Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nie koniecznie bo może się okazać że w niższych temperaturach będzie za mało i bedziesz musiał podnieść krzywą dla temp ujemnej co bedzie skutkowało również wzrostem dla temperatur obecnych. Dodam jeszcze że zejscie z zasilaniem poniżej 26 stopni skutkowało u mnie "męczeniem" się pompy. Pojawiał się kłopot z utrzymaniem delty i taktowaniem.

Grzeje w 100% grzejnikami i utrzymuje temperaturę zasilania 35-45st (krzywą grzewcza). Ale ja mam zwykłe grzejniki ale trochę przewymiarowane. Proponuję z danych katalogowych sprawdzić jaką moc ma grzejnik przy np 40st i po zsumowaniu wszystkich grzejników będzie wiadomo jaką mają moc. Te dane porównać z np danymi z ciepło właściwie.pl i będzie wiadomo czy da radę i jaka temperaturę utrzymywać

Grzeje w 100% grzejnikami i utrzymuje temperaturę zasilania 35-45st (krzywą grzewcza). Ale ja mam zwykłe grzejniki ale trochę przewymiarowane. Proponuję z danych katalogowych sprawdzić jaką moc ma grzejnik przy np 40st i po zsumowaniu wszystkich grzejników będzie wiadomo jaką mają moc. Te dane porównać z np danymi z ciepło właściwie.pl i będzie wiadomo czy da radę i jaka temperaturę utrzymywać

A jak masz wysterowane zasilanie/powrót z grzejników? W sensie jakie temperatury i jak fizycznie rozwiązane sterowanie (gdzie termostat/czujnik i jak podłączony/do czego?)

Takie grzanie do tych temperatur to chyba mało ekonomiczne jest? COP spada wraz ze wzrostem temperatury itd? Jakie masz wyniki w tym zakresie?

Kaloryfery się szybko wychładzają, czy pompa nadąża, jak to rozwiązałeś?

Grzeje według krzywej grzewczej i dodatkowo na grzejnikach mam termostaty.oczywiscie w tym układzie jest też bufor. Grzeje 24h więc grzejniki nie stygną szybko bo cały czas sa zasilane.cop za poprzednią zimę dobrze ponad 3( nie pamiętam dokładnie). Pewnie że podłoglowka oszczędniejsza ale ja wcześniej paliłem węglem i jak mi się odechciało etatu palacza to przeszedłem na pc i jestem mega zadowolony i do tego taniej niż na węglu.

Dziś rano wstaje , pije kawkę i patrze na wyświetlacz pompy a tam dynda sobie 1 stopień niżej niż zadana... sprawdzam błędy a tam H42 .. podbiłem zadaną o 2 stopnie i pompa zdechła... wyłączyłem / włączyłem skasowałem błąd , wystartowałem i już wszytko wróciło do normy ... Co jej nie zagrało , a może zgłupiała na chwile...

Nie wiem czy gorszy, ale niestety jak mam włączony termostat pokojowy zew. to jedyne co mogę ustawić w harmonogramie tygodniowym to włączenie/wyłączenie pompy. Krzywej nie można podbić.

To sprawdź czy masz na pewno pod dobre piny podpięte, bo u mnie termostat tylko i wyłącznie włącza lub wyłącza pompę, a ona pracuje wg krzywej i timera z pełną funkcjonalnością. Jak masz jeszcze do tego podpięty IntesisHome to dochodzą dodatkowe funkcje. Tylko, że ja mam pompę pierwszej generacji, więc nie dam głowy, że teraz nie jest zupełnie inaczej...

Termostat jest podpięty prawidłowo pod wejście "Optional Thermostat 1" pod zaciski H i L. Widocznie nowa wersja sterownika w serii H tak już ma.

Pewnie tak. A w sumie szkoda, bo takie sterowanie kombinowane u mnie się super sprawdza i podejrzewam, że w wielu innych domach też by to zagrało...

A tak z ciekawości, to jak to fizycznie wygląda? Termostat włącza pompę i ona grzeje z pełną mocą aż termostat ją wyłączy? Można coś w ogóle ustawić? Jakąś prostą, czy krzywą?

Pewnie tak. A w sumie szkoda, bo takie sterowanie kombinowane u mnie się super sprawdza i podejrzewam, że w wielu innych domach też by to zagrało...

A tak z ciekawości, to jak to fizycznie wygląda? Termostat włącza pompę i ona grzeje z pełną mocą aż termostat ją wyłączy? Można coś w ogóle ustawić? Jakąś prostą, czy krzywą?

Krzywą można ustawić bez problemu, jest ona zawsze brana pod uwagę... tylko, że robi się to w ustawieniach instalatora... pompa musi być wtedy wyłączona. Natomiast jak już działa to nie można podbić/obniżyć ręcznie lub za pomocą harmonogramu tygodniowego KG o te parę stopni. Tak to działa tylko wtedy jak jest włączony termostat pokojowy. Natomiast jak jest włączone wyłącznie sterowanie temperaturą wody to można wtedy korygować KG nawet w trakcie działania pompy.

Ja mam 2 salusy podpiete i mozesz sterowac krzywa. Albo z menu instalatora ustawiasz cala krzywa, albo podczas dzialania PC mozesz zrobic podbicie lub obmizenie w zakresie 5 stopni. Tak samo w harmonogramie mozesz ustawic grzanie i wtedy pokazuje Ci sie cyfra zero. Gora/dol regulujesz krzywa -5/+5.