Drogba 23.11.2018 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 (edytowane) a w pozycji 14 z ukrytego menu co masz? 0x85 Żeby przypomnieć gdzie jest problem. Pompa chodzi 24h na dobę i nie może dobić do 22 stopni w domu. Wykluczam energochłonność i źle położoną podłogówkę. Na ekogroszku 22 stopnie było osiągalne przy tej pogodzie !!! Edytowane 23 Listopada 2018 przez Drogba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 23.11.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 0x85 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli masz te same wartości: w menu serwisowym dotyczącym obiegówki oraz na poz 14 w menu ukrytym... to znaczy ze opory w instalacji są tak duże, że obiegówka już nie wytworzy większego przepływu. Możesz spróbować wtedy podnieść maksymalny dozwolony bieg w menu serwisowym, ale najpierw przyjrzałbym się instalacji podłogówki, skąd takie duże opory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.11.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Wyłącz pompę wejdź tam gdzie Ci napisał PPamir #7281i załącz samą obiegówkę powinna wyświetlić Ci się wydajność w litrach. Kiedy czyściłeś filtr. PPamir masz rację pomyliłem z serwis cloud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.11.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeśli masz te same wartości: w menu serwisowym dotyczącym obiegówki oraz na poz 14 w menu ukrytym... to znaczy ze opory w instalacji są tak duże, że obiegówka już nie wytworzy większego przepływu. Możesz spróbować wtedy podnieść maksymalny dozwolony bieg w menu serwisowym, ale najpierw przyjrzałbym się instalacji podłogówki, skąd takie duże opory... Tak jak wspominałem. Wcześniej na ekogroszku nie miałem problemu. Dodatkowo teraz do testów przymkąłem 1/3 domu. Do jakiego poziomu podnieść bieg pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 23.11.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 (edytowane) Tutaj jest charakterystyka obiegówki dla pompy 9kW i 12kW. Dla przepływu 18l/min i biegu 0x85 opory w instalacji są na poziomie ok 60kPa, ale czy to dużo/mało w normie dla podłogówki to się nie wypowiem. Edytowane 23 Listopada 2018 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.11.2018 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Piec to inna historia- miałeś dużą moc i deltę.Jak masz za duże opory hydrauliczne - to pozostale tylko dołożyć sprzęgło.Dlatego zawsze mówię montującym PC, aby przynajmniej przewidzieli możliwość dołożenia sprzęgła/bufora ( miejsce i śrubunki- to prawie nic nie kosztuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.11.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Choć nie bardzo Mi to wszystko pasuje skoro pompa jest w stanie przy tym przepływie zapewnić zadaną temperaturę i deltę to przyczyna może być inna. Sprawdź przy okazji z jaką częstotliwością pracuje sprężarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 23.11.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Tak jak wspominałem. Wcześniej na ekogroszku nie miałem problemu. Dodatkowo teraz do testów przymkąłem 1/3 domu. Do jakiego poziomu podnieść bieg pompy? Pierwsze co zrób to otwórz wszystkie pętle, i może podnieś trochę krzywą grzewczą, a dopiero później ew. podnoś maksymalny bieg pompy... Serwisówka podaje, że maksymalny bieg to C5(197), ale czy to jest bezpieczne to się nie wypowiem... dla 9kw typowy to 7A(122) a dla 12tki to 8B(139).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 23.11.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 (edytowane) Choć nie bardzo Mi to wszystko pasuje skoro pompa jest w stanie przy tym przepływie zapewnić zadaną temperaturę i deltę to przyczyna może być inna. Sprawdź przy okazji z jaką częstotliwością pracuje sprężarka. No właśnie mnie to wygląda jakby odbiór ciepła był za słaby... może za dużo pętli podłogówki jest zamkniętych... Edytowane 23 Listopada 2018 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.11.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Wcześniej już było info- że wszystko otwarte na max.Może jeszcze raz trzeba sprawdzić filtry- może w układzie jest jeszcze co nie co po piecu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.11.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Wcześniej już było info- że wszystko otwarte na max. Może jeszcze raz trzeba sprawdzić filtry- może w układzie jest jeszcze co nie co po piecu... filtr od pompy wyczyszczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.11.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 choć nie bardzo mi to wszystko pasuje skoro pompa jest w stanie przy tym przepływie zapewnić zadaną temperaturę i deltę to przyczyna może być inna. Sprawdź przy okazji z jaką częstotliwością pracuje sprężarka. 22hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.11.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Tak jak wspominałem. Wcześniej na ekogroszku nie miałem problemu. Dodatkowo teraz do testów przymkąłem 1/3 domu. Do jakiego poziomu podnieść bieg pompy? O kurcze- odkręć Waść wszystko na max i podaj odczyt przepływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.11.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Potem podnoś prędkość obiegówki ile możesz- tylko poczekaj ze 2-3 h z wynikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.11.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Potem podnoś prędkość obiegówki ile możesz- tylko poczekaj ze 2-3 h z wynikiem teraz pompa się wyłączyła chociaż pokazuje strzałkę na słoneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.11.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 teraz pompa się wyłączyła chociaż pokazuje strzałkę na słoneczko Prawidłowa reakcja PC- nie ma odbioru ciepła tj wys temp powrotu. Sprężarka stop, itd. Odkręcaj wsio na max i podnieś do testów na max przepływ. Może być jeszcze problem z regulacją systemu- tj może być część podłogówki z małym oporem , a reszta z dużym. Wtedy woda płynie tam , gdzie jej łatwiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.11.2018 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Prawidłowa reakcja PC- nie ma odbioru ciepła tj wys temp powrotu. Sprężarka stop, itd. Odkręcaj wsio na max i podnieś do testów na max przepływ. Może być jeszcze problem z regulacją systemu- tj może być część podłogówki z małym oporem , a reszta z dużym. Wtedy woda płynie tam , gdzie jej łatwiej... Wszystko odkręcone. Przepływ pozycja 12 - 20,23. Gdzie podkręcić przepływ na maxa i le? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.11.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Wszystko odkręcone. Przepływ pozycja 12 - 20,23. Gdzie podkręcić przepływ na maxa i le? Nie znam tego menu- za moment ktoś Ci podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.11.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 (edytowane) Nie znam tego menu- za moment ktoś Ci podpowie Już Ci pisałem #7289 i #7281 tyle że najpierw wyłącz pompę. To oczywiście tyczy Drogby Edytowane 23 Listopada 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimi40 23.11.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Witam.Mam pytanko jaka macie histereze na C.O. i jaka macie ustawiona temperature czynnika grzewczego na podłogę???U mnie przy 27 stopniach mam 21 stopni w domciu a ze jestesmy. Zmarzlakami to troche nam chłodno.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts