierzam.Czasem na kafle do łazienki można wyrzucić więcej z portfela. Tak czy siak , PV są wydajne latem , zimą kiedy największe zapotrzebowanie to najwyżej herbatę można zagotować.Bez braku zmagazynowanie energii , PV staje się bardzo mało ekonomiczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.03.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 W czasie pokoju nie ma potrzeby wycinania drzew, a jak wejdą Ruskie... prawo wojenne zezwala na wycinanie drzew. Nie można polegać na jednym źródle ciepła... toteż spodobał mi się wpis @jogi1978 Wybudowałeś się w pobliżu lasu... drewna masz tyle, że ho,ho,ho.... , awaryjnego źródła ciepła nie masz! Mam.Instalację przygotowaną pod zasilanie agregatem.Mogłem kupić używany, ale zaczekam chwilę i dozbieram na nówkę.Nie ma żadnego problemu. Kominek to kotłownia w salonie.Nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 04.03.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Tak czy siak , PV są wydajne latem , zimą kiedy największe zapotrzebowanie to najwyżej herbatę można zagotować.Bez braku zmagazynowanie energii , PV staje się bardzo mało ekonomiczne . Widziałeś osiągi Solar Frontierów albo CIGS-ów.Zerknij sobie.Zmienisz nieco zdanie.Pewnie,że zima to nie lato, ale mają znacznie lepsze osiągi przy niewielkim nasłonecznieniu a niżeli kilka lat wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.03.2018 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Cóż... po ponad 20 latach mieszkania z kominkiem, wolę agregat jako awaryjne źródło Tym bardziej, że do nowego domu z WM trzeba wydać sporo na ODPOWIEDNI kominek. A jak "wejdą Ruskie" to zrobię dziurę w ścianie,postawię "kozę" która prądu nie potrzebuje (a wiele kominków do pomp owszem) i będę wycinał park przylegający do mojej działki Niezły pomysł z dziurą w ścianie... ino kup zawczasu "kozę", żywą też... i dziurę zrób... potem zatkaj pianką... i piłę spalinową kup.... /żart/ Od kilku dni czytam o pompie ciepła... po Waszych wpisach powoli nabieram ochotę na PC... nie wiem jak kosztowo. W piwnicy mam miejsce na systemowe bufory... z kilku źródeł ciepła można zasilić pierwszy bufor 500 l z wężownicami, w przypadku przekroczenia zadanej temperatury, drugi bufor akumulacyjny /bez wężownic/ odbiera... Mam taryfę weekendową, gaz ziemny.... Mróz zelżał, od jutra palę pelletem /695 zł/t, kosztowo od października do dzisiaj /z przerwą od 25 lutego do dzisiaj - paliłem orzechem II/ wyszło 3400 zł na 183 m2 powierzchni. W palniku peletowym jest opcja awaryjnego grzania gazem, dokupić trzeba przekaźnik, który automatycznie z braku peletu uruchomi piecyk gazowy Edytowane 4 Marca 2018 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 04.03.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Mam.Instalację przygotowaną pod zasilanie agregatem.Mogłem kupić używany, ale zaczekam chwilę i dozbieram na nówkę.Nie ma żadnego problemu. Kominek to kotłownia w salonie.Nigdy więcej. Zaskoczyłeś mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.03.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Niezły pomysł z dziurą w ścianie... ino kup zawczasu "kozę", żywą też... i dziurę zrób... potem zatkaj pianką... i piłę spalinową kup.... /żart/ Od kilku dni czytam o pompie ciepła... po Waszych wpisach powoli nabieram ochotę na PC... nie wiem jak kosztowo Hm, ogólnie to o kosztach tutaj na forum dowiesz się, że PC jest tania jak barszcz. Ale kiedy pójdziesz do instalatorów, którzy Ci to mają zamontować, to już tak różowo nie jest. Co do kóz moich, mam ich z pięć, rur sporo, agregaty dwa chodzące, jeden do reanimacji , piły różnych rodzajów - jestem jak widzisz, przygotowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.03.2018 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Widziałeś osiągi Solar Frontierów albo CIGS-ów.Zerknij sobie.Zmienisz nieco zdanie.Pewnie,że zima to nie lato, ale mają znacznie lepsze osiągi przy niewielkim nasłonecznieniu a niżeli kilka lat wcześniej. Nie miałem okazji zobaczyć osiągów tych paneli . A ile taki zestaw powiedzmy , 4 kw ,wyprodukuje w normalny , zimowy, pochmurny dzień grudnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 04.03.