plusfoto 04.10.2018 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A czym będzie się różniło 50l sprzęgło od 50l bufora? A skąd wiesz jakie to sprzęgło jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 A Ty skąd? Nie mieszajmy. 50l to nie bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.10.2018 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Mam podobny problem. Pompa załączyła się w nocy, ładowała podłogówkę. Nad ranem gdy sprawdziłem okazało się że tylko obiegówka chodzi, chyba bo coś tam buczy. Nie osiągnęła zadanej temperatury na termostacie. Na wyświetlaczu pompy ikonka ze strzałką na ogrzewanie. Temp. zasilania i powrotu w tym momencie 26 stopni. Jakieś pomocne rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.10.2018 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Czy dobrze myślę, że najniższa temperatura od której wystartuje grzanie w WH-SDC07F3E5 to 5 stopni ? Tak ustawiłem PC a mimo tego grzała przy 6 stopniach, co mogłem zrobić zle ?Wczoraj ustawiłem timer w PC i na razie nie chcę grzać w domu bo rano mam 23 stopnie bez grzania, słońce i tem. w dzień na razie robią robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 05.10.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 A jaką niby rolę ma pełnić to sprzęgło?. Tobie jest potrzebny mały bufor 50l dla zapewnienia minimalnego zładu wody w obiegu gdy pozamykasz większość pętli. Sprzęgło oraz druga pompa obiegowa za nim zostały zaproponowane ponieważ przy mojej powierzchni podłogówki i 25 pętlach w całym domu, obiegówka w PC działała na najwyższym biegu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Nie osiągnęła zadanej temperatury na termostacie. Na wyświetlaczu pompy ikonka ze strzałką na ogrzewanie. Temp. zasilania i powrotu w tym momencie 26 stopni. Jakieś pomocne rady? Należy zwiększyć temperaturę zasilania na ok.35 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.10.2018 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Spróbuje.. Jaką krzywą i deltę wg Ciebie ustawić? Edytowane 5 Października 2018 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Drogba Spróbuje.. Jaką krzywą i deltę wg Ciebie ustawić? Po opisie budynku, jest on b.energooszczędny. Jakie OZC ? Z pewnością b.małe; - moc cieplna w kW? - zapotrzebowanie na ciepło w kWh/rok? Musisz metodą prób i błędów dojść do tego jaką krzywą zastosować; - obecnie przy Tz > +7, pewnie najniższą . Edytowane 5 Października 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.10.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Sprzęgło oraz druga pompa obiegowa za nim zostały zaproponowane ponieważ przy mojej powierzchni podłogówki i 25 pętlach w całym domu, obiegówka w PC działała na najwyższym biegu . Dalej nie wiemy jakie to sprzęgło. Na ślepo jedyne co można zaproponować to sugestia Andrzeja 5101. Otwórz więcej pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 05.10.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 ANDRZEJ 5101Właśnie jak zastosowałem niską krzywą to pompa nie ładuje podłogówki do zadanej temp. przez termostat pokojowy. Wyłącza się. Tak jak pisałeś wcześniej zadam większą, żeby naładowała podłogówkę w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.10.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Czy dobrze myślę, że najniższa temperatura od której wystartuje grzanie w WH-SDC07F3E5 to 5 stopni ? Tak ustawiłem PC a mimo tego grzała przy 6 stopniach, co mogłem zrobić zle ? Wczoraj ustawiłem timer w PC i na razie nie chcę grzać w domu bo rano mam 23 stopnie bez grzania, słońce i tem. w dzień na razie robią robotę. Błędne myślenie. Jeżeli sterownik załączony, to PC zacznie pracę w czasie w którym go zaprogramujesz. Możesz grzać ; - 1/ wg. krzywej, - 2/ wg.sterownika temperaturowego w pokoju, - 3/ wg. systemu hybrydowego ( 1 + 2 ) Ilość energii pobranej przez budynek zależy; - od temp.zewnętrznej, - temp wewnętrznej, - OZC budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.10.2018 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Czy dobrze myślę, że najniższa temperatura od której wystartuje grzanie w WH-SDC07F3E5 to 5 stopni ? Tak ustawiłem PC a mimo tego grzała przy 6 stopniach, co mogłem zrobić zle ? Wczoraj ustawiłem timer w PC i na razie nie chcę grzać w domu bo rano mam 23 stopnie bez grzania, słońce i tem. w dzień na razie robią robotę. Mam rozumieć iż na sterowniku ustawiłeś temp. zewnętrzną powyżej której pompa powinna przestać grzać na 5 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.10.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Mam rozumieć iż na sterowniku ustawiłeś temp. zewnętrzną powyżej której pompa powinna przestać grzać na 5 stopni? Tak, chcę aby pompa rozpoczynała pracę poniżej 5 stopni. Wydaje mi się, że pompa pracowała pomimo tego, że wyświetlała temperaturę zewnętrzną 6 stopni. Dzisiaj to jeszcze sprawdzę po 22. Korzystam z krzywej grzewczej, teraz mam w sypialni 23,7 a salonie 24,6 rano tempera będzie niższa o około 1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.10.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Weź poprawkę około 1 - 2 stopnie. Przestanie przy 6 - 7 a zacznie przy 4-3 stopniach. Jak masz ją włączoną to obiegówka pracuje non-stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 07.10.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Witam, na ten moment rozglądam się w ofercie pomp ciepła powietrze/woda i mam dwie wstępne wyceny: -NIBE Split AMS/HBS 10-16 4,0-16 kW-Viessmann Vitocal 200-S 201.D10 Jak wygląda użytkowanie pomp Panasonic Aquarea? Serwis, jakość itd.? Temat odnośnie Aquarea jest dość "rozbudowany", z czego może wynikać ich popularność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 09.10.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Co byście wzięli? cena taka sama. Panasonic Aquarea 9kW (WH-UD09HE5-1 / WH-ADC0309H3E5-1) czy DAIKIN Altherma III Bluevolution 8kW (ERGA08DV+EHVH08S23D9W) W analogicznym wątku powieliłem pytanie - Altherma Edytowane 9 Października 2018 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 10.10.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Co byście wzięli? cena taka sama. Panasonic Aquarea 9kW (WH-UD09HE5-1 / WH-ADC0309H3E5-1) czy DAIKIN Altherma III Bluevolution 8kW (ERGA08DV+EHVH08S23D9W) W analogicznym wątku powieliłem pytanie - Altherma Tego Panasa to raczej zestawiłbym z 6kW Althermą. Przy niskich temperaturach właśnie Altherma 6kW i Panas SDC 9kW mają podobne wydajności. Do wersji All in one Panasonica nie podepniesz cyrkulacji, do Althermy jest króciec. Daikin w specyfikacji podaje że działa do -25 a Aquarea do -20. Panas ma tylko 3kW grzałki a Daikin 9kW. No i w Daikinie jest już R32. Czy to ma jakieś znaczenie? Obecnie chyba nie ale za parę lat może to być jakiś problem:-/ Daikin w wersji zintegrowanej z hydroboxem jest mniejszy. Jak masz małą kotłownię to to może być ważny argument. A Panas, no cóż - bardzo dużo użytkowników i raczej z tymi co rozmawiałem bardzo zadowoleni. Pompa grzeje i chyba o to chodzi;-) Jest też chyba trochę tańsza od Althermy a to również bardzo ważne;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekdk 10.10.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam Zastanawiam się pomiędzy Panasonic AQUAREA H 9kW (KIT-WC09H3E8 ) a LG Therma V (HU091) 9 kW. Jak zacząłem porównywać parametry, zauważyłem dziwną rzecz i wydaje mi się, że jest to błąd ale proszę o wypowiedzenie się bardziej doświadczonych kolegów. We wszystkich katalogach i informacjach na swojej stronie Panasonic podaje COP i wydajność grzewczą tak jak byłby to T-CAP 9kW a jest to przecież zwykła Aquarea HP. Pomyłka we wszystkich źródłach w tak ważnej kwestii ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 10.10.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam Zastanawiam się pomiędzy Panasonic AQUAREA H 9kW (KIT-WC09H3E8 ) a LG Therma V (HU091) 9 kW. Jak zacząłem porównywać parametry, zauważyłem dziwną rzecz i wydaje mi się, że jest to błąd ale proszę o wypowiedzenie się bardziej doświadczonych kolegów. We wszystkich katalogach i informacjach na swojej stronie Panasonic podaje COP i wydajność grzewczą tak jak byłby to T-CAP 9kW a jest to przecież zwykła Aquarea HP. Pomyłka we wszystkich źródłach w tak ważnej kwestii ??? Pompa WC0 to chyba Bi-block wersja wysokotemperaturowa. Powienieneś porównać raczej z tą SDC09H3E8... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekdk 10.10.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Jeżeli dobrze patrzę to WCO jest określeniem zestawu a SDC samej jednostki wewnętrznej tego zestawu, więc jest to to samo. Wysokotemperaturowe zestawy mają oznaczenie WHF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts