DMIANEK 01.10.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Jeśli będzie robic sie za cieplo to skroce czas grzania. A w zimie lrzy nizszych temp to jeszcze nie wiem czy zostane przy samej krzywej czy krzywa i termostat. Tez sie mi wydaje ,że można obnizyc temp zasilania. Bede próbował ale nie chce zeby znów mi sprezarka sie wlaczala po 100 raz na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.10.2018 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Mój potrzebuje To nie jest tak,że jest to stala temp.zasilania a widelki krzywej grzewczej,jeśli będzie szybki odbiór ciepła czyli w domu będzie wystarczająco ciepło to pompa nie będzie grzala. U mnie nie grozi coś takiego ze względu na płytę bo ja nie grzeje tylko ją laduje Ja mam krzywą -15 na +38 pomimo,że max temp zasilania jaką jaką zauważyłem to 36st.C. Ale dlatego mam 100% grzania w II taryfie no i nawet przy -26st.C nie wykorzystuje dobowych okienek tańszej taryfy No nie do kończ rozumie Bo aby uzyskać daną temperature (powiedzmy 23stopnie w domu) jest wymagana inna temperatura zasilania przy +15 a inna przy -15. Przy +32 stopniach przy +15 na zewnatrz miałbym saunę w domu .. Jak nie masz termostatu to pompa skąd wie kiedy przestać grzać ? Po co Ci krzywa jak jest tylko różncia 3 stopnie ? Ustaw na 35 stopni i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 01.10.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Nie wie. Sam musisz harmonogramem metoda prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.10.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Nie wie. Sam musisz harmonogramem metoda prób. Nie trzeba - łatwo to policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 01.10.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Może i tak ale ja miałem 3 z matmy i kucharz z wykształcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 02.10.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Panowie.1) Jeżeli chcę ustawić krzywą grzewczą np. na + 15/28 i -15 35, to w które okienka wpisać dane zaczynając od górnej lewej strony idąc do dołu i do prawej strony (w kształt "L"6)2) Jeżeli chciałbym grzać "prostą" np na 30 stopni (blokując pompę termostatem pokojowym) to gdzie ustawić tak aby pompa brała od uwagę albo krzywą albo prostą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.10.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 (edytowane) Na osi pionowej wpisujesz temperaturę wody (na górze dla -15 na dole dla 15 stopni) a na poziomej temperaturę zewnętrzną (po lewej ujemną a po prawej dodatnią) Ad2. Krzywą zawsze będzie brała pod uwagę ale termostat będzie jej dawał sygnał do pracy lub zatrzymania. Edytowane 2 Października 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 03.10.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam Panowie, Uruchomiłem w poniedziałek pompę na ogrzewanie - na początek tylko w sypialni i łązience - cały czas różnica między temperaturą wyjściową a wejściową to 1 stopień. (28/27). Podłoga jest ledwo ciepła ale przecież delta wody powinna wynosić 5 stopni. Co jest nie tak ? Poradźcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 03.10.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Może być źle ustawiona KG. Poza tym w przypadku tak małej delty GZ (nie ważne z jakiego powodu), PC powinna się po prostu wyłączyć albo wyrzucić jakiś błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 03.10.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Jeśli będzie robic sie za cieplo to skroce czas grzania. A w zimie lrzy nizszych temp to jeszcze nie wiem czy zostane przy samej krzywej czy krzywa i termostat. Tez sie mi wydaje ,że można obnizyc temp zasilania. Bede próbował ale nie chce zeby znów mi sprezarka sie wlaczala po 100 raz na dobę Mam podobny problem, ze zbyt częstym załączaniem sprężarki, przy czym u mnie pompa współpracuje z grzejnikami. Na ten moment nie mam jeszcze rozwiązania, ale problem jest związany z algorytmem sterującym pracą pompy. Krzywa grzewcza jest zawsze brana pod uwagę niezależnie od tego czy wykorzystujemy termostat pokojowy czy nie. Sprężarka wyłączy się nawet jeśli nie zostanie osiągnięta zadana temperatura na termostacie pokojowym (dokładnie wyłączenie następuje przy temperaturze = Tzad+1st C). Wystarczy, że temp. zasilania w instalacji będzie równa temp. wynikającej z KG + 2st C przez okres 3 minut. Trochę jest to bez sensu, bo powoduje taktowanie, ale tak to chyba działa... Rożnica jest taka, że jeśli wyłączenie nastąpi na "polecenie" termostatu to wyłącza się również pompa obiegowa, a jeśli wyłączenie nastąpi na skutek KG to pompa obiegowa działa dalej...(ikonka ładowania koło słoneczka nie znika). Ktoś wie może jak wydłużyć nastawę timera który wyłącza grzanie? Można oczywiście podnieść KG ale po pierwsze to nieekonomiczne, a po drugie i tak słabo się sprawdzi przy grzejnikach. Edytowane 3 Października 2018 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.10.2018 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Masz jakiś bufor? Bo przy 2 pętlach wątpię abyś miał minimalny zład wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 03.10.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Bufora nie posiadam, instalacja jest stara, ale w dobrym stanie, z niskimi oporami, brak zaworów termostatycznych itp. pracowała kiedyś tylko grawitacyjnie... zład wody z tego co udało mi się policzyć to ok 200l. Oczywiście w pewnym sensie ograniczeniem są obecne, stare grzejniki panelowe bez radiatorów, które słabo oddają ciepło. Ale to nie zmienia faktu, że pompa ciepła nie pozwala na grzanie ciągłe jeśli temperatura zasilania osiągnie KG + 2st C nawet jeśli delta T utrzymuje się na poziomie 4-5st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.10.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Bufora nie posiadam, instalacja jest stara, ale w dobrym stanie, z niskimi oporami, brak zaworów termostatycznych itp. pracowała kiedyś tylko grawitacyjnie... zład wody z tego co udało mi się policzyć to ok 200l. Oczywiście w pewnym sensie ograniczeniem są obecne, stare grzejniki panelowe bez radiatorów, które słabo oddają ciepło. Ale to nie zmienia faktu, że pompa ciepła nie pozwala na grzanie ciągłe jeśli temperatura zasilania osiągnie KG + 2st C nawet jeśli delta T utrzymuje się na poziomie 4-5st. Dotyczyło foxa. U Ciebie jest słaby odbiór. Masz instalację wysoko temperaturową a grzejesz niską temperaturą. Daj w grzejniki minimum 45 stopni przy delcie 8 i zobacz efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 03.10.2018 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Ja wiem, że jeśli podniosę KG to wtedy wyłączenie prawdopodobnie nastąpi przez termostat (Tzad + 1st C), ale ze względu na COP nie bardzo się to opłaca;) Przy obecnych temperaturach na zew. jeśli włączę piec gazowy to w zupełności wystarcza mi 30-35 stopni na zasilaniu, aby uzyskać komfortowe 21 stopni w domu. Pod warunkiem ze grzanie będzie w miarę ciągłe. Tak samo chciałem wysterować pompę ciepła, ale okazuje się, że jak pompa dobije do takiej temperatury (KG+2st C). to po 3 minutach wyłącza się i czeka aż temperatura na termostacie ponownie spadnie z 21 do 20 stopni. Nigdy nie dobija do 22st. bo wcześniej zadziała 3 minutowy timer. Błędami nie rzuca, delta t w momencie wyłączania jest w granicach 4-5. Woda w instalacji wychładza się do 20 stopni a przerwy w grzaniu trwają czasem kilka godzin. Można wyłączyć termostat i zdać się tylko na KG, ale wtedy załączeń sprężarki będzie więcej, a co gorsza obiegówka, która trochę buczy będzie działać cały czas:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sko87 04.10.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Panowie, pomocy!!! Muszę już powoli zamawiać zasobnik CWU. Podpowiedzcie proszę jaką firmę wybrać i najlepiej jaki model? Wiem, że do pompy powinien być taki, który ma możliwie długą wężownicę... Zasobnik ma mieć 200l. Pompa PANASONIC AQUARERA HP 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 04.10.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Masz jakiś bufor? Bo przy 2 pętlach wątpię abyś miał minimalny zład wody. Mam sprzęgło hydrauliczne i drugą pompę obiegową za sprzęgłem. Dzisiaj jest już trochę lepiej bo delta podskoczyła do 3 stopni. (28/25) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Zasobnik ma mieć 200l. Pompa PANASONIC AQUARERA HP 7 kW Zobacz ; Termica 200 L wymiennik z 2 wężownicami, solarny ze stali nierdzewnej kod W2W200N https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/termica-wymiennik-200-l-z-2-wezownicami-wersja-solarny-ze-stali-nierdzewnej-w2w200n.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.10.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A jaką niby rolę ma pełnić to sprzęgło?. Tobie jest potrzebny mały bufor 50l dla zapewnienia minimalnego zładu wody w obiegu gdy pozamykasz większość pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.10.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 fox503;Mam sprzęgło hydrauliczne i drugą pompę obiegową za sprzęgłem. Dzisiaj jest już trochę lepiej bo delta podskoczyła do 3 stopni. (28/25) Po co te wszelkie kombinacje???Należy otworzyć więcej pętli i po problemie. Coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A jaką niby rolę ma pełnić to sprzęgło?. Tobie jest potrzebny mały bufor 50l dla zapewnienia minimalnego zładu wody w obiegu gdy pozamykasz większość pętli. A czym będzie się różniło 50l sprzęgło od 50l bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts