plusfoto 27.11.2018 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Nie koniecznie bo może się okazać że w niższych temperaturach będzie za mało i bedziesz musiał podnieść krzywą dla temp ujemnej co bedzie skutkowało również wzrostem dla temperatur obecnych. Dodam jeszcze że zejscie z zasilaniem poniżej 26 stopni skutkowało u mnie "męczeniem" się pompy. Pojawiał się kłopot z utrzymaniem delty i taktowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 27.11.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Ma pytanie do osób ogrzewających grzejnikami, bo czytam, że kilka ma takie. Czy macie jakieś specjalne grzejniki (niskotemperaturowe?) czy zwykłe a jeżeli tak, to jaką temperaturą zasilacie? I jak to macie rozwiązane w układzie kiedy jest i podłogówka i grzejniki? Purmo C33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2018 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Grzeje w 100% grzejnikami i utrzymuje temperaturę zasilania 35-45st (krzywą grzewcza). Ale ja mam zwykłe grzejniki ale trochę przewymiarowane. Proponuję z danych katalogowych sprawdzić jaką moc ma grzejnik przy np 40st i po zsumowaniu wszystkich grzejników będzie wiadomo jaką mają moc. Te dane porównać z np danymi z ciepło właściwie.pl i będzie wiadomo czy da radę i jaka temperaturę utrzymywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tede80 27.11.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 plusfoto grzejesz tylko w taniej taryfie czy pompa puszczona w samopas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.11.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 plusfoto grzejesz tylko w taniej taryfie czy pompa puszczona w samopas? Pisałem o tym kilka postów wcześniej #7376 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 27.11.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Grzeje w 100% grzejnikami i utrzymuje temperaturę zasilania 35-45st (krzywą grzewcza). Ale ja mam zwykłe grzejniki ale trochę przewymiarowane. Proponuję z danych katalogowych sprawdzić jaką moc ma grzejnik przy np 40st i po zsumowaniu wszystkich grzejników będzie wiadomo jaką mają moc. Te dane porównać z np danymi z ciepło właściwie.pl i będzie wiadomo czy da radę i jaka temperaturę utrzymywać A jak masz wysterowane zasilanie/powrót z grzejników? W sensie jakie temperatury i jak fizycznie rozwiązane sterowanie (gdzie termostat/czujnik i jak podłączony/do czego?) Takie grzanie do tych temperatur to chyba mało ekonomiczne jest? COP spada wraz ze wzrostem temperatury itd? Jakie masz wyniki w tym zakresie? Kaloryfery się szybko wychładzają, czy pompa nadąża, jak to rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.11.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Jak grzejecie na termostacie pokojowym to nie ma takiej możliwości. Możecie jedynie podnieść lub obniżyć zadaną temp. w pomieszczeniu. Hmm, a u mnie można tak zrobić... Czyżby w nowszych wersjach soft był gorszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 27.11.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Grzeje według krzywej grzewczej i dodatkowo na grzejnikach mam termostaty.oczywiscie w tym układzie jest też bufor. Grzeje 24h więc grzejniki nie stygną szybko bo cały czas sa zasilane.cop za poprzednią zimę dobrze ponad 3( nie pamiętam dokładnie). Pewnie że podłoglowka oszczędniejsza ale ja wcześniej paliłem węglem i jak mi się odechciało etatu palacza to przeszedłem na pc i jestem mega zadowolony i do tego taniej niż na węglu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter08 27.11.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Witam, Niedawno dopiero uruchomiłem nowa PC serie H i zauważyłem,że podczas pracy dziwnie "skacze" cisnienie,czy to jest normalne?ponizej nagrałem filmik https://photos.app.goo.gl/2Vjj5bmpPzVZFoDq9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 27.11.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2018 Hmm, a u mnie można tak zrobić... Czyżby w nowszych wersjach soft był gorszy Nie wiem czy gorszy, ale niestety jak mam włączony termostat pokojowy zew. to jedyne co mogę ustawić w harmonogramie tygodniowym to włączenie/wyłączenie pompy. Krzywej nie można podbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 28.11.2018 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dziś rano wstaje , pije kawkę i patrze na wyświetlacz pompy a tam dynda sobie 1 stopień niżej niż zadana... sprawdzam błędy a tam H42 .. podbiłem zadaną o 2 stopnie i pompa zdechła... wyłączyłem / włączyłem skasowałem błąd , wystartowałem i już wszytko wróciło do normy ... Co jej nie zagrało , a może zgłupiała na chwile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.11.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Filterek albo za mało pętli otwartych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 28.11.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 (edytowane) Filterek albo za mało pętli otwartych Przerabiałeś to ? pętle mam wszystkie otwarte przepływ odpowiedni , filtra w sumie nie czyściłem a pompa chodzi na nowej instalacji od 2 miesięcy Edytowane 28 Listopada 2018 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 28.11.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Filterek albo za mało pętli otwartych A czy przypadkiem H42 to nie jest zabezpieczenie przed niskim ciśnieniem sprężania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.11.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Nie wiem czy gorszy, ale niestety jak mam włączony termostat pokojowy zew. to jedyne co mogę ustawić w harmonogramie tygodniowym to włączenie/wyłączenie pompy. Krzywej nie można podbić. To sprawdź czy masz na pewno pod dobre piny podpięte, bo u mnie termostat tylko i wyłącznie włącza lub wyłącza pompę, a ona pracuje wg krzywej i timera z pełną funkcjonalnością. Jak masz jeszcze do tego podpięty IntesisHome to dochodzą dodatkowe funkcje. Tylko, że ja mam pompę pierwszej generacji, więc nie dam głowy, że teraz nie jest zupełnie inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 28.11.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Termostat jest podpięty prawidłowo pod wejście "Optional Thermostat 1" pod zaciski H i L. Widocznie nowa wersja sterownika w serii H tak już ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.11.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Termostat jest podpięty prawidłowo pod wejście "Optional Thermostat 1" pod zaciski H i L. Widocznie nowa wersja sterownika w serii H tak już ma. Pewnie tak. A w sumie szkoda, bo takie sterowanie kombinowane u mnie się super sprawdza i podejrzewam, że w wielu innych domach też by to zagrało... A tak z ciekawości, to jak to fizycznie wygląda? Termostat włącza pompę i ona grzeje z pełną mocą aż termostat ją wyłączy? Można coś w ogóle ustawić? Jakąś prostą, czy krzywą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 28.11.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Dziś rano wstaje , pije kawkę i patrze na wyświetlacz pompy a tam dynda sobie 1 stopień niżej niż zadana... sprawdzam błędy a tam H42 .. podbiłem zadaną o 2 stopnie i pompa zdechła... (...) Jaka najniższa temperatura na wyjściu PC występuje w tym układzie podczas grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 28.11.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Pewnie tak. A w sumie szkoda, bo takie sterowanie kombinowane u mnie się super sprawdza i podejrzewam, że w wielu innych domach też by to zagrało... A tak z ciekawości, to jak to fizycznie wygląda? Termostat włącza pompę i ona grzeje z pełną mocą aż termostat ją wyłączy? Można coś w ogóle ustawić? Jakąś prostą, czy krzywą? Krzywą można ustawić bez problemu, jest ona zawsze brana pod uwagę... tylko, że robi się to w ustawieniach instalatora... pompa musi być wtedy wyłączona. Natomiast jak już działa to nie można podbić/obniżyć ręcznie lub za pomocą harmonogramu tygodniowego KG o te parę stopni. Tak to działa tylko wtedy jak jest włączony termostat pokojowy. Natomiast jak jest włączone wyłącznie sterowanie temperaturą wody to można wtedy korygować KG nawet w trakcie działania pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 28.11.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2018 Ja mam 2 salusy podpiete i mozesz sterowac krzywa. Albo z menu instalatora ustawiasz cala krzywa, albo podczas dzialania PC mozesz zrobic podbicie lub obmizenie w zakresie 5 stopni. Tak samo w harmonogramie mozesz ustawic grzanie i wtedy pokazuje Ci sie cyfra zero. Gora/dol regulujesz krzywa -5/+5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts