plusfoto 16.11.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 Tak o to właśnie chodzi. W tej chwili co prawda masz salusa podłączonego ale nie aktywowanego, pompa chodzi wyłącznie na krzywej. Należy to zmienić w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.11.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 podpowiedz prosze gdzie to włączyć?https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/instrukcje_obslugi/Aquarea/WH-SDC-03-05-07-09-H3E5-1.pdf Ust. instalatora > Ust. systemu > 5.2 Strefa & Czujnik > Czujnik > dalej termostat pokojowy czy termistat pokojowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.11.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 termostat pokojowy i tam powinien być wybór zewnętrzny /wewnętrzny - ustaw zewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.11.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) że tak nieśmiało powiem....nie działa.. Ustawiem jak pisaliście...i - spłaszczyłem krzywą z 54 na 35 - zmieniłem w ustawieniach z krzywej na termostat pokojowy zewnętrzny w harmonogramie mam tylko grzanie CWU - Salus ustawiłem na temp 21. I pokazywał aktualną temp 19,5 i kręcił się na nim wiatraczek a wiec dawał sygnał do grzania. Pompa obiegowa wtedy działa i goniła wodę z bufora - szkoda tylko, że PC jej nie dogrzewała Gdy na chwilę wróciłem do grzania na krzywej (ikona krzywej) od razu się PC załączyła i zaczęła grzać.wodę. Mi to tak wygląda, że Salus działa - włącza zewnętrzną pompę obiegową ale nie daje info do PC by włączyć grzanie... Edytowane 16 Listopada 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.11.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 że tak nieśmiało powiem....nie działa.. Ustawiem jak pisaliście...i - spłaszczyłem krzywą z 54 na 35 [ATTACH=CONFIG]421839[/ATTACH] - zmieniłem w ustawieniach z krzywej na termostat pokojowy zewnętrzny w harmonogramie mam tylko grzanie CWU [ATTACH=CONFIG]421840[/ATTACH] - Salus ustawiłem na temp 21. I pokazywał aktualną temp 19,5 i kręcił się na nim wiatraczek a wiec dawał sygnał do grzania. Pompa obiegowa wtedy działa i goniła wodę z bufora - szkoda tylko, że PC jej nie dogrzewała [ATTACH=CONFIG]421841[/ATTACH] Gdy na chwilę wróciłem do grzania na krzywej (ikona krzywej) od razu się PC załączyła i zaczęła grzać.wodę. Mi tiotak wygląda, że Salus działa - włącza zewnętrzną pompę obiegową ale nie daje info do PC by włączyć grzanie... masz źle podpięte salusa w jednostce wewnętrznej, sam podłączałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.11.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 nie, robił to instalator.... ale mogę sam zmienić jeśli to nie jest trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 16.11.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 nie, robił to instalator.... ale mogę sam zmienić jeśli to nie jest trudne podeślij fotę jak masz to podpięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.11.2018 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2018 nie, robił to instalator.... ale mogę sam zmienić jeśli to nie jest trudne Za dużo kombinacji Mam starocia ale od paru lat stałe ustawienie: 13-15- grzanie c.o+cwu z priorytetem cwu 22.00-00-grzanie cwu 2.00-6.00-grzanie c.o+cwu z priorytetem cwu Bez żadnych dodatkowych sterowników pokojowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 17.11.2018 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Arturo owszem mogę grzać timerem i krzywą ale mam to spięte z termostatem pokojowym. Gdy nie grzeje pompa a termostat chce dogrzać to włącza mi pompke obiegową i po co ona ma działać i gonić po obiegu chłodną wode (po rozładowaniu bufora) ? W sumie nie wiem co się bardziej spisze - praca na termostacie zewnętrznym czy timerze z ustawioną krzywą? Ściągnę dziś panel zrobię fotki tylko może być ciężko bo wszystkie kable idą w peszlach.. Na razie włączyłem ręcznie grzanie na krzywej - jak było ustawione pierwotnie - weekend tania taryfa, niech grzeje Edytowane 17 Listopada 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.11.2018 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 CNC ma rację. Albo salus źle podpięty albo wcale. Fotka to wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 17.11.2018 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Jeżeli masz termostat z wyjściem bez napięciowym powinieneś mieć podłączone tak jak na zdjęciu. Jeżeli jest styk napięciowy to należy podłączyć jeszcze N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 17.11.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Do tego mam jeszcze podłączony taki termostat z Ali https://pl.aliexpress.com/item/Touchscreen-Colourful-Programmable-Wifi-Thermostat-for-on-off-Control-of-Water-Valve-and-GasBoiler-Dry-Contact/32771448876.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.2cbb5c0f9dTtv7 i mogę sterować załączaniem pompy przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 17.11.2018 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 To teraz jeszcze jak masz ten brązowy i czarny w termostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 17.11.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Termostat zwiera mi tylko te dwa przewody i pompa zaczyna grzać. Edytowane 17 Listopada 2018 przez Marek2504 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.11.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Witam Was po około dwóch latach "milczenia". Na PC zdecydowałem się dzięki naszemu Forum i nie żałuję, bo dwa pełne sezony śmiga bez zarzutu. Szczegóły w stopce. Ostatnio, jak temp. spada nocą w okolice zera, zaczęło wywalać H65, czyli "błąd przepływu wody podczas odszraniania", czy jakoś tak. Nie szczególnie mam teraz możliwość wertowania wstecz dwóch lat wątku więc może pomożecie wskazówką, proszę, tak na szybko? Z serwisantem na przegląd okresowy dopiero w przyszłym tygodniu się mogę umówić (chyba). Ciśnienie w obiegu około 1,2 bar, filterek wyczyściłem, ale błąd powraca praktycznie przy każdym odszranianiu, prawdopodobnie kiedy obiegówka chce wrzucić najwyższy bieg, ale nie mam pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 17.11.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Kiedy w panasonicu włącza się grzałka przy obecnej temp. Zewnetrznej? Zauwazylem ,że przez ostatni miesiac 5 godz pracowala grzalka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 17.11.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Kiedy w panasonicu włącza się grzałka przy obecnej temp. Zewnetrznej? Zauwazylem ,że przez ostatni miesiac 5 godz pracowala grzalka... Włącza się tak, jak jest ustawiona na sterowniku. Ja zaprogramowałem dołączanie grzałki przy minus 15, czyli prawie nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 17.11.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 wygląda to tak... calosc z termostatu ida 3 przewody brązowy zmostkowany z fazą?? (chyba faza bo dalej ten drugi idzie do gniazdka) niebieski idzie tutaj Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 17.11.2018 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Masz całkowicie źle podpięty termostat, a właściwie to w ogóle nie jest podpięty pod płytę główną. Ten termostat załącza ci tylko pompę obiegową za buforem. Na zdjęciu które wysłałem zaznaczyłem miejsce gdzie powinien być podpięty termostat, ale sam tego nie rób bo u Ciebie jest jeszcze dodatkowa pompa obiegowa. Musiałbym popatrzyć w instrukcji czy przypadkiem nie jest potrzebny jakiś dodatkowy moduł do sterowania pompą obiegową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 17.11.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 Włącza się tak, jak jest ustawiona na sterowniku. Ja zaprogramowałem dołączanie grzałki przy minus 15, czyli prawie nigdy. Tez mam tak ustawiona. Inne przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts