Drogba 25.10.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Czesc. Chciałbym zapytać o wasze aktualne zużycia energii przez T-cap 9kw. Aktualnie na CWU+CO zuzywam okolo 10kW dziennie. W domu okolo 23-24 stopnie. Jest to pierwszy sezon i probuje ustawic krzywa zeby bylo jak najbardziej optymalnie, tylko zastanawiam sie ile powinno pobierac mniej wiecej przy aktualnych temperaturach? Taryfa poki co G11. 7,36 wg pompy, (czytałem, że trochę przekłamuje) doba c.o. i cwu (październik)w domu 22 stopnie Szczęście moje, że pompa wybacza błędy pseudo fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 25.10.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2018 Czesc. Chciałbym zapytać o wasze aktualne zużycia energii przez T-cap 9kw. Aktualnie na CWU+CO zuzywam okolo 10kW dziennie. W domu okolo 23-24 stopnie. Jest to pierwszy sezon i probuje ustawic krzywa zeby bylo jak najbardziej optymalnie, tylko zastanawiam sie ile powinno pobierac mniej wiecej przy aktualnych temperaturach? Taryfa poki co G11. Ciesz się ja mam ok. 15 na dobę, temperatura w dzień 22,7-23,2 w nocy 22,8-22,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 26.10.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ok dzieki za informacje, poki co ucze sie tych ustawien stad moje pytania.A jak ustawic optymalnie grzanie CWU przy G11. Wedlug harmonogramu (glownie korzystamy z cieplej wody rano 5-7, wieczorem 20-22 i w okolicahc 13-14. Zbiornik 200l, aktulanie grzeje jak popadnie - zadana temp 47. Zuzywa na samo CWU okolo 5,6kW dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 26.10.2018 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Ok dzieki za informacje, poki co ucze sie tych ustawien stad moje pytania. A jak ustawic optymalnie grzanie CWU przy G11. Wedlug harmonogramu (glownie korzystamy z cieplej wody rano 5-7, wieczorem 20-22 i w okolicahc 13-14. Zbiornik 200l, aktulanie grzeje jak popadnie - zadana temp 47. Zuzywa na samo CWU okolo 5,6kW dziennie. Wykorzystaj tryb Heat+Tank, poczytaj tutaj, tutaj i tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 28.10.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Ja też zaczynam swoją przygodę z PC Panasonic T-cap 9kw. Aktualnie grzanie na podstawie krzywej, tylko ogrzewanie bez podgrzewania wody. Niestety na razie nie mam jeszcze programatora pokojowego Wiec tylko ustawienia w PC wchodzą w grę. Czy ustawienie harmonogramu zgodnie z taryfą G12W czyli od 22-6 grzanie następnie wyłączenie, 13-15 grzanie potem wyłączenie nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na PC?. Edytowane 29 Października 2018 przez Gurszczak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posky 28.10.2018 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Szanowni, możecie mi podpowiedzieć pod które "zaciski" w płycie głównej podpiąć kable do eurostera? szukam pół dnia jakiegoś schematu i mało skutecznie... external sensor? czy po podłączeniu w ustawieniach muszę mu wskazać termostat by wszystko działało w trybie on-off w dedykowanych "okienkach" T2? z góry dzięki za podpowiedzi posky Edytowane 28 Października 2018 przez posky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 28.10.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 (edytowane) Szanowni, możecie mi podpowiedzieć pod które "zaciski" w płycie głównej podpiąć kable do eurostera? szukam pół dnia jakiegoś schematu i mało skutecznie... external sensor? czy po podłączeniu w ustawieniach muszę mu wskazać termostat by wszystko działało w trybie on-off w dedykowanych "okienkach" T2? z góry dzięki za podpowiedzi posky Zaciski nr 9 i 12 oraz aktywowacja w ustawieniach opcji Room Thermostat Connection Edytowane 28 Października 2018 przez redblack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 29.10.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 ponawiamKto z Was ma najdłużej pompę, t.z. kto ma największą ilość załączeń sprężarki i na ile załączeń jest przewidywany jej żywot ?Ja mam obecnie 178 załączeń na 90 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gozno 29.10.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Witam wszystkich forumowiczów. Wkrótce musi zapaść decyzja o doborze pompy ciepła do nowo budowanego budynku. Wciąż jednak kilka niejasności mnie trapi w kwestii doboru odpowiedniego modelu jak i producenta. Waham się pomiędzy: 1. KIT-WXC09H3E5 T-CAP 9KW 1 faza split generacja H 2. KIT-WC09H3E5 SDC 9KW 1f faza split generacja H 3. MITSU Zubadan 8KW Sprawdzając parametry oraz zapotrzebowanie budynku wnioskuję: Pozycja 1. za mocna , Pozycja 2 za słaba i pozycja 3 prawdopodobnie najlepiej wpasowana pompa lecz za droga Poniżej podaję parametry budynku. Bardzo prosze o Wasze sugestie być może jest inna pompa, która będzie odpowiednia. Zapotrzebowanie na energię 7,6KW (CO i CWU 4 osoby) 185m2 do ogrzania + garaż 26m2 (10 stopni C) Domek z poddaszem użytkowym dość wysokim 3m, Porotherm 25 + 20cm grafit, 30cm wełna skalna na poddaszu, wentylacja mechaniczna z rekuperacją, okna 3 szybowe, Z góry dziękuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 29.10.