rafhi 19.11.2018 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 \ miałem tak w tamtym roku Po instalacji pompy przyszły mrozy i trzeba było grzac. Panas dał rade ale rachunki miałem z kosmosu - zużywał po 80-100kWh dziennie. Na szczęście grzałem tak tylko miesiąc ale i tak przyszedł rachunek na 2000zł no to mnie zabiłeś tą kwotą heh dzięki za odpowiedzi....chyba trzeba zacząć jakiegoś kleju pod mróz na styro j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 19.11.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) . Jak dla mnie zrobił coś na wzór dwóch stref o czym pisałem wcześniej ale po co to nie mam pojęcia bo pompę za buforem można podłączyć na płycie w miejscu oznaczonym jako "extra pump" Rozmawiałem z instalatorem. Pytałem czemu Salus nie jest podpięty pod płyte w PC a tylko pod obiegówkę. Powiedział, ze zrobił tak bo tak im się to najlepiej sprawdza a założyli już ponad 150 pomp. Tak się lepiej sprawdza w małych instalacja tylko na ogrzewaniu podłogowym i z buforem. Dla dużych inastalacji lub gdy w obiegu jest woda o wyższej temperaturze (grzejniki, klimakonwekory) robią inaczej. Problem tam jest taki, ze małe pompy biorą wodę z obiegu do defrostów i lepiej dla pompy jak będzie miała zawsze ciepłą wodę w buforze. Inna rzecz, że jak podepnie Salusa pod płytę to nie będę miał chłodzenia bo tam jest 1 styk??? (coś takiego powiedział). Jak chce inaczej zawsze może mi to zmienić - zrobił tak, bo z ich doświadczenia tak jest lepiej. Mieli przypadki, że klienci dzwonią że nie odladza się cała jednostka zewnętrzna - tak nie ma z tym problemu bo zawsze ciepła woda jest w buforze. Edytowane 19 Listopada 2018 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 19.11.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Zapomniałem u mnie też będzie rekuperacja. Zapotrzebowanie na ogrzewanie 8665 kwh na wode 2522 U mnie wylewki tradycyjne na dole 8-9 cm u góry 6-7cm Także myślę o tym by grzać w nocnej taryfie między innymi wynika to z trybu życia rodziny w dzień nas raczej nie ma. EDIT: Po przestudiowaniu parudziesięciu tematów mam nadal mętlik - porównywałem nawet po izolacjach i metrażach domów, projektach itp suma summarum może ktoś odpowie: - czy program panasonic designer do doboru pomp jest w miarę dokładny ? i wyniki jego nie odbiegają znacząco od profesjonalnego OZC - czy pompa sdc 9 kw da radę ogrzać dom w taryfie g12w (głównie noc i godzinka popołudniem) i komfort życia nie zostanie w jakiś sposób zaburzony ? - czy przewymiarowanie t-cap 174 % dla - 20 stopni i 23 stopni wew. to bardzo niebezpieczna granica do możliwości taktowania sprężarki ? Dla tych warunków sdc 9 kw ma 107 % sprawności ... Ciężko mi poruszać się po tych % bo nie wiem jakie realne jest to przełożenie na pracę i komfort życia w domu. Boje się taktowania bo może się okazać że za duża pompa a z drugiej strony nie wiem czy sdc sobie poradzi w tej taryfie itp. Generalnie zakładam że - 20 stopni to jakiś margines i jeśli się załączy grzałka to nie jest to wg. mnie problem - jednak zimy u nas nie są jak na antarktydzie a w skandynawii przecież tez te pompy montują... ktoś mnie jest wstanie technicznie w czymś utwierdzić czy odwlec od decyzji ? oszczedność 2500 na zakupie pompy patrząc na rachunek ekomoniczny i zwrot inwestycji mówi żeby iść w sdc 9 kw... a obawy są czy to dobra decyzja... Witam Andrzej jakoś mnie wcześniej wywołał, otóż i i jestem. RAFHI masz niemal identyczną sytuację jak ja (poza tym że masz piętro i metraż nieznany). Mam 3 faz zwykłą -9-tkę. Spokojnie się wyrabia do chałupy z naszym zapotrzebowaniem. grzeję tylko w taniej G12w, wylewki podobnej grubości co u ciebie więc spokojnie zakumulujesz tam ciepło. Przy mrozach spokojnie opędzisz, a jak będzie przez miesiąc -25 na blacie to zagrzejesz parę h w drogiej taryfie, nie zbiedniejesz. Do grzania tylko w taniej potrzebne jest przewymiarowanie pompy i grube wylewki tradycyjne bez żadnych anhydrytów i innych wynalazków. Ktoś wspomniał wcześniej, że dzięki stałej pracy PC przez cały dzień pompa ma mniej wyłączeń. Niestety to bzdura (bo nigdy nie dobierzesz pompy do zapotrzebowania domu). Mniej wyłączeń i taktowania jest własnie w grzaniu w taniej taryfie. Pompa notuje praktycznie 2-3 wyłączenia sprężarki na dobę (plus oczywiście odszraniania w sezonie). Wyłącza przed 15:00 potem wyłącza przed 6 rano, a jak ciepło to zdąży wcześniej (3-4 w nocy) i czasem zdąży jeszcze załączyć się lub nie do 6 rano. Zanim sprężarka się wyłączy ze względu na osiągnięcie krzywej temperatury to pc zostanie definitywnie wyłączona przez timer taniej taryfy. W przypadku grzania całą dobę ilość włączeń i wyłączeń drastycznie rośnie. Teoretycznie styknie ci 7kW, ale jak chcesz grzac tylko w taniej proponuję 9kW 3 fazówkę. Wiele było o tym na forum: 3 fazówki 2 wentylatorowe mają lepszą kulturę pracy (cokolwiek to oznacza) i są tańsze w eksploatacji. Mój instalator to potwierdził. Będziesz grzał całą dobę bierz 7-mkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 19.11.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 \ miałem tak w tamtym roku Po instalacji pompy przyszły mrozy i trzeba było grzac. Panas dał rade ale rachunki miałem z kosmosu - zużywał po 80-100kWh dziennie. Na szczęście grzałem tak tylko miesiąc ale i tak przyszedł rachunek na 2000zł Podobna sytuacją. Miałem ocieplone ściany, bez ocieplenia na stropie - rozłożysta parterówka... U mnie chyba tyle nie ciągła, ale rachuneczek za grzanie i wygrzanie wylewek wyszedł chyba z 1800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 19.11.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam mam pytanko na dniach będzie montaż pompy Panasonica u mnie. Wszystko fajnie itp ale nie wyrobiłem się z ociepleniem domu - pytanie do tych którzy z różnych względów musieli zamieszkać w takim domu jak zachowywał się wasz Panas? Ciekawi mnie jak to wyglądało z utratą ciepla i koniecznością czwstszego załączenia samej pompy? Na ile może być to problematyczne ? Oczywiście jestem świadom że rachunki będą adekwatnie wyższe. Ja "puściłem " w styczniu bez elewacji i pianki na poddaszu. Jeśli dobrze pamiętam dość późno się zorientowałem ogólnie nie widzę sensu załączania PC bez chociaż ocieplenia poddasza i eliminacji dużych mostków. Praca raczej 24 h. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 19.11.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Mam zapowietrzony uklad wodny. Jak się odpowietrza t-capa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.11.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Którego? H czy F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafhi 19.11.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Witam Andrzej jakoś mnie wcześniej wywołał, otóż i i jestem. RAFHI masz niemal identyczną sytuację jak ja (poza tym że masz piętro i metraż nieznany). . Dzięki Szklara za odpowiedz - generalnie ja mam 154 m2 do ogrzania . Tak jak napisałeś ten tok ogrzewania do mnie przemawia i takie mam założenia. W między czasie sporo doczytałem moja wiedza nadal nie jest jakaś mega ale zawsze mniej wątpliwości i pewności że idzie w dobrym kierunku. Ja wziąłem 9 kw t-cap ale generalnie 7 kW by pewnie starczyla. No cóż kiedyś może się to zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 19.11.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.11.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 menu / ust. instalatora / ust. serwisowe /max predkosc pompy i strzałkami w dół na odpowietrzanie - enter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 19.11.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Dopuścić wody? Nie ma zaworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 20.11.2018 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Rozmawiałem z instalatorem. Pytałem czemu Salus nie jest podpięty pod płyte w PC a tylko pod obiegówkę. Powiedział, ze zrobił tak bo tak im się to najlepiej sprawdza a założyli już ponad 150 pomp. Tak się lepiej sprawdza w małych instalacja tylko na ogrzewaniu podłogowym i z buforem. Dla dużych inastalacji lub gdy w obiegu jest woda o wyższej temperaturze (grzejniki, klimakonwekory) robią inaczej. Problem tam jest taki, ze małe pompy biorą wodę z obiegu do defrostów i lepiej dla pompy jak będzie miała zawsze ciepłą wodę w buforze. Inna rzecz, że jak podepnie Salusa pod płytę to nie będę miał chłodzenia bo tam jest 1 styk??? (coś takiego powiedział). Jak chce inaczej zawsze może mi to zmienić - zrobił tak, bo z ich doświadczenia tak jest lepiej. Mieli przypadki, że klienci dzwonią że nie odladza się cała jednostka zewnętrzna - tak nie ma z tym problemu bo zawsze ciepła woda jest w buforze. Musisz popytać użytkowników, którzy mają bufor, jak mają rozwiązane sterowanie. Ja bufora nie mam i być może instalator ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 20.11.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Nie wiem dlaczego , ale włącza mi się grzałka podczas grzania CO. Panasonic wskazuje, że średnio pracuje 1 godz na dobę. Nie wiem czemu ona się włącza... grzałka nastawiona na -15 st. Pompa ma harmonogram na 2 taryfe. krzywa 35 przy-15 i 27 przy +15. Ma włączony ten antyzamrażanie czy jakos tak. Godzina na dobe niby niewiele ale tak dzien po dniu i sie nazbiera a raczej mrozów silnych nie ma , aby musiała się włączać już. Dziś przed uruchomieniem pompy o 13 zasilanie jak i powrót miały po 22 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.11.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Może masz ustawioną dezynfekcję termiczną zbiornika na CWU cyklicznie codziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.11.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Dziś przed uruchomieniem pompy o 13 zasilanie jak i powrót miały po 22 st. Żeby PC wystartowała bez grzałki, to temperatury czynnika grzewczego muszą być ; > 25 C na zasilaniu, > 20 C na powrocie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.11.2018 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) Żeby PC wystartowała bez grzałki, to temperatury czynnika grzewczego muszą być ; > 25 C na zasilaniu, > 20 C na powrocie, Małe sprostowanie. Minimalna temp wody w obiegu która powoduje start pompy z grzałki a nie sprężarki to przy 1 wentylatorze 18 stopni przy dwóch 10. Natomiast jeśli w określonym czasie (jak dobrze pamietam) 0,5 godziny pompa nie będzie w stanie zbliżyć się do zadanych parametrów( zwłaszcza chodzi o zapodaną deltę i stopniowy wzrost temp.) to dołączy grzałkę. Edytowane 20 Listopada 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMIANEK 20.11.2018 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Małe sprostowanie. Minimalna temp wody w obiegu która powoduje start pompy z grzałki a nie sprężarki to przy 1 wentylatorze 18 stopni przy dwóch 10. Natomiast jeśli w określonym czasie (jak dobrze pamietam) 0,5 godziny pompa nie będzie w stanie zbliżyć się do zadanych parametrów( zwłaszcza chodzi o zapodaną deltę i stopniowy wzrost temp.) to dołączy grzałkę. to albo zejść w dół z krzywą, albo zwiekszyć delte bo teraz jest 5, albo wydluzyc grzanie bo teraz mam od 22-4, 13-15?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 20.11.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Po odkreceniu przedniej obudowy sporo wody z czynnikiem na dolnej tacy. (pod styropianem) Jakiś czas temu miałem wyciek w okolicach odprowadzenia "skroplin" tj. wężyk od zaworu bezpieczeńtwa do kanalizy . Niestety to nie to miejsce i najprawdopodobniej cos sie rozszczelniło pomiedzy pompa obiegowa a wyjsciem . Wydaję mi sie iz to może być przyczyna zapowietrzania sie układu .Tutaj jednak juz nie chcę ingerować tak więc czekamy na instalatora:/ pozdrawiam Witam ponownie , niestety instalator dotrze dopiero w przyszłym tygodniu więc będę potrzebował Waszej porady. Jeśli chodzi o wyciek to jest niewielki ale jest .Cały czas na dolnej tacy zbiera się woda z czynnikiem . Przy rozdzielaczach w normalnym trybie grzania ledwo słyszalne powietrze jednak przy defrostach i obróconej pracy pompy obiegowej, dość znaczący hałas. Czy taka praca przez te kilka /kilkanascie jest bezpieczna.?Czy jest możliwe moje podejrzenie rozszczelnienia układu miedzy obiegówką a wyjsciem z jednostki zewnętrznej ?Czy jeśli tak , ktoś napotkał podobny problem i jaki jest koszt potencjalnej naprawy .? Przepraszam iż mój "język" dla ekspertów może być niezrozumiały ale po dwóch latach uzytkowania PC to moja pierwsza awaria i przyznam że po początkowej euforii dość rzadko tu zagladałem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 20.11.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Wg instrukcji: Podczas rozpoczęcia trybu odszraniania nr. 2 (przy temperaturze wody w instalacji poniżej 27*C), przepływ wody powyżej 10l/min. wykryty przez czujnik przepływu wody generuje błąd procesu odszraniania. Podczas tego trybu pompa obiegowa nie powinna pracować. OK. Na razie sprawdziłem tyle, że H65 to jak pisze Zigobar i instrukcja autodiagnostyki "nieprawidłowość odszraniania" objawiająca się nieprawidłowym przepływem wody podczas 2.trybu odszraniania. W tym trybie pompa nie powinna pracować, na rotametrach ma być "zero" ... i tak też jest u mnie. Jednak system wyrzuci błąd, jeśli stwierdzi, że przez min. 10 sekund przepływ wody jest większy niż 10 l/min. Czyli albo oszukuje czujnik przepływu i wskazuje wartość >10l/min, pomimo, że woda nie płynie, albo błąd leży głębiej, czyli w sterowaniu na płycie głównej. Serwisant umówiony dopiero na przyszły tydzień, ale chciałbym podiagnozować dalej. W instrukcji napisali, żeby "...odłączyć wtyczkę czujnika przepływu (CN-FLOW) na płycie PCB ... i zmierzyć ciągłość przepływu. Czy jest ciągłość?" Jak to sprawdzić? Tzn. jak określić to co piszą w instrukcji: "czy jest ciągłość przepływu"? Przy okazji: spotkaliście się z przypadkiem, że czujnik przepływu wody w Panasie wprowadzał w błąd PC dając sygnał przepływu, pomimo, że przepływu nie było? Ewentualnie koszt takiego czujnika jak dojdzie do jego wymiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 20.11.2018 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 OK. Przy okazji: spotkaliście się z przypadkiem, że czujnik przepływu wody w Panasie wprowadzał w błąd PC dając sygnał przepływu, pomimo, że przepływu nie było? Ewentualnie koszt takiego czujnika jak dojdzie do jego wymiany? Hej, podobno czujnik przepływu w mod F jest elektromechaniczny - nie wiem jak się zachowuje przy uszkodzeniu ( teoretycznie chyba powinien wskazywać mniejszy przepływ od rzeczywistego , a nie odwrotnie) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts