bobrow 01.12.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ciekawe czy można to sprawdzić. U Ciebie jaką deltą grzeje zbiornik cwu? U mnie delta ok 5K. A jaką masz pow wymiany w zas cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 01.12.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 U mnie delta ok 5K. A jaką masz pow wymiany w zas cwu ? 5K czyli 5stC? Czyli tak jak u mnie. Mój zbiornik to Galmet skay 300l nr 26-309000 znalazłem taki prospekt o nim https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/files/store/2015/02/tabela_dane_1422885154.jpg Nie wiem jak to odczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 01.12.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Tak działała pompa przez pierwsze 2 godziny przy temperaturach dochodzących do -12: [ATTACH=CONFIG]422614[/ATTACH] A tak to wyglada przez cały okres jej działania: [ATTACH=CONFIG]422615[/ATTACH] O i jak ładnie widać na pierwszym wykresie to o czym pisaliśmy razem z Olszanem... Przy temp. <-5 i długim postoju rozruch pompy trwa ok 25min. zanim zacznie produkować ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 5K czyli 5stC? Czyli tak jak u mnie. Mój zbiornik to Galmet skay 300l nr 26-309000 znalazłem taki prospekt o nim https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/files/store/2015/02/tabela_dane_1422885154.jpg Nie wiem jak to odczytac Chyba wszystko jasne- masz pow wymiany 1.1 m2 , a ja na 300 ltr mam 3.4m2. Dlatego dłużej grzejesz. Co do 5K to jest po prostu różnica ( 5 st to konkretna temp) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Siwy,ale jak nic nie masz podłączone pod solary - to zepnij równolegle dwie wężownice i będziesz miał 2.5m2W mojej Termice mam spięte dwie wężownice po 1.7 m2 Edytowane 1 Grudnia 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 01.12.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Chyba wszystko jasne- masz pow wymiany 1.1 m2 , a ja na 300 ltr mam 3.4m2. Dlatego dłużej grzejesz. Co do 5K to jest po prostu różnica ( 5 st to konkretna temp) Pzdr Czyli wszystko jasne. U mnie też jest 5K(szkoda że nie można ustawić 10K) Dziękuję za uświadomienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Przecież masz wersję H to jak nie można jak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Przecież masz wersję H to jak nie można jak można. Cudów nie będzie- jak zmienimy deltę na 10K , to PC prawdopodobnie zmniejszy przepływ. Można jeszcze na max zwiększyć przepływ dla CWU ( mod H chyba ma taką możliwość) Mocy większej nie wyczarujemy- jedyne rozwiązanie to zwiększenie pow wymiany , aby skrócić czas grzania i zwiększyć COP. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanSiny 01.12.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Przecież masz wersję H to jak nie można jak można. Wiem że mogę normalnie zmienić delte do CO na max 12K ale gdzie mogę zmienić dla CWU? Jaką macie prędkość pompy, u mnie jest 0x97? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Te parametry w H to jakieś azjatyckie dziwadło- nie mogli wpisać do menu wybór prędkości typu 1,2... lub tyle i tyle l/min czy l/h...Normalnie żenua... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 01.12.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Te parametry w H to jakieś azjatyckie dziwadło- nie mogli wpisać do menu wybór prędkości typu 1,2... lub tyle i tyle l/min czy l/h... Normalnie żenua... Wystarczy umieć czytać w HEXie i wszystko staje się jasne... lub włączyć sobie jakikolwiek kalkulator programisty. Ale to co podaje PanSiny to nie jest prędkość tylko bieg pompy obiegowej (dostępnych jest 254). 