Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Hmm...z braku miejsca, w temacie PC PW rozważam monoblok a tu się dowiaduję, że są FU I BE a na dodatek do -5st ? To dlaczego w opisie Samsunga piszą zakres pracy/grzanie -25 do 35?

Glikol też...kosztowny i BE? A nie jest lepszy od wody, bo nie brudzi rotametrów, nie trzeba płukać układu itd?

Bądź tu mądry...

Witam,

Dzięki za odpowiedz. Na razie pytam, analizuję, liczę, porównuję itd.itp. nic jeszcze nie kupuję.

Sterowniki i stara elektronika to żaden problem, przecież wszyscy użytkownicy swoich PC zakupionych w 2014-2017 mają przestarzały "sprzęt" a mimo to są bardzo zadowoleni więc dla mnie to żaden argument.

Przy cenie prawie 5 tysięcy mniejszej za monoblok vs split mogę wydać 1 tys na glikol i tak będę 4 do przodu ( mam już zbiornik cwu+ dodatki do kotłowni za te pozostałe 4).

Większość producentów dopuszcza stosowanie roztworów glikolu w różnym stężeniu 40-60% do swoich produktów (zawory,pompy itd.). Należy stosować glikol propylenowy. Patrz układy chłodnicze- posiadają, rury, złączki, zawory itd.

Jedyny z Twoich argumentów nad którym się zastanawiam jeszcze to oddawanie ciepła przez glikol, może by Asolt coś na ten temat powiedział i jak to się ma do projektu OP? Może wystarczy termostat na powrocie, a może trzeba by zagęścić rurki?

Pzdr.

Rożnica w cenie powinna wynosić około 2-3 tyś a nie 5000zł.

Wracając do glikolu - na co on konkretnie ma szkodzić w instalacji czy pompie? Nie wiem czy to dobre porównanie, ale jest stosowany w samochodach, które jeżdżą latami.

najczęściej rozdzielacze podłógówki, zżera rotametry i oringi, ale to zależy od stężenia.

Glikol propylenowy z inhibitorami korozji zabezpiecza instalację a nic nie zżera. Po prostu monobloki nie są w interesie CNC a wszystko co nie jest w jego interesie jest do d...y. Zero obiektywizmu.

No masz... powoli zaczynam żałować, że tu się zalogowałem, bo zamiast zdobywać wiedzę, zdobywam....chaos.

Płyn niskokrzepnący przeznaczony jest do napełniania:

● Instalcaji solarnych

● Instalacji grzewczych

● Instalacji chłodniczych

● Produkt zawiera pakiet inhibitorów korozji oraz barwnik

● Produkt bezpieczny dla środowiska (100% biodegradowalny)

● Badanie każdej partii

● Pojemniki plombowane

● Gwarancja jakości

● Płyny niskokrzepliwe wykonujemy wyłącznie na bazie glikoli europejskich

● Na życzenie klienta wysyłamy komplet niezbędnych dokumentów

(karta charakterystyki, specyfikacja techniczna, atest higieniczny)

Płyn niskokrzepnący przeznaczony jest do napełniania instalacji chłodniczych,

klimatyzacyjnych, solarnych i grzewczych oraz pomp ciepła, zapewniając prawidłową pracę instalacji w skrajnych warunkach. Może być użyty jako nośnik grzewczy lub chłodzący w instalacjach przemysłowych.

Posiada w swoim składzie zestaw inhibitorów zapewniających doskonałe własności przeciwkorozyjne. Te cechy pozwalają zachować niezmienną wydajność cieplną oraz istotnie wydłużają okres bezawaryjnej pracy układu.

Wiedzę dostaniesz taką jaką sprzedawca/instalator będzie chciał Ci przekazać aby osiągnąć jak największe zyski. Chyba nie urodziłeś się wczoraj?

No właśnie..lat trochę mam i nie raz widziałem, że to co na papierze, nijak się ma do życia...

Zalogowanie się na FM, to osobliwe doświadczenie. W sumie, podobne jak fora samochodowe. Gdy tak je człowiek czyta, to żadnego samochodu by nie kupił, bo w każdym coś z czasem wychodzi nie tak :D Tu mam mętlik w głowie z powodu PC i WM ...

Do czasu podjęcia ostatecznych decyzji będę czytał...a nuż komuś zaufam, albo ...zdam się na ślepy los ;)

Jak zastosujesz glikol (oczywiście mieszaninę) to pogorszy się efektywność instalacji. Czyli więcej zapłacisz za ogrzewanie, nie będą to ogromne różnice ale będą jakieś z pewnością.

Podsumowując: albo dobre parametry i ryzyko, albo gorsze parametry i pewność że nie zniszczysz pompy przy dłuższym braku prądu.

No masz... powoli zaczynam żałować, że tu się zalogowałem, bo zamiast zdobywać wiedzę, zdobywam....chaos.

Nie powinieneś żałować a jedynie się cieszyć.

Wiedzę i informację najłatwiej wyłowić kiedy 2ch instalatorów/sprzedawców/handlarzy itd. zaczyna się sprzeczać i wykłócać na dany temat. Wtedy między wierszami oraz bezpośrednio można się wiele dowiedzieć.

Wracając do monobloków aby odrobinę podsumować.

Porównując dwa modele Tcap (mono i split) widać, że parametry wydajności mają takie same, identyczne.

Monoblok jest fabrycznie zamkniętą instalacją więc odchodzi ryzyko, ze instalator coś może sknocić.

Przy monoblokach wcale nie trzeba wypełniać instalacji glikolem, może to być woda z tym, że istnieje ryzyko, że podczas mrozów może dojść do zamarznięcia i wtedy już klopsik. Wypełniając instalację glikolem propylenowym (z dodatkami lub bez) pozbywamy się tego problemu (zamarzania). Oczywiście stężenie musi być odpowiednie i dopuszczone przez producenta. http://https://www.instalator.pl/2014/03/systemy-ogrzewania-podlogowego-plyn-w-instalacji/ tutaj więcej informacji.

Na popularnym serwisie aukcyjnym cena glikolu (200 litrów beczka) to koszt 900 pln przy cenie niższej o 5 tys mono/split ciągle jestem 4 do przodu o czym zresztą już pisałem wcześniej.