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Wszyscy właściciele pomp GW, wciąż czekają na wykład guru w temacie prawidłowych temperatur DZ w Polsce, niech Guru przedstawi nam całą swoją wiedzę techniczną i praktyczną związaną z tym tematem. Nie możemy się doczekać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.03.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Widziałeś osiągi Solar Frontierów albo CIGS-ów.Zerknij sobie Tak sobie zerknąłem , 1-3% większa wydajność , no to zimą zagotujesz szklankę herbaty + jeszcze 1-3% kolejnej szklanki . Bez pewnego sposobu ,,magazynowania " energii , to raczej opłacać się może tylko zestaw PV o takiej mocy, którą można ,,skonsumować " na bieżąco W porywach wtedy ,uda się może zmniejszyć roczne rachunki o jakieś 20%( jeśli nie będzie można ,zmagazynować" nadwyżki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi1978 04.03.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Tak czy siak , PV są wydajne latem , zimą kiedy największe zapotrzebowanie to najwyżej herbatę można zagotować.Bez braku zmagazynowanie energii , PV staje się bardzo mało ekonomiczne . A co jeśli robisz PV z dotacją ? Jeśli ktoś robi PV z dotacją PC 27000ZŁ ( moim przypadku + podatek BOŚ koszt 15000zł na raty prawie zerowe % raty płace 230zł miesięcznie na 5lat ) wtym jeszcze 2szt akumulatory żel które zasilają mi co noc śwadła LED w całym domu i gniazdo TV Z FREE ) PRZY 3,5K panele produkują co roku 3-3,2k z tego około 1,5k "sprzedaje " do sieci taurom daje przelicznik 0,8 ,a resztę wykorzystuje na własne potrzeby .wcześniej czy później sie zwróci . Te 1,5k sprzedałem do sieci w 2016 do sieci dlatego bo mieszkam od lipca Taryfa :G12W i 2100zł rachunek za cały rok2017 i uwzględnieniu PV w tym: C.O cały rok kalendarzowy -okres zimowy CWU + prąd bytowy od 1 lipca 4 osoby 2+2 -wszystko na prąd W domu żona 24h/7dni . 3x TV ,indukcja. 2100zł z opłatami to dużo ? Tak czy inaczej prąd wyprodukowany z PV nie ulatuje w kosmos. To czy wykorzystasz latem całą energie z PV czy odbierzesz ją sobie zimą z stratą 20% ceny .To jest mało istotne bo rozliczenia sa co 3-6miesięcy. I w rozliczeniu końcowym i tak wychodzisz na swoje . PV z dotacją i dobrą umową z dostawcą energi uważam za super pomysł .Ponieważ Za inst PV wplacałem chyba zaliczke tylko 2k reszta na raty po 230zl myśle gdybym nie miał paneli i tak musiał bym płacić to w rachunkach z Tauronu. I tak sobie wykalkulowałem ze po spłacie kredytu może trochę puźniej . to już czysty zysk, i kasa w kieszeni. Edytowane 4 Marca 2018 przez jogi1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.03.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 To co napisałem tyczyło się nowym zapędom ustawodawców , którzy mają zezwolić ZE ( w zdalny sposób ) na to kiedy mogą skupywać energię z PV . Wtedy może zajść taka sytuacja że akurat tej energii z PV nie będą potrzebować akurat wtedy kiedy PV produkuje najwięcej i co wtedy zrobisz z nadprodukcją ? Wtedy nie ,,sprzedasz " 1,5k d sieci tylko np 0,5k .Ten przelicznik 0,8 też wieczny nie będzie , już robią zakusy ab był 0,7 dla instalacji do 7 kw i 0,5 dla większych . Na razie nie przeszło , ale raczej kwestia czasu kiedy przejdzie , tak samo jak opodatkowanie energii z PV . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jogi1978 04.03.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Pewnie taka możliwość może nastać przy dzisiejszej władzy która promuje wengiel, a nie OZE.Ale prędzej władza sie zmieni a dyrektywy europejskie raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 05.03.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Mam pytanie do posiadaczy pomp ciepła Panasonic (ewentualnie instalatorów) - jak często robicie przeglądy swoich pomp i co powinny one obejmować (wolałbym zapłacić za coś konkretnego, a nie za organoleptyczne sprawdzenie, że pompa wisi, działa i ma się dobrze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts