Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam,

prosze o podpowiedz czy dla domu 140m powierzchni użytkowej wystarczy pompa ciepła Aquarea 9kW ?

Ocieplenie:

-elewacja 25cm styropian

-podłoga 20cm styropian

-dach 28 wata

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

ogrzewanie podłogowe na całości (rurki prowadzone co 15cm)

Prosze o pomoc.

Tak w skrócie - powinna spokojnie wystarczyć, pod warunkiem, że dom będzie starannie wybudowany i ocieplony (brak nieszczelności i mostków cieplnych). Co do modelu, o który pytasz, to trzeba rozróżnić cztery wersję: 9kW "zwykła" jednofazowa, trzyfazowa, 9kW "T-Cap" jednofazowy, trzyfazowy, które mocno się różnią parametrami

Chodzi mi o zwykłą 9kw jednofazową, znajomy ma taką i jest bardzo zadowolony tyle że ma dom 120m2, ocieplenie ma takie samo.

Dom budowałem sam i myśle że jest starannie wykonany. Okna mam 3-szybowe Vertex 90+.

Więc mogę spokojnie taką kupić?

To zależy, czy masz dodatkowe źródło ciepła (kominek) na największe mrozy. Zresztą, jak będzie na styk, dołączy się grzałka, jak zabraknie mocy/wydajności przy np. tygodniu mrozu -15 bez przerwy, co się zresztą rzadko zdarza. Chcesz mieć święty spokój - kup 3-fazową lub 1-fazową T-Cap, ale ta 1-fazowa zwykła też powinna dać radę

Żeby precyzyjniej odpowiedzieć na to pytanie to należy wiedzieć ile ciepła twój dom potrzebuje. To po pierwsze. A po drugie to na pewno te pompy nie mają takich samych parametrów. Mogą jedynie mieć podobne przy temp. na zewnątrz +7 stopni, ale już przy -10 czy -15 rozbieżności mogą być spore.

Mam pytanie - jaki kabel położyć aby połączyć pompę ze sterownikiem pokojowym ? jakiś 3x0,5mm2 czy może skrętkę ? (sufit podwieszany)

ps. rozumiem, że jak elektryk zapomniał położyć kabel 5x2,5mm2 do kotłowni to już mogę zapomnieć o zasilaniu 400 V ?

Obojętnie jaki. 2 żyły nawet wystarczą. 3x 0.5 czy tam skrętka będą OK. Teraz to już moda na bezprzewodowe wchodzi, ale osobiście preferuję przewodowo.

Mam taki przypadek...

Dom OZC 5kW.

Parter 45m2 podłogówka (na mieszaczu).

Poddasze 45 m2 grzejniki (już zamontowane).

Zakładam, że instalacja będzie pracować przy mrozie na 40-45*C.

Będzie kominek - na wypadek wojny ;-)

Który model Panasonica wybrać?

9kW T-cap przy -15*C moc 9 kW

9kW 3f przy -15*C moc 8,3 kW

9kW 1f przy -15*C moc 5,9 kW

7kW 1f przy -15*C moc 4,6 kW

Brakuje w ofercie modelu 3 fazowego o mocy 6-7 kW.

PS. Jakie są modulacje mocy w modelach Aquarea? Tj. np. 100%/75/50/25 - jak to działa?