Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Jeszcze odnośnie czasu grzania CWU w mod H-może być jeszcze problem z inną wersją oprogramowania PC,dlatego jedni przy podobnych ustawieniach i zasobnikach mogą mieć różne czasy zagrzania CWU.

W modelu F w zależności od której serii produkcyjnej -były różnice dot histerezy CWU (3-5K).

Mam pytanie :

czy czas grzania CWU jest taki sam na wył/włączonym trybie TANK w programatorze i dla pracy ciągłej na CO.

W moim przypadku przy grzejnikach grzanie CWU 2h jest nie do przyjęcia-nie miałbym komfortu cieplnego przy większych mrozach (wczoraj sprawdziłem niecałe 40 min).

nie sprawdzałem, czy czas grzania CWU w trybie TANK jest taki sam jak w trybie TANK plus HEAT. Biorę pod uwagę fakt, że do zbiornika wpada teraz chłodniejsza woda.Stąd może widoczny spadek temperatury zasilania gdy obiegówka zaczyna mielić wodę. Ale nadal pojąć nie mogę dlaczego PC nie zwiększy mocy i nie skróci czasu grzania? W trybie wymuszonym przy 82 Hz robi to w 20 min.

Hej,

poniżej są algorytmy pracy T-capa model F,może będzie łatwiej to zrozumieć.

[ATTACH=CONFIG]422634[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422635[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422636[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]422637[/ATTACH]

czyli w moim zaistniałym przypadku :

28 zadana , przeciąga do 30 + 3 min i STOP , powrót 30-5=25 stopni - 3 z algorytmu , wtedy Start grzania będzie jak woda uzyska 22 stopnie ?

nie sprawdzałem, czy czas grzania CWU w trybie TANK jest taki sam jak w trybie TANK plus HEAT. Biorę pod uwagę fakt, że do zbiornika wpada teraz chłodniejsza woda.Stąd może widoczny spadek temperatury zasilania gdy obiegówka zaczyna mielić wodę. Ale nadal pojąć nie mogę dlaczego PC nie zwiększy mocy i nie skróci czasu grzania? W trybie wymuszonym przy 82 Hz robi to w 20 min.

To może inaczej- grzejesz CWU tylko w T2 ?

Jeśli tak, to spróbuj ją grzać bez „kagańca” i wtedy zobaczymy jaki będzie czas.

U mnie grzanie CWU 300 l też 45-60 min max. W zależności z jakiej temp startuje. Grzeje tylko w 2T.

No to dwie rzeczy nasuwają mi się :

- ustawienia

lub

-inne oprogramowanie

Nie ma wg mnie innej możliwości na wytłumaczenie różnicy x2 w czasie grzania CWU na praktycznie tych samych zasobnikach.

Wykluczam awarię- bo CO przecież działa

Możesz podać jaką masz wężownice do jakiem temp CWU i kiedy zaczyna grzać tzn o ile musi spaść temp. w zbiorniku, żeby PC wystartowała?

Odszukalem sobie oferte i wezownica ma 2,5m2. U mnie grzeje 2 razy dziennie wiec spada w zaleznosci od zuzycia wody. Standardowo jak dzialal samopas to chyba o 8 stopni musiala spasc od zadanej zeby ponownie grzalo. Strasznie mnie to irytowalo bo potrafilo grzac wode 6 razy dziennie przez to ze czujnik jest na srodku. Nie po to bralem 300 l zbiornik zeby PC go tyle razy grzala ;)

Standardowo jak dzialal samopas to chyba o 8 stopni musiala spasc od zadanej zeby ponownie grzalo. Strasznie mnie to irytowalo bo potrafilo grzac wode 6 razy dziennie przez to ze czujnik jest na srodku. Nie po to bralem 300 l zbiornik zeby PC go tyle razy grzala ;)

O i może u mnie jest tu pies pogrzebany. Delta na CWU standardowo to 8 stopni? Jeśli tak to by pasowało u mnie, że temp. zjeżdża do 39 pompa wtedy daje impuls do grzania, temp na zasilaniu jeszcze spada bo wężownica wychłodzona. Tylko nadal nie kumam, dlaczego PC nie chce w tempie 68 Hz grzać wody w 40 min tylko robi to 1,5 h przy 41-44Hz.

O i może u mnie jest tu pies pogrzebany. Delta na CWU standardowo to 8 stopni? Jeśli tak to by pasowało u mnie, że temp. zjeżdża do 39 pompa wtedy daje impuls do grzania, temp na zasilaniu jeszcze spada bo wężownica wychłodzona. Tylko nadal nie kumam, dlaczego PC nie chce w tempie 68 Hz grzać wody w 40 min tylko robi to 1,5 h przy 41-44Hz.

A na jakim biegu pracuje wtedy pompa obiegowa podczas grzania na 41-44Hz?

Witam od 2 dni jestem użytkownikiem pompy Panasonica 1 faz t cap. Dom jest nowy z dość spora ilością wilgoci ;)

Dobowo leci mi około 53 kwh i sprężarka chodzi prawie 42 h i zalaczyla się ze 22 razy. Dom jeszcze nie w pełni ocieplony. Teraz mam etap wygrzewania posadzki ... jak długo wygrzewaliscie dom ? Zastanawiam się jak długo takie zuzycie będzie i na jaki rachunek się szykować ;)

Witam od 2 dni jestem użytkownikiem pompy Panasonica 1 faz t cap. Dom jest nowy z dość spora ilością wilgoci ;)

Dobowo leci mi około 53 kwh i sprężarka chodzi prawie 42 h i zalaczyla się ze 22 razy. Dom jeszcze nie w pełni ocieplony. Teraz mam etap wygrzewania posadzki ... jak długo wygrzewaliscie dom ? Zastanawiam się jak długo takie zuzycie będzie i na jaki rachunek się szykować ;)

Witaj , ja wprowadziłem się 28 września , posadzki nigdy nie wygrzewałem tylko 3 dni przed akcją ustawiłem pompę na grzanie 28 stopni w podłogę i tak grzałem chyba z tydzień, dom wyziębiony był oczywiście , przez pierwsze 2 tygodnie miałem różnicę temp między piętrami z uwagi na powolne wygrzewanie skosów lanych betonowych , różnica była około 3 stopni , potem już luzik było ciepło wszędzie , musisz dom wygrzać i pompa uspokoi pobieranie z czasem , wietrz dom i grzej.