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) dlaczego 2 za słaba? Ja przy poodbnym zapotrzebowaniu wybrałem właśnie 2. Zgodnie z nieczęsto wybieraną zasadą na tym forum by pompy nie przewymiarowywać i grzać 24/7. Podobnie doradzał nie jeden instalator. Zapotrzebowanie masz liczone na -20°C, taka temperatura występuje jednak tylko przez kilkadziesiąt godzin w roku, większość to temperatury wyższy, Jak się to rozwiązanie u mnie sprawdziło powiem za rok. Edytowane 29 Października 2018 przez PrzyszłyBudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gozno 29.10.2018 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 (edytowane) 5,9KW przy -15 nie wiem ile ma przy -20 ale strzelam 4,7KW+3KW grzałki, jeśli w porywach będzie zimniej to trzeba pomyśleć o dodatkowym źródle ciepła Edytowane 29 Października 2018 przez Gozno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.10.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Zastosuj 4 opcje sdc 9kw 3f. Ta wersja nie track tak na mocy przy spadku temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gozno 29.10.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Nie brałem pod uwagę 3f ze względu na ewentualny zanik 1 z faz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 29.10.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 dlaczego 2 za słaba? Ja przy poodbnym zapotrzebowaniu wybrałem właśnie 2. Zgodnie z nieczęsto wybieraną zasadą na tym forum by pompy nie przewymiarowywać i grzać 24/7. Podobnie doradzał nie jeden instalator. Zapotrzebowanie masz liczone na -20°C, taka temperatura występuje jednak tylko przez kilkadziesiąt godzin w roku, większość to temperatury wyższy, Tylko trzeba pamiętać, że OZC wykonuje się standardowo dla temperatury wewn. 20 °C a w takiej temperaturze to polar obowiązkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 29.10.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Jak masz problem z zanikiem faz to są zabezpieczenia przed zanikiem fazy i wyłączy pc tak samo jak zniknie faza na której chodzi pc 1f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gozno 29.10.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Jeszcze nie wiem czy jest problem z fazami ale na wiosce można sie tego spodziewać. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę. Mając przyłącze do budynku 3f i pompę 1f w razie zaniku przepinam na inną i wszystko działa, kiedy mam pompę 3f to zanik jednej nie pozwala na dalszą pracę pompy. Co w takim razie daje zabezpieczenie przed zanikiem fazy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.10.2018 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Zastosuj 4 opcje sdc 9kw 3f. Ta wersja nie track tak na mocy przy spadku temperatury Mocy może i nie traci ale jest w cenie TCapa 1 fazowego albo trochę drożej:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 30.10.2018 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Zabezpieczenie przed zanikiem fazy wyłączy urządzenie przy braku fazy żeby ochronić przed szkodliwa praca na 2 fazach. Nie wiem jak u ciebie często zdarzają się zaniki faz bo u każdego jest innaczej. U mnie albo są 3f albo prądu nie ma wcale... ale te braki tezzdazaja się może 1 x w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 30.10.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Czy negatywna opinia forum dotycząca sterowania temperaturą we wszystkich pomieszczeniach, przy pomocy termostatów pozostaje niezmieniona?Znalazłem różne wątki i generalnie konkluzja jest taka, że jak jest PC PW, po całosci podłogówka (+3 grzejniki niskotemp) + rekuperacja i dobrze ocieplony dom, to pozostaje wysterować przepływami i korzystać z czujnika pogodowego i temat zamknięty? Kable pod termostaty mam poprowadzone, tylko czy jest sens pakować się w dodatkowy koszt (na ta chwile ok 700zł za elektrozawory + same sterowniki do pokoi). Czy warto np zrobić w samych łazienkach i sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 30.10.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 U mnie zdały egzamin- mam nieregularną bryłę budynku. Część pomieszczeń od strony północno wschodniej grzeje już od 23 września, a te od strony południowo zachodniej załączyły się trzy- cztery tygodnie później. Mam dużą powierzchnię budynku i ciężko byłoby mi ustawić odpowiednie temperatury w 14 (poza łazienkami) różnych pomieszczeniach. Nie mam regulatorów w łazienkach, bo służą one jako kaganiec przed przegrzaniem, a w łazienkach ma być cały czas cieplej niż w innych pomieszczeniach. Przy małym domu i zwartej bryle raczej bym nie zakładał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts