Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

a w pozycji 14 z ukrytego menu co masz?

0x85

Żeby przypomnieć gdzie jest problem. Pompa chodzi 24h na dobę i nie może dobić do 22 stopni w domu. Wykluczam energochłonność i źle położoną podłogówkę. Na ekogroszku 22 stopnie było osiągalne przy tej pogodzie !!!

Edytowane przez Drogba

0x85

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli masz te same wartości: w menu serwisowym dotyczącym obiegówki oraz na poz 14 w menu ukrytym... to znaczy ze opory w instalacji są tak duże, że obiegówka już nie wytworzy większego przepływu. Możesz spróbować wtedy podnieść maksymalny dozwolony bieg w menu serwisowym, ale najpierw przyjrzałbym się instalacji podłogówki, skąd takie duże opory...

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli masz te same wartości: w menu serwisowym dotyczącym obiegówki oraz na poz 14 w menu ukrytym... to znaczy ze opory w instalacji są tak duże, że obiegówka już nie wytworzy większego przepływu. Możesz spróbować wtedy podnieść maksymalny dozwolony bieg w menu serwisowym, ale najpierw przyjrzałbym się instalacji podłogówki, skąd takie duże opory...

Tak jak wspominałem. Wcześniej na ekogroszku nie miałem problemu. Dodatkowo teraz do testów przymkąłem 1/3 domu. Do jakiego poziomu podnieść bieg pompy?

Piec to inna historia- miałeś dużą moc i deltę.

Jak masz za duże opory hydrauliczne - to pozostale tylko dołożyć sprzęgło.

Dlatego zawsze mówię montującym PC, aby przynajmniej przewidzieli możliwość dołożenia sprzęgła/bufora ( miejsce i śrubunki- to prawie nic nie kosztuje)

Tak jak wspominałem. Wcześniej na ekogroszku nie miałem problemu. Dodatkowo teraz do testów przymkąłem 1/3 domu. Do jakiego poziomu podnieść bieg pompy?

Pierwsze co zrób to otwórz wszystkie pętle, i może podnieś trochę krzywą grzewczą, a dopiero później ew. podnoś maksymalny bieg pompy... Serwisówka podaje, że maksymalny bieg to C5(197), ale czy to jest bezpieczne to się nie wypowiem... dla 9kw typowy to 7A(122) a dla 12tki to 8B(139)....

Choć nie bardzo Mi to wszystko pasuje skoro pompa jest w stanie przy tym przepływie zapewnić zadaną temperaturę i deltę to przyczyna może być inna. Sprawdź przy okazji z jaką częstotliwością pracuje sprężarka.

No właśnie mnie to wygląda jakby odbiór ciepła był za słaby... może za dużo pętli podłogówki jest zamkniętych...

Edytowane przez PPamir

teraz pompa się wyłączyła chociaż pokazuje strzałkę na słoneczko

Prawidłowa reakcja PC- nie ma odbioru ciepła tj wys temp powrotu. Sprężarka stop, itd.

Odkręcaj wsio na max i podnieś do testów na max przepływ.

Może być jeszcze problem z regulacją systemu- tj może być część podłogówki z małym oporem , a reszta z dużym.

Wtedy woda płynie tam , gdzie jej łatwiej...

Prawidłowa reakcja PC- nie ma odbioru ciepła tj wys temp powrotu. Sprężarka stop, itd.

Odkręcaj wsio na max i podnieś do testów na max przepływ.

Może być jeszcze problem z regulacją systemu- tj może być część podłogówki z małym oporem , a reszta z dużym.

Wtedy woda płynie tam , gdzie jej łatwiej...

Wszystko odkręcone. Przepływ pozycja 12 - 20,23. Gdzie podkręcić przepływ na maxa i le?