0x97Hex to 151 bieg, czyli dość wysoki, świadczy o dużych oporach w instalacji... Przepływ już jest pokazany normalnie tzn. w l/min na pozycji 12 ukrytego menu. PS: U mnie przy przepływie 25l/min i otwartych wszystkich grzejnikach pompa pracuje na 105 biegu (0x69h) Edytowane 1 Grudnia 2018 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Wiem że mogę normalnie zmienić delte do CO na max 12K ale gdzie mogę zmienić dla CWU? Jaką macie prędkość pompy, u mnie jest 0x97?Sory -pomyliłem z ponownym wygrzewem Ustawienia instalatora/ustawienia działania/ zbiornik/temp.ponownego wygrzewu. Parametr 0x97 nic nie powie bo w każdej instalacji da inny przepływ. A abstrachując już od tego przepływu to on tylko ogranicza max przepływ ale w żaden sposób go nie ustawia. Pompa po prostu zrobi to co będzie uważała za stosowne. Możesz ustawić tam do oporu a jeśli pompa uzna że potrzebny jej przepływ 12l/min to tak zedukuje jej prędkość Edytowane 1 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Wystarczy umieć czytać w HEXie i wszystko staje się jasne... lub włączyć sobie jakikolwiek kalkulator programisty. Ale to co podaje PanSiny to nie jest prędkość tylko bieg pompy obiegowej (dostępnych jest 254). 0x97Hex to 151 bieg, czyli dość wysoki, świadczy o dużych oporach w instalacji... Przepływ już jest pokazany normalnie tzn. w l/min na pozycji 12 ukrytego menu. PS: U mnie przy przepływie 25l/min i otwartych wszystkich grzejnikach pompa pracuje na 105 biegu (0x69h) Kurza melodia- programista mógł użytkownikowi oszczędzić przeliczania z Hex’a... Może Panas zlecił ten program jakiemuś Kitajcowi -szczęście , że jako mieszkaniec Państwa Środka nie zafundował nam „krzaczków” w menu... Edytowane 1 Grudnia 2018 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 01.12.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Panowie , bo już sam nie wiem... w wersji F można zmienić deltę na CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Panowie , bo już sam nie wiem... w wersji F można zmienić deltę na CO ? Jako parametr nie- PC zawsze stara się pracować z deltą 5K , ale jak zwiększysz bieg obiegówki - to możesz zmniejszyć deltę ( szczególnie przy małym obciążeniu) i odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 01.12.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Kurza melodia- programista mógł użytkownikowi oszczędzić przeliczania z Hex’a... Może Panas zlecił ten program jakiemuś Kitajcowi -szczęście , że jako mieszkaniec Państwa Środka nie zafundował nam „krzaczków” w menu... Na pewno nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie... ale zauważ, że to menu normalnie nie jest dostępne dla użytkownika, a wchodzi w zakres ustawień instalatora, więc może na szkoleniach przewidują jakieś dodatkowe kursy z liczenia w hexie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 01.12.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Tak działała pompa przez pierwsze 2 godziny przy temperaturach dochodzących do -12: [ATTACH=CONFIG]422614[/ATTACH] A tak to wyglada przez cały okres jej działania: [ATTACH=CONFIG]422615[/ATTACH] Czegoś takiego mi brakuje. Jak można uzyskać do tego dostęp dla swojej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Na pewno nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie... ale zauważ, że to menu normalnie nie jest dostępne dla użytkownika, a wchodzi w zakres ustawień instalatora, więc może na szkoleniach przewidują jakieś dodatkowe kursy z liczenia w hexie;) Masz rację- wszyscy instalatorzy przecież liczą w Hexie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 01.12.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Jako parametr nie- PC zawsze stara się pracować z deltą 5K , ale jak zwiększysz bieg obiegówki - to możesz zmniejszyć deltę ( szczególnie przy małym obciążeniu) i odwrotnie. Rozumiem to tak , że np. przy KG ustawionej na 27 stopni w okolicach -3 na dworze i, pompa w końcu stanie , to czeka aż pompka na powrocie uzyska 22 stopnie i w tedy dopiero rozpocznie grzanie . tak to działa ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Czegoś takiego mi brakuje. Jak można uzyskać do tego dostęp dla swojej pompy?Rozmawiaj ze swoim instalatorem, choć wątpię aby Ci udostępnił dostęp do swojego konta na którym może mieć zarejestrowanych kilka lub kilkanaście pomp. Pozostaje Ci jeszcze rozmowa z Panasonikiem i prośba o konto dzięki któremu będziesz miał dostęp do swojej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts