giman 10.10.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Tego Panasa to raczej zestawiłbym z 6kW Althermą. Przy niskich temperaturach właśnie Altherma 6kW i Panas SDC 9kW mają podobne wydajności. Do wersji All in one Panasonica nie podepniesz cyrkulacji, do Althermy jest króciec. Daikin w specyfikacji podaje że działa do -25 a Aquarea do -20. Panas ma tylko 3kW grzałki a Daikin 9kW. No i w Daikinie jest już R32. Czy to ma jakieś znaczenie? Obecnie chyba nie ale za parę lat może to być jakiś problem:-/ Daikin w wersji zintegrowanej z hydroboxem jest mniejszy. Jak masz małą kotłownię to to może być ważny argument. A Panas, no cóż - bardzo dużo użytkowników i raczej z tymi co rozmawiałem bardzo zadowoleni. Pompa grzeje i chyba o to chodzi;-) Jest też chyba trochę tańsza od Althermy a to również bardzo ważne;-) Skąd wynika zestawienie Panas 9kW z Althermą 6 kW. O ile tabelki mocy Panasa dla rożnych temperatur są "wszędzie" to znaleźć takie dane dla Althermy - niemożliwość. Cyrkulacji nie planuję, temperatur poniżej -15 ciężko doświadczyć u mnie. Co do wielkości to fakt, że oba są all-in-one jest wystarczające abym nie widział różnicy. Serwis firmowy Daikina vs instalatorski Panasonica chyba wskazuje na Daikina. Różnicy w cenie nie ma praktycznie (ale gdy Panas z chłodzeniem a Daikin tylko grzewczy). Edytowane 10 Października 2018 przez giman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 11.10.2018 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Skąd wynika zestawienie Panas 9kW z Althermą 6 kW. O ile tabelki mocy Panasa dla rożnych temperatur są "wszędzie" to znaleźć takie dane dla Althermy - niemożliwość. Cyrkulacji nie planuję, temperatur poniżej -15 ciężko doświadczyć u mnie. Co do wielkości to fakt, że oba są all-in-one jest wystarczające abym nie widział różnicy. Serwis firmowy Daikina vs instalatorski Panasonica chyba wskazuje na Daikina. Różnicy w cenie nie ma praktycznie (ale gdy Panas z chłodzeniem a Daikin tylko grzewczy). https://tinyurl.com/yap3egvo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 11.10.2018 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Witam, na ten moment rozglądam się w ofercie pomp ciepła powietrze/woda i mam dwie wstępne wyceny: -NIBE Split AMS/HBS 10-16 4,0-16 kW -Viessmann Vitocal 200-S 201.D10 Jak wygląda użytkowanie pomp Panasonic Aquarea? Serwis, jakość itd.? Temat odnośnie Aquarea jest dość "rozbudowany", z czego może wynikać ich popularność? Witam, ponawiam moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 11.10.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 https://tinyurl.com/yap3egvo To jakieś materiały tajno-wewnętrzne:) Czy ogólne z netu a ja słabo szukam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.10.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Pompa ciepła Panasonic PC/PW - 9 kW/TCap wersja H; - Pompa jest ustawiona wg.harmonogramu tak jak na poniższym przykładzie ; , a/ grzeje CO a nie grzeje CWU, b/ grzeje CWU - tylko przy ręcznym załączeniu, Co może być powodem tej niedogodności/ usterki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.10.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Jaki masz ustawiony czas grzania CO ? Po nad to Marek trochę przedobrzył. Jeśli chcesz grzać tylko w II taryfie ustaw nieco inaczej. Pn. 6 wszystko off. 13 ON. 15 Off. 22 ON. Potem to skopiuj na pozostałe dni tygodnia do piątku włąnie. Harmonogram z soboty i niedzieli wyczyść. Edytowane 21 Października 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 21.10.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 zwróć uwagę że wszędzie ustawiasz słoneczko i kran, na koniec trzeba zatwierdzić harmonogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.10.2018 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Grzeje CO wg.harmonogramu a nie grzeje CWU.Harmonogram ustawiony jak w przykładzie; - harmonogram zatwierdzony, bo CO grzeje,- w piątek mam od 22,00 włączone CO i CWU i wyłączone dopiero w niedziele o 23,59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 21.10.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Grzeje CO wg.harmonogramu a nie grzeje CWU. Harmonogram ustawiony jak w przykładzie; - harmonogram zatwierdzony, bo CO grzeje, - w piątek mam od 22,00 włączone CO i CWU i wyłączone dopiero w niedziele o 23,59 a moze po prostu za duża histereza ustawiona na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.10.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) a moze po prostu za duża histereza ustawiona na CWU? Wykonałem szereg prób na indywidualne grzanie CWU wg.harmonogramu, ze wzrostem temperatury > 10 C od temperatury pokazywanej pod kranem w prawym górnym rogu. Po zatwierdzeniu harmonogramu grzania pokazuje się; - kran z wodą bez strzałki, - a powinien ze strzałką; Woda na CWU nie jest grzana. Może jest jakiś inny błąd w ustawieniach który determinuje grzanie CWU ??? Edytowane 21 Października 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.10.2018 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Jaką temp. docelową ustawiasz dla CWU i jaką masz ustawioną deltę.? No i ponawiam pytanie - jaki czas maksymalny grzania dla CO masz ustawiony? Podaj też maksymalny czas grzania CWU. Edytowane 21 Października 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.10.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Jaką temp. docelową ustawiasz dla CWU i jaką masz ustawioną deltę.? No i ponawiam pytanie ; - jaki czas maksymalny grzania dla CO masz ustawiony? - Podaj też maksymalny czas grzania CWU. Ostatnio było ciepło i funkcji grzania CO nie stosowałem. Temperaturę dla CWU ustawiałem na 45 C, deltę wg,instalatora mam ustawioną na 3 C, Czasu grzania dla CWU nie ustawiam. Żeby zagrzać wodę na CWU - muszę grzanie załączyć ręcznie . Zobacz na privat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 22.10.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Pytanie: Czy przy doborze pompy Panasonic 9kW 1f, wybór 9kW 3 fazowego będzie sporym przewymiarowaniem? Rozumiem, że T-CAP 3f to już inna bajka, ale czy zwykla HP 3f będzie dużo mocniejsza niż 9kW 1f? Pytam, bo nie chcę pompy na wyrost, ale nie mam dużej różnicy w cenie. Poza tym instalacja el. wykonana jest jakby pod 3f, piszą też, że urządzenie ma wtedy lepsza żywotność, ale czytałem gdzieś, że na zachodzie głównie instalują 1f, u nas chyba też i nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.10.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Pytanie: Czy przy doborze pompy Panasonic 9 kW1f, wybór 9 kW 3 fazowego będzie sporym przewymiarowaniem? Proponuje; 9 kW/1f/ T-Cap, podpiętą pod trzy fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 22.10.2018 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Proponuje; 9 kW/1f/ T-Cap, podpiętą pod trzy fazy. Czyli lepiej kupić Tcapa 9kW 1 fazowego, dwuwentylatorowego, niż dopłacać ok 3tyś do nie tcapa 9kw 3faz? W domu na 3 fazy bedzie tylko indukcja, to chyba nie ma sensu pakować się w 3F Panasonica? Dom ma moc przyłączeniową 18kW z zabezpieczeniem 32A. Ogólnie przyłącze jest trójfazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Pompa bardzo rzadko pobiera więcej jak 3. Chyba że załączy grzałki to wtedy dochodzą kolejne 3 i ewentualnie grzałka w zasobniku to następne 3. Ale instalator może tak zrobić aby kazdy z tych elementów był na innej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 22.10.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 (edytowane) Witam. Bardzo proszę o pomoc. Jaką macie ustawioną krzywą grzewczą na Panasonic Aquarera? W domu mam TCAPa 9kw - 137m2, bufor 130L, calość podłowówka, na razie bez termostatów pokojowych. Własnie ustawiłem krzywą - "-15 -> 35C , 15-> 25C". Zastanawiam się jak podejść do tematu wyregulowania temp. w domu. Pierwszy sezon zimowy. taryfa G11 jak narazie. Edytowane 22 Października 2018 przez bartasp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.10.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Co ten bufor robi i dlaczego jest? Złotego środka nie ma. Metoda prób i błędów. U mnie jest obecnie -15/30 i 10/26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartasp 22.10.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Co ten bufor robi i dlaczego jest? Złotego środka nie ma. Metoda prób i błędów. U mnie jest obecnie -15/30 i 10/26. Bufor do podgrzania wody ogrzewania podłogowgo oraz do rozmarażania pompy podczas niskich temperatur. Jest bo wiekszość instalatorów zalecała jego zrobienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 22.10.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Witam jestem w przeddzień zakupu pompy t-cap 9 kw ale okazuje się że kupić produkt nie jest tak łatwo. Otóż mam ofertę zakupu pompy w dobrej cenie a montaz chciałem zlecać osobno osobie z akredytacją od panasia. Obydwie akcje zakupu jak i montazu byly by realizane w duzej odleglosci od siebie. Jak się okazuje na paru montażystów z którymi rozmawiałem telefonicznie kazdy twierdzi że będę miał problemy z otrzymaniem gwarancji bo oni to zgłaszają przez stronę panasia i wystawiają gwarancję ale tylko wtedy kiedy to oni sprzedają pompę i ponoć wprowadzają numer faktury w program itp. Mam pytanie czy ktoś próbował kupować tak osobno bez montazu i jak rozwiązał sprawę gwary ? Dodatkowo rozmawiałem z panasiem i ci z kolei twierdzą co dla mnie przemawia logika że kupić mogę sprzęt wszędzie A oni tylko wymagają osoby z akredytacją do montażu ich urządzeń, co sprawia wydłużenie gwarancji na 3 lata u 5 lat na sprężarke. Druga kwestia ktoś może doradzić jakiś ekonomiczny i niewielki zbiornik cwu czy tylko 200 l i spirala wymiennika 2.4 m2 lub więcej czy to znowu marketing ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts